του Άγη ΒΕΡΟΥΤΗ
Ειδικά με την προοπτική των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή λόγω Αραβικής Άνοιξης.
Η φιλοδοξία της Τουρκίας είναι να αναδειχθεί σε νεο-Οθωμανικός πόλος περιφερειακής δύναμης. Κάνοντας αυτό θα διεκδικήσει την πρωτοκαθεδρία στον Ισλαμικό κόσμο των 1,2 δισεκατομμυρίων ψυχών, με την σύμφωνη γνώμη του φιλικά προς εκείνη προσκείμενου Ιράν.
Η πρόσφατη χειραφέτησή της από το Δυτικό δόγμα περί μη δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους, και η δήλωση Ταγίπ Ερντογάν στο συμβούλιο Αράβων Υπουργών Εξωτερικών, περί “υποχρέωσης” διευθέτησης του Μεσανατολικού με ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους, το καταδεικνύει πλέον ξεκάθαρα.
Αυτό φυσικά στοχεύει στην περικύκλωση του Ισραήλ από στεριά, τον αποκλεισμό του από το κοίτασμα Λεβιάθαν και όχι μόνον, εντός της σημερινής του Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που αποδεδειγμένα περιέχει φυσικό αέριο και πιθανότατα πετρέλαιο, και την διεκδίκηση πλέον αυτών των ενεργειακών κοιτασμάτων από την ίδια την Τουρκία “απελευθερώτρια των Παλαιστινίων”.
Από την άλλη, το Ισραήλ, σε μια επίδειξη στρατιωτικής δύναμης, σήμερα έστειλε 12 πολεμικά αεροσκάφη να “αγγίξουν” τον εθνικό εναέριο χώρο της Αιγύπτου και της Τουρκίας, σαν προειδοποίηση να καθίσουν φρόνιμα.
Δεδομένου ότι είναι βέβαιο πως υπάρχει φυσικό αέριο και πετρέλαιο στο Αιγαίο και το Ιόνιο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την καθοριστική σταθεροποιητική αποστολή της Ελλάδας για την Ανατολική Μεσόγειο, και την αξία της ως πηγής ενέργειας για την Ευρώπη.
Να μη ξεχνάμε ότι η Ευρώπη επιθυμεί διακαώς να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Λέτε να πετάξουν τη μοναδική ορατή ευκαιρία τους να το κάνουν, επειδή χρωστάμε 350 δις ευρώ αερόχρημα; Λέτε να διστάσει η Ευρώπη να διαγράψει με κάποιο αποδεκτό τρόπο πληκτρολογημένα ευρώ, όταν διακυβεύονται πολλά τρισεκατομμύρια θερμίδες ενεργειακών αποθεμάτων στην Ελλάδα του λιγνίτη και των ακόμα ανεξερεύνητων υδάτων ανάμεσα σε Κρήτη και Κύπρο.
Η πρόσφατη σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ δείχνει ότι η Αμερική δεν θέλει να αφήσει την Ελλάδα έρμαιο ανεξέλεγκτων εξελίξεων, ακόμη και αν οι εγχώριοι πολιτικοί ή ακόμη και οι πολιτικοί νάνοι της Ευρώπης θελήσουν να μας καταστρέψουν. Το ότι η Τουρκία δέχθηκε την εγκατάσταση του ραντάρ στα εδάφη της, πολύ μικρή σημασία μπορεί να έχει εν όψει της δυνατότητας των Αμερικανών να το εγκαταστήσουν ανετότατα στο Βόρειο Ιράκ (ή το μελλοντικό Κουρδιστάν).
Από εκεί πηγάζει και η επίσκεψη του Γκάιτνερ στο Εκοφίν την Παρασκευή στην Πολωνία, "δήθεν" κατόπιν προσκλήσεως των Πολωνών.
Ο νοών νοείτω...
agissilaos@gmail.com