ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Τακτοποίηση Αυθαιρέτων με βάσει το άρθρο 24 του Ν.4014/2011




Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών
για την ένταξη στη ρύθμιση αυθαιρέτων

  • Η προθεσμία υποβολής της αίτησης ορίζεται στις 30/11/2011.
  • Τακτοποιεί αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις οι οποίες έχουν κατασκευαστεί ή εγκατασταθεί έως τις 28/07/2011.
  • Ο πολίτης επισκέπτεται μηχανικό της επιλογής του που έχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ.
  • Ο μηχανικός ενημερώνεται για το αυθαίρετο, κάνει αυτοψία και αναλαμβάνει τη συλλογή των στοιχείων που απαιτούνται, συμπληρώνει το τυποποιημένο ηλεκτρονικό έντυπο της αίτησης, υπολογίζει το προσωρινό πρόστιμο και τα καταχωρεί στο ηλεκτρονικό σύστημα.
  • Το σύστημα εκδίδει «μοναδικό αριθμό» για την κάθε δηλούμενη αυτοτελή ιδιοκτησία που συνιστά τον αριθμό πρωτοκόλλου και εντολή «τέλους υπαγωγής» στη ρύθμιση (κωδικός πληρωμής παραβόλου).
  • Με την πληρωμή του παραβόλου μέχρι τις 30/11/2011, η αίτηση καθίσταται σε κατάσταση “Προσωρινής Υπαγωγής” και το αυθαίρετο θεωρείται ενταγμένο στην ρύθμιση. Το ποσό συμψηφίζεται με το ποσό του τελικού προστίμου τακτοποίησης.
  • Ακολουθεί η εφάπαξ (-20%) πληρωμή του ενιαίου ειδικού προστίμου ή η πληρωμή με δόσεις , η 1η εως τις 22/12/2011.
  • Ο μηχανικός υποβάλλει ηλεκτρονικά στο σύστημα το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων μελετών – δικαιολογητικών – σχεδίων, εως τις 31/03/2012. Τότε υπολογίζεται το τελικό πρόστιμο και αναθεωρούνται οι πληρωμές (αν απαιτείται).
  • Μετά τον έλεγχο της πληρότητας των απαιτούμενων στοιχείων και την εξώφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου, εκδίδεται από το σύστημα ΒΕΒΑΙΩΣΗ περαίωσης της διαδικασίας.
  • Εξουσιοδοτημένη αρχή (μάλλον πολεοδομία) θεωρεί τη βεβαίωση με σφραγίδα με την οποία θα έχει εφοδιαστεί. Η θεωρημένη βεβαίωση είναι απαραίτητη και χρησιμοποιείται για συμβολαιογραφικές πράξεις (*)
Απαιτούμενα δικαιολογητικά από τον πελάτη στον μηχανικό για την τακτοποίηση
1.     Ατομικά στοιχεία ιδιοκτήτη , ΑΦΜ-ΔΟΥ κλπ.
2.     Φάκελος Οικοδομικής Άδειας (από τον οποίο απαραίτητα τα εξής: έντυπο οικοδομικής άδειας, τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης, όψεις, τομές, κατόψεις).
Συνέπειες σε περίπτωση ΜΗ υπαγωγής στην παραπάνω ρύθμιση
1.     Αν δεν υποβληθεί δήλωση ή αν δεν περατωθεί εμπρόθεσμα η διαδικασία καταβολής του προστίμου, εφαρμόζονται οι ισχύουσες, περί αυθαιρέτων, διατάξεις: Αυθαίρετα που δεν θα δηλωθούν κρίνονται κατεδαφιστέα και επιβαρύνονται με πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της τιμής ζώνης. Θα πληρώσουν επίσης 5% του προστίμου για κάθε χρόνο που μεσολαβεί από την ανέγερση ως την κατεδάφιση του κτίσματος.
2.     Θα ακολουθήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των περιπτώσεων που υποβλήθηκαν σε υπαγωγή για να διαπιστωθεί αν τα στοιχεία των περιπτώσεων αυτών που δηλώθηκαν είναι αληθή και ακριβή.
3.     Ειδικότερα για την κατάρτιση συμβολαιογραφικών εγγράφων με αντικείμενο τη σύσταση, τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε κάθε ακίνητο, (συμπεριλαμβανομένων και των αδόμητων οικοπέδων, γηπέδων, αγροτεμαχίων) απαιτείται η θεωρημένη βεβαίωση (*) και προσαρτάται στα συμβολαιογραφικά έγγραφα. Για περισσότερες πληροφορίες για αυτό το σημαντικό θέμα, απαραίτητη θεωρείται η ενημέρωση από δικηγόρο ή συμβολαιογράφο.
Για την ΝΕ ΤΕΕ
Ο πρόεδρος
Σταύρος Τραυλός

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ