ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Επερχόμενη Ολική Εκλειψη Σελήνης την 15η Ιουνίου 2011.

ΚΙΕ "ΕΥΔΟΞΟΣ"
Αίνος, Κεφαλληνία.
14-06-2011

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Θέμα: Επερχόμενη Ολική Εκλειψη Σελήνης την 15η Ιουνίου 2011.

Αύριο Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011 και από θερινής ώρας Ελλάδος 21.22, θα λάβει χώρα Ολική Εκλειψη Σελήνης ορατή από την πατρίδα μας και αποτελεί μιά ξεχωριστή ευκαιρία για παρατήρηση από τον καθένα, χωρίς να απαιτούνται ειδικά όργανα.
Το φαινόμενο αυτό που εκδηλώνεται σαν βαθμιαία συσκότιση του δίσκου της Σελήνης θα είναι ορατό ακόμα και με γυμνό οφθαλμό, όπου και να βρισκόμαστε, αρκεί να έχουμε ανεμπόδιστη θέα πρός τον ορίζοντα. Κατά την ολική έκλειψη Σελήνης, το φώς του ήλιου εμποδίζεται να φωτίσει τη Σελήνη εξ' αιτίας της παρεμβολής της Γής ανάμεσά τους, οπότε ο δίσκος της Σελήνης εισερχόμενος πλήρως στην σκιά της Γής, συσκοτίζεται ολικά.
Για να το παρατηρήσετε εξ' αρχής από την Κεφαλονιά πρέπει να στραφείτε Νότια/ΝοτιοΑνατολικά (κοιτάμε πρός τους Πρόννους) αρκεί να μπορείτε να δείτε 5 μοίρες περίπου πάνω από τον ορίζοντα (δηλ. χωρίς βουνά κλπ εμπόδια). Είναι πολύ καλύτερα άν χρησιμοποιήσετε ότι διόπτρες/κιάλια έχετε (λ.χ τύπου 8x50).

Στήν Κεφαλονιά, η εκδήλωση του φαινομένου θα είναι πρόδηλη περί ώρα 21:45 (6 μοίρες άνωθεν του ορίζοντος) διότι από 21:22 περίπου η Σελήνη εισέρχεται στην σκιά της Γής. Πρίν την 20:24 η Σελήνη είναι κάτω από τον ορίζοντα (έτσι η είσοδός της στην παρασκιά της Γής που εκδηλώνεται με μερική συσκότιση, δέν είναι ορατή). Το αποκορύφωμα (μέγιστο) της ολικής έκλειψης θα λάβει χώρα στις 23:12 περίπου (20 μοίρες άνωθεν του ορίζοντος) και το φαινόμενο θα λήξει περί ώρα 00:30 της επομένης (ύψος σελήνης 28 μοίρες άνωθεν του ορίζοντος). Η Δύση Ηλίου είναι στις 20:44 θερινή ώρα.

H ολική έκλειψη σελήνης, ένα από τα φαινόμενα που εντυπωσίαζαν τους αρχαίους είναι σήμερα απόλυτα κατανοητό και προβλέψιμο χάρις στην ουράνια μηχανική που θεμελίωσε ο Νεύτωνας με την οποία υπολογίζεται το πότε ακριβώς τα τρία ουράνια σώματα Ηλιος, Γή, Σελήνη, -των οποίων τις κινήσεις περιγράφουμε πλέον με εξαιρετική ακρίβεια-, θα ξαναπάρουν τις αμοιβαίες εκείνες θέσεις που οδηγούν στο φαινόμενο. Ετσι, επιστημονικό μυστήριο δέν υπάρχει πιά, παραμένει όμως (για λίγα χρόνια ακόμα) το ξεχωριστό θέαμα, παρότι η φωτορύπανση της Κεφαλονιάς είναι πλέον δραματικά ανεξέλεγκτη. Για τον ίδιο λόγο δέν θα έχετε την δυνατότητα να δείτε αύριο τον γαλαξία μας άν και όταν θα αρχίσει η έκλειψη, η σελήνη θα βρίσκεται πρός την κατεύθυνσή του.
Οι εκλείψεις χρησιμεύουν σήμερα για την εκτίμηση των βλαβών στο ατμοσφαιρικό φυσικό περιβάλλον της Γής που προκάλεσαν η διάλυση των δασών και η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μια δεύτερη ολική έκλειψη Σελήνης θα συμβεί φέτος, στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ η επόμενη θα λάβει χώρα στις 27 Ιουλίου του 2018. Η αυριανή έκλειψη που θα έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε καιρού επιτρέποντος, δέν είναι ορατή από την Βόρειο Αμερική. Θα είναι όμως η μεγαλύτερης διάρκειας έκλειψη του αιώνα.



(Πληροφορίες: Ν.Σολωμός- KIE/αστεροσκοπείο ΕΥΔΟΞΟΣ, nsolomos@otenet.gr)

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ