ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

<< ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ >> ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΛΟΥΡΙΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ

“Ο δρόμος της αλήθειας περνάει πάνω από ένα σκοινί που δεν είναι τεντωμένο σε μεγάλο ύψος,αλλά ακριβώς λίγο πιο πάνω από τη γη.
Φαίνεται περισσότερο να προορίζεται να σκοντάφτουν οι άνθρωποι, παρά να βαδίζουν πάνω σ΄αυτό”.

Σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη ΟΤΑ Α¨βαθμού του “Καλικράτη” , μία εκ των απαιτούμενων Ενεργειών και η πιο κρίσιμη για την ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα διοίκησης των πρωτοβάθμιων οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (των Δήμων), είναι η Οικονομική Διαχείριση/Επιχειρησιακός Σχεδιασμός,ήτοι:
Ομογενοποίηση στοιχείων Οικονομικής διαχείρισης υφιστάμενων Δήμων(δηλαδή των πρώην) και μετάβαση στην ενιαία οικονομική Διαχείριση.




-Κατάρτιση Πίνακα δαπανών προμηθειών έργων μελετών και υπηρεσιών σε ηλεκτρονική μορφήγια τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει μηχανογραφικό σύστημα-προτεινόμενη ημερομηνία 31/12/2010.

-Συγκέντρωση Μητρώων Οικονομικής και Λογιστικής Διαχείρισης σε ηλεκτρονική μορφή για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει μηχανογραφικό σύστημα.-προτεινόμενη ημερομηνία 31/12/2010
.
-Απογραφή πάσης φύσεων περιουσιακών στοιχείων , απαιτήσεων και υποχρεώσεων των νέων Δήμων ,καθώς και των διαθεσίμων χρηματικών μέσων.-προθεσμία ολοκλήρωσης έως 28/02/2011
Σημείωση!!! σύνταξη πρωτοκόλλου παράδοσης-παραλαβής διαθεσίμων των πρώην ΟΤΑ (προτεινόμενη ημερομηνία 03/01/2011)!!!
Προαπαιτούμενα: Απόφαση ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ. για τη ρύθμιση των θεμάτων της απογραφής.

-¨Εναρξη διαδικασιών κατάρτισης απολογισμού και ισολογισμού των συνενούμενων Δήμων
και Κοινοτήτων από τους νέους Δήμους -προτεινόμενη ημερομηνία: έως 31/03/2011 (προθεσμία ολοκλήρωσης 30/05/2011)

-Ομογενοποίηση διαδικασιών Οικονομικής Διαχείρισης (λογιστικοποίηση εσόδων-εξόδων,βεβαιώσεις οφειλών,εισπράξεις και πληρωμές) για τους νέους Δήμους που δεν διαθέτουν μηχανογραφικές εφαρμογές-προτεινόμενη ημερομηνία:έως 03/01/2011.
Κ.λ.π....
και τα λοιπά, είναι πολύ περίπλοκα και οι ημερομηνίες παρήλθαν ,χωρίς να έχει κάνει ταμείο ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πυλαρινός.
Ο λόγος; Ο πρώην Δήμος Λειβαθούς με δάνεια 3.100.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων-θητείας Θεόφιλου Μιχαλάτου-που με τους τόκους αγγίζουν τα 4.000.000 και είναι διαμαρτυρημένα, στο κόκκινο!
Το παραδέχθηκε δημόσια ο κ. Πυλαρινός και εξέφρασε την ελπίδα να ανάψει πράσινο.
Εύχομαι να μην περιμένει πολύ στην στάση!

Για τον πρώην Δήμο Λειβαθούς υπάρχουν φυσικά και τα δάνεια των προηγούμενων Δημάρχων...
Φυσικό επόμενο είναι η οικονομική διαχείριση του Δήμου να περιορίζεται μόνο στις πληρωμές των Δημοτικών υπαλλήλων.
Οι οποίοι Δημοτικοί Υπάλληλοι,στις 17 Φεβρουαρίου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον Δήμο για την μη καταβολή των μισθών τους.
Ο κ..Παρίσης δήλωσε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να πληρωθούν και ο κ.Πυλαρινός δήλωσε ότι συντάσσεται μαζί τους.
Στις 17 Φεβρουαρίου παραδόξως, με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών
Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αριθμ Πρωτ.7915, κοινοποιήθηκε η απόφαση για κατανομή από το λογαριασμό του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο΅”Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων για κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών” (ΚΑΠ)για τον Δήμο Κεφαλληνίας το Αποδοτέο ποσό των 645.035.69ευρώ με τον κωδικό 52301,(δεν αναφαίρετε ποσό παρακράτησης)προσδιορισμένο ως εξής: ποσό μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης.598.635.69-μισθοδοσία υπαλλήλων ΤΥΔΚ 12.600-Μισθοδοσία καθαριστριών Ιανουάριος,Φεβρουάριος 2011 33.800 .
Δεν είχαν καμία ενημέρωση;
Τα αποδιδόμενα με την παραπάνω απόφαση (για τους Δήμους Πανελλαδικά είναι 174.031.585.52 από το οποίο θα παρακρατηθούν 12.596.411.00ευρώ υπέρ ΤΠΔΚΥ και ΤΕΑΔΚΥ και για για μερική η ολική εξόφληση Δήμων),αποτελούν έσοδα του λογαριασμού ¨Εσοδα από επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες” του Κ.Α 0611 του προϋπολογισμού τους, προορίζονται προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών και κατά προτεραιότητα δαπανών μισθοδοσίας των προσωπικών τους τη δεύτερη δόση (μηνός Φεβρουαρίου)των ΚΑΠ έτους 2011.

Στα αποδιδόμενα ποσά έχουν υπολογισθεί οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού που αντιστοιχούν στο ποσό που τους δόθηκε κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2010, των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και των χώρων άθλησης που μεταφέρθηκαν σε ΟΤΑ Α Βαθμού,καθώς επίσης και οι δαπάνες μισθοδοσίας των κατατασσόμενων σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου,Σχολικών Φυλάκων και εργαζομένων σε προγράμματα”Βοήθεια στο σπίτι”Κοινωνική Μέριμνα και για ΑΜΕΑ.ΟΙ δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των ΤΥΔΚ, των Κρατικών Περιφερειών που μετατάχθηκαν σε Δήμους οι δαπάνες μισθοδοσία μηνών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου έτους 2011του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου κ.λ.π και τέλος το ύψος των τελικώς αποδιδόμενων ποσών μηνιαίως στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ για το 2011,θα προσδιοριστεί μετά την έκδοση σχετικής ΚΥΑ περί κατανομής των ΚΑΠ των Δήμων, ενώ οι ανακύπτουσες διαφορές θα συμψηφιστούν εντός του τρέχοντος έτους.
Προς τι λοιπόν πίπτουν ρανίδες αίματος από τα στήθη που Θα“μπούν” μπροστά;
Τελικά συχνότερα η αλήθεια υποφέρει από του εννοούμενους  υποστηρικτές της παρά από τους εχθρούς της.

Υ.Σ
Επηρεασμένη από το “έπος της μπούρδας”, θέτω από σήμερα σε λειτουργία το “μαγγανοπήγαδο”
με την επισήμανση ,ότι για την λειτουργία του είναι απαραίτητα τα υποζύγια.

Ελευθερία Κουλουριώτου.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ