Τιμήθηκε μία από τις πιο υπέροχες μορφές της νεοελληνικής ποιητικής δημιουργίας. ..
Με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας τιμήθηκε η μεγάλη Ελληνίδα … ποιήτρια Κική Δημουλά.Στην απονομή, που πραγματοποιήθηκε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, παρέστη ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος ο οποίος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, σημείωσε…
«Από τη φύση τους τα βραβεία έχουν στόχο να τιμήσουν έργα εξαιρετικής αξίας και άρα να απομονώσουν κάποιους βραβευμένους από άλλους που δεν βραβεύθηκαν. Για αυτό δεν θα περίμενε κανείς ότι μια τελετή απονομής βραβείων θα μπορούσε να είναι μια γιορτή συλλογικότητας και αλληλοϋποστήριξης. Όμως η φετινή εκδήλωση, ο χρόνος της διεξαγωγής της αλλά και η προετοιμασία της, δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο αισιοδοξίας σε μια εποχή δύσκολη για την Ελλάδα, αλλά δύσκολη και για το βιβλίο ειδικότερα».
Ο υπουργός απένειμε ο ίδιος το πρώτο Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο για το 2010 στην μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια, Κική Δημουλα, για το σύνολο του έργου της. “Μου είπαν ότι από το ύψος της ηλικίας μου υποχρεούμαι να πω κάποια λόγια. Τελικά είναι δοκίμια αμηχανίας με ανακατεμένες τις ευχαριστίες μου προς όλους όσοι είστε εδώ”, δήλωσε η Κ. Δημουλά, κρατώντας το βραβείο της.
“Κάθε βραβείο αποβαίνει μεγάλο. Νομίζω επειδή συμβάλλει στο να ηρεμήσουν κάπως οι ανησυχίες σου γύρω από το αν ελήφθη ή όχι αυτό που έστελνες και ξαναέστελνες επί έτη, επαναλαμβάνοντας την ίδια κουραστική αναμονή”, εξήγησε με τον δικό της μοναδικό τρόπο η ποιήτρια και πρόσθεσε:
“Για την ποίηση γνωρίζω μόνο τα εμφανή, ότι επινόησε έναν άλλο τόπο και έναν άλλο χρόνο όπου να μπορούν να ζήσουν εκεί αναλλοίωτα όσα από μόνα τους γεννήθηκαν ωραία και θνητά”.
Τα υπόλοιπα βραβεία
Με το βραβείο ποίησης τιμήθηκε ο Παντελής Μπουκάλας για το βιβλίο του “Ρήματα”, το έβδομο της συγγραφικής του συλλογής.
“Οι βραβεύσεις είναι εντολές συνέχισης. Δεν είναι τίποτα άλλο. Αν το εκλάμβανα διαφορετικά αντί για Μπουκάλας μπορεί να καταντήσω υπερφίαλος”, δήλωσε με χιούμορ ο συγγραφέας.
Ο Μυκονιάτης, Παναγιώτης Κουσαθανάς, ο οποίος βραβεύτηκε για το καλύτερο διήγημα του 2010 που έχει τίτλο “Λοξές Ιστορίες, που τελειώνουν με ερωτηματικό”, ανέφερε ότι “στους βιαστικούς καιρούς προχειρότητας η κοπιώδης χειροναξία του εργάτη της γραφής δεν μετρούν. Γι’αυτό η διάκριση αυτή ήταν για εμένα αναπάντεχη πηγή ενδυνάμωσης και χαράς ”.
Η συγγραφέας Βασιλική Ηλιοπούλου κέρδισε το βραβείο Μυθιστορήματος 2010, για το βιβλίο της «Σμίθ».
“Ευχαριστώ θερμά την επιτροπή για την τιμή που μου έκανε και ευχαριστώ και τον εκδότη μου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε”, δήλωσε η συγγραφέας, που ξεκίνησε την πορεία της από τον κινηματογράφο.
Το βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής απέσπασε ο Άγγελος Χανιώτης, ένας από τους πιο διακεκριμένους ιστορικούς της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας και των ελληνιστικών χρόνων.
Ο Γιώργος Βέης, πρέσβης της Ελλάδας στην Τζακάρτα απέσπασε το Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας για το έργο του «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ».
Από την τελετή δεν έλειψε το βραβείο της μετάφρασης που απονεμήθηκε στην Ζντράβκα Μιχαήλοβα για την μετάφραση μεγάλου μέρους της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Ρίτσου στα βουλγαρικά, με τίτλο “Γραφή του Παντόπτη”.
Το βραβείο μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα απέσπασε η Αθηνά Δημητριάδου, για την μετάφραση του βιβλίου «Αγανάκτηση» του αμερικανού συγγραφέα, Φίλιπ Ροθ.
Στην τελετή βράβευσης βραβεύτηκε επίσης το βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου στον Μάνο Κοντολέων εξ ημισείας με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, για τα βιβλία “Πολύτιμα Δώρα” και “Στη Διαπασών” αντίστοιχα.
Με το βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου τιμήθηκε η Φωτεινή Στεφανίδη για το βιβλίο «Η Σκυλίσια Ζωή του Γάτου Τζον Αφεντούλη». Ενώ βραβείο για το καλύτερο λογοτεχνικό περιοδικό έλαβαν, εξ ημισείας, τα περιοδικά “Διαβάζω” και “Το Δέντρο” . Δυο περιοδικά με πορεία μεγαλύτερη των τριάντα χρόνων.