ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Καθιέρωση της 21ης Μαΐου ως Ημέρα Επισήμου Εορτασμού της Αιρετής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων



   Η καθιέρωση της 21ης Μαΐου ως Ημέρα Επισήμου Εορτασμού της Αιρετής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και καθιέρωση σχετικών εκδηλώσεων, ήταν το θέμα εισήγησης του Φώτη Τσίπη, Περιφερειακού Συμβούλου και μέλους της Επιτροπής Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού.

   Η πρόταση του κ. Τσίπη, που έγινε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, την περασμένη Παρασκευή, στο Αργοστόλι, εγκρίθηκε από την Επιτροπή.

Η εισήγηση

   Την 21η Μαΐου 1864 τα Ιόνια Νησιά ενώθηκαν με την μητέρα Ελλάδα. Μια γεωγραφική και πολιτιστική ενότητα, επέστρεφε εμπλουτισμένη στις ρίζες της έχοντας πλέον μια διαφορετική κουλτούρα από την υπόλοιπη Ελλάδα , κυρίως λόγω της Αγγλικής Γαλλικής και Ενετικής παρουσίας κάτι που εκφράζεται στα γλωσσικά ιδιώματα, στην νοοτροπία, στην μουσική παράδοση, στην Αρχιτεκτονική .

   Πράγματι τα Επτάνησα αποτελούν μια ενότητα γεωγραφική -πολιτιστική. Όμως αυτό χρειάζεται να φιλτραριστεί και εν τέλει να αφομοιωθεί από τον πληθυσμό των Επτανήσιων ώστε να αποκτήσουν και επί της ουσίας μια κοινή ταυτότητα .
   Θα πρέπει, λοιπόν, οι Επτανήσιοι να μειώσουν την ψυχολογική απόσταση που χωρίζει τον ένα από τον άλλο και που είναι μεγαλύτερη από την γεωγραφική ώστε να αποκτήσουν έμπρακτα κοινή Επτανησιακή συνείδηση.
   Ο Συνδυασμός μας έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ισόρροπο ανάπτυξη των Επτανήσων, την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Επτανησίων, την άμβλυνση των όποιων διαφορών τους , ώστε να νιώθουν υπερήφανοι για την Περιφέρεια τους και να αντιληφθούν τη σημασία που έχει η Περιφερειακή ανάπτυξη στους δύσκολους αυτούς καιρούς που ζούμε.

Καθιέρωση εκδηλώσεων

   Κατόπιν τούτου, θεωρούμε ότι για συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους, η ιστορική ημέρα της 21ης Μαΐου, θα πρέπει να είναι και η ημέρα επίσημου εορτασμού της Αιρετής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κατά την οποία θα λαμβάνουν χώρα:
- Πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιούνται σε όλα τα νησιά στην βάση της ανταλλαγής των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων.
( μουσικά σύνολα, χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικά σχήματα,
εικαστικοί σύλλογοι, αθλητικά σωματεία κ.α)
 - Διαλέξεις αφιερωμένες σε επιφανείς Επτανήσιους ( Λογοτέχνες, Εθνομάρτυρες, Πολιτικούς).
- Θέσπιση  Επτανησιακού βραβείου ΑΡΕΤΗΣ ( που είναι και το ζητούμενο στην εποχή μας) το οποίο θα απονέμεται σε ένα πολίτη  και στους επτά Δήμους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από επιτροπή που θα έχει ορίσει ο αρμόδιος Δήμος για τον
σκοπό αυτό.
- Καθιέρωση της ημέρας ως ημέρας Επτανησιακών προϊόντων και συνταγών με λειτουργία υπαιθρίων αγορών .
- Παρουσία των Περιφερειακών Συμβούλων σε όλα τα νησιά.
Σκοπός: - Η συμβολική και σε περιορισμένο βαθμό τέλεση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων για την 21η Μαΐου 2011.
- Ο προγραμματισμός και η προβολή των δράσεων αυτών για την 21η Μαΐου 2012 από την Επιτροπή Τουρισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού και η καθιέρωση τους για μόνιμη τέλεση.
- Επέκταση  των  εκδηλώσεων σε τριήμερο το 2013 με προοπτική εβδομαδιαίου Φεστιβάλ     από το 2014, απευθυνόμενο στους Επτανήσιους, αλλά και στους Έλληνες και αλλοδαπούς τουρίστες.
- Ο προγραμματισμός όλων των προτεινόμενων δράσεων για το έτος 2012 θα πρέπει να είναι έτοιμος έως 30/09/2011.
Στόχος: Η ενδυνάμωση των κοινών πολιτιστικών στοιχείων και η καθιέρωση δράσεων και εκδηλώσεων που θα ενδυναμώσουν το πολιτιστικό και τουριστικό προφίλ της Περιφέρειας.
   Κατόπιν τούτων εισηγούμαστε και ζητούμε την ψήφο των Περιφερειακών Συμβούλων προκειμένου το Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει Απόφαση - Ψήφισμα για:
- Την καθιέρωση της 21ης Μαΐου ως Ημέρας επίσημου εορτασμού της αιρετής Περιφέρειας.
   Την καθιέρωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων στην βάση της ανταλλαγής των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων.
- Την θέσπιση Επτανησιακού βραβείου ΑΡΕΤΗΣ.
- Την   Καθιέρωση   της   ημέρας   ως   ημέρας   Επτανησιακών
προϊόντων και συνταγών με λειτουργία υπαιθρίων αγορών .

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ