ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε ο απερχόμενος διοικητής της Πυροσβεστικής στην Κεφαλονιά Μίκης Τετενές


Μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε ο

απερχόμενος διοικητής της Πυροσβεστικής στην Κεφαλονιά Μίκης Τετενές, στον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο, με αφορμή την αποχώρησή του από το νησί, ύσταρα από σχεδόν 30 χρόνια υπηρεσίας. Ο κ. διοικητής έκανε λόγο για απειλές, απόπειρες εκφοβισμού εναντίον του και εναντίον συναδέλφων ενώ δεν δίστασε να μιλήσει και για «Παρακράτος», για υποθέσεις εμπρησμών που δεν φτάνουν σε καταδίκες ενώ υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία και πολλά άλλα.



Ήρθε στην Κεφαλονιά πριν από σχεδόν 30 χρόνια, το 1988. Νέος πυροσβέστης τότε, έπεσε, όπως λέει ο ίδιος, «στα βαθιά», αφού σχεδόν αμέσως κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία από τις καταστροφικότερες πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών στην Κεφαλονιά, πυρκαγιά που άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές σε δάση και κτήρια και δυστυχώς ανθρώπινα θύματα.
«Ήταν ένα πολύ μεγάλο μάθημα ζωής που μέχρι να πεθάνω δεν θα το ξεχάσω ποτέ», θα πει στον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο, «γιατί για πάνω από 10 μέρες δουλεύαμε ασταμάτητα, άλλοι πέφτανε κάτω, είχαμε απώλειες ανθρώπινης ζωής... τα πάντα».

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο
Σάκη Βούτο

Σήμερα μετράει τις τελευταίες μέρες του στην Κεφαλονιά, έχοντας ζητήσει και πάρει μετάθεση για την δεύτερη πατρίδα του, όπως λέει, τη Θεσσαλονίκη.


Με κούρασε το «σύστημα» της Κεφαλονιάς

Ο κ. Τετενές δεν κρύβεται και αποκαλύπτει τους λόγους που τον οδήγησαν στο να ζητήσει μετάθεση. Έτσι, εκτός από τους προσωπικούς λόγους που επικαλείται και συγκεκριμένα την ανάγκη του να βρίσκεται κοντά στο παιδί του που ζει στην Θεσσαλονίκη, τη δεύτερή του πατρίδα όπως λέει, ο διοικητής αναφέρει και τα εξής:




«Κουράστηκα πάρα πολύ εδώ, όχι με την υπηρεσία ή το επάγγελμα, στο επάγγελμα δουλεύω και θα δουλεύω μέχρι την τελευταία μέρα που θα φύγω από το Σώμα. Κουράστηκα με τα «συστήματα» εδώ της Κεφαλονιάς, καταλαβαίνετε πολύ καλά τις σας λέω, γι' αυτό και είπα να πάω σε μια άλλη πόλη, να γνωρίσω άλλο κόσμο και να τελειώσω από εκεί.



Στη συνέχεια ο κ. Τετενές, συνεχίζοντας τις καταγγελίες του, λέει πικραμένος: «Η κοινωνία κύριε Βούτο γνωρίζει πολύ καλά ποιος είμαι και τι δουλειά έχω κάνει... Η Κεφαλονιά όμως έχει φτάσει κάπου στο απροχώρητο και επειδή εδώ είναι ένα πράγμα κράτος-παρακράτος που παίζουμε, έχω κουραστεί πάρα πολύ, παρ' ότι πρόσφερα έργο. Οι άντρες και οι γυναίκες της Πυροσβεστικής έχουν δουλέψει στο βέλτιστο βαθμό, πρόσφεραν, προσφέρουν και θα προσφέρουν πολύ μεγάλο έργο αλλά επειδή κάποια πράγματα δεν μου αρέσουν εμένα εδώ, γι' αυτό αποφάσισα να φύγω».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης θα καταγγείλει: «Υπάρχουν συμπολίτες μας που γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι οι εμπρηστές ή έχουν δει εμπρηστές. Όμως για κάποιο λόγο (δεν καταθέτουν)». Ο ίδιος πιστεύει ότι βασικός λόγος που δεν προχωράνε σε καταγγελίες και καταθέσεις είναι ο φόβος. Όταν οι υποθέσεις εμπρησμών κάνουν χρόνια μέχρι να εκδικαστούν, οι μάρτυρες γίνονται θύματα απειλών στο μεσοδιάστημα με αποτέλεσμα πολλές φορές να αλλάζουν γνώμη ή να «γίνονται πολλά» θα πει αινιγματικά προσθέτοντας ότι στο μεσοδιάστημα πολλές φορές αλλοιώνονται και τα ίδια τα στοιχεία.

Απειλές και πολλές εκκρεμείς υποθέσεις

Συνεχίζοντας τις καταγγελίες του ο κ. Τετενές, μιλώντας φανερά με πικρία, αναφέρθηκε στις πολλές εκκρεμείς υποθέσεις που υπάρχουν «με συλλήψεις, προσαγωγές και αδιάσειστα στοιχεία » αλλά και στις απειλές που έχει δεχτεί ο ίδιος, η οικογένειά του, ο νέος διοικητής κ.α.


«Μας είχαν προκαλέσει ζημιές σε αυτοκίνητα», θα πει «δεν μπορούσαν τα παιδιά μας να βγουν έξω».


Συνεχίζοντας τις απίστευτες καταγγελίες του ο διοικητής θα αναφερθεί σε ένα περιστατικό που ενώ περπατούσαν με τον κ. Σολδάτο (υποδιοικητής τότε) στην Πλατεία Αργοστολίου «ένα αυτοκίνητο», όπως θα πει «ανέβηκε επάνω στην πλατεία, ήρθε από πίσω μας και το είδαμε τελευταία στιγμή... και πέρασε από το ένα μέρος της πλατείας στο άλλο... Εκεί είχαμε φτάσει», ενώ λίγο αργότερα θα συμπληρώσει «το παρακράτος έχει φτάσει να απειλεί το κράτος».

Ο Βασίλης Σολδάτος νέος διοικητής

Στη συνέχεια ο κ. Τετενές ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι ο νέος διοικητής θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ίδιες δυσκολίες και στα προβλήματα που περιγράφει (ή για την ακρίβεια υπαινίσσεται) ο ίδιος.


«Ο αντιπύραρχος Βασίλης Σολδάτος είναι ένας έμπειρος αξιωματικός που υπηρετεί από το 2000 στην Κεφαλονιά... έχει ζήσει πολλές καταστάσεις, είναι αξιοπρεπής, τίμιος, με ήθος και πιστεύω ότι θα αντεπεξέλθει».




Πολλές φορές τραυματιστήκαμε




Ο Σάκης Βούτος ρώτησε τον κ. Τετενέ να πει ποια ήταν η πιο δύσκολη μέρα του όλα αυτά τα χρόνια. Εκείνος απάντησε ότι ήταν πραγματικά πολλές οι δύσκολες μέρες, πολλές φορές βρέθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο εκείνος ή οι συνάδελφοί του και θα πει χαρακτηριστικά «είναι ένα επάγγελμα που κάθε πρωί φεύγεις και δεν ξέρεις αν θα γυρίσεις στο σπίτι σου το βράδυ».

Όμως ταυτόχρονα θα σημειώσει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ήταν «η έλλειψη προσωπικού και η έλλειψη αυτοκινήτων. Υπήρξαν εποχές που ήμασταν κάτω από την κόκκινη γραμμή ασφάλειας...». Πάντως, ως πιο δύσκολες στιγμές θα αναφέρει περισσότερο τα τροχαία που ενώ απεγκλώβιζαν τους επιβάτες, που πολλές φορές ήταν νέα παιδιά, αυτά έχαναν στη συνέχεια τη μάχη με τη ζωή.

Οι εθελοντικές ομάδες

Ο κ. Τετενές εξήρε το ρόλο των εθελοντικών ομάδων στην Κεφαλονιά, είπε ότι όλες έχουν εκπαιδευτεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, και τόνισε την καθοριστική συμβολή τους στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νησί.




Πολλοί υποσχέθηκαν, λίγοι έπραξαν...

Τέλος, μίλησε για τις συχνές υποσχέσεις των πολιτικών, για αυτοκίνητα, εξοπλισμό κ.λπ. που έμεναν πάντα στα χαρτιά, ενώ αναφέρθηκε επίσης σε ένα περιστατικό που έψαχνε 4 λάστιχα για ένα πυροσβεστικό αυτοκίνητο για τα οποία προσφέρθηκε... κόσμος και λαός να βοηθήσει, από επιχειρηματίες της Κεφαλονιάς μέχρι ομογενείς και από τον δήμαρχο Παρίση μέχρι άλλους πολιτικούς αλλά τελικά... τα λάστιχα δεν ήρθαν ποτέ στην Υπηρεσία. Τέλος, αναφέρθηκε και στο περίφημο στέγαστρο έξω από την Πυροσβεστική λέγοντας τα εξής:

«Όλοι οι πολιτικοί έχουν περάσει και έχουν μιλήσει για την έλλειψη στεγάστρου έξω από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όλοι έχουν παραδεχτεί ότι έτσι σαπίζουν τα αυτοκίνητα της υπηρεσίας. Εννέα (9) εκλογικές αναμετρήσεις έχουν περάσει και κανείς δεν έκανε τίποτα», θα πει θυμωμένος και πικραμένος ο κ. Τετενές.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη σε video αλλά και ένα μήνυμα του απερχόμενου διοικητή προς το προσωπικό της Υπηρεσίας αλλά και την κοινωνία της Κεφαλονιάς









Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ