Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010
ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Γ. Ν. ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες, αγαπητές και αγαπητοί Δήμαρχοι και από όσο ξέρω και Δημοτικοί Σύμβουλοι που παραβρίσκεστε, νομίζω ότι είναι και αυτή μια μέρα η οποία θα εγγραφεί σε μία πολύ σημαντική διαδρομή, η οποία προφανώς σας αφορά όλες και όλους σας προσωπικά, αλλά όπως ξέρετε πολύ καλά, σε τελική ανάλυση αφορά τη χώρα η σημασία της η μεγάλη.
Τα συγχαρητήριά μας, τα συγχαρητήρια όλων των Ελλήνων πολιτών είναι για εσάς. Είναι συγχαρητήρια επιδοκιμασίας και επιβράβευσης, συγχαρητήρια τα οποία έχουν μέσα τους πολύ έντονο το στοιχείο της προσδοκίας και της ελπίδας, ίσως τόσο έντονο αυτό το στοιχείο της ελπίδας και της προσδοκίας όσο πολύ λίγες φορές στο παρελθόν.
Η σημερινή μας συνάντηση έχει μία ιδιαίτερη συμβολική και ουσιαστική σημασία. Είναι το πρώτο βήμα στην πραγματικότητα που κάνουμε όλοι μαζί, εσείς και εμείς, παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες με την παρουσίαση και την ψήφιση του Καλλικράτη, μια δηλαδή μεγάλη δομική αλλαγή που ξεκίνησε πραγματικά την επομένη των περσινών Εθνικών Εκλογών και η οποία παρά τις γνωστές προφανείς αντιξοότητες που όλοι ζήσαμε, προχώρησε, δεν σταμάτησε.
Στην αρχή, θυμάστε οι περισσότεροι και οι περισσότερες πολύ καλά, μας έλεγαν ότι δεν θα προλάβουμε, ύστερα ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Είχαν παραβλέψει φαίνεται σε αυτήν την προσπάθεια ότι δεν είμαστε μόνοι μας, δεν είναι μόνος του ο Πρωθυπουργός, δεν είναι μόνη της η κυβέρνηση. Ότι εμείς και εσείς, κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση, είχαν παραβλέψει ότι είμαστε και θα είμαστε όλοι μαζί και όλοι μαζί με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Η κυβέρνηση βάσει της εντολής του ελληνικού λαού είχε την αταλάντευτη πολιτική βούληση, την από την πρώτη μέρα κιόλας κατεύθυνση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει σε μία συνολική αλλαγή της Αυτοδιοίκησης, αλλά και του κράτους, αντιμετωπίζοντας αυτήν την αλλαγή ως μία εθνική υπόθεση, χωρίς κανένα κομματικό πρόσωπο και προσπαθώντας και ενσωματώνοντας αρχές και αξίες που είναι θεμελιώδεις. Είναι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την αναμόρφωση του διοικητικού αλλά και πολιτικού κατ’ επέκταση συστήματος στη χώρα, ενσωματώνοντας τις αξίες της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της χρηστής οικονομικής διαχείρισης, των ελέγχων και της εποπτείας, του διοικητικού ορθολογισμού και της αποτελεσματικής σε τελική ανάλυση και ίσως πάνω από όλα, εξυπηρέτησης του πολίτη.
Όμως ήταν σε αυτήν την πορεία και η Αυτοδιοίκηση που με τις θέσεις της, τη στάση της και τις επεξεργασίες της είχε καταστήσει ώριμη αυτή τη μεγάλη αλλαγή στην αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης, αλλά και της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης και κάποιες φωνές που δεν είδαν έγκαιρα τη μεγάλη αυτή ιστορική ευκαιρία και ευθύνη, ευθύνη να προχωρήσουμε σε αυτήν την ιστορική αλλαγή, φαντάζομαι ότι σήμερα έχουν πειστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις, κυρίως από τις ίδιες τις αποφάσεις του ελληνικού λαού.
Αυτές τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης αξιοποιήσαμε, αυτές τις θέσεις, αυτούς τους προβληματισμούς και τις επεξεργασίες, αυτή τη συμβολή πήραμε ως βάση και μαζί με ένα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό υψηλού κύρους και επάρκειας, τις οργανώσαμε στο αξιακό πλαίσιο του Καλλικράτη, τις κάναμε δηλαδή νόμο του κράτους.
Μαζί δίνουμε φωνή, όπως και τόσες άλλες φορές στο παρελθόν, στα πάγια αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, έχοντας όμως πάντα κατά νου σε τελική ανάλυση τις ανάγκες των πολιτών και κυρίως τώρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, την ανάγκη της πατρίδας μας να ανορθωθεί, διαμορφώνοντας ένα νέο μοντέλο. Νέο μοντέλο προοδευτικής διακυβέρνησης, νέο μοντέλο πειθαρχημένης οικονομικής διαχείρισης, νέο μοντέλο ανάπτυξης. Μοντέλα καινούργια που να στηρίζονται στις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της διαβούλευσης, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Υπό αυτήν την έννοια πράγματι ο Καλλικράτης συνιστά την επαναθεμελίωση της Αυτοδιοίκησης. Επαναθεμελίωση καταρχήν δομική, αφού πλέον έχουμε στη διάθεσή μας ένα στέρεο οικοδόμημα, για πρώτη φορά στην ιστορία συνολικά σχεδιασμένο, από τους Δήμους έως τις αιρετές Περιφέρειες, όμως βεβαίως και τις αποκεντρωμένες κρατικές Διοικήσεις και άρα έτσι συνεκτικό, εσωτερικά συνεπές και εξορθολογισμένο.
Επαναθεμελίωση διοικητική συνιστά ο Καλλικράτης αφού προχωρούμε σε μία νέα οργάνωση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης με ενίσχυση και των δύο Βαθμών, εκκαθαρίζοντας επικαλύψεις και ανοίγοντας το δρόμο για τη μεταφορά και άλλων αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο ενός μακρόπνοου σχεδιασμού, που προς το παρόν στις περισσότερες περιπτώσεις εξάντλησε τα όρια και τα περιθώρια του Συντάγματος.
Επαναθεμελίωση δημοκρατική αφού εισάγουμε ένα νέο μοντέλο στην πραγματικότητα διακυβέρνησης, που αναδεικνύει τα συλλογικά Όργανα, θεσμούς διαφάνειας και λογοδοσίας, θεσμούς διαβούλευσης και συμμετοχής του πολίτη.
Επαναθεμελίωση οικονομική αφού εξασφαλίζονται σύμφωνα με το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης, δυναμικοί οικονομικοί πόροι, αλλά και ένα πλαίσιο οικονομικής διαχείρισης με ελέγχους, ανεξάρτητη εποπτεία, αλλά και διαφάνεια, που εξασφαλίζει οικονομικά εύρωστους αλλά και βιώσιμους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω, όπως διαπιστώσατε ήδη, ότι σε ένα τόσο δύσκολο δημοσιονομικά περιβάλλον, ο προϋπολογισμός του 2011 ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις προς την Αυτοδιοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες αρμοδιότητές της.
Επαναθεμελίωση όμως που εισάγει ο Καλλικράτης πάνω από όλα, κυρίως ηθική, αφού δίνει τη δυνατότητα για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των Αυτοδιοικητικών Αρχών και των πολιτών, δίνει δηλαδή τη δυνατότητα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας, της δίνει την ευκαιρία για την καταξίωση του θεσμού στην κοινωνία. Τώρα θα λειτουργήσουμε τον Καλλικράτη, βασικό μοχλό αυτής της αλλαγής.
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, η ψήφιση του Καλλικράτη, όπως κάθε ψήφιση νόμου, είναι απλώς η αρχή. Αν εμείς από πλευράς μας μέναμε στην ψήφιση, αν σταματούσαμε εκεί, λίγα θα είχαμε να προσφέρουμε στη χώρα και στους πολίτες. Από την πρώτη στιγμή προχωρήσαμε, προχωρήσαμε ταυτόχρονα με την κοινοβουλευτική διαδικασία στην επεξεργασία και εφαρμογή ενός πολύ σημαντικού, ίσως κάποιοι λένε πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα, ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη μετάβαση στον Καλλικράτη, για τη μετάβαση σε αυτήν την νέα πραγματικότητα, σε αυτή την νέα εποχή. Για την αντιμετώπιση κάθε πτυχής αυτής της αλλαγής από τα θέματα που αφορούν στη λειτουργική ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων, ένα θέμα που οι περισσότεροι και οι περισσότερες γνωρίζετε, όλοι πολύ σύντομα θα αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι, παρότι δεν είναι από τα θέματα τα οποία μπορεί να συγκεντρώσουν και να επικεντρώσουν τη δημόσια συζήτηση, μέχρι τα ζητήματα που σχετίζονται με την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση των οικονομικών, ώστε να μην χάνεται ούτε ένα ευρώ από το μόχθο του ελληνικού λαού, δηλαδή κάθε ευρώ να πιάνει τόπο και να αλλάζει τη ζωή των Ελλήνων πολιτών, πάντα προς το καλύτερο.
Η σημερινή συνάντηση είναι με αφορμή και ευκαιρία την σειρά των επιμορφωτικών Διημερίδων που ξεκινήσαμε από το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, συνεχίστηκε από χθες εδώ στην Αθήνα, επίσης στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και συνάντηση για τα νησιά και θα ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες στη Λάρισα, περνώντας από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τα Ιωάννινα.
Είναι μια πρώτη μικρή, αλλά μεγάλης πρακτικής σημασίας απόδειξη της δουλειάς που, χωρίς τυμπανοκρουσίες, γίνεται όλο αυτό το διάστημα μέσω του επιχειρησιακού σχεδίου για τη μετάβαση στον Καλλικράτη.
Το σύνολο των στελεχών του Υπουργείου μας, που με την ευκαιρία θέλω να τους ευχαριστήσω, από την πολιτική ηγεσία έως και όλους τους υπαλλήλους που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, για τις άοκνες προσπάθειές τους, όπως επίσης, την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., η οποία προετοιμάζει σε συνεργασία με όλους τους Δήμους και τις Νομαρχίες της χώρας το μεγάλο έργο της ενοποίησης όλων των αναγκαίων υποδομών, πληροφοριακών συστημάτων, οικονομικών υπηρεσιών και τα λοιπά, ώστε όλα να είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες με την εφαρμογή του Καλλικράτη και αυτό έχει εξελιχθεί όλους τους προηγούμενους μήνες και βεβαίως, κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ήδη, να γνωρίζετε σας παρακαλώ, 257 διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη με μία ταχύτητα που, όταν ξεκινήσαμε το καλοκαίρι, φαινόταν σχεδόν αδύνατη και επίσης, ξεκίνησε και η διαδικασία για τα 1.200 νέα ηλεκτρονικά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα οποία θα οργανωθούν με αυστηρά αντικειμενικά πληθυσμιακά κριτήρια σε όλη τη χώρα, ως ένα από τα βασικά εργαλεία για την ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, καθώς και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και την ΚΕΔΚΕ, οι οποίοι εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς, για να ολοκληρωθούν οι θεσμικές παρεμβάσεις που προβλέπονται στον νόμο.
Ήδη, για όσους δεν γνωρίζουν, έχουν υπογραφεί 24 αποφάσεις από εμάς. Είναι ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και οδεύουν προς δημοσίευση 21 Προεδρικά Διατάγματα και είναι έτοιμα τα υπόλοιπα 4, τα οποία, έχει και αυτό τη σημασία του, είναι τα Διατάγματα για τα συλλογικά Όργανα της Αυτοδιοίκησης και για το πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α., το οποίο και θα είναι στη διάθεσή σας ως σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος τις επόμενες εβδομάδες.
Το ίδιο ισχύει και για τις 26 Υπουργικές Αποφάσεις, που θα εκδοθούν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, ως το τέλος του έτους, προκειμένου να έχουμε πλήρως καλύψει όλο εκείνο το τμήμα των κανονιστικών πράξεων, που προβλέπονται από τον νόμο, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του Καλλικράτη με τον πλέον απρόσκοπτο τρόπο.
Πολλοί λέμε – και με αυτή την έννοια το αναφέρω και εγώ – ότι ίσως ποτέ άλλοτε όλα τα Προεδρικά Διατάγματα και οι Υπουργικές Αποφάσεις που προβλέπονται σε έναν νόμο δεν εκδόθηκαν στην ώρα τους. Αυτή τη φορά αυτό έγινε πράξη, χάρις τη συνεργασία και στη συνέργεια όλων όσων έπρεπε να εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία βεβαίως και της Αυτοδιοίκησης.
Είναι ξέρετε ότι εδώ που ταιριάζει πολύ καλά να πει κανείς τη φράση ότι εδώ είναι η επανάσταση του αυτονόητου, όπως εύστοχα την έχει χαρακτηρίσει ο Πρωθυπουργός, η οποία καθημερινά αποδεικνύεται πως μόνο αυτονόητου δεν υπήρξε για χρόνια ολόκληρα στη χώρα μας. Μια επανάσταση όμως που βεβαίως για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται βούληση, επιμονή και στοχοπροσήλωση, για αυτό και είναι επανάσταση. Μια επανάσταση που είναι θέμα επιλογής, γιατί είναι πάρα πολλοί εκείνοι που εργάζονται πυρετωδώς για να ολοκληρωθούν τα προγράμματα αυτά που απαιτούνται για την υλοποίηση του Καλλικράτη. Δηλαδή, εργάζονται πυρετωδώς για να μεταφέρουν αυτή τη γνώση σε εσάς, ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.
Ένα μέρος αυτής της δουλειάς, αυτό με τη μεγαλύτερη πρακτική σημασία αυτή την ώρα, βρίσκεται στους φακέλους, καθώς και τα cd, τους οπτικούς δίσκους που πήρατε ήδη από το πρωί. Πρόκειται για τον οδικό χάρτη αμέσων ενεργειών αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι το εργαλείο για την ομαλή μετάβαση όλων των νέων φορέων της Αυτοδιοίκησης και την αποτελεσματική ολοκλήρωση της περιόδου προσαρμογής στις νέες συνθήκες λειτουργίας τους από αυτή τη στιγμή που μιλάμε έως και το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Θέλαμε – και αυτό ήταν το σκεπτικό – να προσφέρουμε για την απογείωση του Καλλικράτη ένα εγχειρίδιο, σαν αυτό των πιλότων, ώστε να κινηθούμε με τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, για να αποφύγουμε λάθη και προβλήματα, δυσκολίες, που ξέρετε πολύ καλά ότι, έχω και προσωπική εμπειρία, ταλανίζουν πολλές φορές τους ανθρώπους, ιδίως τις νεοεκλεγμένες Αρχές, είτε Δημοτικές, είτε και Περιφερειακές πια για τη χώρα μας.
Φεύγοντας από εδώ, αλλά και από τις επιμορφωτικές διημερίδες, θα έχετε άρα στα χέριά σας ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τον συντονισμό των ενεργειών τους επόμενους μήνες της αρχικής εφαρμογής του Καλλικράτη. Ένα εργαλείο για τις ενέργειες που απαιτούνται τόσο από εμάς, όσο και από εσάς, με την ημέρα με την ημέρα, ώστε οι νέοι θεσμοί να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και ανεμπόδιστα από την 1η Ιανουαρίου.
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, το επόμενο τρίμηνο, παρά την κούραση σας, είναι κρίσιμο. Τίποτα δεν μπορεί και δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε στην τύχη του. Οι πολίτες πρέπει να εξυπηρετηθούν άμεσα, όπως και πριν και σταδιακά όλο και καλύτερα. Για να γίνει αυτό, πρέπει οι υπάλληλοι να βρεθούν στις θέσεις τους. Οι μετατάξεις να έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουν ολοκληρωθεί. Στο σημείο αυτό είναι νομίζω απαραίτητο να αποσαφηνίσω για μια ακόμη φορά ότι μαζί με τις συγχωνεύσεις των Δήμων και τον περιορισμό των Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου όπως ξέρετε από περίπου 6.000 Δημοτικές Επιχειρήσεις θα καταργήσουμε τις 4.500 περίπου Δημοτικές Επιχειρήσεις, Δημοτικές Επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν από το 1998 κυρίως και μετά και αυτή η κατάργηση στον Καλλικράτη προβλέπεται να ακολουθηθεί από τις απαραίτητες μετατάξεις για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς να τίθεται σε καμία απολύτως περίπτωση θέμα απολύσεων των εργαζομένων σε αυτές τις Επιχειρήσεις.
Επίσης, πρέπει οι νέοι Οργανισμοί να λειτουργήσουν τα πληροφοριακά συστήματα, να είναι ενημερωμένα. Όλοι να είστε σε θέση να ασκήσετε τις νέες αρμοδιότητες, με τις οποίες εμπλουτίστηκε ο θεσμός, είτε του Α΄ ή του Β΄ Βαθμού.
Όλα αυτά βεβαίως δεν μπορούν να επιτευχθούν, παρά μόνο αν συντονιστούμε και θα συντονιστούμε, θα δουλέψουμε όλοι μαζί.
Ο οδικός χάρτης άμεσων ενεργειών αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι δείγμα αυτής της βούλησης, είναι το πρώτο εργαλείο που θέτουμε στη διάθεσή σας προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ήδη ξεκινήσαμε ακόμη και τη διαδικασία για τη νέα λειτουργική και αισθητικά αναβαθμισμένη σήμανση των νέων αυτοδιοικητικών δομών και κτιρίων, με τρόπο φιλικό προς τους πολίτες, ανάλογα βεβαίως με τα επιμέρους χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν αστικοί, ορεινοί ή νησιωτικοί Δήμοι και ένα από τα επόμενα βήματα που θα κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση είναι να κοινολογήσουμε μέσα από το διαδίκτυο αυτή μας την πρόθεση, ώστε να εισπράξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πιο καινοτόμες, πιο ωραίες ιδέες σε αυτή την κατεύθυνση.
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι το μεταβατικό στάδιο θα έχει δυσκολίες, θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια. Για αυτό άλλωστε προνοήσαμε ότι οι νέες αρμοδιότητες θα μεταφέρονται προς την Αυτοδιοίκηση ή από τον έναν βαθμό της Αυτοδιοίκησης στον άλλον με έναν εύλογο ρυθμό, μετά από την κατάλληλη μεταβατική περίοδο, όπως για παράδειγμα, ξέρετε πολύ καλά η αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ που μεταφέρεται στις Περιφέρειες από 1η Ιουλίου ακριβώς για αυτό τον λόγο.
Μην έχει όμως σας παρακαλώ κανείς και καμία την ψευδαίσθηση ότι αυτή η πορεία θα είναι ανεύθυνη, θα είναι απρόσκοπτη. Θα χρειαστεί με ψυχραιμία, αλλά και νηφαλιότητα, να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, να υπερνικήσουμε τα εμπόδια που θα βρούμε μπροστά μας, γιατί θα βρούμε εμπόδια μπροστά μας.
Εσείς πρώτοι θα διαπιστώνετε ατέλειες και ελλείψεις, ανάγκες βελτιώσεων και συμπληρώσεων. Κανένας, πόσο μάλλον εμείς, δεν έχει το αλάθητο και για αυτό είμαστε εδώ, για να λύνουμε κάθε μέρα τα προβλήματα που θα παρουσιάζονται. Θα το κάνουμε όμως – και αυτό είναι κάτι, στο οποίο θέλω σας παρακαλώ πολύ να δώσετε ιδιαίτερη σημασία – έχοντας πάντα αταλάντευτη την απόφασή μας, την απόφαση του Πρωθυπουργού να κινηθούμε στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών του Καλλικράτη.
Να σας πω δύο παραδείγματα. Μπορεί με το νέο καθεστώς απόλυτης αντικειμενικότητας στις προσλήψεις με την υπαγωγή στο ΑΣΕΠ, μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί, γιατί δεν θα είναι η πρώτη χρονιά το 2011, ήδη το 2010 εφαρμόστηκε αυτό, κάπου να δημιουργηθεί μια καθυστέρηση. Θα την αντιμετωπίσουμε, χωρίς όμως ποτέ να πάμε να πάμε πίσω στο ζήτημα της αξιοκρατίας. Το ίδιο παραδείγματος χάριν και με το Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Νομίζω ότι οι περισσότερες και οι περισσότεροι από εσάς είστε κοινωνοί της πρόβλεψης, της υποχρεωτικής αυτής πρόβλεψης, ανάρτησης από 1η Μαρτίου όλων των αποφάσεων της Αυτοδιοίκησης στο διαδίκτυο, για να μπορούν αυτές οι αποφάσεις να είναι εκτελεστές.
Αυτό μπορεί να επιβαρύνει μία Διοικητική Υπηρεσία. Θα δώσουμε λύση, όχι όμως πηγαίνοντας πίσω στη μείζονα αρχή «όλα στο φως», μία αρχή η οποία υπηρετείται μέσα από το Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Ήδη να γνωρίζετε επίσης σας παρακαλώ ότι δουλεύουμε για την εκπόνηση ενός νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου, για τα επόμενα 3,5 χρόνια που έρχονται, με στόχο την ολοκλήρωση υποστήριξης των νέων θεσμών ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, πιο διαφανείς, πιο ανταγωνιστικοί, δηλαδή πιο φιλικοί στους πολίτες.
Αυτό το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω μεταφορά αρμοδιοτήτων και στην Αυτοδιοίκηση Α’ αλλά και στην Αυτοδιοίκηση Β’ Βαθμού. Άλλωστε το έχουμε πει πολλές φορές με τον Καλλικράτη δεν τελειώνουμε, με τον Καλλικράτη ξεκινούμε.
Αυτό το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο θα είναι που θα επιτρέψει στο κράτος να αναλάβει καθαρά τον επιτελικό του ρόλο, να σχεδιάζει, να συντονίζει, να εποπτεύει, να ελέγχει και μέχρι εκεί. Για αυτό θα είμαστε συνεχώς δίπλα σας, για αυτό θα πορευτούμε μαζί σας, γιατί έχουμε πλήρη συναίσθηση της ανάγκης διαρκούς υποστήριξης κάθε τομής, κάθε μεταρρύθμισης. Πόσο μάλλον μια τόσο μεγάλη σε έκταση και σε βάθος διοικητικής και θεσμικής μεταρρύθμισης που είναι ο Καλλικράτης.
Αυτήν την υποστήριξη δίνουμε με το πρώτο Επιχειρησιακό Σχέδιο μετάβασης στον Καλλικράτη, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουμε και με το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την 4ετία που έρχεται και θα είναι μία προσπάθεια ομαλής μετάβασης, αλλά διασφάλισης ανάπτυξης του Καλλικράτη, που είναι και το έχουμε πει κατ’ επανάληψη, κλειδί για την ανάπτυξη της χώρας.
Με αυτό που μόλις σας είπα είναι συνδεδεμένη μία παρατήρηση. Θυμάστε πολύ καλά ότι υπήρξαν αναφορές, υπήρξαν ακόμα και αιτιάσεις, ελπίζω να μην εξακολουθούν να υπάρχουν, ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τον Καλλικράτη. Νομίζω ότι πια είναι σαφές ότι αυτό είναι μια λάθος προσέγγιση, είναι ένα λάθος συμπέρασμα.
Αυτό που πραγματικά δεν υπάρχει με τον Καλλικράτη, αυτό που έπαψε να υπάρχει, είναι η κατασπατάληση των δημόσιων πόρων. Χρήματα για την ανάπτυξη, χρήματα για την οργάνωση αποτελεσματικών υπηρεσιών, υπάρχουν και θα υπάρχουν και βεβαίως και θα διατεθούν και απλώς ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής. Άλλωστε μαζί θα δουλέψουμε για να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που πια είναι μια υποχρέωση όσον αφορά το περιφερειακό του σκέλος που έχει πέσει στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα συνοδευτεί και παράλληλα θα πορευτεί με την αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΛΛ.Α.Δ.Α., Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης Αυτοδιοίκησης, ύψους – όπως έχουμε ξανά πει – 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τετραετία. Ένα πρόγραμμα που θα αφορά για πρώτη φορά και τους δύο Βαθμούς Αυτοδιοίκησης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουμε σε οριζόντιες δράσεις για την αναμόρφωση όλων των πτυχών λειτουργίας, των κομματικών εκείνων της χώρας με τα οποία εμπλέκεται η Αυτοδιοίκηση.
Στο Πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. καταρχήν θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη δημιουργία των κοινωνικών υποδομών που θα διασφαλίσουν το σύνολο όλων εκείνων των δράσεων στην κοινωνία και ειδικά στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, που βιώνουν εντονότερα το κόστος αυτής της κρίσης.
Είναι δική σας και δική μας προτεραιότητα, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητές μας, να δείξουμε σε όλους το κοινωνικό πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης, του Καλλικράτη.
Στο Πρόγραμμα αυτό, στο Πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α., θα εντάξουμε επίσης δράσεις που κινητοποιούν το πολιτιστικό μας δυναμικό, αναβαθμίζουν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, ένα περιβάλλον στο οποίο επίσης εργαζόμαστε και που θα εμπνεύσουν μια νέα ποιότητα ζωής.
Οφείλουμε επίσης να εντάξουμε ολοκληρωμένα προγράμματα οδικής ασφάλειας, όχι απλώς ασφαλτοστρώσεις. Ολοκληρωμένα προγράμματα οδικής ασφάλειας ενταγμένα μέσα στο Εθνικό Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας που έχει εκπονηθεί από την κυβέρνηση, από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών. Προγράμματα οδικής ασφάλειας και παρεμβάσεων στις πόλεις, στους Δήμους, μέχρι την εκπόνηση και υλοποίηση βεβαίως ειδικών προγραμμάτων για τους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους και βέβαια σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα προχωρήσουμε προκειμένου να ενισχυθεί κάθε μορφή τοπικής επιχειρηματικότητας.
Η χώρα, το έχουμε πει κατ’ επανάληψη, πρέπει να αρχίσει να παράγει ακόμα περισσότερα ανταγωνιστικά προϊόντα. Να παράγει πλούτο, να σταθεί στα πόδια της, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, για να αντιμετωπιστεί με αυτόν τον τρόπο επιθετικά η κρίση.
Κλείνοντας, αγαπητές και αγαπητοί Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, έχουμε μιλήσει σε ανύποπτο χρόνο για Πράσινη Ανάπτυξη. Ο Πρωθυπουργός πρώτος από όλους. Το περιβάλλον μας είναι το απροσμέτρητης αξίας συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, ένα πλεονέκτημα που θα αναδειχτεί μόνο αν δουλέψουμε όλοι μαζί.
Εμείς θα θέσουμε στη διάθεσή σας τις χρηματοδοτήσεις για τη βελτίωση των υποδομών που θα αλλάξουν το τοπίο. Έργα υποδομής για τη γεωργία, για την κτηνοτροφία και την αλιεία. Έργα, αλλά και την αταλάντευτη πολιτική βούληση για να σταματήσει το όνειδος των ανεξέλεγκτων χωματερών και να προχωρήσει η διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε όλη τη χώρα, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση των βιολογικών καθαρισμών και των δικτύων αποχέτευσης. Έργα βελτίωσης της προσπελασιμότητας επίσης στις τουριστικές περιοχές.
Μια Ελλάδα που αλλάζει είναι το μήνυμα, το μήνυμα που θα φέρει επενδύσεις, το μήνυμα που θα φέρει τουρισμό υψηλού επιπέδου, το μήνυμα το οποίο θα μεταφέρει με τη δουλειά της και τα έργα της και η Αυτοδιοίκηση.
Μέσω του ΕΣΠΑ, προγράμματα που έχουν εκπονηθεί, θα εκπονηθούν για την ολοκλήρωση συγκοινωνιακών έργων, λιμενικών έργων και δράσεων πολιτικής προστασίας, θα είναι στη προμετωπίδα των προσπαθειών της Αυτοδιοίκησης.
Όμως η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης διαμορφώνει τις κατάλληλες θεσμικές υποδοχές για την εφαρμογή διοικητικών καινοτομιών διαρκώς παραγόμενων. Είναι μια ευκαιρία που όλοι είμαστε αποφασισμένοι να μην χαθεί.
Όσοι σε αυτήν την πορεία για πρώτη φορά εκλεγήκατε, αλλά και όσοι έχετε μία πολύτιμη εμπειρία και μεταφέρετε στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, έχετε βγει από την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν πριν από το 10ήμερο αυτό και θέλω σας παρακαλώ πολύ να κλείσω με μια παρατήρηση.
Ο Καλλικράτης έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι συνιστά τη μεγαλύτερη έμπρακτη απόδειξη εμπιστοσύνης της Πολιτείας προς την Αυτοδιοίκηση, τελικά προς κάθε τοπική κοινωνία. Είναι η μεγαλύτερη μεταφορά πολιτικής ισχύος, αλλά και ευθύνης, στην ιστορία της χώρας πιθανότατα. Μια τέτοια πρωτόγνωρη ριζοσπαστική αλλαγή, ενέχει δύο κινδύνους. Ο ένας είναι να υποτιμηθεί η δύναμή της, να μην αξιοποιηθεί η δυνατότητα που δίνει για μια νέα αρχή. Εσείς που είστε οι πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας, μην υποτιμήσετε σας παρακαλώ τη μεγάλη ευκαιρία μιας νέας αρχής για τη χώρα.
Ο άλλος κίνδυνος που επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη μας, είναι ο ακριβώς αντίθετος. Να υπερτιμηθεί δηλαδή αυτή η νέα εξουσία, η νέα πολιτική ισχύς, οι νέες αρμοδιότητες και οι πόροι. Να τρωθεί για αυτό το λόγο, το απαραίτητο κλίμα συνεργασίας με την Πολιτεία και τους θεσμούς της κεντρικής διοίκησης, με το Κοινοβούλιο, ακόμα χειρότερα να επέλθει αποξένωση από τις τοπικές κοινωνίες.
Αυτόν τον διπλό κίνδυνο πρέπει πρώτα εσείς, αλλά και όλοι μαζί, πάση θυσία να αποφύγουμε, γιατί όλοι μαζί και ο καθένας από εμάς χωριστά καλούμαστε να πάρουμε την υπόθεση Καλλικράτης στα χέρια μας και να την μετατρέψουμε σε μια θετική υπηρεσία προς όλους τους πολίτες.
Πριν σας ευχηθώ καλή επιτυχία και παραχωρήσω το βήμα στον Πρωθυπουργό της χώρας για την κύρια ομιλία, θυμήθηκα αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, ότι όταν ψηφίζαμε, αγαπητέ Πρόεδρε, το νομοσχέδιο του Καλλικράτη, είχαμε κάνει πάρα πολλές συναντήσεις, είχαν γίνει και συνέδρια, είχαν γίνει και πανελλήνιες συνεδριάσεις Οργάνων της Αυτοδιοίκησης και τότε γινόταν μια προσπάθεια να παρομοιαστεί ο Καλλικράτης και συνηθίζεται αυτό και θυμάμαι είχα κρατήσει κατά νου διάφορες παρομοιώσεις. Άλλοι έλεγαν ότι ο Καλλικράτης είναι ένα καράβι σε μια θαλασσοταραχή, που το θέμα είναι πως θα το οδηγήσουμε με ασφάλεια στο λιμάνι, καλό, άλλοι έλεγαν ότι ο Καλλικράτης είναι μια πολύ μεγάλη δομική αλλαγή, επίσης σωστό. Έλειπε από όλες αυτές τις προσπάθειες, κατά την ταπεινή μου γνώμη, κάτι το οποίο υπάρχει και είναι πολύ βαθιά μέσα στον Καλλικράτη. Έλειπε η ανάγκη να παρομοιάσουμε κατά τέτοιον τρόπο τον Καλλικράτη ώστε να αντιληφθούμε ώστε αυτό το οποίο σε τελική ανάλυση έχει ο Καλλικράτης ανάγκη, είναι πρώτον, το στοιχείο της φροντίδας, δεύτερον, το στοιχείο της προστασίας, γιατί ο Καλλικράτης είναι πράγματι κάτι το οποίο πρέπει και να το φροντίσουμε, αλλά και να το προστατέψουμε και η ευθύνη πρώτα και κύρια η δική μας, αλλά κατ’ επέκταση και η δική σας πλέον, μετά την τιμητική εκλογή σας από τον ελληνικό λαό, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Επιτρέψτε μου να πω, πιθανότατα είναι ιστορική αυτή η ευθύνη.
Αυτό λοιπόν που σαν παρομοίωση νομίζω ότι αποδίδει στον Καλλικράτη να έχουμε όλοι στο νου μας ότι είναι για να εκφράζει και να εκπροσωπεί αυτά τα στοιχεία της φροντίδας, αλλά και της προστασίας, είναι να έχουμε πολύ βαθιά όλοι στη συνείδησή μας και στο μυαλό μας ότι σε τελική ανάλυση αυτό που είναι ο Καλλικράτης, είναι ένα μικρό παιδί, το οποίο έχει τη δική μας ανάγκη να το πάρουμε τώρα στα πρώτα του βήματα, να το νοιαστούμε, να το φροντίσουμε, πάνω από όλα να το προστατεύσουμε, γιατί ο Καλλικράτης μεγαλώνοντας έχει πάρα πολλά και σημαντικά πράγματα να δώσει στις τοπικές κοινωνίες, στην ανάπτυξη, αλλά και στη δημοκρατία, αλλά και στο πολιτικό σύστημα, άρα τελικά και στη χώρα μας.
Σας ευχαριστώ πολύ. Καλορίζικοι, σιδεροκέφαλοι, καλή δουλειά και τώρα ξεκινάμε.