Σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη φετινή χρονιά. Μια δύσκολη και φορτωμένη χρονιά για την Κυβέρνηση και το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς είναι η 31η συνεδρίαση από την αρχή του έτους και η 39η από την ανάληψη της Κυβέρνησής μας.
Και ο μεγάλος αριθμός των θεμάτων που έχουμε σήμερα στην Ημερήσια Διάταξη δείχνει ότι ακόμη και μέσα στις γιορτές, έχουμε ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα αλλαγών που διεκπεραιώνουμε, ανταποκρινόμενοι και στο έκτακτο των συνθηκών που βιώνει η χώρα και την ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα, χωρίς ταλαντεύσεις.
Κλείνει κυρίως όμως, μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες.
Γιατί η χρονιά που πέρασε αποτέλεσε για όλους τους Έλληνες μια δοκιμασία χωρίς προηγούμενο. Ζήσαμε την ανασφάλεια και το φόβο, τόσο για τη χώρα, όσο και η κάθε Ελληνική οικογένεια για τη δική της ασφάλεια και ευημερία, για το δικό της μέλλον.
Νομίζω ότι καμία Κυβέρνηση και κανένας πολιτικός δεν θα ήθελε να έχει να διαχειριστεί μια παρόμοια εθνική κρίση. Εμάς όμως ήταν καθήκον μας να το κάνουμε και το κάναμε.
Και θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω τον καθένα από εσάς γιατί σταθήκατε όλοι στο ύψος της εθνικής ευθύνης που η ιστορία και ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του μας επεφύλαξαν να αναλάβουμε.
Καμία Κυβέρνηση και κανένας πολιτικός δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση να λάβει τις αποφάσεις που αναγκαστήκαμε να λάβουμε το 2010. Έπρεπε όμως να το κάνουμε και το κάναμε.
Γιατί η αλήθεια είναι ότι, αν δεν το κάναμε, δεν θα είχαμε αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας και θα φέραμε την τεράστια ευθύνη να μην έχουμε κάνει ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην ζήσουμε μια εθνική τραγωδία για τη χώρα, αλλά και να μην ζήσει η κάθε Ελληνική οικογένεια –ειδικά οι πιο αδύναμοι και η μεσαία τάξη- την απόλυτη εξαθλίωση που θα έφερνε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Το 2010, σταθήκαμε όρθιοι στην μεγαλύτερη κρίση του Ελληνισμού κατά την πρόσφατη ιστορία μας. Και αυτό το κατάφερε ο Ελληνικός λαός. Γιατί χωρίς την ωριμότητα του Ελληνικού λαού καμία Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει από μόνη της.
Όμως, δεν αρκεστήκαμε μόνο στο να δώσουμε τον αγώνα για τη σωτηρία της χώρας. Βάλαμε μπρος ιστορικές αλλαγές, γιατί ξέρουμε ότι η μόνη πραγματική απάντηση στο πρόβλημα είναι οι ριζικές αλλαγές, η δημιουργία μιας διαφορετικής Ελλάδας.
Ήδη βαδίζουμε σ’ αυτό το δρόμο. Κάναμε το 2010 μεγάλες αλλαγές, οι οποίες καθυστέρησαν για δεκαετίες, με τα θετικά αποτελέσματά τους να γίνονται ολοένα και πιο ορατά.
Θεμελιώσαμε μια νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση, με τον «Καλλικράτη».
Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε το νόμο για την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των κυβερνητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο.
Αναμορφώσαμε το σύστημα προσλήψεων, με την καθολική υπαγωγή τους στο ΑΣΕΠ.
Προχωρήσαμε στην επιλογή προϊσταμένων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια.
Μάθαμε επιτέλους πόσους δημόσιους υπαλλήλους έχουμε, με την απογραφή.
Φέραμε νέο φορολογικό νόμο, για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, με ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με την οποία ωφελούνται τα χαμηλά εισοδήματα και επιβαρύνονται τα υψηλότερα.
Καταργήσαμε το ΕΤΑΚ και πλέον φορολογείται μόνο η μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Αναγκάσαμε τους ιδιοκτήτες offshore με ακίνητα να καταβάλουν υψηλότατο φόρο 15%.
Μειώσαμε τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων που δεν διανέμονται, αλλά επανεπενδύονται για θέσεις εργασίας.
Θέσαμε σε ισχύ δεκάδες νέα προγράμματα, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους και τις ευάλωτες ομάδες.
Επεκτείναμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους συμπολίτες μας που είναι άνεργοι.
Φέραμε για πρώτη φορά στη χώρα μας το θεσμό του ολοήμερου νοσοκομείου.
Αλλάξαμε το ασφαλιστικό σύστημα και εξασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων για τις μελλοντικές γενιές.
Ξεκινήσαμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα τη θεαματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Προωθήσαμε την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλάζοντας το παραγωγικό πρότυπο της χώρας.
Δίνουμε κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια, για να μειωθεί το κόστος για το νοικοκυριό.
Τελειώσαμε με το καμποτάζ και ανοίξαμε και παραδώσαμε στους πολίτες Ολυμπιακά Ακίνητα που ήταν κλειστά επί σειρά ετών.
Ενισχύσαμε τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, με αυστηρούς νόμους για κάθε κρατικό αξιωματούχο.
Αλλάξαμε τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, για να υπάρξει δημοκρατική νομιμοποίηση και μεγαλύτερη ανεξαρτησία και διαφάνεια.
Στον αγροτικό τομέα, για πρώτη φορά, πληρώθηκαν τον Οκτώβριο οι επιδοτήσεις.
Απελευθερώσαμε τις αστυνομικές δυνάμεις για να επιτελέσουν το πραγματικό τους έργο, δημιουργώντας, παραδείγματος χάρη, την ομάδα δίκυκλης αστυνόμευσης «ΔΙΑΣ», που έφερε απτά αποτελέσματα στη βελτίωση της ασφάλειας.
Ξεκινήσαμε δυναμικά στην παιδεία, για μεγάλες αλλαγές. Πέντε χιλιάδες αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στα σχολεία, χωρίς κενά, χωρίς ελλείψεις σε βιβλία. Το ψηφιακό σχολείο είναι πια πραγματικότητα και έπεται το Πανεπιστήμιο.
Ποτέ στο παρελθόν μια Κυβέρνηση δεν παρήγαγε τόσο έργο, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Και ποτέ στο παρελθόν δεν κλήθηκε μια Κυβέρνηση να εφαρμόσει το Πρόγραμμά της, σε τόσο δύσκολες και πολλές φορές ασφυκτικές συνθήκες.
Συνεχίζουμε το 2011, με συγκεκριμένο πρόγραμμα:
· Για ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη
· Για την επάνοδο της ανάπτυξης στη χώρα μας
· Για μια κοινωνία ευνομίας, συμμετοχής, διαφάνειας και δικαιοσύνης
· Για ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας
· Για να δυναμώσουμε κι άλλο τη φωνή και το κύρος της χώρας μας
Τίποτα, όμως, δεν χαρίζεται. Η δικαιολογημένη ανησυχία, απογοήτευση ή και οργή των πολιτών δεν πρέπει να οδηγήσει σε ηττοπάθεια, μοιρολατρία ή εύκολη αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, αλλά να γίνει δύναμη αλλαγής.
Χρειάζεται προσπάθεια και συνεχείς διορθωτικές κινήσεις. Όμως, η στόχευση είναι μία. Μια Ελλάδα αξιών, δικαιοσύνης, ελευθερίας και ανθρωπιάς, που γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους θα μπορεί να δημιουργήσει και μια βιώσιμη οικονομία.
Αυτό κάνουμε το 2011 με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που είναι δίκαιες και ωφελούν τη χώρα, το κοινωνικό σύνολο και την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεβολεύουν, θίγουν επί χρόνια εδραιωμένα συμφέροντα ολίγων σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας, όπως είναι τα κλειστά επαγγέλματα όπου η απόφασή μας είναι δεδομένη και με διαβούλευση προχωράμε.
Στόχος μας, το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 η πατρίδα μας να επανέλθει στην ανάπτυξη.
Ώστε, το 2013 να έχουμε αφήσει πίσω μας παθογένειες, συνήθειες, νοοτροπίες και πρακτικές, που μας οδήγησαν στην κρίση και να είμαστε όλοι μαζί περήφανοι για την πατρίδα μας, σίγουροι για το μέλλον μας και για το μέλλον των παιδιών μας.
Εύχομαι σε όλους σας καλή δύναμη για αυτά που έχουμε μπροστά μας.
Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε στο μέλλον να θυμόμαστε το 2011 ως την αρχή της δημιουργίας της Ελλάδας, που όλοι αναζητούμε και αξίζουμε.
Έχουμε πολλές πολιτικές που εφαρμόζουμε, έχουμε προωθήσει πολλά νομοσχέδια, αλλά επειδή όλα αυτά πρέπει να δίνουν και καθαρή εικόνα στους πολίτες για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται και να δημιουργήσουν μια δυναμική και στην κοινωνία αλλά και να αξιολογηθούν, θέλω το κάθε Υπουργείο, να φέρει εδώ, στο Υπουργικό Συμβούλιο σε σχέση με τα νομοσχέδια, σε σχέση με τις πολιτικές του ένα πιλοτικό ή κάποια πιλοτικά ή πειραματικά προγράμματα, ας τα πούμε προγράμματα καλής πρακτικής, που θα αποτελούν την «μικρογραφία» της εφαρμογής μιας πολιτικής και θα αναδεικνύουν τη χρησιμότητά της.
Παράδειγμα, η συνταγογράφηση σ’ ένα Ταμείο, η εξοικονόμηση ενέργειας σε μια γειτονιά, σε μια συνοικία. Να είναι ένα πρόγραμμα απτό και συγκεκριμένο. Μπορεί να είναι ένα νησί που θα το «πρασινίσουμε», ας πούμε, με την έννοια της διαφορετικής ενεργειακής προσέγγισης, μια πιλοτική παρέμβαση σ’ ένα νοσοκομείο, μια παρέμβαση σε μια συγκεκριμένη περιοχή για την ανεργία, ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο χώρο της παιδείας ή οπουδήποτε αλλού.
Θα ήθελα ο κάθε Υπουργός να αναθέσει σ’ έναν ή και σε πολλούς Υφυπουργούς, να εισηγηθεί ο Υφυπουργός εδώ, στο Υπουργικό Συμβούλιο, αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. Κάθε εβδομάδα, κάθε φορά που θα έχουμε συνάντηση να υπάρχει και ένα τέτοιο πιλοτικό πρόγραμμα.
Πάντα, βεβαίως, τα πιλοτικά προγράμματα θα πρέπει να αξιολογούνται και θ’ αξιολογούνται από το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση τις βασικές μας αρχές, της αλληλεγγύης, της διαφάνειας, της απλοποίησης των διαδικασιών, της προώθησης της πράσινης, ενεργειακής αντίληψης, της αλλαγής προτύπου, της διαμόρφωσης θέσεων εργασίας, του αν και πόσο διαμορφώνεται ένα κλίμα επιμόρφωσης, πληροφόρησης και γνώσης, καινοτομίας στην οικονομία μας και στους πολίτες.
Αυτές είναι οι αρχές που θα πρέπει να διέπουν στο μέτρο του δυνατού αυτά τα προγράμματα, διότι δεν εμπίπτουν όλα τα θέματα σε αυτές τις πιλοτικές ενέργειες. Σκεφτείτε, λοιπόν, πολύ συγκεκριμένα, πώς αυτές οι γενικές πολιτικές θα έχουν και την εφαρμογή τους σε κάποιον τομέα.