Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010
Γ. Καλούδης: Τραγικές οι ελλείψεις και στο Νοσοκομείο Ζακύνθου.
Γ. Καλούδης: Τραγικές οι ελλείψεις και στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Αναγκαιότητα η δυναμική παρέμβαση για θέματα υγείας στα Ιόνια
Επίσκεψη στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου πραγματοποίησε την Τρίτη 5/10/2010 ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γ. Καλούδης συνοδευόμενος από στελέχη του συνδυασμού «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ».
Στη συζήτηση με τον διευθυντή του Νοσοκομείου αναδείχθηκε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και επισημάνθηκε η έλλειψη καρδιολόγων. Τα προβλήματα Κέρκυρας και Ζακύνθου είναι κοινά: Μεγάλα κενά στην πλήρωση θέσεων νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, ελλείψεις βασικών ιατρικών ειδικοτήτων (καρδιολόγων, ΩΡΛ, ακτινολόγων).
Η εικόνα που επικρατεί στο Νοσοκομείο Ζακύνθου αποτυπώνεται γλαφυρά στα αριθμητικά στοιχεία που δόθηκαν στον κ. Καλούδη: 89 κενές θέσεις, 62 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.
Κοινό στοιχείο και εδώ ανάμεσα στα δύο νησιά του Ιονίου (Κέρκυρα και Ζάκυνθο) η ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες των Ιονίων, με τον ένα στους δύο Ζακυνθινούς να εξαναγκάζονται να φύγουν από το νησί σε περίπτωση ασθένειας, λόγω της ανεπαρκούς λειτουργίας των δομών υγείας.
Αν λάβει υπόψη του κανείς την υπολειτουργία της Αβαθμιας παροχής υγείας μέσω των Κέντρων Υγείας, τις ομαδικές παραιτήσεις γιατρών το προηγούμενο διάστημα από διάφορες κλινικές και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει παραδοθεί προς χρήση το νέο κτίριο του νοσοκομείου μπορεί κανείς να αντιληφθεί γιατί οι Ζακυνθινοί στην κυριολεξία έχουν αγανακτήσει με την κατάσταση που επικρατεί.
Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού στο νησί κατοικούν 50.000 άνθρωποι και το καλοκαίρι ο πληθυσμός ανεβαίνει στους 100.000. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 1.000 άτομα τον χρόνο και αντιμετωπίζονται 2.500 περιστατικά.
Ο κ. Καλούδης αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε δήλωσε: «Η κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας των Ιονίων Νήσων είναι τραγική. Δεν είναι δυνατόν οι Επτανήσιοι, που συνεισφέρουν τα μέγιστα στο κεντρικό κράτος, σε οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Χρειαζόμαστε άμεσα δομές υγείας σύγχρονες, στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, αξιοπρεπείς κτιριακές υποδομές και ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από εκείνους τους συνδυασμούς που δεν θα διστάσουν να συγκρουστούν με την κεντρική ηγεσία, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα του λαού. Πρώτη προτεραιότητα μας αναδεικνύεται μέσα από τις επαφές μας η διεκδίκηση δημόσιας, σύγχρονης παροχής υγείας και περίθαλψης για όλους και όχι μόνο για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Επιτέλους οι Επτανήσιοι πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας τα ζητήματα του τόπου μας, που είναι κοινά για όλα τα νησιά μας και ταλανίζουν αδικαιολόγητα και για σειρά ετών τους πολίτες».
ΟΙ ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΥΣ