Μάχη μέχρι τέλους είναι αποφασισμένος να δώσει ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης προκειμένου να έχει θετική κατάληξη το θέμα με τους 59 εργαζόμενους της Διαδημοτικής Επιχείρησης.
Παρόλο που ο Δήμαρχος γνωρίζει ότι μία νομική επίλυση θεωρείται πολύ δύσκολη, κάτι που οφείλεται στις παθογένειες των προηγούμενων δημοτικών διοικήσεων, συνεχίζει την μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα. Έτσι, κατάφερε και συγκέντρωσε μέσα σε μία ώρα 18 υπογραφές βουλευτών, οι οποίοι κατέθεσαν επερώτηση, φέρνοντας έτσι το ζήτημα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Οι 18 υπογράφοντες βουλευτές είναι οι ακόλουθοι:
Γεράσιμος Γιακουμάτος
Ιωάννης Τραγάκης
Δημ. Τσουμάνης
Νικ. Καντερές
Μιχ. Μπεκίρης
Κω/νος Τσιάρας
Αλεξ. Δερμεντζόπουλος
Ζήσης Τζικαλάγιας
Γεώργιος Βαγιωνάς
Νίκος Λέγκας
Κω/νος Κόλλιας
Γιώργος Βλάχος
Γιάννης Βρούτσης
Θεόδωρος Καράογλου
Μιχάλης Χαλκίδης
Μιχάλης Παπαδόπουλος
Κω/νος Γκιουλέκας
Ευστάθιος Κωσταντινίδης
Το κείμενο της επερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
ΘΕΜΑ: Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Κεφαλλονιάς
Κύριε Υπουργέ
Από το έτος 1985 λειτουργεί στην Κεφαλλονιά η Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης , η οποία είχε αναλάβει για λογαριασμό των πρώην Δήμων και σήμερα για τον ενιαίο Δήμο του νησιού, τον τομέα της καθαριότητας, της αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων, την λειτουργία του ΧΥΤΑ του νησιού, την ανακύκλωση, καθώς και το εκεί πρωτοποριακό εργοστάσιο επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων, το οποίο έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επιχείρηση λειτουργούσε κανονικά με όλα της τα φυσικά αντικείμενα μέχρι τις 28/2/2011 οπότε και υποχρεωτικά με τις σχετικές διατάξεις του Καλλικράτη έπρεπε είτε να διαλυθεί, είτε να διατηρηθεί μέχρι την λήξη του χρόνου ζωής της που προβλέπεται από το καταστατικό με την προϋπόθεση να εκχωρήσει στο νέο Δήμο Κεφαλλονιάς το κομμάτι των δραστηριοτήτων της που αφορά στην αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων.
Για την ενέργεια αυτή έπρεπε να συγκροτηθεί πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής ανάμεσα στον Δήμο και στην Εταιρεία αναφορικά με την υλικοτεχνική υποδομή της αποκομιδής και μεταφοράς, καθώς και να διαπιστωθεί το προσωπικό της επιχείρησης στο νέο Δήμο και να καταταχθεί αυτό σε προσωποπαγείς θέσεις σύμφωνα με την νομοθεσία.
Κατά την διαδικασία διαπίστωσης του προσωπικού στο νέο Δήμο αποκαλύφθηκε ότι, κανένας από τους 59 εργαζόμενους στην Διαδημοτική Επιχείρηση δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, αφού όλοι έχουν προβληματικές συμβάσεις με την εταιρεία και καμία από αυτές δεν θεωρείται νόμιμη παρότι υπάρχουν εργαζόμενοι σε αυτήν 25 χρόνια.
Οι 32 από τους εργαζόμενους εργάζονται σε αυτή πριν από το 2004 όπου αν η Διοίκηση της εταιρείας είχε εκμεταλλευτεί τις ευεργετικές διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004, θα μπορούσε να έχει τακτοποιήσει τις εργασιακές τους σχέσεις και οι συμβάσεις τους να έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου.
Δυστυχώς όμως οι προηγούμενες διοικήσεις της Επιχείρησης δεν φρόντισαν γι’αυτό, με αποτέλεσμα σήμερα οι 32 αυτοί εργαζόμενοι να βρίσκονται στην δεινή θέση να απολυθούν.
Στην συνέχεια οι 22 εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά το 2004 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε διάφορες χρονικές περιόδους μέχρι σήμερα, παρότι οι συμβάσεις τους έληγαν, οι διοικήσεις τους διατηρούσαν και αποδέχονταν τις υπηρεσίες τους μέχρι και σήμερα.
Αποτέλεσμα είναι ότι καμία από τις δύο ανωτέρω ομάδες εργαζομένων δεν διατηρούν συμβάσεις που να καλύπτουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την διαπίστωσή τους και πρέπει άμεσα να απολυθούν.
Η απόλυση των 59 εργαζομένων θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα για το νησί της Κεφαλλονιάς αφού:
- Θα βρεθούν στον δρόμο με τραγικές συνέπειες για αυτούς και τις οικογένειές τους 59 εργαζόμενοι, αριθμός αρκετά μεγάλος για μία μικρή κοινωνία όπως η Κεφαλλονιά, χωρίς ουσιαστικά να φταίνε οι ίδιοι, αφού χρόνια τώρα δεν γνώριζαν το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι συμβάσεις τους.
-Θα καταρρεύσει συνολικά το σύστημα αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων αφού ο Δήμος δεν διαθέτει άλλο εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να το λειτουργήσει.
- Θα σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων με το ενδεχόμενο της επιβολής προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Θα σταματήσει το πρόγραμμα της ανακύκλωσης που γι’αυτό υπάρχουν σε ισχύ συμβάσεις με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης.
-Θα επέλθει μεγάλο πλήγμα για την οικονομία και τον τουρισμό του νησιού, ενόψει μάλιστα της νέας τουριστικής σεζόν που ξεκινάει σε λίγες ημέρες.
Το μεγάλο αυτό πρόβλημα αντιμετωπίζεται σήμερα μόνο με πολιτική λύση μέσω νομοθετικής ρύθμισης που θα αφορά είτε τους εργαζόμενους και την ρύθμιση της εργασιακής τους σχέσης είτε την συνέχιση της λειτουργίας της Διαδημοτικής Επιχείρησης διατηρώντας αυτή το φυσικό αντικείμενο της αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων.
Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πως θα διασφαλιστούν οι 59 εργαζόμενοι, οι οποίοι για λόγους πολιτικής ομηρίας παρότι εργάζονται επί 25 χρόνια καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα βρεθούν σήμερα στο δρόμο;
2. Πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καθαριότητας στο νησί μετά την κατάρρευση του συστήματος αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων;
3. Πως θα συνεχίσει να λειτουργεί ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής των απορριμμάτων του νησιού;
4. Με ποιο τρόπο και πότε προτίθεται το Υπουργείο να δώσει λύση ειδικά ενόψει της τουριστικής περιόδου που ξεκινάει σε λίγο καιρό;
Με την στάση του αυτή ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης αποδεικνύει ότι δεν καταθέτει τα όπλα. Ακόμη και όταν οι ελπίδες επίλυσης είναι αμυδρές, αυτός συνεχίζει να αγωνίζεται και κινητοποιεί ένα μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. προς όφελος των συμφερόντων του Δήμου μας, την ώρα που άλλοι, απογοητευμένοι φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια.
Ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς έτσι αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΗΣ