Η παιδική εργασία υπονομεύει συστηματικά την πρόοδο για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας για τη μείωση της φτώχειας, την πρόσβαση στην Εκπαίδευση, την καταπολέμηση του AIDS και την ισότητα των φύλων.
Ως επικίνδυνη παιδική εργασία ορίζεται η εργασία που βλάπτει τη σωματική διανοητική ή πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού και αυτή τη στιγμή επηρεάζει 115 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Η επικίνδυνη παιδική εργασία είναι ιδιαίτερα εμφανής στον τομέα των κατασκευών, της εξόρυξης και της γεωργίας όπου τα παιδιά μεταφέρουν βαριά φορτία, εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες ή χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα. Εκτιμάται πως το 60% του συνόλου της παιδικής εργασίας ασχολούνται στη γεωργία.
Οι χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας είναι συχνά οι πιο αόρατες στα συστήματα συλλογής στοιχείων. Αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τα κορίτσια των οποίων η εργασία δεν φαίνεται πουθενά, παρά τις εκτιμήσεις πως 10 εκατομμύρια κορίτσια είναι παγιδευμένα σε οικιακή εργασία ή τα πολλά περισσότερα εκατομμύρια που εξαναγκάζονται από τα δίκτυα της εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Η UNICEF απευθύνει έκκληση σε κράτη και συνεργάτες σε όλο τον κόσμο να αναγνωρίσουν την εργασία των κοριτσιών, να υποστηρίξουν νέες μεθόδους και καινοτόμα συστήματα συλλογής στοιχείων για να εξασφαλισθεί η συμπερίληψη των παιδιών στην ημερήσια διάταξη της
πολιτικής και των σχεδίων δράσης και καλεί τις κυβερνήσεις για την άρση των επιφυλάξεων που καλύπτουν τη γεωργία με τη κύρωση των σχετικών συμβάσεων 138 ή 182 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για να εξασφαλισθούν και προστατευθούν τα δικαιώματα στην προστασία και την εκπαίδευση των παιδιών που απασχολούνται στη γεωργία
Μαριλένα Θεοτοκάτου
Μέλος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF
Εκπρόσωπος Μόνιμου Εθελοντικού Περίπτερου
KTIRIA MEGA