ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Καταπολέμηση επίκαιρων εχθρών στα εσπεριδοειδή συνιστά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών

 Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας & Ιθάκης 
 
Αυτή την περίοδο παρατηρείται χαμηλή έως μέτρια διακίνηση του εντόμου της Μύγας Μεσογείου όπου αποτελεί ένα από τους σοβαρούς εχθρούς των φρούτων στα νησιά μας. Επίσης παρατηρείται αύξηση στον πληθυσμό της Κόκκινης Ψώρας ενώ άνοδο παρουσιάζουν και οι συλλήψεις του Ψευδόκοκκου.

Στην περίπτωση των εσπεριδοειδών, η ζημιά προσλαμβάνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αφού τα σκουλήκια της Μύγας Μεσογείου δύσκολα καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους γι’ αυτό και οι αλλοιώσεις περιορίζονται στα κεντήματα ωοτοκίας. Αυτά προσδιορίζονται με μικρές κιτρινωπές επιφάνειες που διακρίνονται καθαρά στους σχεδόν ολοπράσινους ακόμη καρπούς, πέραν από τυχόν μυκητομολύνσεις. Αντίθετα, στα λεπτόφλουδα μανταρίνια και κλημεντίνες, η εξέλιξη των προνυμφών ολοκληρώνεται και η αποσύνθεσή τους μέχρι σαπίσματος και πτώσης είναι ολοκληρωτική και καταστροφική με αποτέλεσμα την μείωση του εισοδήματος των παραγωγών. Στην αλλαγή του χρώματος των καρπών υπερπρώιμων ποικιλιών εσπεριδοειδών (μανταρινιάς, ροδακινιάς, αχλαδιάς, καϊσιάς και πορτοκαλιάς) υπάρχει κίνδυνος προσβολής τους από την Μύγα Μεσογείου. Η καταπολέμηση είναι απαραίτητη μόνο όπου διαπιστώνονται προσβολές. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών συνιστά στον Κεφαλλονίτη και Θιακό επαγγελματία αγρότη αλλά και ερασιτέχνη παραγωγό στα κτήματα του οποίου υπάρχει παραγωγή εσπεριδοειδών, να τοποθετηθούν παγίδες με ειδική ελκυστική ουσία ή παγίδες με φερομόνες για εξακρίβωση της παρουσίας και διακύμανσης του πληθυσμού των εντόμων.

Στις περιπτώσεις που πραγματοποιηθεί δολοματικός ψεκασμός κάλυψης ο πρώτος ψεκασμός πρέπει να γίνει με την αλλαγή του χρώματος των καρπών και να επαναλαμβάνεται κάθε 15-20 μέρες, ανάλογα με την διάρκεια της δράσης του εντομοκτόνου και την ημερομηνία συγκομιδής. Οι ψεκασμοί δεν ζημιώνουν τα ωφέλιμα αρπακτικά και παρασιτοειδή.

Τονίζεται ότι, η εφαρμογή της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών πρέπει να γίνεται χωρίς την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων όπου βλάπτουν την υγεία, επιβαρύνουν το περιβάλλον, αυξάνουν το κόστος παραγωγής και επιβαρύνουν τις επόμενες γενεές.

Από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών
Κεφαλληνίας & Ιθάκης

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ