Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας Χρήστος Σκούρτης, σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να αυξήσει από την 1η Σεπτεμβρίου τον Φ.Π.Α στα είδη εστίασης στο 23%. Στην επιστολή του ο κύριος Σκούρτης τονίζει τα εξής:
«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τον έντονο προβληματισμό των επαγγελματιών της Κέρκυρας, εν όψει της ισχύος, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, του μέτρου της αύξησης του Φ.Π.Α σε 23% στα είδη εστίασης.
Αποτελεί γενικευμένη πεποίθηση των επαγγελματιών του νησιού μας ότι, η ισχύς και εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, όχι μόνο δεν θα επιφέρει τα προσδοκόμενα θετικά αποτελέσματα για το οικονομικό επιτελείο και την Κυβέρνηση, αντιθέτως θα δημιουργήσει περισσότερες στρεβλώσεις στην αγορά, που θα έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας.
Το ζητούμενο σε αυτή την δύσκολη περίοδο για την χώρα μας, είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και το μέτρο της αύξησης του Φ.Π.Α σε 23% στα είδη εστίασης κινείται, κατά την γνώμη μας, στην αντίθετη κατεύθυνση.
Οι ήδη χειμαζόμενες επιχειρήσεις, μετά από μία ακόμα κακή τουριστική περίοδο, όσον αφορά τον τζίρο, δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον όγκο των υποχρεώσεων τους, με άμεσο κίνδυνο, να βρεθούμε τον χειμώνα που έρχεται μπροστά σε μια χιονοστιβάδα λουκέτων, με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία μας και την κοινωνική συνοχή.
Περισσότερο το βάρος το αισθάνονται οι επιχειρήσεις της Κέρκυρας και των Ιονίων νησιών, όπου ο Φ.Π.Α είναι αυξημένος σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις των νησιών του Αιγαίου, όπου ο Φ.Π.Α όπως είναι γνωστό, είναι μειωμένος.
Παρεμπιπτόντως κύριε Υπουργέ είναι ένα ακόμα θέμα το οποίο θα πρέπει να επανεξετάσετε, ώστε να μην αισθανόμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Θα παρακαλέσω όπως επανεξετάσετε το προτεινόμενο από εσάς μέτρο της αύξησης του Φ.Π.Α σε 23% ώστε να μην χάσουμε ως χώρα, το δικαίωμα σε μειωμένο Φ.Π.Α στην εστίαση, που είχαμε εξασφαλίσει από την συνθήκη προσχώρησης στην ΕΟΚ το 1981.
Άλλωστε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Γαλλία μείωσαν τον Φ.Π.Α στην εστίαση με ευεργετικά αποτελέσματα γι’ αυτούς τους κλάδους των οικονομιών τους.
Ευελπιστώ να εισακούσετε τον προβληματισμό και την αγωνία χιλιάδων επαγγελματιών και να αναθεωρήσετε την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.»
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ