ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Πήρε πίσω τη διάταξη για τα εκτός σχεδίου

                     ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΤΕΕ  ΤΡΑΥΛΟΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ 


Αποσύρθηκε -μέχρι νεωτέρας- η επίμαχη διάταξη που προβλέπει την έκδοση προεδρικού διατάγματος για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές όλων των κομμάτων, η υπουργός Περιβάλλοντος αφαίρεσε την πρώτη παράγραφο του άρθρου 30 του νομοσχεδίου, που αφορά το πράσινο ταμείο και τους δασικούς χάρτες, το οποίο ψηφίστηκε χθες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Με την επίμαχη διάταξη και με διαδικασίες εκτός Βουλής, όπως είχε αποκαλύψει η «Ε», το υπουργείο σχεδίαζε να φέρει αλλαγές στο ισχύον καθεστώς στην εκτός σχεδίου δόμησης, για την οποία όλοι οι φορείς συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί σταδιακά. Παρά τη διάψευση του δημοσιεύματος, που είχε αναγκαστεί να εκδώσει το υπουργείο μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε, κυρίως λόγω των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, οι πληροφορίες της «Ε» επιμένουν ότι οι βασικές προτάσεις που εξετάζονται αφορούν:
* Την κατάργηση των παρεκκλίσεων που σε ειδικές περιπτώσεις επιτρέπουν την έκδοση οικοδομικής άδειας σε γήπεδα έως και 750 μέτρων. Θα διατηρηθούν υπό προϋποθέσεις τα 2 στρέμματα, αλλά μόνο στη ζώνη των 500 μέτρων γύρω από οικισμούς.
4 στρέμματα
* Τη διατήρηση του δικαιώματος έκδοσης οικοδομικής άδειας για οικόπεδα με εμβαδόν 4 στρέμματα, τα οποία θα θεωρούνται πλέον άρτια κατά παρέκκλιση.
* Τη θέσπιση κινήτρων, π.χ. πριμ σε τετραγωνικά, ώστε να μη γίνονται νέες κατατμήσεις σε μεγάλα ακίνητα.
* Στην Αττική παραμένουν τα 20 στρέμματα, με δυνατότητα δόμησης και στα 4 στρέμματα για οικόπεδα που υπήρχαν πριν από το 1980. Οι υπόλοιπες παρεκκλίσεις σταδιακά καταργούνται για τη Δυτική Αττική, σε πρώτη φάση.


ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ