Επειδή το θέμα της Πολιτικής Προστασίας είναι σοβαρότατο, τόσο σε Εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, αφού στις διάφορες φυσικές και άλλες απειλές που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην υπόλοιπη επικράτεια πρέπει να προσθέσουμε για τα νησιά μας την καθημερινή απειλή του σεισμού, είμαι αναγκασμένος να επισημάνω ορισμένα θέματα/ ζητήματα, που αφορούν την λειτουργία της πολιτικής προστασίας στο νέο Δήμο Κεφαλλονιάς.
Για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος η Πολιτεία μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχει εκπονήσει ένα Γενικό Σχέδιο με τη συνθηματική ονομασία «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» (ΦΕΚ 423Β/2003- ΦΕΚ776/2006).
Στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος αποτελεσματικής αντιμετώπισης κάθε είδους καταστροφικών φαινομένων με την συμμετοχή όλων των αρμοδίων κρατικών φορέων και φυσικά και των Δήμων.
Ειδικότερα όσον αφόρα τις πυρκαγιές η Γεν Γραμ. Πολιτικής Προστασίας με το υπ αριθμ. Πρωτ.4795/8.7.2011 έγγραφό της, απέστειλε προς όλους τους εμπλεκόμενους, και φυσικά και στους Δήμους, τη 2η Αναθεωρημένη έκδοση του γενικού σχεδίου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών στα πλαίσια του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ.
Στο σχέδιο αυτό αναπτύσσονται λεπτομερέστατα οι οφειλόμενες εκ μέρους κάθε Δήμου ενέργειες γα την αντιμετώπισή τους.
Όμως ενέργειες όπως:
· ο ορισμός του προσωπικού του Δήμου που θα πρέπει να συμμετέχει στις ομάδες πολιτικής προστασίας
· ο προσδιορισμός των πολιτών οι οποίοι δύνανται και οφείλουν να συμμετέχουν στις ομάδες πολιτικής προστασίας
· η καταγραφή και η ετοιμότητα του υπάρχοντος στο Δήμο μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού
· ο προσδιορισμός των μηχανημάτων και μέσων του ιδιωτικού τομέα σε κάθε περιοχή και η ένταξή του στο σχεδιασμό του Δήμου
· ο έλεγχος και η συντήρηση των πυροσβεστικών κρουνών
· η κατανομή του προσωπικού και των μέσων ανά Δημοτική ενότητα
· O καθορισμός ασφαλούς άμεσου και αποτελεσματικού πρωτοκόλλου επικοινωνίας μεταξύ των μελών των επικεφαλής των ομάδων των εθελοντικών ομάδων της περιφέρειας και φυσικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
· ο ορισμός των υπευθύνων των ομάδων αυτών
· η οργάνωση προληπτικών περιπολιών κ.τ.λ.
είναι απλά και αυτονόητα πράγματα και δεν απαιτούν την έκδοση καμιάς οδηγίας, εγκυκλίου ή νόμου και έχουν εφαρμοστεί κατά κόρον από όλους τους προηγούμενους Δήμους.
Προϋποθέτουν απλή λογική, υπευθυνότητα, ικανότητα διοίκησης και κυρίως ενδιαφέρον, ευαισθησία και αγωνία για τον τόπο σου.
Αν αυτά δεν τα έχεις, όλοι οι νόμοι του κόσμου δεν μπορούν να σε κάνουν αποτελεσματικό.
Όλο λοιπόν αυτό το δυναμικό, οργανωμένο και εξοπλισμένο, οφείλει να είναι σε κάθε πυρκαγιά δίπλα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και να συνεπικουρεί το έργο της, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία σύμφωνα με νόμο.
Και αυτή άλλωστε είναι η ειδοποιός διάφορα με τους εθελοντές.
Ο Δήμος υποχρεούται και έχει ευθύνη για κάθε πράξη ή παράλειψη και ο εθελοντής προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Ποια λοιπόν είναι σήμερα η παρουσία του Δήμου στον τομέα πολιτικής προστασίας σε σχέση με τις πυρκαγιές;
Δυστυχώς, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες των εμπλεκομένων και από τον τύπο, ο Δήμος είναι ουσιαστικά απών!
Είναι λυπηρό και συγχρόνως επικίνδυνο να μην έχουν οργανωθεί και ενεργοποιηθεί οι ομάδες πυρασφάλειας του Δήμου.
Και όταν λέμε να έχουν οργανωθεί, ο καθένας καταλαβαίνει ότι ο αρμόδιος τομέας του Δήμου όφειλε εγγράφως να είχε ενημερώσει τους εμπλεκομένους, να είχε ορίσει επικεφαλής ομαδάρχες, να είχε οργανώσει σύστημα άμεσης επικοινωνίας με αυτούς τους ανθρώπους και να είχε συμπεριλάβει στο σχεδιασμό του τον ιδιωτικό τομέα και τις εθελοντικές ομάδες.
Τίποτε από αυτά και άλλα πολλά δεν έχει γίνει και αυτός είναι ο λόγος της απουσίας των ομάδων του Δήμου στις πυρκαγιές.
Αυτή λοιπόν είναι μία οφειλόμενη ενημέρωση εκ μέρους μου ως πολίτη, ως Δημοτικού συμβούλου και ως υπεύθυνου για την πολιτική προστασία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011. Προβαίνω δε σε αυτή την ενημέρωση επειδή δεν έχει επιδειχθεί η μέχρι σήμερα επιβεβλημένη εκ μέρους των αρμοδίων για την πολιτική προστασία υπευθυνότητα και επειδή οι αρμόδιοι αυτοί αρνούνται να απαντήσουν στα δικαιολογημένα σχόλια των συμπολιτών, μολονότι σε άλλες περιπτώσεις είναι λαλίστατοι. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ Δήμαρχος θα αντιληφθεί την καλή πρόθεση του παρόντος δημοσιεύματος, (αφού δυστυχώς η επικοινωνία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσω του κανονισμού λειτουργίας τον οποίο επέλεξε δεν είναι δυνατή), θα αξιοποιήσει όσα από τα ανωτέρω θεωρεί σωστά και κυρίως θα προσπαθήσει να οργανώσει καλύτερα τον τομέα της πολιτικής προστασίας τόσο όσον αφορά στις πυρκαγιές, όσο και γενικότερα, όπως οφείλουμε, για το καλό όλων μας.
Βασίλης Γρ. Ρουχωτάς
Πολιτικός Μηχανικός
Δημοτικός Σύμβουλος