ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ομιλίας Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου - ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ


Αγαπητοί συνάδελφοι, χρόνια πολλά και πάλι σε όλους. Ελπίζω να καταφέρατε τις προηγούμενες ημέρες να ξεκουραστείτε κάπως και να απολαύσατε τις ομορφιές της ελληνικής υπαίθρου και της άνοιξης, όσο διήρκεσε τουλάχιστον.
Η σημερινή μας συνάντηση πραγματοποιείται σχεδόν ένα χρόνο μετά τη συμφωνία που πετύχαμε πέρυσι με τους εταίρους μας, για την έκτακτη δανειοδότηση της Ελλάδας. Είναι το δάνειο των 110 δις ευρώ, που μας επιτρέπει μέχρι και σήμερα να συνεχίζεται η λειτουργία της χώρας μας. Αυτή η δανειοδότηση ήταν απολύτως αναγκαία. Ήταν όμως το μέσο, όχι ο σκοπός.
Το μέσο, πρώτα απ’ όλα, για να μπορούμε να εγγυηθούμε την ομαλή καταβολή μισθών και συντάξεων, να εγγυηθούμε τις οικονομίες της ελληνικής οικογένειας, κάτι που φαίνεται αυτονόητο, αλλά δεν ήταν πέρυσι, τέτοια εποχή, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε πίσω της μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μια δημοσιονομική καταστροφή, χωρίς προηγούμενο στη μεταπολεμική ιστορία. Δεύτερος στόχος, βέβαια, ήταν να έχουμε το χρόνο μέσα απ’ αυτή τη δανειοδότηση, ώστε να αναδιοργανώσουμε τα δημόσια οικονομικά και να βάλουμε τάξη στη χώρα μας, προκειμένου να μειώνονται συστηματικά τα ελλείμματα, που προσθέτουν στο χρέος, αλλά και στα βάρη του Ελληνικού λαού και ειδικότερα του φορολογούμενου.
Και τρίτον, να ανασυγκροτήσουμε και να αλλάξουμε τη χώρα. Ήδη, μέσα σε αυτό τον ένα χρόνο, πετύχαμε πολλά, περισσότερα απ’ όσα φαντάζονταν, όχι μόνο εκείνοι που μας είχαν ξεγραμμένους, αλλά και απ’ όσα ήλπιζαν και οι πιο αισιόδοξοι. Και αυτά που καταφέραμε και που ακόμα γίνονται, έχουν δύο πτυχές.
Η μία, είναι η σωστή διαχείριση του χρέους και των ελλειμμάτων. Και η δεύτερη, είναι η πορεία μας, είναι οι αλλαγές που κάνουμε για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα φέρει κέρδη - και όχι ελλείμματα - για την ελληνική οικογένεια, αλλά και για το δημόσιο κορβανά.
Και οι πολλές αλλαγές που καταφέραμε, αλλά και εκείνες που προγραμματίζουμε συστηματικά - την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την εξοικονόμηση της ενέργειας, τη διαφάνεια, τη στροφή στην πράσινη ενέργεια, αιολική, ηλιακή, γεωθερμική, την ποιότητα στον τουρισμό, τις θεσμικές αλλαγές στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια και στην υγεία, ακόμα και την αναπτυξιακή αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου - αποτελούν προϋποθέσεις για το αναπτυξιακό μοντέλο, που θα φέρνει κέρδη και όχι νέα βάρη στην ελληνική οικογένεια.
Ήδη, αλλάξαμε το φορολογικό σύστημα και ανοίγουμε τα κλειστά επαγγέλματα. Δίνουμε πνοή στην Αυτοδιοίκηση με τον «Καλλικράτη». Περικόψαμε τη σπατάλη στις φαρμακευτικές δαπάνες με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, Όλες οι αποφάσεις μας αναρτώνται στο διαδίκτυο. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων. Παρουσιάσαμε τους πρώτους δασικούς χάρτες. Υλοποιήσαμε μεταρρυθμίσεις, από το ασφαλιστικό σύστημα μέχρι και τον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο και θέσαμε τις βάσεις για την αξιοκρατία στο κράτος. Υλοποιήσαμε τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες έγιναν ίσως σε ολόκληρη τη μεταπολίτευση.
Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα των αλλαγών που συντελούνται καθημερινά στη χώρα μας, από τον Οκτώβριο του 2009. Η Ελλάδα αλλάζει και θα συνεχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο, όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουμε.
Σήμερα, θα πω πάλι αυτό που σας έχω πει πολλές φορές: αυτό που μας αφορά και πρέπει να μας απασχολεί καθημερινά είναι η δουλειά μας, το έργο μας και μόνον αυτό. Το λέω αυτό, με αφορμή μια συζήτηση που έχει στηθεί τον τελευταίο καιρό, σχετικά με διάφορα θέματα. Άλλοι μιλούν για αναδιάρθρωση - αν πρέπει, αν δεν πρέπει, ποια είναι τα θετικά, ποια είναι τα αρνητικά.
Άλλοι επικεντρώνονται στο έλλειμμα και στη μικρή απόκλιση που παρουσιάστηκε για το 2010, ξεχνώντας φυσικά να αναφέρουν ότι, πέρυσι, αυτή η Κυβέρνηση πέτυχε μείωση του ελλείμματος κατά 5 μονάδες. Καταφέραμε δηλαδή να μειώσουμε το έλλειμμα κατά το 1/3, το μεγαλύτερο ποσοστό ιστορικά που έχει καταφέρει ποτέ χώρα της Ευρωζώνης. Και μάλιστα, σε δύσκολες συνθήκες ύφεσης.
Αυτό, όμως, μας αναγνωρίζεται και αποτελεί βασικό στοιχείο αξιοπιστίας, στην όποια διαπραγμάτευση έχουμε μπροστά μας. Σκεφτείτε να μην είχαμε αυτή την πρόοδο, να μην είχαμε δημιουργήσει ως Ελλάδα μία νέα αξιοπιστία. Δεν θα είχαμε ούτε λόγο, ούτε δύναμη διαπραγμάτευσης για το μέλλον αυτής της χώρας.
Και η δημόσια συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μεγάλες αντιφάσεις που αναδεικνύονται, οι πολλές και, πολλές φορές, και ανεύθυνες φωνές μπροστά στην κρίση του ευρώ και του χρέους πολλών πια χωρών, είναι δείγμα της πολυπλοκότητας, της σύνθετης φύσης του προβλήματος. Και αυτή η αντίφαση δεν τιμά την Ευρώπη, ούτε βοηθά ώστε να εμπεδώσει ένα κλίμα ηρεμίας. Αναδεικνύει τις δικές της αδυναμίες.
Όμως, μέσα σε αυτή την κακοφωνία, η ελληνική φωνή είναι και καθαρή και ισχυρή. Και έτσι πρέπει να παραμείνει. Δείχνει ότι είμαστε σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού, που όμως με ηρεμία, αποφασιστικότητα και αξιοπιστία διαχειριζόμαστε.
Παράλληλα με τη μάχη που δίνουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεχίζουμε τη μάχη για τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας. Θα ήταν εγκληματικό, εάν η φιλολογία και το εμπόριο του φόβου, που βλέπουμε στην εσωτερική πολιτική και «μιντιακή» συζήτηση, κυριαρχούσαν και σταματούσαν τη δική μας, υπεύθυνη και κρίσιμη εθνικά δουλειά.
Άλλοι μιλούν και πάλι για ανασχηματισμούς, για εκλογές, για κάθε θέμα, είτε θεωρητικό, είτε μικροπολιτικό, είτε επουσιώδες μπροστά στα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Βέβαια, Δημοκρατία έχουμε, είναι ελεύθερη η διατύπωση της γνώμης σε όλα τα θέματα. Εμείς, όμως, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με όλη αυτή τη «σεναριολογία».
Πρέπει να είμαστε συνεχώς απέναντι σ’ αυτό το μοιρολόι που έχει στηθεί, το οποίο δεν τιμά τις δυνατότητες του Ελληνικού λαού. Πέρυσι, τέτοια εποχή, έκαναν εκκωφαντικό θόρυβο όλοι εκείνοι που έλεγαν, ότι «επίκειται χρεοκοπία της χώρας μας». Τη συνέχεια, τη γνωρίζουμε. Κάναμε αυτό που πρέπει και χρεοκοπία δεν υπήρξε.
Φέτος, άλλαξε το σενάριο και είναι περίπου οι ίδιοι, που προφητεύουν καθημερινά την αναδιάρθρωση του χρέους μας. Εμείς κοιτάμε τη δουλειά μας. Με αυτήν καλούμε κάθε πολίτη, όχι στην ανοχή, ούτε στην παραίτηση, μπροστά στο φόβο που πολλοί καλοθελητές καλλιεργούν. Λέμε στον πολίτη: δεν θα χάσουμε και δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία, να κάνουμε αυτή την κρίση αλλαγή ουσιαστική για το αύριο της χώρας.
Όπως κάναμε μέχρι σήμερα, όπως κάναμε και πέρυσι, διαχειριζόμαστε με σύνεση, ψυχραιμία και θάρρος τη μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης ιστορίας, παίρνοντας τις αποφάσεις που επιβάλλουν οι εκάστοτε συνθήκες. Πάντα με αίσθημα δικαίου και εθνικής συνείδησης.
Πριν το Πάσχα, με τον Οδικό Χάρτη, θέσαμε το πλαίσιο των επιλογών μας, και για νοικοκύρεμα, και για κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, και για πυροδότηση της υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης, και για αποτελεσματικότερο και πιο δίκαιο κοινωνικό κράτος.
Ξέρω και ξέρουμε ότι είναι ώρα αποφάσεων, και μεγάλων, και καθημερινών. Στόχος μας - βάζουμε γραμμή με το παρελθόν. Διαχειριζόμαστε αναγκαστικά, αλλά θεωρώ και με τον πιο υπεύθυνο τρόπο, τα βάρη του παρελθόντος. Παράλληλα, όμως, τραβώντας τη γραμμή με το παρελθόν. Γνωρίζω και γνωρίζουμε πού πρέπει να πάει η χώρα.
Έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας και τις εξειδικεύουμε, μέσα στα χρονοδιαγράμματα που εμείς θέσαμε. Τα όσα κάναμε μέχρι τώρα έφεραν απτά αποτελέσματα στην προσπάθεια για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας. Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, εξαιρετικά μεγάλες προκλήσεις. Και αυτή τη δουλειά, έχουμε χρέος απέναντι στους πολίτες να τη φέρουμε εις πέρας και να πετύχουμε.
Ξέρω καλά ότι πολλοί ανυπομονούν. Ζούμε την ύφεση, ζούμε την ανεργία, το γεγονός ότι η οικονομία μας βρίσκεται στο μέσο της μεγαλύτερης κρίσης. Καταλαβαίνω απόλυτα τα προβλήματα των συμπολιτών μας, καθώς και τους προβληματισμούς όλων όσοι διατυπώνουν ανησυχίες ή ακόμα και κριτική.
Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, είναι δύσκολος, όμως, η προσπάθεια αποδίδει. Και η χώρα μας θα βγει από την κρίση. Αλλά καμία λύση δεν θα προκύψει από τη μια μέρα στην άλλη. Επιμονή, καινοτόμα προσέγγιση και δουλειά, είναι η συνταγή. Τίποτε άλλο. Επιμονή και απόλυτη αφοσίωση εκ μέρους μας στους στόχους που έχουμε βάλει. Συνεχής και ειλικρινής εξήγηση στους συμπολίτες μας για την κατάσταση, για τα προβλήματα, αλλά και για κάθε μας επιλογή.
Στη χώρα μας, υπάρχουν πάρα πολλοί, δυστυχώς, που επιδίδονται σε κινδυνολογία ή σε μοιρολατρία και σε σχόλια και κριτικές γενικού τύπου. Δεν κάνουν προτάσεις και αποφεύγουν «όπως ο διάβολος το λιβάνι» το συγκεκριμένο. Ακόμα και όσες προτάσεις κατατίθενται, ως επί το πλείστον, είναι γενικόλογες και άρα ανεύθυνες και ατεκμηρίωτες, με στόχο να κολακέψουν το λαό ή να εκμεταλλευτούν τον πόνο του - όχι να λύσουν τα προβλήματά του. Αυτή είναι δική μας δουλειά, μαζί με τον Ελληνικό λαό.
Στην πλειοψηφία τους, οι «δημοσιολογούντες», είτε είναι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, είτε Μέσα Ενημέρωσης, είτε δήθεν ανεξάρτητοι αναλυτές και ανησυχούντες επιστήμονες, επιλέγουν το ρόλο τής δήθεν Κασσάνδρας. Αρκετοί δε, έστω και άθελά τους, συνταυτίζονται με συμφέροντα και ιδιοτελείς σύγχρονους μαυραγορίτες, εγχώριους ή και της αλλοδαπής. Και ξέρουμε την κερδοσκοπική επίθεση που γίνεται εναντίον της χώρας μας, από εκείνους οι οποίοι έχουν τεράστια συμφέροντα να μην πετύχει.
Σήμερα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι αίσθημα ευθύνης, πολιτική και κοινωνική συστράτευση, εθνική ενότητα, υπομονή και επιμονή στο σχέδιο της Κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, παραγωγική αναδιάρθρωση, κοινωνική και πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας.
Αρκετά με τους διαμεσολαβητές εργολάβους της αγωνίας των πολιτών. Φτάνει πια το μοιρολόι και η μιζέρια. Ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Το έθνος χρειάζεται όραμα, συγκεκριμένους στόχους και αισιοδοξία. Και αυτό είναι που εμείς κάνουμε καθημερινά, διαμορφώνοντας και όραμα, και συγκεκριμένους στόχους, και μια αισιόδοξη πορεία.
Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές. Και εγώ λέω και υπηρετώ, όλοι υπηρετούμε, την αλήθεια, όσο πικρή και σκληρή κι αν είναι. Δεν κρύβομαι πίσω από φτιασιδωμένα ψέματα, δικολαβίστικες αγορεύσεις ή φτηνούς δεκάρικους. Θα ήταν έγκλημα για την πατρίδα, αν επιλέγαμε αυτό το δρόμο.
Το μόνο χρέος που αναγνωρίζω στον εαυτό μου, στην Κυβέρνησή μου, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το ΠΑΣΟΚ, είναι η σωτηρία της πατρίδας και η βαθιά αλλαγή. Γι’ αυτήν αγωνιζόμαστε, πονάμε και ματώνουμε κάθε μέρα. Και θα τα καταφέρουμε. Όπως σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, έτσι και με το σχέδιό μας, το Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανασυγκρότησης που θα καταθέσουμε σε λίγες μέρες, θα την βγάλουμε από την κρίση και θα την οδηγήσουμε στην ανάπτυξη, την ευημερία και την προκοπή.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, πριν το Πάσχα, είπα ότι θα προχωρήσουμε με όσους θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα. Και αυτή είναι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, απέναντι στις λογικές παραγόντων, μικροσυμφερόντων ή και μεγαλύτερων συμφερόντων. Αυτή είναι η βασική αρχή της δουλειάς μας. Και κάθε μέρα που περνάει, θα κάνουμε ένα βήμα.
Οι ρυθμοί του κυβερνητικού έργου, το ξέρετε, είναι αδιανόητοι, αν συγκριθούν με οποιαδήποτε περίοδο στο παρελθόν. Ξέρουμε βέβαια ότι η Δημόσια Διοίκηση δεν έχει μάθει έτσι. Ότι οι ρυθμοί, αλλά και οι νοοτροπίες που είχαν εμπεδώσει, δεν βοηθούν σήμερα τις ανατροπές και την ταχύτητα που χρειάζεται.
Αλλά μέρα με τη μέρα, και αυτά τα αντιμετωπίζουμε, κάνοντας πρωτόγνωρες τομές στη λειτουργία της Διοίκησης, με στόχο την ανάδειξη και του νέου, σημαντικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού - θα έλεγα - και εθνικού ρόλου του δημοσίου υπαλλήλου. Έτσι ξεκινήσαμε και έτσι θα συνεχίσουμε.
Χρέος μας, τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες, είναι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε και τους δημοσιονομικούς μας στόχους - που είναι προϋπόθεση για την επιτυχία της πατρίδας - να πετύχουμε, αλλά και να υλοποιήσουμε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση που έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες, όσα κι αν είναι τα εμπόδια, πάντα βέβαια με διαβούλευση, αλλά χωρίς να χάνουμε το στόχο. Και ο στόχος, για εμάς, είναι πάντα ανατρεπτικός, διότι είναι ιστορική η στιγμή για τη χώρα.
Είναι το μεγάλο μας στοίχημα: να αλλάξουμε το μοντέλο της ανάπτυξης της χώρας, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος, ώστε να γίνει λειτουργικό και ευκίνητο, να αλλάξουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, να μπει τάξη στη Δημόσια Διοίκηση και να διαμορφώσουμε πραγματικά ένα διαφορετικό όραμα για τη χώρα.
Η ελληνική Δημόσια Διοίκηση είναι εξαιρετικά περίπλοκη και πολλές υποθέσεις έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. Λύνονται μόνο μέσα από σωστή και επίπονη συνεργασία.
Αυτές, θεωρώ ότι είναι και οι πιο γρήγορες λύσεις. Αυτές που είναι προϊόν συστηματικής οριζόντιας συνεργασίας. Φεύγοντας από την αντίληψη του Υπουργείου – φέουδο, που χαρακτήριζε μια ζωή το ελληνικό κράτος.
Ξέρω ότι όλοι έχετε τη βούληση και τις ικανότητες. Και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αυτή η Κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία για το έργο που κάνει στη χώρα.
Ακόμα κι αν κάποιοι σήμερα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και, αντί να βλέπουν το χάλι που άφησαν, κάνουν πως δεν βλέπουν τον αγώνα που δίνει και η Κυβέρνηση, και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός. Κρέμονται από λεπτομέρειες, για να αποδομήσουν πολλές φορές τη δουλειά μας, αλλά και για να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε βάρος μας.
Εμείς συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά και αποτελεσματικά.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ