ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

<< ΜΑΓΓΑΝΟΠΗΓΑΔΟ >> ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΛΟΥΡΙΩΤΟΥ



“Σήμερα υπάρχουν τα περισσότερα αυτονομιστικά κινήματα που έχουν καταγραφεί στον κόσμο, εδώ και μία χιλιετία παρατηρεί η αμερικανική πολιτική επιθεώρηση “Foreign  Policy””Και μέσα σε λίγες δεκαετίες”, εκτιμά, “μπορεί να υπάρχουν κοντά στα 300 κράτη στον πλανήτη”.
“Επιπλέον, σταδιακά επιστρέφουμε στον μεσαιωνικό κόσμο των χιλιάδων πολυμελών κοινοτήτων”, επισημαίνει “που σήμερα εκτείνονται από την υπερεθνική Ευρωπαϊκή ¨ένωση, έως τις γοητευτικές πόλεις -κράτη του Περσικού Κόλπου και τις κοινότητες των ιθαγενών των Ινουίτ(Εσκιμώων) στον Καναδά και την Γροιλανδία.
Για την ακρίβεια πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για το φαινόμενο της μετά-αποικιακής ...εντροπίας!

Οι σκηνές που εκτυλίσσονται  στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική φέρνουν στον νου περισσότερο κάτι από Μάη... του 68 αλά αραβικά1
 (δοθείσης της αφορμής, επιεικώς απαράδεκτη ήταν η  τοποθέτηση του κ. Γεωργίου ,Πρέσβη επί τιμή  και Αντιπροέδρου του ΛΑΟΣ στην πρόσφατη συνέντευξη του στην Κεφαλονιά  για τα γεγονότα του Μάη του 68 στην Γαλλία).
 Αυτή η οργή που τώρα ξεχειλίζει στον αραβικό κόσμο, συσσωρευόταν εδώ και χρόνια , εν μέσω φτώχειας  κραυγαλέων κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων, επιδημικής διαφθοράς και πολιτικής στασιμότητας.
Και βρίσκει τώρα φωνή κυρίως στα εκατομμύρια των ανήσυχων νέων, που ελλείψει ευκαιριών και μαστιζόμενοι σκληρά απο υψηλά ποσοστά ανεργίας είναι οι μεγαλύτεροι αδικημένοι.

Αυτός ο φαύλος κύκλος  και εδώ είναι το παράδοξο, δείχνει να διευρύνεται από το Κόσσοβο  στα Βαλκάνια έως το ανατολικό Τιμόρ στην Νοτιοανατολική Ασία.
Σίγουρα η πρόσφατη ιστορία, έχει πολλά μαθήματα να διδάξει για την επονομαζόμενη τακτική της “οικοδόμησης εθνών ”και την επαναχάραξη των συνόρων στον πλανήτη, που μπορεί να οδηγήσει από την ευφορία της ανεξαρτητοποίησης, σε δυσάρεστες περιπέτειες και εκπλήξεις.
Κι όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζουμε  στα παραπάνω  τον πραγματικό κυρίαρχο του παιχνιδιού, αυτόν καθ αυτόν τον  πλανήτη, ο οποίος  απέδειξε με την πρόσφατη ασσύληπτη καταστροφή στην Ιαπωνία, ότι η δική του “οικοδόμηση εθνών” απέχει  της ανθρώπινης νόησης.

Η χώρα μας βρίσκεται εν μέσω διακεκαυμένης ζώνης.
Σύμφωνα με αποκλειστικές και απόλυτα έγκυρες πληροφορίες από ανώτατη πηγή ξένης χώρας,
ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία θα δράσουν ως έθνη, εκτός δηλαδή της Νατοϊκής ομπρέλας.
Το ΝΑΤΟ θα επέμβει στη συνέχεια τις επόμενες μέρες, εκτός αν η τριεθνής επιχείρηση εξολοθρεύσει την στρατιωτική μηχανή της Λιβύης.
Οι πρώτοι βομβαρδισμοί θα ξεκινήσουν πιθανότατα το βράδυ του Σαββάτου ή την Κυριακή εκτός και εάν αλλάξει  δραματικά η  κατάσταση ,με τον Καντάφι να παραδώσει τα όπλα, κάτι μάλλον απίθανο.
Τα πρώτα αεροσκάφη που θα βομβαρδίσουν την Λιβύη, θα απογειωθούν από Βρετανικές και Γαλλικές βάσεις και από Αμερικάνικο αεροπλανοφόρου βρίσκεται στην Μεσόγειο.

Η Ελλάδα θα διαθέσει στο ΝΑΤΟ για 3 μήνες 4 μαχητικά αεροπλάνα F-16,το ένα ιπτάμενο ραντάρ (ΑΣΕΠΕ) που έχει, μία φρεγάτα που πλέει ήδη στα ανοιχτά της Λιβύης και ένα ελικόπτερο  SUPER PUMA για έρευνα-διάσωση.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ,ότι θα έχει σε ετοιμότητα και αρκετές αεροπορικές βάσεις ,πέραν της Σούδας για τα Νατοϊκά αεροσκάφη που δεν χωράνε στις Ιταλικές βάσεις και που πιθανότατα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν και τις δικές μας για τις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης.

Αλλοίμονο, αυξάνονται οι περιπέτειες μας με τα έξω-έξω την στιγμή που μας γονατίζουν τα μέσα-μέσα..
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ως την πιο δύσκολη πολιτικά χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου.
Διαφαίνεται ότι σύντομα θα αποκαλυφθεί το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας και πως αναζητείται τρόπος να επισημοποιηθεί με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.
Το 2010 η χώρα μας χρωστούσε περισσότερα από 280 δισ ευρώ, τώρα θα χρωστά 450.
Οι δόσεις σε απόλυτους αριθμούς είναι μεγαλύτερες.
Το ΑΕΠ μικρότερο.
Κατά συνέπεια ,το βάρος κάθε δόσης βαίνει δυσανάλογα αυξανόμενο.
Ακριβώς σ' αυτή τη στιγμή άρχισε να υλοποιείται  η τέταρτη φάση της  στρατηγικής της λεηλασίας της χώρας μας.
Επ[ειδή δεν υπάρχει ρευστότητα και έσοδα για την αποπληρωμή του χρέους , μαζί με τις δόσεις που προφανώς επιμηκύνεται η αποπληρωμή τους-δίνεται στους δανειστές -επιπρόσθετα , ο δημόσιος πλούτος της χώρας.
Ας πούμε ο ΟΠΑΠ και πριν από αυτόν τα Κρατικά Λαχεία κ.λ.π.
Ας πούμε τα Κρατικά Λαχεία, ενώ προσωρινά μπορεί να ανακουφίσουν το χρέος, τον επόμενο χρόνο θα λείπουν από τα έσοδα του Δημόσιου προϋπολογισμού.
Η απουσία τους από το Δημόσιο θα παράγει νέα χρέη.
Ο λογαριασμός, δεν βγαίνει!!!

¨Όσον αφορά τα παραμέσα-παραμέσα ,με τα “όπλα” υπό μασχάλης ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης με την απόλυτη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, κίνησαν για πόλεμο για τους εργαζόμενους στην Διαδημοτική.
Ο Ντόλιος θα δει τα Κεφαλονίτικα φουσάτα και θα παραδώσει την “πόλη”...
Η  μόνη “Κερκόπορτα” είναι ότι αυτό συμβαίνει και σε πολλούς άλλους Δήμους ανά την Επικράτεια και ίσως τύχουν κάποιας λύσης, αν και δεν γνωρίζω άν και αλλού διενεργούσαν “συμβάσεις της σιωπής” σύμφωνα με  την υπάλληλο που είχε δηλώσει σε προηγούμενο συμβούλιο, ότι [αρέτειναν τις συμβάσεις τους σιωπηρά!!!
¨Άκου σιωπηρά!!1
Καλά πως τους πλήρωναν αυτούς τους ανθρώπους;
ακόμη και αν τους πλήρωναν ως ωρομίσθιους, κάποια σχέση εργασίας θα πρέπει να υπάρχει αποτυπωμένη  σε κάποια χαρτιά.
Πως άλλως;
Ας απαντήσει κάποιος!!!
Και ναί, μπορεί κάποιοι προηγούμενοι  υπεύθυνοι που τα ονόματα τους ειπώθηκαν να βρίσκονται στο φιλικό περιβάλλον του Παρίση αυτή τη στιγμή και να τους περιβάλλει με φροντίδα και προδέρμ, αλλά δεν απαλείφονται επ ουδενί οι ευθύνες τους.
Η πιστοποίηση των “προιόντων”,με το μπαρδόν των εργαζόμενων ήθελα να πώ και μάλιστα σε προσωποπαγείς θέσεις εργασίας ,δεν είναι εύκολη δουλειά για τους μη έχοντες υπογεγραμμένες συμβάσεις  εργασίας αορίστου χρόνου.
Κάπου υπάρχει ένας φεγγίτης μόνο για τις διευθυντικές θέσεις...
Οφείλω να ομολογήσω πάντως, ότι η πιο επιτυχημένη πρόταση ήταν αυτή του Νέστωρα Βεντούρα, ο οποίος, όταν ο Παρίσης διακατεχόμενος από επαναστατική μέθεξη δήλωνε, ότι αν χρειαστεί θα κλείσουμε λιμάνια, αεροδρόμια, θα κάνουμε ντού στο υπουργείο, ο Νέστωρας του είπε “και όχι μόνον αυτά, εγώ προτείνω, εάν δεν έχουμε αποτέλεσμα, να συμφωνήσουμε να παραιτηθεί όλο το Δημοτικό Συμβούλιο!”!!
Ακολούθησαν ηχητικά εφέ γαργάρας!

Ερείσθω εν παρόδω, ο Παναγής Φωκάς τι υπονοεί μεταξύ των όσων έπλεξε σταυροβελονιά για να διαφημίσει την e- εφημερίδα του λέγοντας και αναρτώντας ότι : “αυτό που δεν αλλάζει είναι είναι η ανάγκη των Κεφαλλήνιων όπου γης ,κυρίως όμως των νέων να ενημερώνονται αξιόπιστα και έγκαιρα , από φωνές που δεν έχουν την παραμικρή εξάρτηση από μικρά η μεγάλα συμφέροντα κι ότι μια τέτοια ξεκάθαρη φωνή είναι το e-... ( χωρίς το και  πριν το e-...)Εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν;
Επιμένουμε στην ουσία της δημοσιογραφίας ...στηρίζοντας το πιο φιλόδοξο εγχείρημα των τελευταίων ετών στα τοπικά μέσα ενημέρωσης κλπ, ;
Ποιοι είναι οι εξαρτημένοι από μικρά η μεγάλα συμφέροντα;
Ποιοι ενημερώνουν κορακίζοντας στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη;
Ποιοι χρωστάνε και σε ποιούς;
Ποιός του εκχώρησε το δικαίωμα να αμαυρώνει την αξιοπρέπεια κάποιων;
Είναι υποχρεωμένος να απαλείψει τις παρεπόμενες συνέπειες των λόγων του και να τηρήσει το από τον ίδιο αναγραφόμενο “δειλά-δειλά”, γιατί κάποιοι δεν έκαναν την βδελοποιήση επιστήμη  ούτε μεστώθηκαν μέσα σε πολιτικά γραφεία, ούτε εξασφάλισαν το επαγγελματικό τους μέλλον, ούτε κατέληξαν εξαρτημένα υποζύγια  κανενός.
Με το: “Μόλις άρχισε το ταξίδι..”, έπεσε σε ύφαλο και αν με αυτό το “δημοσιογραφικό Λεξικό-δάνειο”ευελπιστεί  αυτός και οι συνεργάτες του να καλύψουν την “ακάλυπτη ανάγκη ”των όπου γης Κεφαλλήνιων για  αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση και μάλιστα ο ΄ίδιος εξ αποστάσεως, σίγουρα χρειάζεται να μάθει πρώτα να κωπηλατεί, να γνωρίσει τα ίσαλα ,να φυλάει πρύμνα, να  διαβάζει τους καιρούς και μετά να πάρει το τιμόνι στα χέρια.
                 
                                             Ελευθερία Κουλουριώτου  Δημοσιογραφος  Ε.Ρ.Κ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ