Μια από τις πιο άμεσες προτεραιότητες για την Περιφερειακή Αρχή των Ιονίων νησιών , ήταν η χωροθέτηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων και δράσεων, όπως επιβάλλει το μνημόνιο και προβλέπει ο «Καλλικράτης». Μέσα στο πρώτο οκτάμηνο λειτουργίας της, μπορεί να μην έχει δρομολογήσει λύσεις για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά αναδεικνύεται συνεπές πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματιών (ξένων και ντόπιων)επιδιώκει να εξασφαλίσουν νέο κατάλληλο περιβάλλον για να επενδύσουν τα συσσωρευμένα και λιμνάζοντα κεφάλαιά τους, ιδιαίτερα στους «πράσινους» τομείς, με υψηλή κερδοφορία.
Τέτοιοι τομείς είναι αυτοί της ενέργειας, της ιχθυοκαλλιέργειας, της τουριστικής υποδομής κ.α, που αποτελούν ζητούμενες λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα. Κλειδί για την υλοποίηση αυτών των επενδυτικών σχεδίων αποτελεί η χωροθέτησή τους. Σε αυτό το περιβάλλον η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και οι τοπικές διοικήσεις, επιδιώκουν τελευταία (εκεί εντάσσεται και η πρεμούρα της ΠΙΝ), να επιβάλλουν ένα χωροταξικό σχεδιασμό στα μέτρα και της επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων.
Αυτές οι επιδιώξεις έχουν να κάνουν με:
· Τη διεύρυνση της ατομικής ιδιοκτησίας στη γη, παράλληλα με τη συγκέντρωση και οργάνωση της ιδιοκτησίας αυτής σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις.
· Την εμπορευματοποίηση του χερσαίου και θαλάσσιου τμήματος της γης που ανήκει, άμεσα ή έμμεσα, στο δημόσιο, δασικές εκτάσεις, παραλίες, ακτές, κ.α. ( π.χ. λεπτομερής πρόβλεψη στο μεσοπρόθεσμο)
· Την κατάργηση των όποιων περιορισμών υπήρχαν στις αλλαγές χρήσεων γης και την άμεση συνάρτηση των τελευταίων με τα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων, σε συνδυασμό με τη θεσμική κατοχύρωση της προτεραιότητας των επενδύσεων στη λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη.
Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω επιχειρείται από την κυβέρνηση η αναθεώρηση των ειδικών χωροταξικών σχεδίων των 13 περιφερειών της χώρας που θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σε τομείς όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, ο τουρισμός, η βιομηχανία, οι μεταφορές κ.λπ. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκης χαρακτήρισε το χωροταξικό σχεδιασμό «κλειδί για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων σε ορθολογικά και θεματικά προσδιορισμένους χώρους»!!!
Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση:
· Έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού (Ε.Π.Χ.Σ.) για τις υδατοκαλλιέργειες, που συντάχθηκε με ομολογημένο στόχο «τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου», δηλαδή τη μεγαλύτερη κερδοφορία του. Με αυτό το Ειδικό Πλαίσιο καθορίζονται ζώνες για την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών (ΠΑΥ) οργανωμένων ζωνών (ΠΟΑΥ), αλλά και μεμονωμένων μονάδων. Τέτοιες οργανωμένες ζώνες για ιχθυοκαλλιέργεια σύμφωνα με το σχέδιο, προτείνονται στην ΠΙΝ, και για γαριδοκαλλιέργεια, στις Εχινάδες νήσους. Από το ΥΠΕΚΑ, επεξεργάζεται σχετική ΚΥΑ, που επιδιώκει στρατηγικά την προσαρμογή της πολιτικής ανάπτυξης του τομέα «στις νέες προκλήσεις των αγορών των αλιευτικών προϊόντων», στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ. Συγκεκριμένα επιδιώκει, την εξασφάλιση του αναγκαίου χώρου για ανάπτυξη νέων μονάδων, την επέκταση ή και μετεγκατάσταση υφιστάμενων, την χωροταξική διάρθρωση και ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας τους. Κι όλα αυτά την ώρα που στη χώρα μας με κατεύθυνση της Ε.Ε. αποσύρονται και «κόβονται» χιλιάδες μικρά αλιευτικά σκάφη και μικρομεσαίοι ψαράδες στο όνομα της «προστασίας» των φυσικών ιχθυοαλιευμάτων.
Σημειώνεται επίσης ότι η χώρα μας, αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα τσιπούρας και λαβρακιού ιχθυοτροφείου σε παγκόσμιο επίπεδο και αντιπροσωπεύει το 50% περίπου της συνολικής παραγωγής των χωρών της Μεσογείου. Μόνο η Κεφαλονιά με τις ήδη λειτουργούσες μονάδες καλύπτει το 15% της πανελλαδικής παραγωγής ψαριών από ιχθυοκαλλιέργειες,.
· Είναι έτοιμη για την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον Τουρισμό και την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων τύπου fast track, με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων του μεγάλου κεφαλαίου στον τουρισμό και το ξεπούλημα των δημόσιων εκτάσεων. Αλλάζουν προς το ευνοϊκότερο τους όρους για επενδύσεις σε Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ).Θα καθιερώνουν νέους τύπους τουριστικών επενδύσεων, όπως τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και τουριστικές κατοικίες, που θα μπορούν να αναπτύσσονται σε εκτάσεις τουλάχιστον 150 στρεμμάτων κ.ά.
· Πάνω στις σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις που διαμόρφωσαν το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με κατάπτυστους μισθούς και «προίκα» τη δημόσια περιουσία και το φυσικό πλούτο της χώρας, διαμορφώνει η κυβέρνηση και το «νέο επενδυτικό σχέδιο» για τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), προσφέροντας σε ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους κερδοφόρα διέξοδο. Προωθεί «ειδικές επενδυτικές ζώνες», στις οποίες οι επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν ειδικά φορολογικά και εργασιακά προνόμια. Ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό σχέδιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στοιχεία. που θα παράγεται στην Ελλάδα και θα μεταφέρεται στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσω υπόγειας διασύνδεσης. Ξένα μονοπώλια και ντόπιοι κεφαλαιοκράτες, ετοιμάζονται για συμπράξεις σε τομείς των ΑΠΕ. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ήδη οι γερμανικές εταιρείες «Enercon», «Nordex» και «Ζήμενς». Επίσης οι γαλλικές «GFF Suez» και «EdF» έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για «συνεργασία» με τη ΔΕΗ, ενώ μερίδιο στην «αγορά» των ΑΠΕ, διεκδικούν και οι αμερικανικοί κολοσσοί που την επιθυμία τους μετέφερε η υπουργός Εξωτερικών στις συνομιλίες που είχε πρόσφατα με την κυβέρνηση. «Τόσο στο δημόσιο τομέα με το πρόγραμμα του ΔΝΤ, όσο και στον ιδιωτικό, πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ευκαιρία στον τομέα και θέλουμε να είμαστε μέρος της αξιοποίησής του», δήλωσε!!
Όλα τα παραπάνω εξηγούν το «άγχος» του πολιτικού προσωπικού και των παρατάξεων του κεφαλαίου και της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα της τοπικής διοίκησης και στην ΠΙΝ, να «τακτοποιήσουν» χωροταξικά όλες τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, στους τομείς που επιλέγουν να επενδύσουν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο όλες αυτές οι δυνάμεις πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, (είτε δηλώνουν μνημονιακές είτε όχι) ψήφισαν (ή αποστασιοποιήθηκαν για λόγους τακτικής με «λευκή» ψήφο) την εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής για την Χωροθέτηση Υδατοκαλλιεργειών στα πλαίσια του σχεδίου ΚΥΑ το «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδ/γειες». Το παραπάνω σχέδιο του ΥΠΕΚΑ, προβλέπει χωροταξική τακτοποίηση υπαρχουσών μονάδων, επέκταση και δημιουργία νέων Π.Α.Υ. και Π.Ο.Α.Υ. σε Κεφαλονιά και Ιθάκη και στα άλλα νησιά της περιφέρειας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο επίσης η επίμονη μεθόδευση της Περιφερειακής Αρχής να εγκαταστήσει Α.Π.Ε. στον Παντοκράτορα στην Κέρκυρα, ούτε επίσης η εγκατάσταση αρκετών αιολικών πάρκων στην Κεφαλονιά, από την προηγούμενη Nομαρχιακή Αρχή (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ). Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πέρυσι η ίδια Νομαρχιακή αρχή εισηγήθηκε την ΚΥΑ για τον Αίνο που είχε στόχο την τουριστική ή άλλη «αξιοποίησή» του στα πλαίσια της καπιταλιστικής «πράσινης ανάπτυξης». Και έπονται τα σχέδια για τα φωτοβολταϊκά και τον τουρισμό.
Ζούμε σήμερα την αποθέωση της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της γης στο μεγάλο κεφάλαιο. Ενιαία και με σχέδιο, τρόικα Κυβέρνηση και με μοχλό την τοπική διοίκηση, ξεπουλάνε τη γη, την θάλασσα, τα λιμάνια, τα βουνά, τα σπήλαια, τα νησιά κ.α, προωθώντας τον κατάλληλο χωροταξικό σχεδιασμό.
Οι παραπάνω επιδιώξεις πρέπει να σημάνουν συναγερμό για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους φτωχούς αγρότες και ψαράδες, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Όλοι πρέπει να βάλουν στο επίκεντρο την πάλη για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών και όχι τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Από τη σκοπιά αυτή η αναχαίτιση αυτών των σχεδίων έστω και προσωρινά από το κίνημα που αναπτύχθηκε με την καθοριστική συμβολή της Λαϊκής Συσπείρωσης (αποκάλυψε και καταψήφισε αυτά τα σχέδια της ΠΙΝ για τις ΑΠΕ και για τις ιχθυοκαλλιέργειες), είναι μια σημαντική νίκη, αν λάβει υπόψη του κανείς, πόσο μεγάλα συμφέροντα διακυβεύονται. Ανεξάρτητα από το βαθμό εναντίωσης και πολιτικής ωριμότητας όσων συμπορεύτηκαν γι’ αυτό το σκοπό στην περιφέρειά μας, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι όταν ο λαός θέλει μπορεί. ΜΠΟΡΕΙ σήμερα αυτή η πείρα, να αξιοποιηθεί από τους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα, για να μονιμοποιήσει κατακτήσεις αλλά και για να οργανώσει την απειθαρχία και την αντίσταση ενάντια στα χαράτσια και συνολικά στην προσπάθεια εξόντωσης του λαού.
Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιφέρειας, δεν πρέπει να πέφτουν στην παγίδα να επιλέξουν αν τα αφεντικά θα είναι από τις ιχθυοκαλλιέργειες ή από τον τουρισμό γιατί από καμία τέτοια καπιταλιστική ανάπτυξη δε θα ωφεληθούν. Άλλωστε υπάρχουν γύρω τους πολλά τέτοια παραδείγματα ιδιαίτερα στον τουρισμό που οι συγκεντρωποιημένες μονάδες συνθλίβουν τους εργαζόμενους, τα μικρά τουριστικά καταλύματα και τους ΕΒΕ και το περιβάλλον και αφήνουν όλα τα κέρδη στους επιχειρηματίες. Είναι ενδεικτικό το κίβδηλο ενδιαφέρον πρώην νομάρχη και πρώην δημάρχου στην Κεφαλονιά ενάντια στο συγκεκριμένο σχέδιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες, προκειμένου να μην συγκρουστεί η δραστηριότητα αυτή με μεγάλη τουριστική επένδυση που ο ίδιος εκπροσωπεί. Αυτό το «ενδιαφέρον» έχει να κάνει με την σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των επιχειρηματιών και όχι με την εξασφάλιση των συμφερόντων του λαού, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος που σε κάθε περίπτωση θα βγουν χαμένοι.
Οι εργαζόμενοι επίσης πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο όλων των δυνάμεων στο Π. Συμβούλιο και για την τακτική της αναδίπλωσης και των ελιγμών που έκαναν προκειμένου να μην χρεωθούν την λαϊκή κατακραυγή για τις μεθοδεύσεις για τις Α.Π.Ε. και την Ιχθυοκαλλιέργεια. Η Π. Αρχή (ΝΔ) δια μέσου του περιφερειάρχη έφθασε μέχρι το σημείο να καταργήσει ακόμη και το ίδιο το Π.Σ., αφού αναγκάστηκε όχι μόνο να μην εφαρμόσει την απόφασή του που ενέκρινε η ίδια για την χωροθέτηση ιχθυοτροφείων στην Κεφαλονιά, αλλά να εισηγηθεί στο ΥΠΕΚΑ το εντελώς αντίθετο, εκθέτοντας τους συμβούλους της πλειοψηφίας ανεπανόρθωτα, φθάνοντάς τους στο σημείο να δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν τι ψήφιζαν!!! Η αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) για λόγους τακτικής προσπάθησε να εξυπηρετήσει τους επιχειρηματίες ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων ψηφίζοντας άλλοι σύμβουλοί της λευκό και άλλοι θετικά στην χωροθέτηση(!!). Η «αντιμνημονιακή» παράταξη Καλούδη-Φόρτε, επικαλούμενη επουσιώδη ζητήματα που δεν αναδείκνυαν την ουσία, αποστασιοποιήθηκε ...με λευκό. Η παράταξη του ΣΥΝ σταθερή στον οπορτουνισμό και τον καιροσκοπισμό της, αφού ψήφισε θετικά για τις ιχθυοκαλλιέργειες συμφωνώντας στρατηγικά με τον πυρήνα των επιδιώξεων της ανταγωνιστικότητας και των επιχειρηματιών, μετά την λαϊκή κατακραυγή ανακάλεσε ομολογώντας ότι έκανε λάθος ..... επειδή δεν της είχαν προσκομιστεί όλα τα στοιχεία... (!!! ) Αλήθεια πόσο φερέγγυα μπορεί να είναι η παράταξη του ΣΥΝ όταν στην Κέρκυρα αναφωνεί «όχι» στις ΑΠΕ και στην Κεφαλονιά ως τοπική διοίκηση (Αντινομαρχία) εγκρίνει την τοποθέτησή τους;
ΟΛΟΙ τους ήταν και είναι συνεπείς. Όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση, που ήταν η μοναδική παράταξη που ψήφισε αρνητικά στα σχέδια για τις Ιχθυοκαλλιέργειες και τις ΑΠΕ και έδωσε μάχη στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά, αποκαλύπτοντας τις στοχεύσεις και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου και αντιμετωπίζοντας ως βαθιά πολιτικό το θέμα, που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί στο έδαφος του σημερινού ταξικού προσανατολισμού της ανάπτυξης.
Η Λαϊκή Συσπείρωση στον αντίποδα αυτής της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αυτού του πλαισίου χωροταξίας και των επιδιώξεών του, θεωρεί ότι η γη και η χρήση της είναι κοινωνικό αγαθό. Ο χωροταξικός σχεδιασμός και η πολιτική γης, δεν αποτελούν κοινωνικά ουδέτερες τεχνοκρατικές διαδικασίες, αλλά στοχεύουν στην οργάνωση του χώρου σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις επιλογές της άρχουσας τάξης. Σήμερα αυτός ο σχεδιασμός είναι άρρηκτα δεμένος με την εμπορευματοποίηση της γης, την μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την συρρίκνωση των ΕΒΕ, των αγροτών, των ψαράδων κλπ, συνολικότερα με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στα πλαίσια της ΕΕ.
Η συγκεκριμένη κοινωνική αξιοποίηση της γης., προϋποθέτει την κοινωνική ιδιοκτησία της και τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Π.χ πόσα ιχθυοαλιεύματα χρειάζονται με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών λαϊκών αναγκών; Πόσα MW ενέργειας; Πόσα τουριστικά καταλύματα αντίστοιχα; Είναι ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν μόνο μέσα από τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και με αποκλειστικό σκοπό την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι των κερδών των επιχειρηματιών. Αυτόν τον σχεδιασμό μόνο μια άλλη λαϊκή εξουσία μπορεί να υλοποιήσει Στα πλαίσια αυτής της εξουσίας ο χωροταξικός σχεδιασμός μπορεί και πρέπει να στοχεύει:
· Στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των δασών, των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.
· Στην ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων της οικονομίας.
· Στην προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, απέναντι σε ακραία φυσικά φαινόμενα και τεχνολογικές αστοχίες και καταστροφές.
· Στη διεύρυνση του λαϊκού εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
· Στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Είναι επείγουσα ανάγκη να στρατευτούν νέες λαϊκές δυνάμεις να συγκροτηθεί ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο που με την πάλη του θα διεκδικήσει αυτήν την εξουσία και οικονομία, που θα αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων.
Η ίδια η βαθιά καπιταλιστική κρίση και η εξοντωτική για το λαό εξέλιξή της, κάνει αυτόν τον στόχο σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρο και ρεαλιστικό.
Κεφαλονιά Οκτώβρης 2011
Μαντζουράτος Δημήτρης
Περιφερειακός σύμβουλος με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ