ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΤΡΙΨΕ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΚΑΘΕ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΡΟΥ Άνεργοι πάνω από 23 εκ άνθρωποι στην Ευρώπη


Δεν αποτελεί έκπληξη ότι σύμφωνα και με τα νέα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία. Αλλά τα στοιχεία δείχνουν αφενός ότι τα μέτρα λιτότητας και «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας δεν βελτίωσαν καθόλου την εικόνα στην ευρωζώνη και αφετέρου ότι to success story ορισμένων χωρών δεν άγγιξε τους ανέργους.

Η Eurostat, λοιπόν εκτιμά ότι 23,3 εκατομμύρια ήταν οι άνεργοι Ευρωπαίοι τον περασμένο μήνα, εκ των οποίων 17,8 εκατομμύρια στις χώρες της ευρωζώνης.

Το ποσοστό της ανεργίας ση ζώνη του κοινού νομίσματος παρέμεινε λοιπόν σταθεό στο 11,1% - παρά τις ελπίδες για μικρή έστω μείωση του- αν και σε πραγματικούς αριθμούς είναι αυξημένος κατά λίγες χιλιάδες.

Η Γερμανία καταγράφει το μικρότερο ποσοστό (4,7%) και στην άλλη άκρη του πίνακα είναι η Ελλάδα με 25,6%.

Οσον για την Ισπανία, αν και χαιρετίστηκε ως μια από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις σε ότι αφορά στην ανάπτυξη, τα ποσοστά ανεργίας της κυμαίνονται στο 22,5%. ενώ πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης παραμένουν οι Σλοβακία, Πορτογαλία και Κύπρος.

Eurostat

Για την Ιταλία, τα στοιχεία είναι πολύ απογητευτικά. Με την ανεργία να έχει αυξηθεί από το 12,5% που ήταν τον Μάιο στο 12,7%, ποσοστά που αποτελούν πλήγμα σε όσους ήλπιζαν ότι η διαφαινόμενη ανάπτυξη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης θα βελτιώσει και την εικόνα στην αγορά εργασίας.

Το χειρότερο όμως είναι τα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων, που σκαρφάλωσαν στο 44,2%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 38 χρόνων, από το 1977 δηλαδή, και σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Τα στοιχεία μπορεί να πλήξουν την κυβέρνηση Ρέντσι, που ήλπιζε ότι η επιθετική ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που προωθεί θα ανοίξει ορίζοντες για την νεολαία της χώρας του. Προς το παρόν όμως μόνο ορισμένοι συγκεκριμένοι τομείς της οικονομίας έχουν οφεληθεί από την αναιμική ανάκαμψη.

Συνολικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περίπου 4,7 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών ήταν άνεργοι τον περασμένο μήνα, εκ των οποίων 3,2 εκατομμύρια στις 19 χώρες της ευρωζώνης.
ΠΗΓΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ