Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ,
Είναι γνωστή σε όλους μας, αλλά και σε κάθε πολίτη η ιστορία και η προσφορά του Λιμενικού Σώματος στην ενενηντάχρονη και πλέον πορεία του. Το εθνικό και κοινωνικό του έργο στήριξε την ναυτική μας παράδοση και συνέβαλε καθοριστικά στη ανάδειξή της σε μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές ναυτικές δυνάμεις. Εξασφάλισε την τάξη και την ασφάλεια στις θαλάσσιες μεταφορές, στους λιμενικούς χώρους και συμμετείχε ενεργά οπότε χρειάστηκε στην εθνική άμυνα της χώρας μας.
Η αποστολή του στηριζόταν σε δύο βασικούς άξονες: Αποτελούσε το διοικητικό φορέα της Εμπορικής Ναυτιλίας, αρμόδιο για τη χάραξη και εφαρμογή της ναυτιλιακής πολιτικής και ταυτόχρονα ανέπτυσσε δράσεις με σκοπό τη διασφάλιση της έννομης τάξης και ασφάλειας σε όλο το χώρο που είχε ευθύνη το Λιμενικό Σώμα.
Ως υπεύθυνη ναυτιλιακή διοίκηση λειτουργούσε με τρόπο τέτοιο που να είναι ικανή να αντιμετωπίσει το σύνολο των προκλήσεων του μέλλοντος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στον τομέα της Ναυτιλίας, που σήμερα μεταφέρει διεθνώς το 90% των φορτίων που διακινούνται παγκόσμια.
Η τόσο μακρά και επιτυχής αυτή ιστορία του Λιμενικού Σώματος, η επαγγελματική επάρκεια, ο υπηρεσιακός ζήλος και σε πολλές περιπτώσεις η αυταπάρνηση του προσωπικού που υπηρέτησε και υπηρετεί στο Σώμα επιβεβαιώνει όλους εκείνους που πιστεύουν ότι πρόκειται για μια από τις πλέον επιτυχημένες δημόσιες υπηρεσίες του ελληνικού μας κράτους.
Η διαπίστωση αυτή μας φέρνει μπροστά από τις ευθύνες μας. Ταυτόχρονα, η πολιτεία έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει προϋποθέσεις και συνθήκες, έτσι ώστε το Σώμα να συνεχίσει με επιτυχία και ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις νέες απαιτήσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται στο σημερινό, διεθνές, ανταγωνιστικό αλλά και συγχρόνως άκρως εκρηκτικό περιβάλλον.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στα πλαίσια του μεταρρυθμιστικού έργου που επιτελεί, με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία του Λιμενικού Σώματος επιχειρεί με αυτό το νομοσχέδιο την αναβάθμιση και προσαρμογή του στην σύγχρονη πραγματικότητα και τις ανάγκες της χώρας, έτσι ώστε να εξακολουθήσει με επιτυχία να ασκεί τις αρμοδιότητές του στον παράκτιο και θαλάσσιο εθνικό χώρο διευρύνοντας και ισχυροποιώντας το ρόλο του στο διεθνές περιβάλλον.
Για το σκοπό αυτό, με το παρόν σχέδιο νόμου προχωρεί στη σημαντική τομή της σύστασης και λειτουργίας ενός αυτόνομου διοικητικού φορέα, του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που οργανώνει και εποπτεύει την αστυνόμευση των πλοίων, των λιμανιών, του θαλάσσιου χώρου, των παράκτιων περιοχών και των θαλάσσιων συνόρων, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία.
Το φαινόμενο των παρανόμως εισερχομένων και εξερχομένων μεταναστών με πλοία, που τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν τα περιστατικά, όπως γίνεται τον τελευταίο καιρό στην περιοχή του Ιονίου, καθώς και η εξασφάλιση συμφερόντων εθνικού ενδιαφέροντος με συλλογή, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών από την μεγάλη πηγή του δυναμικού της Ελληνικής Ναυτιλίας, είναι θέματα που επιφορτίζουν το έργο του Λιμενικού Σώματος.
Στόχος, λοιπόν, του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία μίας κρατικής δομής ικανής να ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά σε θέματα εφαρμογής της διεθνούς νομοθεσίας και να ανταπεξέρχεται στον τριπλό ρόλο ως χώρας σημαίας, χώρας λιμένα και παράκτιου κράτους.
Το παρόν σχέδιο νόμου, με τον επανακαθορισμό και την αποσαφήνιση του ρόλου του Λιμενικού Σώματος και τη λήψη όλων των ικανών και αναγκαίων μέτρων που εισάγει με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, επιτυγχάνει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή να είναι μια αποτελεσματική, αυτόνομη και οργανικά δυνατή υπηρεσία.
Με τη θέσπιση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων εξασφαλίζεται η άμεση αντίδραση και η αποτελεσματικότητα στο χειρισμό κρίσεων και σοβαρών οργανωτικών, λειτουργικών ή άλλων προβλημάτων, που απαιτούν σύντομη απόφαση και παροχή κατευθύνσεων σε ανώτατο επίπεδο του Σώματος .
Είναι γεγονός ότι:
· Η νέα δομή και το οργανόγραμμα κάτω από το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσουν το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή, με την ίδρυση του Αρχηγείου.
· Η κατανομή ρόλων, θέσεων και αρμοδιοτήτων.
· Η οργάνωση και η διοίκηση των Υπηρεσιών του Σώματος, που πρέπει να βασίζεται στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του.
· Ο επιπλέον εξοπλισμός του, η πραγματική καταγραφή των αναγκών του στελεχιακού δυναμικού, που σήμερα αριθμεί περίπου 7.200 στελέχη, με την σαφή θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του προσωπικού καθώς και οι κάθε μορφής οικονομικές και ασφαλιστικές απολαβές και υποχρεώσεις, που σύμφωνα με το νομοσχέδιο, πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα, προκαλούν επιπλέον δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που βιώνουμε. Αυτό είναι ένα ζήτημα, που φοβίζει τους εργαζόμενους στο Σώμα. Όμως με το άρθρο 11 το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει δικό του προϋπολογισμό ως ειδικός φορέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπου εγγράφονται κάθε χρόνο πιστώσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών λειτουργίας των υπηρεσιών και του προσωπικού του. Παρέχει δε τη δυνατότητα εγγραφής στον προϋπολογισμό πρόσθετων δαπανών για τις ανάγκες και την εύρυθμη λειτουργία του.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η ενσωμάτωση όλων των συναφών αρμοδιοτήτων που έχουν σχέση με την διαχείριση σημαντικών ζητημάτων ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος από υπηρεσίες και σώματα με την ίδια πολιτική ηγεσία, είναι, πιστεύω, από όλους παραδεκτό πως είναι ότι θετικότερο για το συντονισμό, την άμεση ανταπόκριση, τον ενιαίο σχεδιασμό και γενικότερα την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του έργου τους.
Η νομοθετική πρωτοβουλία που συζητάμε σήμερα εκτός των άλλων ρυθμίζει υπηρεσιακά θέματα αλλά και προβλήματα που απασχολούν το προσωπικό και τα στελέχη του Σώματος για πολλά χρόνια.
Η διαβούλευση που ακολούθησε την κατάθεση του σχεδίου νόμου με φορείς και πολίτες, η εκτενής και εποικοδομητική συζήτηση που έγινε στην αρμόδια Επιτροπή και οι νομοθετικές βελτιώσεις που έγιναν δεκτές από τον Υπουργό βοήθησαν, ώστε το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε σήμερα να ανταποκρίνεται στον κυρίαρχο στόχο του που είναι η παροχή με αποτελεσματικότερο τρόπο υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας και προστασίας στον πολίτη και τη χώρα.
Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει το στόχο του, γιατί εκτός από την πολιτική βούληση υπάρχει και η στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της συνολικής δύναμης του Σώματος.
Ευχαριστώ.