Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, που συνεδριάζει σήμερα – για δεύτερη ημέρα στην Κέρκυρα – ενέκρινε την τελική αποδοχή υλοποίησης έργων που εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ‘Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013’.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ Κ. ΧΡΗΣΤΟΥ- ΗΡΑΚΛΗ ΣΚΟΥΡΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ:
Έγκριση τελικής αποδοχής υλοποίησης έργων που εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ‘Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013’
Έχοντας υπόψη:
τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 7 του άρθρου 241 του Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Α΄87), καθώς και των άρθρων 186 και 283 παρ. 3 του ίδιου νόμου
τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 11 και της παραγράφου 2α του άρθρου 12 του υπ’ αριθμ. 147 Προεδρικού Διατάγματος του «Οργανισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων»
τα Πρακτικά της 1ης συνεδρίασης της Επιτροπής αξιολόγησης έργων που συνήλθε την 14/07/2011 και της 3ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης που συνήλθε την 15/07/2011 στην Κέρκυρα του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ‘Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013’
την ολοκλήρωση της γραπτής διαδικασίας με βάση την οποία εγκρίθηκαν τα ανωτέρω (01/08/2011)
την απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ως άνω Προγράμματος με βάση την οποία οι τελικοί προϋπολογισμοί των εγκεκριμένων έργων θα εγκριθούν από την Επιτροπή Παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωση νέας γραπτής διαδικασίας κατά περίπτωση
Την απόφαση με αριθμό 161-15/2011 (ΑΔΑ: 4Α8Ο7ΛΕ- ΨΤΒ) του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων της 28/08/2011 με τίτλο ‘Έγκριση της αποδοχής υλοποίησης των έργων που εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ‘Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013’
Τα πρακτικά των συναντήσεων των επικεφαλής εταίρων με στελέχη της Κοινής Τεχνικής γραμματείας του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ‘Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013’
ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ
Την τελική έγκριση της αποδοχής υλοποίησης των έργων που εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ‘Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013’, ως εξής:
Εισαγωγή
Θα ήθελα να ξεκινήσω την εισήγηση από μια γενικευμένη παραδοχή, σχετικά με την αξιολόγηση αλλά και την αποδοτικότητα των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, τα οποία έχουν υλοποιηθεί από τη χώρα μας στο πλαίσιο της παρούσας και των προηγούμενων προγραμματικών περιόδων. Η παραδοχή εδράζεται στη διαπίστωση ότι, αξιολογώντας τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των έργων που συγχρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικούς πόρους, αλλά και τα οφέλη που προέκυψαν από αυτά, δεν είναι αντάξια του ύψους των χρημάτων που επενδύθηκαν.
Υπό αυτή τη διαπίστωση, αποδεχόμαστε από την αρχή τις επιφυλάξεις οι οποίες ενδεχομένως να διατυπωθούν ως προς τη σκοπιμότητα της υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τις ενστερνιζόμαστε. Γι’ αυτό άλλωστε βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον του σώματος και επανερχόμαστε με την εισήγησή μας, για την τελική έγκριση της αποδοχής υλοποίησης των διασυνοριακών προγραμμάτων.
Σ’ αυτή τη δύσκολη χρονικά περίοδο για τη χώρα μας αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν έχουμε την πολυτέλεια να απεμπολούμε, ούτε την παραμικρή ευκαιρία εξεύρεσης πόρων, που μας παρουσιάζεται. Αντιθέτως, είμαστε υποχρεωμένοι, συναισθανόμενοι σε απόλυτο βαθμό, την ευθύνη που έχουμε αναλάβει έναντι των συμπολιτών μας, να αδράξουμε όλες τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται και να τις μετατρέψουμε σε απτά οφέλη για τον τόπο μας. Αυτός είναι ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους, και θεωρούμε πως το έχουμε αποδείξει μέσω της δυναμικής παρουσίας της Περιφέρειάς μας, σε κάθε Πρόσκληση Ενδιαφέροντος, ενημερωτική συνάντηση και περαιτέρω δικτύωση.
Απώτερος στόχος μας είναι η μεγιστοποίηση της απορροφητικότητας των διατιθέμενων κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε θετικά.
Στόχος των προτεινόμενων έργων είναι να δημιουργηθεί μέσα από τη διασυνοριακή συνεργασία, πολιτική προστιθέμενη αξία η οποία να συμβάλλει στη γνωριμία, στη συνεννόηση και στην οικοδόμηση άρρηκτων δεσμών μεταξύ των δύο περιοχών, στην εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας και στην ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων, σύμφωνα με το πνεύμα της Ε.Ε..
Επίσης θα δημιουργηθεί οικονομική προστιθέμενη αξία με το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού αλλά και του περιβάλλοντος. Η κοινωνικο – πολιτισμική συνεργασία που θα προκύψει μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο μερών, και να διαχυθεί και σε άλλους τομείς, όπως στον τουρισμό, το εμπόριο και στις επιχειρήσεις.
Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλει και η Περιφέρειά μας στην εμβάθυνση του κοινοτικού κεκτημένου, αλλά και θα γίνει ένας ενεργητικότερος δρων στην Ευρώπη των περιφερειών.
Σύντομη περιγραφή του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013
Γενικός στόχος του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013 είναι «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εδαφικής συνοχής στην περιοχή προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης μέσω της σύζευξης του δυναμικού εκατέρωθεν της θαλάσσιας διασυνοριακής γραμμής».
Η διάρθρωση του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα- Ιταλία, σύμφωνα με τον Οδηγό του Προγράμματος, ανά Άξονα Προτεραιότητας και Επιχειρησιακό στόχο, έχει ως εξής:
Άξονας Προτεραιότητας
Επιχειρησιακός Στόχος
1. Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας των οικονομικών συστημάτων της διασυνοριακής περιοχής
1.1. Ενδυνάμωση αλληλεπίδρασης μεταξύ φορέων έρευνας και καινοτομίας, ΜΜΕ και δημόσιων αρχών
1.2 Προώθηση διασυνοριακών προηγμένων νέων τεχνολογιών
2. Βελτίωση προσβασιμότητας της περιοχής του Προγράμματος σε βιώσιμα δίκτυα και υπηρεσίες, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των οικονομικών της συστημάτων
2.1: Ενίσχυση των διασυνοριακών ολοκληρωμένων και αειφόρων διασυνδέσεων
2.2: Βελτίωση των μεταφορών, πληροφοριών και δικτύων επικοινωνίας και υπηρεσιών
3: Βελτίωση ποιότητας ζωής, προστασία του περιβάλλοντος και ενίσχυση της κοινωνικής και πολιτιστικής συνοχής
3.1: Προβολή της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς
3.2: Ανάπτυξη και βελτίωση της κοινής προστασίας, διαχείριση των φυσικών πόρων, πρόληψη φυσικών και τεχνολογικών ρίσκων
3.3: Προστασία της υγείας και προβολή της κοινωνικής ολοκλήρωσης
Έργα που εγκρίνονται για χρηματοδότηση
Με βάση τις αποφάσεις της Επιτροπής αξιολόγησης έργων που συνήλθε στην Κέρκυρα την 14/07/2011 και της 3ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ‘Ελλάδα- Ιταλία’ που συνήλθε την 15/07/2011, αλλά και τις συναντήσεις που είχαν οι Επικεφαλής εταίροι με τα στελέχη της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας του Προγράμματος και τα πρακτικά αυτών, τα έργα που εγκρίνονται προς χρηματοδότηση με τελικό δικαιούχο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, είναι δεκατρία (13). Ο αριθμός αυτός, καλύπτει το 26% του συνόλου των εγκεκριμένων προτάσεων (50) στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ‘Ελλάδα- Ιταλία’. Από την προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (αριθμός 161-15/2011 (ΑΔΑ: 4Α8Ο7ΛΕ- ΨΤΒ) συνεδρίασης της 28/08/2011), προστέθηκε το έργο με τίτλο «Χρήση βιοφαινολών από προϊόντα κατεργασίας Ευρωπαϊκής ελιάς - ελιές, παρθένο ελαιόλαδο και απόβλητα ελαιοτριβείων (BIOOLEA)», στο οποίο αρχικός τελικός δικαιούχος προ της εφαρμογής του Ν. 3852/2010, ήταν η κρατική Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και πλέον λόγω αρμοδιότητας μεταφέρθηκε στην αιρετή Περιφέρεια.
Τα έργα αυτά, με τελικό δικαιούχο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ανά Περιφερειακή Ενότητα, ως χωρική εφαρμογή, είναι:
Π.Ε. Ζακύνθου
Α/Α
Ακρώνυμο
V.I.S.
Π.Ε.Κέρκυρας
Α/Α
Ακρώνυμο
LOC PRO II
Innovoil
Net L.A.M.
Talking Lands
DEMSNIISI
N.O. Barrier
La Bottega II
MedLS
GrCuzine
Π.Ε. Κεφαλονιάς
Α/Α
Ακρώνυμο
DEMSNIISI
N.O. Barrier
ΒioGaia
Otrions
Π.Ε. Λευκάδας
Α/Α
Ακρώνυμο
LOC PRO II
Tο έργο BIOOLEA επειδή είχε κατατεθεί από την πλέον Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, δεν είχε ως τελικό δικαιούχο κάποια συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα. Για τα έργα που είναι κοινά (εφαρμογή σε δύο Περιφερειακές Ενότητες), οι προϋπολογισμοί έχουν ενοποιηθεί.
Αναλυτικότερα, η καταγραφή των εγκεκριμένων έργων, με τελικό δικαιούχο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με τους νέους προϋπολογισμούς, έχει ως εξής:
Α/Α
ΑΞΟΝΑΣ/ ΜΕΤΡΟ
ΑΚΡΩΝΥΜΟ
TITΛΟΣ
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΤΑΙΡΟΣ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΣ Π/Υ
1.2
LOC PRO II
Ενίσχυση και προώθηση τοπικών προϊόντων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας
Support and promotion of local products and SMEs through ICT
Αποτελεί συνέχεια του LOC PRO I (INTERREG IIIA). Το LOC PRO II βασίζει τις δράσεις του σε μια υφιστάμενη τεχνολογική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από το LOC PRO I, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας & βιωσιμότητας των επιχειρήσεων & βιοτεχνιών του πρωτογενή τομέα και παράγουν τοπικά, χαρακτηριστικά ποιοτικά προϊόντα.
Κύριοι στόχοι:
1. Δημιουργία ενισχυμένης πλατφόρμας πληροφορίας & επικοινωνίας αποτελούμενη από διασυνδεόμενες διαδικτυακές πύλες και ιστοσελίδες
2. Δημιουργία πλατφόρμας μάθησης εξ αποστάσεως
3. Δημιουργία καταλόγου επιχειρήσεων που παράγουν χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα
4. Εκπόνηση κοινών ερευνών αγοράς, που θα περιληφθούν στις βάσεις δεδομένων στο διαδίκτυο
5. Δημιουργία σειράς οδηγών για βέλτιστες τεχνικές βιολογικής καλλιέργειας
6. Διοργάνωση σειράς σεμιναρίων ενημέρωσης & κατάρτισης προς επιχειρηματίες και έκδοση ενημερωτικού υλικού
7. Δράσεις διασυνοριακής συνεργασίας, όπως συμμετοχή σε εργαστήρια και εκθέσεις
8. Σειρά δράσεων προώθησης του προγράμματος και των επιχειρήσεων
9. Σχεδιασμός και πιλοτική λειτουργία των Περιφερειακών Κέντρων Πληροφόρησης, Επικοινωνίας & Τεχνολογίας (R.I.C.T.)
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΧΑΪΑΣ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
177.745 €
1.1
ΙΝΝΟVOIL
Εφαρμογή ενός καινοτόμου πρωτοκόλλου για την αξιοποίηση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου
Implementation of an innovative protocol for the valorisation of extravirgin oil
Κύριος στόχος είναι η κατάρτιση σαφών κριτηρίων για την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας. Τα αποτελέσματα στοχεύεται να είναι τα εξής:
1. Δημιουργία ενός τελικού προϊόντος με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές όσον αφορά κυρίως στην περιεκτικότητα σε φαινόλες και στερόλες καθώς και την τυποποίηση του επιπέδου οξύτητας σε συνάρτηση με την πρώτη ύλη (ποικιλία, γεωγραφική προέλευση, συνθήκες καλλιέργειας) αλλά και τη μέθοδο επεξεργασίας.
2. Τυποποίηση μιας συσκευασίας αποθήκευσης, η οποία να διασφαλίζει τη βέλτιστη διατήρηση των παραπάνω χαρακτηριστικών μέχρι να φτάσει στα χέρια του καταναλωτή.
3. Δημιουργία προϊόντος με τυποποιημένη εμπορική επωνυμία, το οποίο θα είναι υψηλής ποιότητας και θα μπορεί να διατεθεί σε χιλιάδες τουρίστες, βοηθώντας έτσι την τοπική οικονομία.
ΚΕΝΤΡΟ LASER ΤΟΥ ΒΑRI
86.800 €
2.2.
Νet L.A.M.
Δίκτυο Μαρίνων της Νότιας Αδριατικής
Network of the Lower Adriatic Marinas
Το πρόγραμμα βασίζεται στη βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας των υπηρεσιών που προσφέρουν οι μαρίνες, συντελεί στην προώθηση του θαλάσσιου και ιστιοπλοϊκού τουρισμού με την κατάρτιση ποιοτικών κριτηρίων λειτουργίας των μαρίνων στη Νότια Αδριατική. Οι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:
1. Δημιουργία μιας θαλάσσιας διαδρομής σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή (βίντεο) με πιθανώς εμπορική χρήση, το οποίο θα προωθεί τις ελληνικές και ιταλικές μαρίνες ως κοινό τουριστικό προϊόν
2. Δημιουργία ενός πρωτοπόρου λογισμικού συστήματος κρατήσεων στις μαρίνες, το οποίο θα διευκολύνει τους επισκέπτες να χαράσσουν τη διαδρομή που επιθυμούν
3. Δημιουργία ενός πρωτοκόλλου που θα περιέχει τα κριτήρια ποιότητας και ασφάλειας που πρέπει να εφαρμόζουν οι μαρίνες
4. Προώθηση συμμετεχουσών περιοχών μέσω της δημιουργίας και διάχυσης ενός βίντεο με τη θαλάσσια διαδρομή, τουριστικών καταλόγων και φυλλαδίων
ΔΗΜΟΣ GALLIPOLI
96.365 €
3.1
Talking Lands
ΟΜΙΛΟΥΣΕΣ ΧΩΡΕΣ: Ομιλίες μεταξύ Απουλίας και Ελλάδας
TALKING LANDS: talks between the lands of Apulia and Greece
Αποτελεί συνέχεια προηγούμενου ομώνυμου προγράμματος στο πλαίσιο του INTERREG IIIA.
Στόχος της συνέχειας του προγράμματος είναι να εφαρμόσει τα ήδη υφιστάμενα αποτελέσματα από το προηγούμενο πρόγραμμα σε μεγαλύτερης έκτασης ελληνικές και ιταλικές περιοχές, και συγκεκριμένα:
1. Διοργάνωση αφηγηματικών εργαστηρίων για δημοφιλείς ιστορίες, λαϊκές εικόνες και στιγμιότυπα της καθημερινότητας που είναι κοινά στις δύο ακτές της Αδριατικής.
2. Διοργάνωση εκδηλώσεων με επίκεντρο την αφήγηση κειμένων κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνεργασία με συγγραφείς, καλλιτέχνες και πολιτιστικούς συλλόγους και των δύο χωρών
3. Διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων στην περιοχή κάθε εταίρου
4. Σχεδίαση μιας συλλογής DVD για το τηλεοπτικό κοινό, όπου θα περιλαμβάνεται η βιντεοσκόπηση των εκδηλώσεων, το παρασκήνιο, οι έρευνες και τα εργαστήρια
5. Δημιουργία ενός διαδικτυακού περιοδικού αφιερωμένου στα θέματα των αφηγήσεων του παρελθόντος και του παρόντος
6. Διοργάνωση λογοτεχνικών συναντήσεων και καταγραφή τους σε DVD, μετάδοσή τους από τηλεοπτικούς σταθμούς και διαδίκτυο
ΔΗΜΟΣ MONOPOLI
91.000 €
3.2
DEMSNIISI
Δημιουργία ενός Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών στα Νησιά του Ιονίου και τη Νότια Ιταλία
Development of an Environmental Meteorological Stations Network on the Ionian Islands and Southern Italy
Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι:
1. Δημιουργία ενός δικτύου 11 μετεωρολογικών σταθμών εδάφους στα Ιόνια Νησιά (3 στην Κέρκυρα, 1 στους Παξούς, 1 στη Λευκάδα, 3 στην Κεφαλονιά και 1 στις Στροφάδες. Στη Ζάκυνθο δεν προβλέπεται γιατί το ΤΕΙ έχει ήδη κατασκευάσει 2 μετεωρολογικούς σταθμούς ιδίου τύπου) και στην Απουλία (2 στο Λέτσε) για τη συνεχή καταγραφή ατμοσφαιρικών και περιβαλλοντικών μετρήσεων που αφορούν μεταξύ των άλλων το ύψος της βροχόπτωσης, την ταχύτητα του ανέμου, την ηλιακή ακτινοβολία, την υγρασία, την βαρομετρική πίεση, κτλ, από τα οποία μπορούν να συναχθούν συμπεράσματα που αφορούν την ποσότητα ηλιακής και αιολικής ενέργειας ανά ημέρα.
2. Κατασκευή δύο κέντρων παρακολούθησης (ένα στη Ζάκυνθο και 1 στο Λέτσε) για τον έλεγχο των μετεωρολογικών σταθμών, την αυτόματη λήψη δεδομένων από όλο το δίκτυο, την ενημέρωση της βάσης δεδομένων και του κεντρικού σέρβερ.
3. Επεξεργασία των δεδομένων και κατάρτιση μαθηματικών μοντέλων για τον έλεγχο των διακυμάνσεων των περιβαλλοντικών στοιχείων.
4. Εντοπισμός υφιστάμενων και μακροπρόθεσμων κλιματικών τάσεων και υπολογισμός κινδύνου λειψυδρίας.
5. Δημιουργία δύο διαδικτυακών πυλών για την παρουσίαση των μετρήσεων σε πίνακες και γραφήματα.
6. Ενημέρωση των τοπικών αρχών, του δημόσιου τομέα, των σχολείων β΄θμιας εκπαίδευσης και των τοπικών κοινωνιών για τα περιβαλλοντικά δεδομένα και τις διαθέσιμες φυσικές πηγές ενέργειας
TEXNOΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
180.000 €
3.3
N.O. BARRIER
Τουρισμός χωρίς φραγμούς
New objective tourism without BARRIER
Το πρόγραμμα δημιουργεί μια σειρά λειτουργικών παρεμβάσεων έτσι ώστε να μειωθούν τα εμπόδια που αποτρέπουν τα άτομα με αναπηρία από το να χρησιμοποιήσουν πλήρως κάποιες τουριστικές περιοχές. Οι παρεμβάσεις γίνονται σε φυσικά-υλικά αλλά και άυλα εμπόδια, όπως πχ σε εκείνα τα κοινωνικά-πολιτιστικά στοιχεία που εμποδίζουν τα ΑΜΕΑ να απολαύσουν τις διάφορες τουριστικές υπηρεσίες: πληροφορία, επικοινωνία, μελέτες, κτλ.
Το πρόγραμμα έχει τους εξής στόχους:
1. Δημιουργία έντυπου υλικού για τουριστικές διαδρομές χωρίς φραγμούς (χάρτες σε 3 γλώσσες τουλάχιστον και οδηγίες για ΑΜΕΑ)
2. Παρεμβάσεις σε υποδομές με τη δημιουργία προσβάσιμων παραλιών ή άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων
3. Πιστοποίηση και ειδική σήμανση για την προσβασιμότητα σε χώρους
4. Δημιουργία εργαλείων για την προσαρμογή των προσφερόμενων υπηρεσιών προς ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους.
5. Διοργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων για το θέμα της κοινωνικής ένταξης και των ίσων ευκαιριών.
ΕΠΑΡΧΙΑ BARI
321.508 €
3.1.
LA BOTTEGA II
Το Εργαστήριο των Φωνών – Κέντρο Θεατρικής Παραγωγής II
La Bottega dellevoci- Centro di Produzione Teatrale II
Αποτελεί συνέχεια του επιτυχημένου προγράμματος LA BOTTEGA I (INTERREG IIIA). Το προηγούμενο πρόγραμμα είχε ως στόχο την κατάργηση των συνόρων όσον αφορά τη θεατρική παραγωγή μέσω της αναγνώρισης και αξιοποίησης των κοινών πολιτιστικών χαρακτηριστικών των δύο χωρών. Η συνέχεια του προγράμματος φιλοδοξεί να εφαρμόσει την πολύτιμη γνώση και την εμπειρία των υφιστάμενων αποτελεσμάτων αλλά και νέες ιδέες ώστε να επιτευχθούν οι παρακάτω στόχοι:
1. Εμπλουτισμός των κοινών πολιτιστικών χαρακτηριστικών των δύο χωρών σε μια πιο ευρεία διεταιρική βάση.
2. Έρευνα, περιγραφή και παρουσίαση των ομοιοτήτων και διαφορών σε καλλιτεχνικό, τεχνικό και διοικητικό επίπεδο μιας θεατρικής παραγωγής
3. Δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας για τη διασυνοριακή θεατρική παραγωγή.
4. Δημιουργία και λειτουργία ενός δικτύου θεατρικής παραγωγής
5. Διοργάνωση διεθνικών θεατρικών παραστάσεων ως αποτέλεσμα της διεταιρικής συνεργασίας
6. Δημιουργία θέσεων απασχόλησης και εμπλουτισμός εμπειρίας για θεατρικούς παραγωγούς και καλλιτέχνες
7. Δημιουργία ενός καινοτόμου τρόπου θέασης της κοινής θεατρικής πολιτιστικής κληρονομιάς
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
65.500 €
3.1
MedLS
Μεσογειακός Τρόπος Ζωής
Mediterranean Lifestyle
Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση και η προώθηση του τουρισμού και του πολιτισμού της Απουλίας και των ελληνικών περιοχών μέσω της δημιουργίας της κοινής επωνυμίας «Μεσογειακός Τρόπος Ζωής», η οποία θα σηματοδοτεί τις τοπικές ιδιαιτερότητες και βέλτιστες πρακτικές στους πιο αντιπροσωπευτικούς τομείς: γαστρονομία, χαρακτηριστικά προϊόντα, φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι, προϊόντα χειροτεχνίας.
Η δημιουργία του Δικτύου αυτού έχει εμπορικό χαρακτήρα, γιατί το πρόγραμμα επιδιώκει να αυξήσει την επισκεψιμότητα των συμμετεχουσών περιοχών και την διάθεση των πιο χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων/υπηρεσιών μέσω της δημιουργίας κοινών υποχρεωτικών κανόνων για την πιστοποίηση των επιχειρήσεων του τουρισμού όσον αφορά την υψηλή ποιότητά τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:
1. Δημιουργία κοινών εργαλείων (πχ εγχειρίδιο, οδηγός πιστοποίησης για επιχειρήσεις)
2. Λειτουργία δύο γραφείων υποδοχής κοινού και στις δύο χώρες
3. Δημιουργία ιστοσελίδας και έντυπου υλικού
4. Διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων όπως ένα Road Show και 2 εμπορικές εκθέσεις
ΔΗΜΟΣ LEVERANO
200.120 €
3.1.
GrItCUZINE
Πολιτιστικές γαστρονομικές ιδιαιτερότητες: Δημιουργία μιας κοινής ταυτότητας της γαστρονομικής πολιτιστικής κληρονομιάς Ελλάδας-Ιταλίας
Cultural gastronomic particularities: Creation of an identity of the local gastronomic heritage in the reigon Greece- Italy
Κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:
1. Καταγραφή των κοινών αλλά και διαφορετικών γαστρονομικών συνηθειών βάση των κοινών διατροφικών στοιχείων, όπως ψάρι και κοινά παραδοσιακά προϊόντα
2. Ιστορική έρευνα και μελέτη όσον αφορά τις διατροφικές επιλογές αλλά και παρουσίαση των ιδιαίτερων πολιτιστικών και περιβαλλοντικών συνθηκών των περιοχών
3. Δημιουργία ενός κοινού σήματος ποιότητας για τα χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα
4. Δημιουργία ενός κοινού γαστρονομικού λεξικού, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες παραδοσιακές μεθόδους και εργαλεία παραγωγής (οικιακά σκεύη, νερόμυλοι, κτλ.)
5. Παραγωγή ενημερωτικού βίντεο και έντυπου οδηγού, τα οποία θα προβάλουν τις διασυνοριακές γαστρονομικές ιδιαιτερότητες
6. Διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και εκστρατείας ενημέρωσης στα σχολεία
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
93.800 €
3.2
BioGAIA
Δημιουργία βιώσιμων στρατηγικών βιοαερίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση αγροτικών/
βιοτεχνικών λυμάτων
Development of sustainable biogas strategies for integrated agroindustrial waste management
Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της παραγωγής βιοαερίου σε μονάδες αναερόβιας χώνεψης, οι οποίες διαχειρίζονται συνήθως μίγματα λυμάτων με εποχική διακύμανση ανάλογα με τις ανάγκες παραγωγής, όπως π.χ. την επεξεργασία ζωικού λιπάσματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ελλάδα ή την παραγωγή τυριού στην Ιταλία. Επίσης το πρόγραμμα επιδιώκει να βοηθήσει στην επεξεργασία άλλου είδους αγροτικών/βιοτεχνικών λυμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία των μονάδων καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το πρόγραμμα BioGAIA φιλοδοξεί να μετατρέψει τέτοιου είδους εγκαταστάσεις αναερόβιας χώνευσης από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων σε μονάδες παραγωγής βιοαερίου.
Τα επιμέρους αποτελέσματα του προγράμματος είναι τα εξής:
1. Δημιουργία και λειτουργία πιλοτικής μονάδας παραγωγής βιοαερίου με οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή ενέργειας (θερμική-ηλεκτρική), η οποία θα ωφελήσει περίπου 2.200.000 κατοίκους στη διασυνοριακή περιοχή.
2. Επεξεργασία λυμάτων και μετατροπή τους σε λίπασμα.
3. Χρήση τεχνολογίας χαμηλού κόστους, φιλικής προς το περιβάλλον που θα επιτρέπει την ανακύκλωση λυμάτων και απορριμμάτων αγροτικών μονάδων
4. Ενημέρωση και εκπαίδευση αγροτών/βιοτεχνών για τη χρήση της παραπάνω τεχνολογίας
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ- ΕΛΚΕ
115.000 €
3.2
ΟΤRIONS
Δίκτυο πολλαπλών παραμέτρων για τη μελέτη και την παρακολούθηση φυσικών κινδύνων στο κανάλι του Ότραντο και το Ιόνιο Πέλαγος
Multi-parametric Network for the Study and Monitoring of Natural Hazards in the Otranto Channel and the Ionian Sea
Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός δικτύου ελέγχου της σεισμικότητας, των δυσμορφιών του εδάφους και των διακυμάνσεων της θαλάσσιας στάθμης. Το δίκτυο αυτό θα προκύψει από τη συνεργασία νέων σεισμογραφικών και γεωδαιτικών σταθμών με τα ήδη υπάρχοντα εθνικά δίκτυα. Ο δεύτερος στόχος είναι η δημιουργία εργαλείων ερμηνείας των συλλεχθέντων δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα ότι οι σεισμοί μπορεί να προκαλέσουν τσουνάμι. Θα δημιουργηθούν μαθηματικά μοντέλα ικανά να υπολογίσουν το χρόνο έλευσης, το ύψος του κύματος, καθώς και την πληγείσα περιοχή. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός συστήματος προειδοποίησης για τσουνάμι στη νότια Αδριατική.
Στα αποτελέσματα του προγράμματος περιλαμβάνονται οι εξής δράσεις:
1. Νέοι σεισμογραφικοί και γεωδαιτικοί σταθμοί (3 στην Απουλία και 3 στα Ιόνια Νησιά)
2. Αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων σεισμικών και γεωδαιτικών σταθμών σε Απουλία και Ιόνια
3. Νέες εγκαταστάσεις υπολογισμού ύψους κυμάτων (2 στην Απουλία και 2 στα Ιόνια Νησιά)
4. 1 κέντρο συντονισμού και σεισμολογικό μουσείο στην ΠΕ Κεφαλονιάς
5. 1 κέντρο συντονισμού στην ΠΕ Λευκάδας
6. 1 φορητό σεισμογραφικό δίκτυο αποτελούμενο από 8 σεισμογραφικούς σταθμούς
7. Δημιουργία ενός δισδιάστατου μοντέλου σεισμικής ταχύτητας
8. Δημιουργία τοπο-βαθυμετρικών βάσεων δεδομένων
ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ & ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
293.500 €
3.1
V.I.S.
Αξιοποίηση της κοινής ταυτότητας γύρω από την πέτρα
Valorisation of the common Identity around the Stone
Το πρόγραμμα επιδιώκει να ενισχύσει και να προωθήσει την καλλιτεχνική δημιουργία που περιστρέφεται γύρω από την επεξεργασία της πέτρας, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό της τοπικής πολιτιστικής και κοινωνικής ταυτότητας των κοινωνιών της Αδριατικής στο πέρασμα των αιώνων.
Οι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:
1. Δημιουργία δικτύων επαγγελματιών που ασχολούνται με την επεξεργασία της πέτρας
2. Επαναπροσδιορισμός του ρόλου της επεξεργασίας της πέτρας στη δομή της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των τοπικών κοινωνιών
3. Αύξηση της χρήσης της πέτρας με σεβασμό στο περιβάλλον
4. Προώθηση της πολιτιστικής ταυτότητας με τη δημιουργία μονοπατιών που σχετίζονται με τη χρήση της πέτρας
ΔΗΜΟΣ MAGLIE
270.000 €
1.1
ΒΙΟΟLEA
Χρήση βιοφαινολών από προϊόντα κατεργασίας Ευρωπαϊκής ελιάς - ελιές, παρθένο ελαιόλαδο και απόβλητα ελαιοτριβείων
Utilization of biophenols from Olea Europea products –olives, virgin olive oil and olive mill waste waster
To πρόγραμμα επιδιώκει να βελτιώσει τις συνθήκες παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου και να προτείνει στους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων μεθόδους και τρόπους διαχείρισης των λυμάτων τους με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Οι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:
Βελτίωση της ποιότητας των εμπορικών ελιών και του ελαιόλαδου που παράγονται στις συμμετέχουσες περιοχές
Ορθολογική διαχείριση των λυμάτων των ελαιοτριβείων μέσω της αφαίρεσης φαινολικών συστατικών και της αντικατάστασής τους με βιοενεργά βρώσιμα συστατικά υψηλής προστιθέμενης αξίας
Εφαρμογή των αποτελεσμάτων του προγράμματος στη διαδικασία παραγωγής μέσω δράσεων προώθησης, όπως επιμορφωτικά σεμινάρια σε ελαιοπαραγωγούς και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ/ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ
92.400,00€
ΣΥΝΟΛΟ
2.083.738 €
Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός των έργων δε βαρύνει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας και θα καλυφθεί από κοινοτική χρηματοδότηση και εθνική συμμετοχή. Η διαδικασία της τελικής έγκρισης των έργων θα ολοκληρωθεί με την απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος στην οποία εκπρόσωπος της ΠΙΝ είναι ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου και αναπληρωτής αυτού ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας κ. Σκούρτης.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ