ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

«Πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα»



Ανοικτή συγκέντρωση-συζήτηση με τους πολίτες του Ληξουρίου πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του την προσεχή Δευτέρα (1/9) πραγματοποίησε για περίπου τρεις ώρες το βράδυ της Τρίτης στον αύλειο χώρο του Α’ Δημοτικού Σχολείου ο νέος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος με θέμα την πορεία αποκατάστασης από τους σεισμούς, το παρόν και το μέλλον της Παλλικής καθώς και τον ρόλο της Περιφέρειας.
Ο κ. Γαλιατσάτος πλαισιωνόταν στο βήμα από το νέο Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας/Ιθάκης, Παναγή Δρακουλόγκωνα και το στελέχος του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Παγώνη, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση ενώ παρευρέθηκαν ακόμη, μεταξύ άλλων, η Βουλευτής, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και οι νέοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Σπύρος Γαλιατσάτος, Σουζάνα Πεφάνη, Παναγιώτης Φιλίππου, Νίκος Βαλλιανάτος και Κατερίνα Βαγγελάτου. Παράλληλα, παρακολούθησαν την κουβέντα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Διονύσης Αραβαντινός και Βασίλης Ρουχωτάς, ο επικεφαλής του ΦΙΚΟ, Ηλίας Παρίσης μαζί με τον Ιωσήφ Λουκέρη, ο Διοικητής του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου, Διονύσης Μαρκάτος, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Παλλικής, Γεράσιμος Στρίντζης, το μέλος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Παναγής Βλάχος και άλλοι. Πριν δοθεί ο λόγος στο νέο Περιφερειάρχη, ο Σπύρος Παγώνης αποτύπωσε σε λίγες λέξεις την κατάσταση που περνάει σήμερα το σεισμόπληκτο Ληξούρι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βρίσκεται σε κατάθλιψη, η οικονομική ζωή βρίσκεται σε παρακμή, μαραζώνει και πολλοί συμπολίτες μας είναι σε αδιέξοδο. Πιστεύω ότι το Ληξούρι είναι το κομμάτι της Κεφαλονιάς που έχει υποστεί τόσα, όσα καμία άλλη πατρίδα τα τελευταία πενήντα χρόνια».

Τα προβλήματα αποκατάστασης και οι τέσσερις στόχοι που θέτει
Εν συνεχεία, ακολούθησε η εισήγηση του κ. Γαλιατσάτου, ο οποίος ανέφερε: «Είμαστε εδώ πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μας, έχοντας κατα νου πριν πάρουμε τις πρώτες μας αποφάσεις ως νέα περιφερειακή αρχή, πριν οργανώσουμε τις πρώτες ομάδες δουλειάς για τη βοήθεια που θα πρέπει να έρθει στην περιοχή να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο έτσι ώστε να μπούμε ακόμα περισσότερο την ψυχή των προβλήματων και να δουμε αν αυτά που αφουγκραζόμαστε ότι θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα είναι αυτά που έχουν περιγραφεί μέχρι τώρα. Είναι σημαντική, λοιπόν, η δική σας συμβολή. Δεν θέλουμε να μηδενίσουμε οτι έχει γίνει μέχρι σήμερα και είναι αλήθεια ότι έχουν προσπαθήσει αρκετοί να βοηθήσουν την προσπάθεια αποκατάστασης της Παλλικής. Δεν θέλουμε να πάμε στην κρίση αλλά αυτό που θα κάνουμε οπωσδήποτε είναι η εκτίμηση της κατάστασης. Γι αυτό θέλουμε να ακούσουμε τη δική σας γνώμη». Τα κύρια προβλήματα που διαπιστώνει μέχρι τώρα ο κ. Γαλιατσάτος στην πορεία της αποκατάστασης των ζημιών στην περιοχή της Παλλικής είναι δύο. «Πρώτον, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία της αποκατάστασης και δεύτερον έχουμε σημαντική απόσταση λόγων και έργων των υπευθύνων». Στο πλαίσιο αυτό, ανέλυσε τους τέσσερις στόχους που θέτει μόλις αναλάβει κι επίσημα τα καθήκοντα του. «1) Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία όλες τις γραφειοκρατικές δυσκολίες γύρω από τη διαδικασία αδειοδότησης των κατοικιών. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και οι φάκελοι των πληγέντων να πηγαίνουν στην Πάτρα και να κάνουν… βόλτα στη μισή Ελλάδα. Χρειάζεται άλλου είδους οργάνωση. Η Υπηρεσία πρέπει να αποκτήσει την αυτονομία της ως δομή και να εδραιωθεί στο Ληξούρι για να μπορεί να αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα προβλήματα. 2) Η διαδικασία επίλυσης των έργων οδοποίας και γενικά των έργων υποδομής, 3) Ο γενικός συντονισμός των υπηρεσιών και 4) Είναι αναγκαίο να σχεδιάσουμε μαζί την επόμενη ημέρα. Πρέπει να δουλέψουμε για την επόμενη ημέρα. Να αξιοποιήσουμε τη ζημιά του σεισμού σε μια διαδικασία προοπτικής που θα βγάλει το Ληξούρι και την Παλλική σε μια κατάσταση καλύτερη. Να υπάρξει ένας καλός αναπτυξιακός σχεδιασμός. Γι αυτό θα σχεδιάσουμε ένα πακέτο μέτρων για το Ληξούρι του αύριο. Σ’ αυτή την προσπάθεια έχω συγκεντρώσει όλες τις ιδέες που ακούστηκαν αυτή την περίοδο έτσι ώστε να συνθέσουμε ό,τι καλό έχει ακουστεί και μπορεί να υλοποιηθεί».

«Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η Κεφαλονιά και το Ληξούρι ως πασαρέλα»
Στο πλαίσιο, αυτό προανήγγειλε, μάλιστα, ότι θα ορίσει ως επικεφαλής έναν εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο, ο οποίος μαζί με μια ομάδα εργασίας θα ασχοληθεί με αυτά τα θέματα και θα καταγράφει όλα τα παράπονα και τα προβλήματα που θα προκύπτουν. Και κατέληξε: «Δεν μπορεί να μιλάμε σήμερα και να υπάρχουν συμπολίτες μας που βρίσκονται ακόμα στο έρεβος των καιρικών συνθηκών να μην έχουν τα μέσα στοιχειωδώς να αντιμετωπίσουν και εμείς να παραμένουμε αδιάφοροι και αφ’ υψηλού. Αυτά τελειώσανε. Η Περιφέρεια θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Ολοι μπροστά στις ευθύνες τους. Κι εμείς όσον αφορά τις υπηρεσίες αλλά και οι άλλοι πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η Κεφαλονιά και το Ληξούρι ως πασαρέλα όλο αυτό το διάστημα για να έρχονται να κάνουν δηλώσεις ότι όλα πάνε καλά. Πρέπει επί της ουσίας να δουλέψουμε». Ακολούθως, δόθηκε ο λόγος στον κόσμο για να απευθύνει ερωτήσεις του προς το νέο Περιφερειάρχη αλλά και να κάνει τις τοποθετήσεις του για όλα τα “καυτά” ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και αφορούν όχι μόνο την περιοχή της Παλλικής αλλά και ολόκληρη την Κεφαλονιά. Από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, την κατανομή των 24,5 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η Περιφέρεια για την ολοκλήρωση τριών μεγάλων έργων και την αποκατάσταση των κτιριακών δομών (εργατικές κατοικίες, σχολεία, εκκλησίες, νεκροταφεία, Δημοτικό Θέατρο “Μαρκάτο”, Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, Δημαρχείο κ.α.) μέχρι τον Καλλικράτη, το ζήτημα της ακτοπλοϊκής γραμμής Σάμη-Ιθάκη-Πάτρα και την κατασκευή Σεισμολογικού Κέντρου Ερευνας και Σπουδών με έδρα το Ληξούρι. Παρά τις όποιες μεμονωμένες εντάσεις σημειώθηκαν προς στιγμήν, αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος και όλοι ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο έργο του Θεόδωρου Γαλιατσάτου, ζητώντας του να έχει όχι μόνο το ρόλο του διαχειριστή στην Περιφέρεια αλλά και θα διεκδικήσει παράλληλα όσα ανήκουν στους πολίτες των Ιονίων Νήσων. Ο νέος Περιφερειάρχης, μάλιστα, προανήγγειλε ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει νέα ανοικτή συγκέντρωση με τον κόσμο της Παλλικής για να συζητήσουν εκ νέου τα βήματα που θα έχουν γίνει.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ