Ο Ιατρικός Σύλλογος Κεφαλονιάς καταγγέλλει την προσπάθεια εμπορευματοποίησης της υγείας μετά την νομοθετική άρση του περιορισμού, που επέβαλε το 51% των ιατρικών εταιριών, να ανήκει σε ιατρούς.
Ιστορικά, η μέχρι τώρα ισχύουσα νομοθεσία, επέβαλε περιορισμό στις ιατρικές εταιρίες (ιατρεία, εργαστήρια, εταιρίες παροχής υπηρεσιών) το 51% να κρατείται από γιατρούς ενώ το 49% από μη γιατρούς. Αυτός ο περιορισμός έδινε την πλειοψηφία στον ιατρικό κόσμο και κρατούσε τους επιχειρηματίες της υγείας σε μειοψηφία.
Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο επιχείρησε να αναιρέσει ο πρώην υπουργός υγείας Αβραμόπουλος, πρώτα τον Αύγουστο του 2008 με υπουργική απόφαση, η οποία υπό την κατακραυγή του ιατρικού κόσμου δεν τελεσφόρησε, για να υπογραφή τελικά, δυο μέρες πριν τις εκλογές του 2009. Η επόμενη υπουργός υγείας κ Ξενογιαννακοπούλου επανέφερε άμεσα τον περιορισμό του 51% λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Ο τωρινός τώρα υπουργός υγείας κ Λοβέρδος, υποσχέθηκε στον Ιατρικό κόσμο ότι καταθέτοντας προεδρικό διάταγμα θα διατηρούσε αυτόν τον περιορισμό. Μάλιστα σε ερώτηση στην βουλή του Βουλευτή Ροντούλη δεσμεύτηκε περί αυτού.
Από τα πρακτικά της βουλής, Φεβρουάριος 2011
« …Ροντούλης: θα μου επιτρέψετε, όμως, να πω ότι δεν συμβαίνει έτσι, αγαπητοί συνάδελφοι, διότι ακούστε τώρα τι γίνεται με την περιώνυμη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ο υπουργός οικονομικών θα κατεβάσει ένα νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα… Τι λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; “καταργείται η επιβολή περιορισμών σχετιζόμενων –σας ενδιαφέρει κ Αβραμόπουλε- με τη συμμετοχή στη σύνθεση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου συναπτόμενων προς την ύπαρξη ή την έλλειψη ορισμένης επαγγελματικής ιδιότητος”. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα σε οποιαδήποτε μορφής, μη ιατρική εταιρεία, που το 100% το έχουν μη γιατροί, να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας…. Έρχεται τώρα ο κ. Παπακωνσταντίνου, όχι στο νομοσχέδιο της υγείας, σε ένα άλλο, κρυφό νομοσχέδιο, που δεν θα το βλέπαμε δηλαδή, και κατεβάζει ακριβώς την ίδια διάταξη Αβραμόπουλου, που η κ Ξενογιαννακοπούλου είχε αναιρέσει με δικό της προεδρικό διάταγμα. Αλλά, κύριε υπουργέ, εγώ μένω στο εξής. Εσείς που κάνετε αυτές τις μεταρρυθμιστικές τομές [εννοεί ΕΟΠΥΥ], θα αφήσετε τον κ Παπακωνσταντίνου να είναι ο επικεφαλής στον τομέα υγείας ή θα είναι ο Λοβέρδος; …..
….Λοβέρδος: Το θεμα συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, γιατί το συγκεκριμένο νομοθέτημα του κ. Παπακωνσταντίνου αφορά επαγγέλματα τα οποία αναγράφονται στο σχέδιο νόμου. Στο υπουργικό συμβούλιο πάρα πολλοί συνάδελφοι και εγώ θέσαμε το θέμα, τι γίνεται με τα επαγγέλματα που δεν αναγράφονται στο σχέδιο νόμου, αλλά μπορεί να προκύψουν ερμηνευτικά προβλήματα ότι οι διατάξεις του τα καταλαμβάνουν. Υπάρχει ρύθμιση η οποία δίνει το δικαίωμα σε Υπουργεία που έχουν να κάνουν με την εποπτεία επαγγελμάτων που δεν αναφέρονται στο σχέδιο νόμου αυτό, αλλά τα ερμηνευτικά προβλήματα μπορεί να τα επηρεάσουν, να πουν ότι αυτό εξαιρείται. Σήμερα μάλιστα, έδωσα την σχετική διαβεβαίωση και στον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τον οποίο επικοινώνησα και του ζήτησα να αναφέρει στους συναδέλφους του ότι αυτό δεν αφορά ούτε την πρωτοβάθμια υγεία ούτε τα διαγνωστικά κέντρα ούτε κανένα. Ορθά το αναφέρετε. Εμείς επιμένουμε στην ρύθμιση της κ. Ξενογιαννακοπούλου…..
Έτσι ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε τροπολογία στο άρθρο 66 του νόμου 3984 περί μεταμοσχεύσεων που ανέστειλε την εφαρμογή του νόμου, για την απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος, μέχρι τις 15/09/2011 οπότε με Π.Δ. θα εξαιρούσε τον κλάδο. Αιφνιδιαστικά στις 21/07/2011 κατατέθηκε προσθήκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών που καταργεί την προηγούμενη αντί για την έκδοση του σχετικού διατάγματος.
Τελικά όλα αυτά τα παιχνίδια φέρνουν, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, την ανατροπή του 51%-49% κατά των ιατρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φθινόπωρο του 2006 στην Ευρωπαϊκή ένωση ψηφίστηκε η περίφημη «Οδηγία Bolkestein» Η συγκεκριμένη Οδηγία επιβάλλει την κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση «κλειστών» επαγγελμάτων, στον κλάδο των υπηρεσιών. Από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας εξαιρούνται ρητά μια σειρά από τομείς όπως οι λεγόμενες μη οικονομικές υπηρεσίες γενικού συμφέροντος ή τομείς που εξαιρούνται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, μεταξύ αυτών και οι ιατρικές υπηρεσίες. Συμπερασματικά λοιπόν και σύμφωνα με την ηγεσία του Ιατρικού Σώματος ΔΕΝ υφίσταται θέμα κάποιας συμβατικής υποχρέωσης της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τρόικα κλπ αλλά πρόκειται για απόφαση πολιτικής βούλησης του ΥΥΚΑ.
Τι σημαίνει όμως για τον πολίτη η άρση του περιορισμού του 51% υπέρ των γιατρών;
Κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να εκμεταλλεύεται πλέον τον χώρο της υγείας ανοίγοντας “super market”. Πλανόδιοι ιατροί από το κέντρο θα προσλαμβάνονται από αυτές τις εταιρίες, με πενιχρούς μισθούς. Οι εταιρίες θα τους μετακινούν στην περιφέρεια αυξάνοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των γιατρών. Θα αυξηθεί έτσι η ιατρική ανεργία μια και θα απειλείται πλέον με αφανισμό ο αυτοαπασχολούμενος ιδιώτης. Θα χαθεί πλέον αυτή η στενή σχέση μεταξύ ασθενή και οικογενειακού ιατρού που χαρακτηρίζει μέχρι τώρα την καθημερινότητά μας. Θα αυξηθεί η αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων προς τα διαγνωστικά κέντρα και πολυιατρεία με την προκλητή ζήτηση εργαστηριακών εξετάσεων και υπερσυνταγογράφησης. Ας μην ξεχνάμε ότι μια επιχείρηση έχει γνώμονα μόνο το κέρδος ενώ μόνο ο γιατρός υπόκειται στους περιορισμούς που επιβάλει η ιατρική δεοντολογία. Μια εταιρία που κατευθύνεται από ιδιώτες ξένους ως προς το ιατρικό επάγγελμα, έχει ως μόνο γνώμονα το κέρδος και όχι την προάσπιση της υγείας, όπως επιβάλλει στον ιατρό, ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας. Και σίγουρα είναι τελείως διαφορετικό [και από άποψη ευθύνης] το να προασπίζεις τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας ως ιατρός με πλειοψηφία σε μια ιατρική εταιρία, από ιατρός υφιστάμενος μισθοσυντήρητος απόλυτα εξαρτώμενος από τις αποφάσεις των μεγαλομετόχων μη ιατρών [που δεν υπόκεινται στον κώδικα αυτό].
Προς τι λοιπόν αυτή η στάση του υπουργού υγείας;
Προς τι η ψευδής του δέσμευση το Φεβρουάριο αυτού του έτους στην βουλή;
Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η ψεύδο-απελευθέρωση –ουσιαστικά ξεπούλημα – του τομέα της υγείας στις ιδιωτικές εταιρείες;
Ο ιατρικός σύλλογος Κεφαλονιάς, μαζί με άλλους ιατρικούς συλλόγους, τις 29/7/11 κατέθεσε επιστολή προς όλους τους βουλευτές, όπου εξέφραζε την αντίθεση του στην συγκεκριμένη τροπολογία.
Ο Ιατρικός κόσμος, στο πανελλήνιο, εκφράζει την ανησυχία του, και συνεχίζει τις κινητοποιήσεις.
Ο πρόεδρος Η Γραμματέας
Πανταζής Πανταζόπουλος Στάμω Θεοτοκάτου