ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Επιστολή προς Γραφείο Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα Κοινοποίηση: Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη Βουλευτή Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο Αν/χη Κεφαλονιάς & Ιθάκης Παναγή Δρακουλόγκωνα Δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση





Θέμα: « Μειωμένο ΦΠΑ στα Ιόνια νησιά»
Αξιότιμε κ Πρωθυπουργέ,

Το 2009: O εμπορικός σύλλογος Αργοστολίου η ΚΡΑΝΗ, διοργανώνει στο Αργοστόλι το 1ο συνέδριο των επτανησιακών εμπορικών συλλόγων και θέτει για πρώτη φορά επίσημα στο τραπέζι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα Ιόνια νησιά.

Υποστηρικτής της ιδέας και αγωνιζόμενος για την εφαρμογή της, ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, τότε αρχηγός στην ΑΝΑΣΑ, ένα πολιτικό κόμμα με μικρό ποσοστό την εποχή εκείνη.

Το 2015: Ο νυν Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, με την σημερινή του ιδιότητά και εκπροσωπώντας όλους τους Επτανησίους, θέτει από τα πλέον επίσημα χείλη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα Ιόνια νησιά στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στους αρμόδιους Υπουργούς.

Σχεδόν έξι χρόνια πέρασαν από την πρώτη φορά που τέθηκε επίσημα το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στα Ιόνια νησιά.

Από το 2009 και το συνέδριο των εμπορικών συλλόγων που διοργάνωσε η ΚΡΑΝΗ, και στο οποίο ήρθαν εμπορικοί σύλλογοι από όλα τα Επτάνησα πλην της Κέρκυρας, ενώ από την Κεφαλονιά συμμετείχαν οι Ξενοδόχοι με τον νυν Αν/χη Τουρισμού Σπύρο Γαλιατσάτο, ο σύλλογος των ενοικιαζομένων δωματίων, ο σύλλογος των εστιατορίων & καφέ Αρκείσιος, ο εμπορικός σύλλογος Σκάλας, ο εμπορικός σύλλογος Ληξουρίου, έξι χρόνια χρειάστηκαν για να ωριμάσουν οι συνθήκες και να τεθεί ξανά το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στα Ιόνια από τον καταλληλότερο άνθρωπο σε μια κυβέρνηση αριστερή, σε μια κυβέρνηση που θεωρητικά θα μάχεται για τα οφέλη του κοινωνικού συνόλου (περιμένουμε τις πράξεις, με θετικά τουλάχιστον τα πρώτα δείγματα, σε μια εποχή αφάνταστα δύσκολη για την Ελλάδα όπου δέχεται πιέσεις από παντού, ηθικές και ανήθικες).

Όλοι γνωρίζουμε τους λόγους που για τα νησιά μας (όλα τα νησιά της Ελλάδας) το ΦΠΑ θα έπρεπε να είναι μειωμένο, και ίσως θα ήταν χρήσιμο κάποιος να εξηγήσει και στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η μορφολογία της χώρας μας (μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση) δημιουργεί ανισορροπίες μεταξύ ηπειρωτικής και νησιωτικής Χώρας στην κοινωνική λειτουργία τόσο στις υποδομές όσο και στην καθημερινότητά μας. Ταυτόχρονα τα νησιά της Χώρας είναι αυτά που δέχονται το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών κάθε χρόνο και για χρονικό διάστημα από 3 έως 6 μήνες, με αποτέλεσμα την άμβλυνση της υφιστάμενης ανισορροπίας που οδηγεί σε περεταίρω αύξηση του κόστους ζωής στα νησιά. Άραγε θα προτιμούσαν κάποιοι την ερήμωση των Ελληνικών νησιών;;

Έχει αποδειχθεί ότι η μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικές περιοχές αυξάνει τον αριθμό των επισκεπτών (συνέβη όταν η Γερμανοί μείωσαν το ΦΠΑ από 19 σε 17%) με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του τζίρου και άρα την αύξηση των εσόδων του Κράτους.

Ο εμπορικός σύλλογος Αργοστολίου η ΚΡΑΝΗ προφανώς και θα στηρίξει την προσπάθεια του Περιφερειάρχη μας Θεόδωρου Γαλιατσάτου πράττοντας ότι μας ζητήσει, και αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα θα συναντηθούμε με τους επαγγελματικούς φορείς του τόπου για να χαράξουμε κοινή πορεία.
Επίσης θα θέσουμε στο τραπέζι των αιτημάτων το θέμα του «Πράσινου» ΦΠΑ (για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι πρώτος έθεσε το θέμα ο Μίμης Ανδρουλάκης) διότι η προστασία του περιβάλλοντος για τα νησιά της Ελλάδος είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες που οφείλουμε να θέσουμε, τόσο για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής όλων μας όσο και για τη βελτίωση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών εκ μέρους μας.
Στην ΚΡΑΝΗ, η προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο δεν σταματάει. Μόνο μεγαλώνει.
Στηρίζουμε την προσπάθειά σας και τις ενέργειές σας στην Εθνική διαπραγμάτευση κύριε Πρωθυπουργέ και σας ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Σταύρος Σπαθής Μαρία Σκλαβουνάκη

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ