ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΣΠ.ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ 7-12-2010 ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η κατάσταση απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης στη χώρα μας έχει φθάσει σε σημείο που δεν πάει άλλο. Δεν είμαι νομικός, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να περάσουν πάνω από έξι ή και επτά χρόνια πολλές φορές για να υπάρξει απόφαση μετά από την εισαγωγή μιας υπόθεσης στη διοικητική δικαιοσύνη.
Ο όγκος των αδίκαστων και εκκρεμών υποθέσεων είναι τόσο μεγάλος που οδηγεί σε «αρνησιδικία», οδηγεί σε ανασφάλεια τον πολίτη, σε προβλήματα στη λειτουργία της δικαιοσύνης, δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις και ταυτόχρονα εισπράττουμε από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια καταδικαστικές αποφάσεις με αρκετά, πολλές φορές, πρόστιμα για την χώρα μας.
Η κατάσταση αυτή οφείλεται:
· στην κακοδιοίκηση, στην πολυνομία, αλλά ακόμη και σε νοσηρές νοοτροπίες. Όλα αυτά δυσχεραίνουν το έργο απόδοσης της δικαιοσύνης και παράγουν διαφορές και προβλήματα.
· Οφείλεται στην αλόγιστη χρήση ειδικών βοηθημάτων από το δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ.
· Στην έλλειψη μέτρων που θα αποθάρρυναν την άσκηση ενδίκων μέσων που είναι αβάσιμα ή γίνονται αρκετές φορές για ασήμαντο αντικείμενο.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις δεν έχουν αποδώσει. Ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων παραμένει υπερβολικά υψηλός σε όλες τις βαθμίδες της διοικητικής δίκης. Μιλάμε σήμερα για 450.000 περίπου αδίκαστες υποθέσεις,
Εάν η κατάσταση μείνει έτσι, το πρόβλημα θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο και θα καταστεί δυσεπίλυτο.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ενόψει αυτής της κατάστασης, συνέστησε Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για να προτείνει λύσεις και ρυθμίσεις έτσι ώστε η απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης να γίνει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη. Πρότεινε μέτρα με τα οποία αναμένεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερφόρτωσης του δικαστηρίου και να διευκολυνθεί το έργο της διοικητικής δικαιοσύνης προς όφελος πάντα των πολιτών.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσα στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής του πολιτικής που προχωρεί με συνέπεια, με δέσμη νομοθετικών ρυθμίσεων που είτε έχουμε ψηφίσει, είτε ετοιμάζονται για να εισαχθούν στην Ολομέλεια, έρχεται σήμερα με τη σημαντική αυτή νομοθετική του πρωτοβουλία να αντιμετωπίσει την υπερφόρτωση των διοικητικών δικαστηρίων και να αναμορφώσει το οργανωτικό και λειτουργικό τους πλαίσιο.
Εισάγει τομές με τις οποίες:
α) Περιορίζει τις περιπτώσεις διεξαγωγής μεγάλου αριθμού δικών για το ίδιο θέμα.
β) Απλοποιεί τις υφιστάμενες διαδικασίες με τη σύσταση μονομελούς εφετείου για την εκδίκαση εφέσεων κατά αποφάσεων μονομελούς Πρωτοδικείου.
γ) Ενισχύει την διαδικασία της πρότυπης δίκης.
δ) Θεσπίζει μέτρα για την αποτροπή του φαινομένου της μη αποστολής φακέλου από την διοίκηση, ένα πρόβλημα που συμβαίνει πολύ συχνά, με αποτέλεσμα τις διαρκείς αναβολές και την πολυετή εκκρεμότητα της δίκης.
ε) Δίνει τη δυνατότητα κυρίως σε θέματα εφαρμογής της συνταγματικότητας να ασκείται ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά παρέκκλιση αίτηση αναίρεσης ή έφεσης, χωρίς να είναι αναγκαίο να περάσει από δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
στ) Καθιερώνει την κατά προτεραιότητα εκδίκαση ορισμένων διοικητικών διαφορών, όπου συντρέχει λόγος άμεσης απόφασης, από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών του αρμόδιου Πρωτοδικείου.
ζ) Μεταφέρει ύλη από το Συμβούλιο της Επικρατείας στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια για να αποσυμφορηθεί ο όγκος των υποθέσεων που έχουν συσσωρευθεί.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Όλες αυτές οι ρυθμίσεις έχουν στόχο την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών, γιατί αποθαρρύνουν τις όποιες καθυστερήσεις, που μοναδικό σκοπό έχουν την μη εκπλήρωση νόμιμων υποχρεώσεων και ταυτόχρονα εξοικονομείται χρόνος και ανθρώπινο δυναμικό, με αποτέλεσμα να υπάρξει δυνατότητα αύξησης του αριθμού των εκδικαζόμενων υποθέσεων.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Με το παρόν νομοσχέδιο επιλύεται και ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που προκαλούσε ανασφάλεια στους πολίτες που επιζητούσαν το δίκιο τους, αλλά δημιουργούσε και κοινωνικές εντάσεις. Είναι θέμα ισονομίας και αφορά την έκδοση αντίθετων αποφάσεων για όμοιες υποθέσεις που εκδικάζονταν σε διαφορετικές συνθέσεις και από πολλούς σχηματισμούς.
Με την παρούσα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα τόσο στους διαδίκους, όσο και στο δικαστήριο που υποβλήθηκαν τα ένδικα μέσα να τα εισάγουν απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ως γνωστό υποχρεωμένα τα τακτικά δικαστήρια να ακολουθούν σε κάθε άλλη παρόμοια περίπτωση, με αποτέλεσμα να υπάρχει επιτάχυνση της δίκης και ταυτόχρονα ενιαία κρίση για το ίδιο νομικό ζήτημα. Επιπλέον, με το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την υπεράσπιση του ελληνικού δημοσίου σε δίκες με σημαντικό οικονομικό αντικείμενο, τη δυνατότητα παρέμβασης του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης μετά από πρόταση του Εισηγητή Δικαστή για τη διαπίστωση πλημμελειών ή κενών της διοικητικής διαδικασίας.

Ταυτόχρονα και πολύ σωστά ρυθμίζει θέματα σχετικά με τον έλεγχο και τη συμμόρφωση της διοίκησης με τις αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και την αύξηση των θέσεων των διοικητικών δικαστών.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η ανακατανομή της ύλης του δικαστηρίου και η ορθολογική κατανομή αυτής μεταξύ των σχηματισμών του και όλα τα υπόλοιπα ριζοσπαστικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο παρόν νομοσχέδιο και που ο χρόνος δυστυχώς δεν μου επιτρέπει να αναφερθώ, θα συμβάλλουν στην ταχύτερη, ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της διοικητικής δικαιοσύνης.
Η αποδοχή όλων σχεδόν των προτάσεων που κατατέθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή από τους φορείς που γνωρίζουν και βιώνουν τα προβλήματα καθημερινά, εμπλούτισαν το σημερινό νομοθέτημα.
Η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το παρόν νομοσχέδιο δηλώνεται εμφανώς και είναι να προχωρήσουμε για να ανατρέψουμε όλα τα κακώς κείμενα στο χώρο της δικαιοσύνης προς όφελος των πολιτών.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Έχουμε χρέος όλοι να βοηθήσουμε. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, γι’ αυτό σας καλώ όλους να το υπερψηφίσουμε.


ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ