ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Επτανησιακής Ομογένειας της Νέας Υόρκης για την 147η επέτειος της Ενώσεως των Επτανήσων



Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός
Με τριήμερες εκδηλώσεις, στις 21 έως και 23 Μαΐου, η Επτανησιακή Ομογένεια της Νέας Υόρκης γιόρτασε την 147η επέτειο της Ενώσεως της Επτανήσου με τη μητέρα Ελλάδα.
Συγκεκριμένα είχαν καλεστεί από την Ελλάδα, η πολιτιστική ομάδα από τη Ζάκυνθο, «Οι τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος», όπου κόσμησαν με επτανησιακά άσματα τις εκδηλώσεις και έδωσαν τον ιδιαίτερο μουσικό τόνο της καντάδας και της αριέττας- αρέκιας.
Επίσης, από την Κεφαλλονιά ήταν καλεσμένοι: ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, π. Φώτιος Γαβριελάτος και ο εκπαιδευτικός Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός. Οι δυο Κεφαλλήνες κάλυψαν με τις ομιλίες τους τα γεγονότα που συνέβησαν στην περίοδο της Αγγλοκρατίας στα Επτάνησα και τους λόγους που τελικά οδήγησαν τους καταχτητές να προβούν στην πολυπόθητη Ένωση των νησιών με την Ελλάδα.
Ο π. Φώτιος Γαβριελάτος, μίλησε για τις λαϊκές εξεγέρσεις, που έλαβαν χώρα στο νησί μας, και αναφερόμενος σε λεπτομέρειες έδειξε πως αυτοί οι αγώνες είχαν σκοπό την κοινωνική και πολιτική εξίσωση του Επτανησιακού λαού, που στο μεγαλύτερο μέρος ήταν κάτω από την κυριαρχία όχι μόνο των Άγγλων καταχτητών, αλλά και της άρχουσας τάξης, που συνηγορούσε με την ξένη διοίκηση.

Η ομιλία του Γεράσιμου Γαλανού εστίασε στα γεγονότα που συνέβησαν σε κάθε νησί από τον απλό λαό, που σκοπό είχε να βρει τη λευτεριά του, την Ένωση με την πατρίδα Ελλάδα και την κοινωνική εξίσωσή του. Έγινε μεγάλη αναφορά για τους Ριζοσπάστες και το κόμμα τους, τους αγώνες τους και διαβάστηκε το ιστορικό ψήφισμα της 9ης Βουλής του 1850, ψήφισμα που περικλείει τα όσα πρέσβευαν οι πραγματικοί αγωνιστές για λευτεριά εκείνων των χρόνων.

Την πρώτη μέρα οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο «Σταθάκειον Πολιτιστικό Κέντρο» μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα που ικανοποίησε το ακροατήριό της με τα τραγούδια των Επτανήσων. Πριν από κάθε άσμα ο καθηγητής Γιώργος Φιορεντίνος διάβαζε επεξηγηματικά κείμενα δοσμένα με απλό και γλαφυρό λόγο. Την εκδήλωση της πρώτης μέρας τίμησε με την παρουσία της η Πρόξενος της Κύπρου στην Νέα Υόρκη. Την ομάδα των Ζακυνθίων συνόδευσαν οι: ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Στυλιανός Βοζίκης και ο πρόεδρος του Δ. Σ. Ζακύνθου κ. Γεώργιος Αρμένης, οι οποίοι χαιρέτισαν τις επετειακές εκδηλώσεις. Την παρουσία των «Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος» στήριξε με ενέργειές του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου.

Τη δεύτερη μέρα, Κυριακή πρωί πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για την εορτή –Επέτειο της Ένωσης, στον ιστορικό ναό του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν, από τους ιερείς π. Κωνσταντίνο Κομπίτση, εφημέριο του ναού και τον αρχιμανδρίτη π. Φώτιο Γαβριελάτο, o οποίος και μετέφερε στην Κεφαλληνιακή ομογένεια τους χαιρετισμούς του Σεβασμιωτάτου μας Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. κ. Σπυρίδωνα.. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα στη μεγάλη αίθουσα του Κεφαλληνιακού Συλλόγου «Ο Κέφαλος», όπου και έγιναν οι ομιλίες στις οποίες οι καλεσμένοι ομιλητές ανέλυσαν το ιστορικό πλαίσιο που πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες της εποχής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν: η Κεφαλλονίτισσα πολιτειακή βουλευτής της Νέας Υόρκης Αραβέλλα Σιμωτά, και ο Λευκάδιος στην καταγωγή, οικονομικός ελεγκτής της Κομητείας του Νάσο και υποψήφιος για το χρίσμα του Γερουσιαστή, Γεώργιος Μαραγκός. Πέρα από τους χαιρετισμούς και την ανταλλαγή δώρων, στο χώρο της μεγάλης αίθουσα είχε στηθεί φωτογραφική έκθεση από τον Γεράσιμο Γαλανό με θέμα τόσο τους Ριζοσπάστες όσο και την προσεισμική Κεφαλλονιά. Η βραδιά έκλεισε μελωδικά με την χορωδιακή ομάδα των «Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος», όπου παρουσίασε μελοποιημένα ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού.

Την Τρίτη μέρα πραγματοποιήθηκε κρουαζιέρα στο μεγάλο ποτάμι και θαλάσσιο κόλπο της Νέας Υόρκης με τη μουσική συνοδεία των «Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος» με πλήθος από Επτανήσιους, που χαροποιήθηκαν περνώντας κάτω από τις μεγάλες γέφυρες βλέποντας συγχρόνως τα τεράστια κτήρια, ουρανοξύστες της μεγαλούπολης αυτής. Συγκινητική ήταν η συμμετοχή των Επτανησίων στο άκουσμα των τραγουδιών και με κάθε τρόπο συμμετείχαν στα άσματα, τραγουδώντας, νιώθοντας έτσι ικανοποίηση για τη θαλάσσια περατζάδα.

Επίσης δόθηκαν συνεντεύξεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της ομογένειας: στους Ραδιοφωνικούς σταθμούς: ELLAS FM, Cosmos FM, ELLAS NEW και στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας». Οι καλεσμένοι επισκεφτήκαμε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. κ Δημήτριο καθώς και την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας, κα Μπαλτά.

Η παραμονή μας στην Νέα Υόρκη παρατάθηκε για λίγες μέρες, γεμάτες με απεριόριστη φιλοξενία και επικοινωνία με πολλούς ομογενείς, ανταλλάσσοντας σχέδια και συνεργασίες για το μέλλον.

Οργανωτές των εκδηλώσεων ήταν: η «Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής», η «Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων –Οδυσσεύς-», η «Ομοσπονδία Αμερικής –Ιόνιον Πέλαγος-», ο «Σύλλογος Ζακυνθίων- Διονύσιος Σολωμός-», ο «Κεφαλληνιακός Σύλλογος – Κέφαλος-», η «Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης», ο «Σύλλογος Ερικουσιών- η Ερικούσα-», ο «Σύλλογος Μαθρακίου – το Μαθράκι-».

Ανήκουν πολλές ευχαριστίες στους: διοργανωτές και χορηγούς και δωρητές και υποστηρικτές αυτών των εκδηλώσεων, που σκοπό είχαν και παρόμοιες θα έχουν στο μέλλον, να τονώσουν τον εκεί ελληνισμό και το δέσιμο με την πατρίδα. Ιδιαίτερα στους φίλους πρωτεργάτες που στάθηκαν όλες τις μέρες μαζί μας δείχνοντάς μας την κάθε γωνιά της Νέας Υόρκης και μας φιλοξένησαν απλόχερα.: στον Νίκο Μπάρδη, που δραστήρια και με πλατύ ορίζοντα σκέφτεται το μέλλον των εκεί Ελλήνων και Επτανησίων προσπαθώντας για ότι καλύτερο, στον Νίκο Αλισανδράτο, πρόεδρο του «Κέφαλου», που ατελείωτες ώρες προσφέρει τις υπηρεσίες του για το καλό του Συλλόγου, στον Γεράσιμο Στεφανίτση, που στηρίζει απλόχερα, πρώτος από όλους την κάθε προσπάθεια που είναι ευεργετική για τον εκεί ελληνισμό, στον ακούραστο Κώστα Βαγγελάτο, που ενθαρρύνει και προωθεί ότι έχει σχέση με τον πολιτισμό «της άλλης Κεφαλλονιάς», αυτής της Νέας Υόρκης.

Επίσης, πολλές ευχαριστίες στους φίλους που στάθηκαν στις βόλτες μας, στις ξεναγήσεις που μας προσέφεραν καθώς και την φιλοξενία τους : στην Πόπη Μιχαλάτου, στον Αντώνη Φωκά, στον Χρήστο Βρεττό, στη Μαρίκα Παλαιού, στον Δαμιανό Ματαφιά, στον Γιάννη Ζαπάντη, στον π. Γεράσιμο Μπάλλα, στον Διαμαντή Θωμάτο, στον Γιώργο Βαγγελάτο, στον Γιώργο και Ανδρέα Μιλάτο, στην Άννα και τον Παναγή Πιερράτο, στην Άντζελα Λυμπεράτου, τους αδελφούς Καλλίνικους και σε άλλους, μέλη των εκεί Επτανησιακών Σωματείων.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χώρο του παλιού και ιστορικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, ο «Αίνος », που εγκάρδια μας υποδέχθηκε ο πρόεδρός του, Βασίλης Κοκκόσης και άλλα μέλη του Συλλόγου. Έγινε εποικοδομητική συζήτηση, ιδίως στα προβλήματα που έχουν οι Έλληνες δεύτερης γενιάς και τα παιδιά τους σε αυτήν την ξένη χώρα.

Αξιολογώντας την ολιγοήμερη διαμονή μας στην Νέα Υόρκη, διαπιστώσαμε πως οι Έλληνες του εξωτερικού, ανησυχούν για τα πολιτικά και κοινωνικά συμβάντα της Ελλάδας, πράγμα που δείχνει πως οι Έλληνες όπου και να βρεθούμε έχουμε την έγνοια για την πατρίδα. Επίσης, το κάλεσμα ανθρώπων και πολιτιστικών ομάδων από τα νησιά τους για να επανδρώσουν και να δημιουργήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και όχι μόνο, δείχνει την επικοινωνία, την αγάπη και τον σύνδεσμό που έχουν όλοι αυτοί που ζουν στην ξενιτιά, και μέσα τους είναι απαραίτητη η λέξη

«πατρίδα», για να έχουν ταυτότητα και νόημα στην ζωής τους.

























ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ