Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010
Διονύσης Μινέτος BSc Επιστήμη Περιβάλλοντος MSc Coastal Zone Management PhD & BSc Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης. Υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος με το συνδυασμό «Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονιά»
Το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε όλο και περισσότερες αναλύσεις, άρθρα και δηλώσεις σχετικά με την τριπλή εκλογική ήττα του τοπικού ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Παράλληλα, πριν από μερικές ημέρες είχαμε τη σύγκλιση της περίφημης απολογιστικής Πανολομέλειας του κινήματος, «δήθεν» για τη ανάλυση των αιτιών της ήττας.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ όμως, γνωρίζουν καλά ότι οι περισσότερες από τις τοποθετήσεις τόσο στα τοπικά ΜΜΕ όσο και στην Πανολομέλεια, ήταν προσχεδιασμένες και προσχηματικές. Οι μετεκλογικές τακτικές των (τεσσάρων πλέον) ομάδων που ερίζουν για την κομματική σφραγίδα, έχουν ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνονται. Οι εμπλεκόμενοι ξέρουν καλά ότι για να σώσουν το πολιτικό τους τομάρι, θα πρέπει να ετοιμαστούν για την «μητέρα των μαχών», δηλαδή για τις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές. Ο έλεγχος των τοπικών οργανώσεων, αλλά και της Νομαρχιακής Επιτροπής και κατ’ επέκταση της κομματικής σφραγίδας, θα τους επιτρέψει να είναι οι επίσημοι συνομιλητές της Ιπποκράτους. Θα τους επιτρέψει να φωτογραφίζονται δίπλα στους υπουργούς της κυβέρνησης όταν αυτοί επισκέπτονται το νησί. Θα τους επιτρέψει να είναι πάλι υποψήφιοι παρά τις εκλογικές ήττες που πιθανόν να έχουν στο βιογραφικό τους. Οι εσωκομματικές εκλογές είναι πλέον «όλα τα λεφτά».
Φυσικά, τα περισσότερα από αυτά που ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες είναι λόγια του αέρα, λόγια για λαϊκή κατανάλωση. Το τί μέλει γενέσθαι σε τοπικό κομματικό επίπεδο, θα καθοριστεί λίαν συντόμως, σε «μυστικά δείπνα ολιγομελών ομάδων από εκλεκτούς», όπως άλλωστε γίνεται όλα τα τελευταία χρόνια. Η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε λίγο για να δούμε τί «συρραφές τύπου Φραγκεστάιν» θα γίνουν μεταξύ των αντίπαλων φατριών στο τοπικό ΠΑΣΟΚ. Ποιοι θα προσεγγίσουν ποιους. Επειδή όμως τα περισσότερα σχόλια και οι απόψεις που διατυπώνονται, υποτιμούν την νοημοσύνη μας, θα παραθέσουμε με ψυχραιμία και τις δικές μας απόψεις σχετικά με τα τεκταινόμενα…
Καταρχήν, σε τοπικό επίπεδο τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών ανέδειξαν την ξεκάθαρη αποστασιοποίηση μιας μεγάλης μάζας, (παραδοσιακά) «πράσινων» ψηφοφόρων, από τα επίσημα κομματικά σχήματα του ΠΑΣΟΚ και από τους ανθρώπους που τα διαχειρίστηκαν. Οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ δεν τους αξιολόγησαν θετικά και δεν τους ψήφισαν. Είναι πολύ απλό. Κανένας σοβαρός «ρεβανσισμός» δεν θα μπορούσε να ευδοκιμήσει, αλλά ούτε η αποχή και τα άκυρα θα συγκέντρωναν τόσο μεγάλα ποσοστά, αν δεν υπήρχε το κατάλληλο έδαφος για να συμβεί αυτό. Τις βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις του τύπου «οι απλοί πολίτες στάθηκαν κοντά στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ» τις προσπερνάμε. Άραγε οι πολίτες που στήριξαν τα άλλα ψηφοδέλτια ή που προτίμησαν την αποχή, τί ήταν; «Σύνθετοι» πολίτες;
Το έδαφος λοιπόν για τη μαζική αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων από τα «πράσινα» ψηφοδέλτια, προετοιμάστηκε καιρό τώρα από τα «έργα και τις ημέρες» των μεγαλοστελεχών της οργάνωσης κατά τη θητεία τους σε Δήμους και Νομαρχία την «Καποδιστριακή Περίοδο». Αναμφίβολα, η περίοδος αυτή ανήκει δικαιωματικά στην κομματική ελίτ του τοπικού ΠΑΣΟΚ κατά 80%, και μόνο κατά 20% σε ορισμένα στελέχη της ΝΔ. Οι κύριοι αυτοί διαχειρίστηκαν 2,5 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (ΚΠΣ), σημαντικά Ευρωπαϊκά κονδύλια εκτός των ΚΠΣ (π.χ. κοινοτικές πρωτοβουλίες κλπ), αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τα τακτικά έσοδα των ΟΤΑ, από τις έκτακτες επιχορηγήσεις, από τα ανταποδοτικά τέλη, από τα πάσης φύσεως δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών ή άλλων Τραπεζικών ιδρυμάτων, από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και πολλά άλλα κονδύλια. Επιπροσθέτως, παρά τον παραπάνω πακτωλό χρημάτων, μέσα σε 12 χρόνια, δημιουργήθηκαν ελλείμματα αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (30; 40; 50 εκατομμύρια ευρώ; Σύντομα θα δούμε πόσα αφού θα καλεστούμε να πληρώσουμε το «μάρμαρο») τα οποία φυσικά θα περάσουν στο Νέο Δήμο Κεφαλονιάς.
Δύο είναι τα κύρια σημεία της κριτικής που ασκούν οι «απλοί» πολίτες, φίλε Δημήτρη Σπανέ, για τη διαχείριση των παραπάνω ποσών: αναποτελεσματικότητα και αδιαφάνεια. Μερικές μικρές εξαιρέσεις, σχετικά καλής διαχείρισης, απλώς επιβεβαιώνουν τον γενικό κανόνα της αναποτελεσματικότητας και αδιαφάνειας.
Τί έγινε λοιπόν με όλα αυτά τα κονδύλια; Μήπως οι διοικούντες είχαν κάποιο στρατηγικό σχέδιο για το οδικό δίκτυο του νησιού και έτσι έχουμε σήμερα καλύτερους δρόμους; Ας δούμε λοιπόν τους τρεις βασικούς οδικούς άξονες που εξυπηρετούν πλέον του 60% του συνολικού κυκλοφοριακού φόρτου του νησιού. Τους άξονες Αργοστολίου – Πόρου, Αργοστολίου – Σάμης και Αργοστολίου Ληξουρίου. Ο δρόμος στο Λιβάδι βρίθει από λακκούβες και σαμάρια. Λίγο πάνω από την Κριτωνού έχουν τοποθετηθεί κολωνάκια στη μέση του οδοστρώματος γιατί ο δρόμος έχει βουλιάξει στο γκρεμό. Ο δρόμος έχει βουλιάξει και στα Καρδακάτα. Κολωνάκια έχουμε και στο Μαρκόπουλο γιατί και εκεί ο δρόμος ακροβατεί επικίνδυνα στο κενό. Τα τρία χιλιόμετρα του δρόμου της Κρανιάς, μετά από 20 χρόνια επίπονων «προσπαθειών», ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ο κατάλογος φυσικά είναι ατελείωτος και κουραστικός.
Αλλά αφού δεν υπήρχε στρατηγικό σχέδιο για το βασικό οδικό δίκτυο του νησιού, μήπως υπήρχε για την ύδρευση και τα υδατικά αποθέματα του νησιού; Ή για την προβολή του νησιού και τον τουρισμό; Ή για τον καθορισμό χρήσεων γης και το χωροταξικό σχεδιασμό, για τη δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, λατομικών ζωνών, κτηνοτροφικών ζωνών, ζωνών γεωργικής γης, εν πάσει περιπτώσει περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων; Ευθύνες λοιπόν υπάρχουν σε αυτούς που σχεδίασαν και διαμόρφωσαν το σημερινό ανεπαρκέστατο αναπτυξιακό πρότυπο της τοπικής οικονομίας του νησιού μας. Ένα πρότυπο ευάλωτο και ελλιπές παρά τα ασύλληπτα ποσά που διατέθηκαν μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και των άλλων χρηματοδοτικών πηγών.
Αλήθεια, όταν κάποιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη για το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα, σε ποια ευθύνη ακριβώς αναφέρονται; Οι εκφράσεις «αναλαμβάνω την ευθύνη» και «έχω κάνει την αυτοκριτική μου» αποτελούν σήμερα πολιτικά κλισέ κενά περιεχομένου. Η ανάληψη της ευθύνης, για να έχει νόημα, πρέπει να συνοδεύεται από τον ακριβή προσδιορισμό της, από την διαυγή παράθεση των αστοχιών και των σφαλμάτων που υπέπεσαν οι διοικούντες, από την παράθεση των πράξεων για τις οποίες μετανιώνουν. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.
Η πλήρης αποτυχία στα ζητήματα της ανάπτυξης αλλά και του σχεδιασμού των βασικών υποδομών του νησιού, είναι λοιπόν ένας από τους κύριους λόγους της ήττας του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Αυτό με τη σειρά του αναδεικνύει την ηγετική και διαχειριστική ανεπάρκειά και την ακαταλληλότητα των περισσότερων επιλογών προσώπων (όχι όλων) του κόμματος, σε τοπικό επίπεδο, τα τελευταία 12 χρόνια. Ονόματα δε λέμε για να μην υπάρχουν hard feelings.
Πέρα, όμως από τα ζητήματα του σχεδιασμού των υποδομών και της ανάπτυξης του νησιού μας, μήπως οι επιδόσεις των διοικούντων μας ήταν καλύτερες στο χειρισμό των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη, της εξυπηρέτησης των διοικούμενων και της χρηστής διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ;
Αυτός είναι ο δεύτερος βασικός λόγος της οδυνηρής εκλογικής ήττας του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Ασκήθηκε και ασκείται μια διοίκηση που χαρακτηρίζεται από τεράστιο έλλειμμα ήθους και αξιοκρατίας. Η «πολιτική δικτύωση» του εξυπηρετούμενου ήταν και είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει αν τελικά θα εξυπηρετηθεί ικανοποιητικά και γρήγορα, αν θα επιδοτηθεί εντασσόμενος σε κάποιο πρόγραμμα, αν ο ΟΤΑ θα προμηθευτεί υλικό από το κατάστημά του, αν θα γλιτώσει την κλίση της Δημοτικής Αστυνομίας, αν θα μπορέσει να στρώσει δυο τραπέζια παραπάνω σε κοινόχρηστο χώρο, αν το χωματένιο σοκάκι μπροστά από το σπίτι του θα τσιμεντοστρωθεί και αλλά πολλά. Η «πολιτική δικτύωση» του Δημοσίου υπαλλήλου ήταν και είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει αν θα απολαμβάνει συγκεκριμένα προνόμια στην εργασία ή αν θα πέσει σε δυσμένεια. Η «πολιτική δικτύωση» ήταν και είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει ποιοι θα καταλάβουν έμμισθες θέσεις στους διάφορους οργανισμούς του νησιού έχοντας οδηγήσει στην στελέχωσή τους με εξόφθαλμα ακατάλληλους ανθρώπους. Ο τρόπος διοίκησης που άσκησε το τοπικό ΠΑΣΟΚ στο νησί μας, έχει λειτουργήσει ως μια διαδικασία εδραίωσης της κυριαρχίας των τοπικών κομματικών μηχανισμών και επιτελείων. Όχι ως μια διαδικασία εξυπηρέτησης του πολίτη ή δημιουργίας αναπτυξιακών προοπτικών για τους παραγωγικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας. Πρόκειται φυσικά για κατάντημα, που δείχνει το απελπιστικά χαμηλό επίπεδο του πολιτικού μας προσωπικού.
Και ο τρίτος βασικός λόγος της οδυνηρής εκλογικής ήττας του τοπικού ΠΑΣΟΚ, φίλε Δημήτρη Σπανέ, είναι ότι βρέθηκε σε μια χρονική συγκυρία όπου έπρεπε να πολεμήσει έχοντας πολλούς Στρατηγούς και ελάχιστους Φαντάρους. Όλοι ήθελαν να είναι αρχηγοί. Οι χρόνιες εσωκομματικές έριδες, οι αντιπαραθέσεις, η μάχη χαρακωμάτων για πολιτική επιβίωση, η υπέρμετρη ανάπτυξη προσωπικών φιλοδοξιών, η άκρατη αλαζονεία, συνέβαλαν στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Το έλλειμμα δημοκρατία που υπάρχει χρόνια τώρα στις τοπικές οργανώσεις και τα εξόφθαλμα ιδιοτελή κίνητρα των Στρατηγών και των πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος, απομάκρυναν τον κόσμο. Το αποτέλεσμα δε, θα ήταν απείρως οδυνηρότερο αν δεν υπήρχε μια σχετικά πολυπληθής ομάδα, ηλικιωμένων παραδοσιακών «πράσινων» ψηφοφόρων (όπως ο ηλικιωμένος πατέρας μου) που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ από συνήθεια.
Μην ψάχνεται λοιπόν για αποδιοπομπαίους τράγους και για εξιλαστήρια θύματα. Όσοι σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ είναι γιατί, όντας πλέον στην χειμερία νάρκη της αντιπολίτευσης θα χρειαστεί να κάψουν από το λίπος που συσσώρευαν τα χρόνια που ασκούσαν διοίκηση. Η επιθυμητή λύση θα ήταν η διαγραφή της κυρίαρχης νοοτροπίας που επικρατεί στον τοπικό ΠΑΣΟΚ και όχι η διαγραφή προσώπων. Ωστόσο, επειδή η αλλαγή νοοτροπίας για την τοπική ελίτ του κόμματος είναι μάλλον ένας ανέφικτος στόχος καθώς θα αντιστοιχούσε με πολιτισμικό σοκ για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, το εφικτό θα ήταν η υποχρεωτική συνταξιοδότησή τους. Η Ιπποκράτους ακούει; Over-Over.
Διονύσης Μινέτος
BSc Επιστήμη Περιβάλλοντος
MSc Coastal Zone Management
PhD & BSc Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος με το συνδυασμό «Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονιά»