ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Εισήγηση του Πρωθυπουργού, Γ.Α.Παπανδρέου, στην συνεντευξη Τύπου στη ΔΕΘ




Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κυρίες και κύριοι, όπως χθες μίλησα με κάθε ειλικρίνεια, έτσι και σήμερα θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και με πάσα ειλικρίνεια: την αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας να συνεχίσουμε στο δρόμο της σιγουριάς, της σταθερότητας, της ασφάλειας για την Ελλάδα, για κάθε ελληνικό νοικοκυριό και, βέβαια, στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών.
Δίνουμε μάχες. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας οικονομικής θύελλας διεθνώς, αλλά και στην Ευρώπη. Δεν θα αφήσουμε ποτέ κανέναν, όμως, να μας απειλήσει και να μας βγάλει από αυτή την πορεία. Επιλέξαμε ένα δρόμο, ναι δύσκολο, ναι ανηφορικό, αλλά είναι ο δρόμος που εξασφαλίζει την ασφάλεια του σήμερα και την προοπτική τού αύριο. Κάθε άλλη πορεία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και, για εμάς, είναι αδιανόητη.
Σε κάθε βήμα, οι θυσίες που έχει κάνει ο Ελληνικός λαός έχουν πιάσει τόπο. Χθες, είχα την ευκαιρία να αναφέρω μερικά παραδείγματα, που αποτελούν θετικά σημάδια, όπως είναι η αύξηση ρεκόρ των εξαγωγών μας, η σημαντική στροφή στη γεωργία μας, το ρεκόρ στον τουρισμό μας και η πράσινη ενέργεια που αναπτύσσεται. Για να συνεχίσουμε, όμως, και αυτές τις αλλαγές, να διασφαλίσουμε αυτή την πορεία και να μπορέσουμε να πάμε σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, χρειάζεται να έχουμε μια σταθερή βάση.
Και εδώ, θυμίζω, ότι εξασφαλίσαμε πέρυσι ένα δάνειο για τη χώρα μας 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ήταν και είναι το μεγαλύτερο που είχε εξασφαλίσει ποτέ οποιαδήποτε χώρα στον πλανήτη. Θυμίζω ότι ίσως το μεγαλύτερο, μετά από την Ελλάδα, δάνειο ήταν αυτό της Βραζιλίας, με 30 δις δολάρια, πριν από μερικά χρόνια - καμία σχέση με το δάνειο που πήρε η χώρα μας.
Εξασφαλίσαμε, λοιπόν, αυτή τη σταθερή πορεία και ήρθαν και οι αποφάσεις του Ιουλίου, οι ιστορικές αποφάσεις του Ιουλίου, που όχι μόνο μας δίνουν μια νέα βοήθεια, ένα νέο πακέτο, επίσης ιστορικού ύψους, αλλά συμβάλλουν πια και σε ένα άλλο θέμα, στην καλύτερη διαχείριση του χρέους, δηλαδή στην ελάφρυνση του χρέους, που είναι θηλιά στο λαιμό του Έλληνα πολίτη.
Είναι μια συμφωνία που, όταν εφαρμοστεί, θα καταστήσει το χρέος μας, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, πλήρως διαχειρίσιμο. Και αυτό είναι που δίνει και προοπτική στην οικονομία μας, και δυνατότητες για να μπορούμε να ελπίζουμε.
Με την εφαρμογή - να θυμίσω - των αποφάσεων της συμφωνίας του Ιουλίου, αλλάζει πλήρως το τοπίο της υπερχρέωσης και διασφαλίζουμε την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των δανειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, διασφαλίζουμε την πολύ σημαντική μείωση των ετήσιων υποχρεώσεων για την εξυπηρέτηση του χρέους, με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους σε τριάντα χρόνια, από πέντε που ήταν πριν.
Ένα επιτόκιο δανεισμού, σταθερά κάτω από το 5%, κατά μέσο όρο. Τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα βάρη, μέσα από το λεγόμενο «PSI», αφού 400 και πλέον χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια, με αποτέλεσμα τη μείωση του καθαρού δημόσιου χρέους σε ονομαστικές τιμές ύψους 12% του ΑΕΠ μας, δηλαδή 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τη δυνατότητα να επαναγοράσουμε χρέος μέσω του μηχανισμού σε χαμηλότερες τιμές, δηλαδή και εδώ να μειώσουμε το βάρος του χρέους.
Και βέβαια, όλα αυτά, μέσα από μια πορεία αναδιοργάνωσης, στήριξης και ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, ώστε να έχουμε ένα από τα ισχυρότερα τραπεζικά συστήματα και στην Ευρώπη και παγκοσμίως, που θα βοηθήσει σ’ αυτό που πάρα πολύ ζητούν - και οι φορείς, με τους οποίους είχα μιλήσει, το ζητούν - στο θέμα της ρευστότητας, δηλαδή της επένδυσης στην πραγματική οικονομία, που πράγματι σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα.
Αυτές οι αποφάσεις είναι που αλλάζουν οριστικά την προοπτική της χώρας μας προς το καλύτερο, ελαφρύνουν τα βάρη τα επόμενα χρόνια, σταθεροποιούν τη χώρα μας και θα ανακουφίσουν ακόμα περισσότερο κάθε Έλληνα και Ελληνίδα από την ανασφάλεια.
Γι’ αυτό και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται, για να «κλειδώσει» η συμφωνία του Ιουλίου σε όλα τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης και, βεβαίως, να συμφωνήσουν και οι περίπου 400 τράπεζες. Αυτή η κρίσιμη απόφαση απαιτεί τη δική μας αποφασιστικότητα. Και αυτήν, την έχουμε.
Άρα, λοιπόν, όπως είπα και χθες, θα πάρω και θα πάρουμε όποια απόφαση χρειαστεί, για να μην κινδυνεύσει η πατρίδα μας και να διασφαλίσουμε την ομαλή της πορεία. Και όπως έχω πει, προτιμώ να πάρω το πολιτικό κόστος με το να χάσουμε όλοι κάτι, από το να χάσουμε όλοι τα πάντα και για πάντα.
Δεν θα επιτρέψουμε, όποιο κι αν είναι το τίμημα, να τεθεί σε αμφισβήτηση η εφαρμογή αυτού του προγράμματος που έχουμε αποφασίσει - μια σταθερή πορεία. Και τελικά, από αυτή την πορεία θα βγούμε όλοι καλύτεροι.
Θα κάνω όποια αλλαγή απαιτείται, για να αλλάξει οριστικά η χώρα και να μην ξαναζήσουμε όλα αυτά που ζούμε σήμερα. Να σταθούμε, χωρίς δανεικά, στα δικά μας πόδια. Να τελειώσουμε με την ανασφάλεια και την αγωνία που ζούμε.
Τίποτα δεν μας χαρίστηκε σ' αυτή την πορεία. Τώρα είναι όπου κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις της συμφωνίας του Ιουλίου, μέσα στα κράτη-μέλη. Και γι' αυτό, τίποτα δεν μας συγχωρείται. Καμία έκπτωση, κανένα πισωγύρισμα.
Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στην πορεία και είμαστε απολύτως ειλικρινείς. Μπορεί να κάνουμε λάθη υπό την πίεση του χρόνου. Μπορεί η Διοίκηση να μην μπορεί να ακολουθήσει σ' αυτή τη νέα εποχή, στις πολλές αποφάσεις που παίρνουμε. Μπορεί και πράγματι υπάρχουν αντιστάσεις από συντεχνίες και κατεστημένα. Μπορεί και πράγματι υπάρχει ένα διεθνές περιβάλλον που δεν βοηθάει, όπως με τη φημολογία και τα σενάρια που δημιουργούν ανασφάλεια, ακόμα και φόβο. Όλα αυτά, όμως, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Και πρέπει να περάσουμε ένα μήνυμα και διεθνώς - το λέω αυτό και για τα διεθνή Μέσα - ότι παρά τις δυσκολίες, έχουμε κάνει πρωτοφανή άλματα στη χώρα μας.
Όσα ήδη έχουμε κάνει, με τις όποιες αδυναμίες, είναι πραγματικά πρωτοφανή, παρά το γεγονός ότι, αυτό που κάνουμε, είναι ότι αλλάζουμε τόσα μέσα σε μερικούς μήνες, όσα δεν άλλαξαν επί πολλές δεκαετίες. Με δυσκολίες, αλλά προχωράμε μπροστά.
Αυτή είναι η αλήθεια για την Ελλάδα. Δεν την εξωραΐζουμε, ούτε όμως και την ισοπεδώνουμε. Και είναι αλήθεια ότι, πριν από δύο χρόνια, το να είχαμε απόκλιση - όπως και είχαμε - 30 δισεκατομμυρίων ευρώ στο έλλειμμα, δεν ίδρωνε κανενός το αυτί. Τώρα όπου είμαστε στο μικροσκόπιο, όμως, δεν μας συγχωρείται ούτε ενός ευρώ απόκλιση.
Και στο σημείο όπου βρίσκεται η Ευρωζώνη, το διεθνές και το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα, με αυτό το πολιτικό κλίμα που επικρατεί, κάθε άλλη μας επιλογή από το να καταφέρουμε τους στόχους μας, να τηρήσουμε τη δική μας πλευρά της συμφωνίας και των δεσμεύσεών μας, είναι δρόμος επισφαλής, επικίνδυνος για τη χώρα και, βεβαίως, για τους πολίτες.
Γι' αυτό, το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της. Και δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα για όποια προβλήματα υπάρχουν - και υπάρχουν προβλήματα, θεσμικά, πολιτικής φύσης ή άλλα, όπως υπάρχουν και λαϊκίστικες πολιτικές φωνές - στην Ευρώπη.
Τώρα χρειαζόμαστε μια επιπλέον προσπάθεια, ώστε να τηρήσουμε πλήρως τις δεσμεύσεις μας και να δώσουμε αυτή τη μάχη, που είναι καθοριστική. Καθοριστική για να διασφαλίσουμε τη σταθερή μας πορεία, να κρατήσουμε μακριά κάθε κίνδυνο και να μη δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα ή το άλλοθι να πει ότι δεν κάνουμε όσα πρέπει, ότι δεν τηρούμε αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει.
Αυτό δεν θα το επιτρέψω. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να απειλήσει τη χώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας βάλει σε θανάσιμο κίνδυνο κατάρρευσης. Δεν θα κάνω τη χάρη σε κανέναν να μπορεί να αμφισβητήσει τα όσα συμφωνήσαμε τον Ιούλιο - μια ιστορική απόφαση, που είναι προς όφελος της χώρας και της δίνει προοπτική και σιγουριά.
Και όπως είπα χθες, είμαι αποφασισμένος και, έχοντας συνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο νωρίτερα, μπορώ να σας πω ότι είμαστε και ομόφωνα αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Να προφυλάξουμε τη συμφωνία του Ιουλίου, που παρέχει ασφάλεια για το μέλλον της χώρας, γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε αυτή την προσπάθεια στη μέση. Γιατί αν μείνει στη μέση, θα έχουν πρώτα απ’ όλα χαθεί οι θυσίες των Ελλήνων και δεν θα έχουμε και την ευκαιρία να αλλάξουμε πράγματι σελίδα, όπως ποθεί ο Ελληνικός λαός.
Και μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να αλλάξουμε οριστικά σελίδα. Θα ακούσατε και τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών, στις δηλώσεις του. Μπορεί να είναι όρος τεχνικός, αλλά είναι σημαντικός όρος το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να μην έχουμε ελλείμματα. Να έχουμε έσοδα όσα έχουμε έξοδα, ή περισσότερα έσοδα απ’ ό,τι έξοδα, χωρίς να υπολογίζουμε βεβαίως τα χρέη των παλαιότερων ετών.
Και θυμίζω ότι, το 2009, είχαμε πρωτογενές έλλειμμα 24 δις ευρώ. Καταφέραμε το 2010 και κατέβηκε το πρωτογενές έλλειμμα στα 11 δις ευρώ. Αν φέτος είμαστε συνεπείς, και πρέπει να είμαστε συνεπείς, το 2011, το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι μόνο 1,8 δις ευρώ. Και τηρώντας το πρόγραμμα, το 2012, δεν θα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα. Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα μας δώσει μεγάλη σιγουριά. Θα είναι η ένδειξη ότι πάμε μπροστά. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Την κερδίζουμε κάθε μέρα και κανένας δεν πρόκειται να μας στερήσει αυτή την προοπτική.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ