ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ANGELA MERKEL ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ




A. MERKEL (ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ): Όπως ξέρετε, θα ακολουθήσει ένα δείπνο, όμως, σήμερα το πρωί, είχαμε τη δυνατότητα να σας ακούσουμε, ύστερα από την πρόσκληση των Γερμανών βιομηχάνων, και νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ καλό, γιατί έγινε κατανοητό ότι δεν είναι μόνο η πολιτική, αλλά είναι και τα συνδικάτα, είναι και η βιομηχανία, που θα ήθελαν να βοηθηθεί η Ελλάδα.

Όπως ξέρετε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στη Γερμανία έχουμε μία σειρά από πάρα πολύ σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν μέσα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης την οποία θα επιδείξουμε, αλλά πρέπει να δούμε ακριβώς ποια θα είναι η στάση της Τρόικα - αυτή την περιμένουμε. Εμείς, επιτρέψτε μου να το πω αυτό, είχαμε μέχρι σήμερα ένα πολύ ανοιχτό πλαίσιο και συζητήσεως και κατανοήσεως και, επαναλαμβάνω, θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα. Η Γερμανία έχει κάθε διάθεση να κάνει ό,τι μπορεί, για να καλύψει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις οι οποίες απαιτούνται.
Νομίζουμε όμως ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και πρέπει να καλύψει όλα εκείνα τα οποία έχει υποσχεθεί. Μην ξεχνάτε ότι από το Φεβρουάριο του 2010 έχουμε κάνει βήματα. Εμείς, τα μέλη της Ευρωζώνης, είμαστε όλοι πολύ στενά συνδεδεμένοι, οι αδυναμίες του ενός είναι οι αδυναμίες όλων μας, και η δύναμη του ενός είναι η δύναμη η οποία θα περάσει σε όλους.
Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς, είμαστε άμεσα αλληλοεξαρτώμενοι. Άκουσα μέχρι σήμερα - και νομίζω ότι θα μιλήσουμε ενδελεχώς και θα μπούμε και σε λεπτομέρειες - ότι η Ελλάδα έχει κάθε διάθεση να καλύψει όλες τις προϋποθέσεις, τις οποίες έχουν θέσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Κομισιόν, με τον κ. Ράιχενμπαχ, είναι τώρα παρούσα στην Ελλάδα και θα στείλει ανθρώπους, που θα είναι σε θέση να σας βοηθήσουν να κάνετε εκταμίευση όλων εκείνων των κονδυλίων, τα οποία είναι ακόμα στη διάθεσή σας.
Είναι καλό που προσπαθείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και κόβετε από παντού, χρειάζεστε όμως και ανάκαμψη. Και γι’ αυτό το λόγο ακριβώς, οι πολύ στενές επαφές που θα έχουμε σήμερα το βράδυ θα μας βοηθήσουν.
Σας καλωσορίζουμε σε μια δύσκολη στιγμή. Και θα μιλήσουμε μαζί και για όλα αυτά, τα οποία θα θελήσουμε να κάνουμε συνολικά στην Ευρωζώνη, γιατί θα πρέπει να διασυνδέσουμε την εργασία μας ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι μέχρι σήμερα. Έχουμε καταλάβει όλοι ότι εάν δεν υπάρχει μία προσέγγιση στην οικονομική πολιτική, αλλά και πάνω απ’ όλα στη γενικότερη πολιτική την οποία ακολουθούμε, δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.

Για άλλη μια φορά, σας καλωσορίζω θερμά στο Βερολίνο.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας ευχαριστώ. Πρώτα απ’ όλα, θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου στην Καγκελάριο προσωπικά, την κυρία Μέρκελ, για την πρωτοβουλία της να συναντηθούμε απόψε, με την ευκαιρία της πρόσκλησής μου από την Ομοσπονδία των Γερμανών Βιομηχάνων που, όπως πολύ σωστά είπες Άνγκελα, ήταν μια πολύ θετική χειρονομία προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό.

Θα συζητήσουμε, όπως είπες, την κρίση που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και, βεβαίως, την ευρύτερη κρίση της διαχείρισης χρέους στην Ευρωζώνη. Εγώ θέλω όμως να υπογραμμίσω, όπως έκανα και το πρωί, τη δική μας ισχυρή πολιτική βούληση για αλλαγές στη χώρα μας, αλλά και για την πιστή εφαρμογή των ληφθέντων μέτρων, ώστε να πετύχουμε την ανάκαμψη και την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Και θέλω να τονίσω, επίσης, την αποφασιστικότητά μας για την πλήρη εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, με στόχο και την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, αλλά και να κάνουμε την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, με μια νέα αναπτυξιακή πορεία, αλλά και μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικής δικαιοσύνης.

Θέλω να τονίσω, επίσης, ότι η συνεργασία μας με τη Γερμανία, και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε διμερές επίπεδο, είναι άριστη. Με τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, άλλωστε, δεν μπορεί παρά να επιτυγχάνεται και η στήριξη της Ευρώπης στο σύνολό της, καθώς και του κοινού νομίσματός μας.

Στην παρούσα συγκυρία, όπου γίνονται μεγάλες προσπάθειες και γίνονται και πολύ δύσκολες θυσίες από τον Ελληνικό λαό, είναι ιδιαίτερης σημασίας να δίδεται ένα μήνυμα στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους μας υπέρ της ελληνικής οικονομίας.

Θα έχω λοιπόν την ευκαιρία να αναφερθώ στην πορεία της Ελλάδας, αλλά και στην πορεία της διμερούς μας συνεργασίας, ύστερα από το κοινό ανακοινωθέν του Μαρτίου του 2010, το οποίο είχε θέσει ένα συγκροτημένο πια πλαίσιο για την περαιτέρω στενή συνεργασία των χωρών μας. Και προσβλέπουμε σ’ αυτή τη συνεργασία, διότι θα είναι σε πολλούς τομείς, από την τεχνογνωσία μέχρι και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Και όπως πολύ σωστά είπε η Καγκελάριος Μέρκελ, έχουμε ανάγκη αυτής της τεχνογνωσίας.

Ο κ. Ράιχενμπαχ, που έχει αναλάβει το ρόλο να συντονίσει την τεχνογνωσία από πολλά κράτη – μέλη μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει ήδη έλθει στην Ελλάδα. Έχουμε συναντηθεί και μαζί και έχει κάνει συναντήσεις με πολλούς παράγοντες της Κυβέρνησης και της Δημόσιας Διοίκησης. Και αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, γιατί είναι σε εξέλιξη μεγάλες και συστηματικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και θέλουμε τις καλύτερες πρακτικές απ’ όλη την Ευρώπη.

Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, γιατί η Ευρώπη, ακριβώς με τη διαφορετικότητά της, με την πολυμορφία της, έχει πολλές θετικές πρακτικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει σήμερα η Ελλάδα, προκειμένου να κάνουμε την κρίση μια μεγάλη ευκαιρία για αλλαγές στη χώρα μας.

Τελειώνοντας, θέλω να επαναλάβω ότι η χώρα μας, ο λαός μας έχει τεράστιες δυνατότητες. Σήμερα, είμαστε αποφασισμένοι να αναδείξουμε και να καλλιεργήσουμε ό,τι καλύτερο έχουμε, τις δικές μας δυνάμεις, τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να σταθούμε αυτόνομα στα δικά μας πόδια, χωρίς «δάνειες» δυνάμεις.

Για εμάς, αυτό είναι ένα πατριωτικό καθήκον, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι και μια συνεισφορά σε μια ισχυρότερη Ευρώπη. Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλησπέρα. Για την κυρία Μέρκελ, την Καγκελάριο, αλλά και για τον Πρωθυπουργό. Θέλω να ρωτήσω κυρία Μέρκελ, ο Ελληνικός λαός λαμβάνει καθημερινά αντιφατικά μηνύματα, και από την Ευρώπη, και από τη Γερμανία, πολλές φορές. Δηλαδή, από τη μια, πρέπει να προσπαθήσουν οι Έλληνες για να σωθούν και, από την άλλη ή και την ίδια μέρα, διοχετεύονται πληροφορίες, που λένε ότι θα χρεοκοπήσουμε.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε εσείς σήμερα, ξεκάθαρα, στον Ελληνικό λαό, που σας ακούει; Ευχαριστώ.

A. MERKEL (ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ): Πρέπει να σας πω ότι έχω καταλάβει πάρα πολύ καλά ότι οι Έλληνες πραγματικά έχουν αναλάβει ένα πολύ μεγάλο βάρος. Και πληρώνουν για πράγματα, για τα οποία δεν ευθύνονται ίσως άμεσα.

Δεύτερον, η Τρόικα, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν, κάνουν μια αποτίμηση του τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Για μένα, αυτό είναι το μέτρο. Αυτό είναι το μέτρο, βάσει του οποίου θα κινηθούμε. Περιμένουμε λοιπόν να τηρηθούν όλες εκείνες οι προδιαγραφές, τις οποίες προβάλλουν αυτοί οι θεσμικοί φορείς, από τους Έλληνες. Και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να μπορέσουμε ακριβώς να ανταποκριθούμε και να βοηθήσουμε την Ελλάδα να τηρήσει τις προδιαγραφές της Τρόικα.

Δεν έχει κανένα νόημα να λέμε ότι πάμε στον ένα και μοναδικό γνώστη αυτής της καταστάσεως, για να μας δίνει μια συμβουλή – συνταγή και εμείς να την ακολουθούμε. Στην περίπτωση αυτή, είναι η Τρόικα.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ θέλω να τονίσω σ’ αυτό το ερώτημα τρία σημεία. Πρώτα απ’ όλα, ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, πρωτόγνωρη και σε αχαρτογράφητα νερά, όπως πολλές φορές έχω πει, και είναι λογικό να υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές προσεγγίσεις στο πώς λύνουμε παρόμοια προβλήματα.

Δεύτερον, όμως, θέλω να τονίσω ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, εμείς, ο Ελληνικός λαός και η Ελλάδα, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που πρέπει, για να μπούμε σε μια πορεία σιγουριάς και ασφάλειας.

Βεβαίως, ζούμε καθημερινά αυτή την ανασφάλεια της πολυφωνίας και, πολλές φορές, κακοφωνίας στο διεθνές περιβάλλον, όχι μόνο στο ευρωπαϊκό.

Θέλω όμως να τονίσω ότι, με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έλεγα και με πολύ μεγάλη έμφαση, έδωσε ξανά ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Μπορεί να αναζητούμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά είμαστε όλοι αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που πρέπει, ο καθένας από την πλευρά του, για να ισχυροποιηθεί το ευρώ, για να ισχυροποιηθεί η Ευρώπη και να λυθεί η κρίση.

Άρα, λοιπόν, όποια εμπόδια κι αν έχουμε μπροστά μας, αυτή η ισχυρή βούληση έχει δηλωθεί. Και αυτή η ισχυρή βούληση είναι και προς υλοποίηση τις επόμενες εβδομάδες, και στην Ελλάδα, και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ): Κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί άλλαξε η αντιμετώπιση σε σχέση με την Τρόικα;

Κυρία Καγκελάριε, και σήμερα υπήρξε μια συζήτηση και στο δικό σας κόμμα, για το τι θα γίνει με το EFSF και ποια θα είναι η αντιμετώπιση αυτού του Ταμείου. Θα προικοδοτηθεί περαιτέρω, ναι ή όχι; Μπορείτε να μας πείτε κάτι σχετικό εσείς, αμέσως μετά;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, για τους στόχους. Οι στόχοι είναι πολύ συγκεκριμένοι και δεν έχουν αλλάξει, ούτε θα αλλάξουν. Οι στόχοι είναι να μειωθεί το έλλειμμα της χώρας, σε πολύ συγκεκριμένους αριθμούς και, βεβαίως, την επόμενη χρονιά, το 2012, ευελπιστούμε με τις μεγάλες προσπάθειες και θυσίες του Ελληνικού λαού, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.

Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι δεν έχουμε πια νέα χρέη, δεν δημιουργούνται νέα χρέη. Αυτό νομίζω είναι ένα πάρα πολύ θετικό μήνυμα, όταν το 2009 είχαμε 36 δισεκατομμύρια πρωτογενές έλλειμμα, να φτάσουμε ακόμα και σε πλεόνασμα το 2012. Δείχνει τη μεγάλη προσπάθεια, αλλά και τη μεγάλη θυσία του Ελληνικού λαού.

Αυτό βεβαίως που πολύ σωστά ειπώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών είναι ότι οι συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργούμε μπορεί να αλλάζουν. Παραδείγματος χάρη, η ύφεση στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι προβλέφθηκε. Αυτό βεβαίως αλλάζει τα δεδομένα, δεν αλλάζει όμως τους στόχους.

A. MERKEL (ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ): Πρέπει να σας πω αυτό το οποίο είπα πολλαπλώς τις τελευταίες ημέρες: είμαι πεπεισμένη ότι η Κυβέρνησή μας, και τα δύο κόμματα τα οποία υποστηρίζουν την Κυβέρνησή μου, θα έχουν αυτή την πλειοψηφία η οποία απαιτείται, για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλες αυτές τις απαιτήσεις, οι οποίες θα χρειαστούν στο τέλος της ψηφοφορίας, όποια κι αν είναι η στάση της Αντιπολίτευσης εν προκειμένω.





ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ