Ο υπ. Περιφερειάρχης Γιώργος Καλούδης (κ) και οι υποψήφιοι Περιφερειακοί σύμβουλοι Γ. Πρεντουλής (2δ) και Μ. Καββαδίας (δ) συνομίλησαν με τον Πρόεδρο της ΕΑΣΚ Γ. Δελλή (2α) και τον Αντιπρόεδρο κ. Βασιλάκη (α). |
Ο υπ. Περιφερειάρχης Γιώργος Καλούδης (κ) κατά την επίσκεψη του στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ιδρύματος Γιάννη Πιέρρη (2δ) και τα μέλη του δ.σ. |
Ο υπ. Περιφερειάρχης Γιώργος Καλούδης (α) συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Παναγιώτη Μπράμο (δ). |
Σειρά επισκέψεων πραγματοποίησε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010, ο υπ. Περιφερειάρχης Κέρκυρας και επικεφαλής της "ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ" Γιώργος Καλούδης και στελέχη του συνδυασμού του, στην Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, στην Αναγνωστική Εταιρεία και στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Υποδομές, ακτοπλοϊκή σύνδεση και υψηλός ΦΠΑ τα προβλήματα των ξενοδόχων της Κέρκυρας
Ο Γιώργος Καλούδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Παναγιώτη Μπράμο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και έγινε επικαιροποίηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι του νησιού, τα σημαντικότερα των οποίων είναι:
α) Ο ΦΠΑ, που είναι 23% στην Κέρκυρα, ενώ στα νησιά του Αιγαίου είναι 7% και Σε περιπτώσεις ανακαινίσεων ή επενδύσεων προκαταβάλλεται, ο ΦΠΑ, τα έργα ξεκινάνε σε 3 χρόνια και καταστρέφονται οι επιχειρηματίες.
α) Ο ΦΠΑ, που είναι 23% στην Κέρκυρα, ενώ στα νησιά του Αιγαίου είναι 7% και Σε περιπτώσεις ανακαινίσεων ή επενδύσεων προκαταβάλλεται, ο ΦΠΑ, τα έργα ξεκινάνε σε 3 χρόνια και καταστρέφονται οι επιχειρηματίες.
β) Οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, καθώς και το οδικό δίκτυο της Κέρκυρας βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, γεγονός που δημιουργεί αρνητική εικόνα στους επισκέπτες του νησιού και το δυσφημεί.
γ) Άθλια εικόνα με τα χώματα και τα μπάζα στην Μαρίνα της Σπηλιάς Πρέπει να πραγματοποιηθούν κι άλλα αναπτυξιακά έργα που θα έχουν οφέλη για τον κερκυραϊκό τουρισμό.
δ) Το Αχίλλειο, ένα σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας είναι σε άθλια κατάσταση, Ο θνήσκων Αχιλλέας έχει υποστεί φθορά – αλλοίωση γ΄ βαθμού, δηλαδή πολύ σοβαρή.
ε) Η μετάβαση προς και από την Κέρκυρα κοστίζει πολύ ακριβά τόσο στις αεροπορικές συνδέσεις όσο και στην ακτοπλοϊκή γραμμή Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ
Ο υπ. Περιφερειάρχης ΓΙΏΡΓΟΣ Καλούδης αφού ενημερώθηκε για τα αιτήματα των ξενοδόχων τόνισε ότι "θέση της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ είναι ανοικτά ξενοδοχεία, ανοικτά λιμάνια και αεροδρόμια. Θεωρούμε ότι βασικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η μείωση του ΦΠΑ στο ποσοστό που ισχύει στα Δωδεκάνησα διαφορετικά, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τον τουρισμό των Ιονίων. Μεγάλο ρόλο στην άνοδο του τουρισμού θα παίξει και ο εκσυγχρονισμός των ξενοδοχείων. Γι΄ αυτό σκοπεύουμε να επιδοτήσουμε την ανακαίνιση των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμμάτων καθώς στόχος μας είναι στην Κέρκυρα και σε όλα τα νησιά είναι να έχουμε πολλά πεντάστερα ξενοδοχεία, γιατί η αγορά ζητάει και τέτοια.
Είναι αδιανόητο στους Οθωνούς, στη μέση ακριβώς μεταξύ Ιταλίας και Κέρκυρας να μην υπάρχει ούτε ένα πρατήριο βενζίνας. Τα νησιά μας πεθαίνουν και στο Κολωνάκι ευζωίζονται.
Τα ίδια περίπου πρατήρια είναι σε όλα τα νησιά μας.
Σχέδια για πραγματοποίηση Πανιονίου Συνεδρίου
σε όλα τα Ιόνια από την Αναγνωστική Εταιρεία και τη νέα Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Είναι η Λάμψη του Επτανησιακού Πολιτισμού.
Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αναγνωστικής Εταιρείας κ. Γιάννη Πιέρρη και μέλη του δ.σ. του Ιδρύματος, ο υπ. Περιφερειάρχης Γ. Καλούδης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για την συνοχή των Ιονίων Νήσων.
"Πρέπει τα Επτάνησα να παρουσιαζόμαστε ως ενιαίος χώρος, καθώς έχουμε έναν ξεχωριστό πολιτισμό σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό το χάρισμά μας πρέπει να αγωνιστούμε να το διατηρήσουμε, και καθώς είμαστε πρωτοπόροι σε πολλά πράγματα» δήλωσε ο κ. Πιέρρης, ενώ ο κ. Μούχας συμπλήρωσε πως «με το πέρασμα των χρόνων η υπόλοιπη Ελλάδα έχει προοδεύσει, ενώ εμείς έχουμε κάνει βήματα προς τα πίσω».
Ο κ. Καλούδης τόνισε ότι «τα τελευταία 15 χρόνια γυρίσαμε πολύ πίσω, όμως ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο καθώς την τελευταία 20ετία, η απορροφητικότητα των Ιονίων Νήσων μέσα από τα ΚΠΣ ήταν μόλις 14%». Τεράστια κονδύλια χάθηκαν.
Δήλωσε επίσης τον σεβασμό του στην Αναγνωστική Εταιρεία, το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα της Ελλάδας και δεσμεύτηκε ότι από τη θέση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων θα αξιοποιηθεί η λάμψη του Ιδρύματος και θα αναπτυχθούν δράσεις σε όλα τα Επτάνησα.
Τέλος ο κ. Πιέρρης αναφέρθηκε στο 10ο Πανιόνιο συνέδριο που θα διοργανωθεί το 2014 από κοινού με την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών. Καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από το 1ο Πανιόνιο συνέδριο και 150 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα ενημέρωσε ότι είναι στις σκέψεις του δ.σ. του Ιδρύματος «αντί το συνέδριο να γίνει μόνο στην Κέρκυρα να εξελιχθεί από μία μέρα σε όλα τα Ιόνια νησιά και στα Κύθηρα». Ο κ. Καλούδης δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής αυτής της ιδέας, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν ότι «η λάμψη του Επτανησιακού πολιτισμού είναι ενιαία».
Σοβαρά τα προβλήματα των αλιέων και αγροτών της Κέρκυρας
Στήριξα και στηρίζω οτυς αγρότες, τους ψαράδες μας και την ΕΑΣΚ.
Οι συναντήσεις του υποψήφιου Περιφερειάρχη Γιώργου Καλούδη ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας (ΕΑΣΚ), όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γιώργο Δελλή και τα μέλη του Δ.Σ. Γιάννη Βασιλάκη κα Ανδρέα Γκερέκου.
Αρχικά τέθηκαν θέματα που αφορούν τους κερκυραίους αλιείς. Η απαγόρευση της βιντζότρατας, αλλά και τα εισαγόμενα αλιεύματα και το διωγμό των ψαράδων. Σημαντικό θα ήταν να δημιουργηθούν αλιευτικά πάρκα και ο κ. Δελλής ενημέρωσε ότι ήδη η ΕΑΣΚ έχει ζητήσει τη δημιουργία τριών τέτοιων πάρκων με κονδύλια από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Στον αγροτικό τομέα ο κ. Δελλής αρχικά έκανε αναφορά στην τιμή ανά τετραγωνικό της λαϊκής αγοράς, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ψηφιοποίησης υποστηρίζοντας ότι "πέρσι μας πήρε η Ένωση Αγρινίου 1,5 εκ. ευρώ, φέτος μας στέλνουν να συμπληρώσουμε αιτήσεις κι εμείς διεκδικούμε το έργο της ενεργοποίησης αφού έχουμε το κατάλληλο προσωπικό. Άλλοι έκαναν τη ψηφιοποίηση και φέτος μας ζητούν να κάνουμε εμείς τις διορθώσεις".
Ο Πρόεδρος της ΕΑΣΚ ενημέρωσε για την κατάθεση φακέλου ώστε η Ένωση να αποκτήσει τυποποιητήριο λαδιού που θα βοηθήσει στην αύξηση της τιμής του κερκυραϊκού ελαιολάδου. Εξάλλου, η Ένωση ζήτησε από τις 27/9 να πιστοποιηθεί όλος ο νομός για τη λιανολιά, και να αποκτηθεί Προστατευόμενη Ονομασία, προέλευσης (Π.Ο.Π.) κάτι το οποίο θα συμβάλλει στην εξασφάλιση των επιδοτήσεων.
Μάλιστα, σε αυτό το ζήτημα ζήτησε την βοήθεια του υπ. Περιφερειάρχη, Γ. Καλούδη, ώστε να μην «κολλήσει» το θέμα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Βασιλάκης, υποδέχθηκε θερμά τον κ. Καλούδη και εκτίμησε ότι στο μέλλον θα υπάρξει μείωση στις επιδοτήσεις και ζήτησε από τον υπ. Περιφερειάρχη να δώσει μάχη για τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του Ιονίου.
Ο κ. Καλούδης αφού άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι διοικούντες την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ενημέρωσε ότι θα παλέψει να επιβληθούν οι θέσεις των αγροτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. "Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν λίγο πολύ όλα τα Ιόνια. Για παράδειγμα η Ζάκυνθος δεν έχει καν σφαγεία, ενώ έχει δημιουργηθεί σοβαρό θέμα με τη μούργα" είπε επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά την αδιαφορία της Πολιτείας.
"Ήμουν, είμαι και θα είμαι υπέρ της ΕΑΣΚ, γιατί αυτή πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, και παρά τα ελαττώματα της πρέπει να στηριχτεί», κατέληξε ο κ. Καλούδης.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ
Ο τόπος μας και οι αγρότες μας χρειάζονται την Ένωση Συνεταιρισμού και οι 1.200 επαγγελματίες ψαράδες και οι 18.000 αγρότες, από τους οποίους οι 500 ζουν αποκλειστικά από την αγροτική παραγωγή. Στηρίζουμε τους ψαράδες μας και τους αγρότες μας. Οι παραγωγοί μας να προμηθεύουν τα ξενοδοχεία μας και όλης της χώρας εστιάζοντας σε τοπικά προϊόντα.
Η επιδότηση για το λάδι να γίνεται στη βάση της Νησιωτικής Επτανησιακής Περιφέρειας. Λάδι χωρίς ελαιοτριβεία δεν παράγεται Mε σεβασμό στο περιβάλλον. Στηρίζουμε την λειτουργία των ελαιοτριβείων. Το έργο της ενεργοποίησης ανήκει στην Ένωση της Κέρκυρας και όχι σε άλλη Ένωση από την Ηπειρωτική Ελλάδα γιατί η ΕΑΣΚ διαθέτει άρτια καταρτισμένους υπαλλήλους και το αξίζει και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με καμμία κυβέρνηση!