350 δισ. ευρώ για επενδύσεις στον Τουρισμό προτείνει το Ισραήλ
Οι πάνω από 50 εκπρόσωποι του εβραϊκού λόμπι των ΗΠΑ, οι οποίο θα βρεθούν στην Ελλάδα στις αρχές Φεβρουαρίου...
παράλληλα με την επίσκεψη της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα , δεν ταξιδεύουν στη χώρα μας μόνο για συμβολικούς λόγους, αλλά, όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, για να συζητήσουν για ουσιαστικά θέματα με κυριότερο τις επενδύσεις.
Οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ένα θέμα, το οποίο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα όλες τις επίσημες ελληνο- ισραηλινές επαφές και έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδα και Ισραήλ, Γιώργος Παπανδρέου και Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντίστοιχα, όπως επίσης στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο Ισραήλ οι Έλληνες υπουργοί Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης.
Το θέμα των ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα κυριάρχησε στις συζητήσεις που είχε κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν. Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι το εξής: Ποιοι από την ελληνική πλευρά θα είναι οι συνομιλητές των εκπροσώπων του εβραϊκού λόμπι και πόσο οργανωμένη είναι η ελληνική πλευρά ώστε να συζητήσει στη βάση των επενδύσεων;
Η πρόταση «μαμούθ»
Η υπόθεση «επενδύσεις των Ισραηλινών» έχει πολύ μεγάλο παρασκήνιο, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την πολύ πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν στην Αθήνα και με τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, ενώ πρέπει να υπενθυμιστεί ότι το Ισραήλ έχει προτείνει 13 επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα αγροτικά προϊόντα και στον τουρισμό.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπέβαλε πρόταση «μαμούθ» στον Έλληνα πρωθυπουργό για επενδύσεις, σε βάθος χρόνου, στον τομέα του τουρισμού σε ελληνικά νησιά ύψους 350 δισ. ευρώ . Πιο συγκεκριμένα, ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος προφανώς μετέφερε τις προθέσεις Ισραηλινών επενδυτών αναφέρθηκε σε κάποιες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον: Την Ρόδο (και τις γύρω περιοχές), την Κρήτη και την Κεφαλονιά.
Σε αυτές τις περιοχές έχουν εντοπιστεί από Ισραηλινούς επενδυτές εκτάσεις για τη δημιουργία τουριστικών μονάδων (ξενοδοχείων, καζίνο κλπ). Το κόστος κάθε μίας από τις εκτάσεις που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον, αλλά (και αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον) οι οποίες δεν είναι όλες προς πώληση, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες κυμαίνεται από 200.000 έως 7.000.000 ευρώ.
Άγνωστο το πώς, αυτή η πληροφόρηση έφθασε στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η πρόθεση των Ισραηλινών για τουριστικές επενδύσεις στην Αθήνα, αποτέλεσε κεντρικό αντικείμενο συζήτησης στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν αυστηρός, ενοχλημένος, αλλά και ανήσυχος για το ισραηλινό ενδιαφέρον που εκφράζεται για τη Ρόδο και ίσως για άλλες περιοχές στα Δωδεκάνησα και υπενθύμισε στον Γιώργο Παπανδρέου τις συμφωνίες που έχουν συνάψει η ελληνική και η τουρκική πλευρά στον τομέα του τουρισμού.
Όμως, ακόμη μεγαλύτερη είναι η ανησυχία του Ταγίπ Ερντογάν για την κινητοποίηση του εβραϊκού λόμπι, το οποίο παρακινεί πλέον τους Ισραηλινούς επενδυτές για επενδύσεις σε ελληνικά νησιά.
Η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά τι συνέβαινε στην Κύπρο παλαιότερα, αφού μέχρι και σχετικά πρόσφατα παράγοντες του εβραϊκού λόμπι έπειθαν Ισραηλινούς επενδυτές να επενδύουν τα χρήματά τους στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού, γεγονός που είχε προκαλέσει πολλές φορές την ανησυχία πολιτικών και νομικών κύκλων της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Λευκωσία, οι οποίοι αναζητούσαν φόρμουλα περιορισμού αυτής της επιρροής του εβραϊκού λόμπι. Από τότε, βέβαια, πολλά έχουν αλλάξει!
Ισοδύναμο με το χρέος
Μία ακόμη παράμετρος, η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι η εντυπωσιακή αύξηση των τουριστών από το Ισραήλ, η οποία διαπιστώνεται ήδη από το καλοκαίρι του 2010 κυρίως στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Υπολογίζεται ότι από τους 300.000 Ισραηλινούς, οι οποίοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό το περασμένο καλοκαίρι, οι 50.000 επέλεξαν ως προορισμό την Ελλάδα και την Κύπρο, λέγοντας «όχι» στην Τουρκία.
Για παράδειγμα σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, τα οποία πριν από λίγους μήνες έδιναν τουριστικοί πράκτορες διαπίστωναν, αύξηση στον αριθμό Ισραηλινών τουριστών στην Κω της τάξης του 500%.
Ωστόσο υπάρχει μια άλλη, πολύ πιο σημαντική παράμετρος, η οποία αφορά στην πρόθεση των Ισραηλινών να επενδύσουν στον τομέα του τουρισμού. Το χρηματικό ποσό των 350 δισ. ευρώ που ενδιαφέρονται να επενδύσουν Ισραηλινοί επενδυτές στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα ισοδυναμεί με το ποσό του δημοσίου χρέους της χώρας (όπως υπολογίζεται) και με τοποσό που έχει εκταμιεύσει η χώρα από το μνημόνιο μέχρι τώρα.