Συνάντηση με τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Ναυτιλίας Άδωνη Γεωργιάδη, θα έχει αύριο, στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, προκειμένου να διευκρινιστεί το ζήτημα που έχει ανακύψει από την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (24/10/2011), περί δικαιοδοσίας του ΟΛΚΕ ΑΕ στα παράλια ολοκλήρου του Νομού Κέρκυρας.
Ήδη από τις 16/11/2011, οπότε και ήρθε εις γνώση του Δήμου Κέρκυρας η σχετική υπουργική απόφαση, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής απέστειλε επιστολή στον υφυπουργό κ. Γεωργιάδη, ζητώντας την επανεξέταση του ζητήματος και εκφράζοντας την αντίθεση του Δήμου Κέρκυρας. (Επισυνάπτεται η επιστολή του κ. Δημάρχου).
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ σήμερα ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργού «ύποπτη», εξηγώντας: «Ήδη υπάρχει έγκριση για εκχώρηση του ΟΛΚΕ κατά 100% στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Με αυτή την απόφαση τώρα, προσθέτουμε κι άλλα περιουσιακά στοιχεία σε ένα προς εκποίηση οργανισμό, υποθηκεύοντας τα παράλια του νησιού μας. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Είμαστε αντίθετοι στο ξεπούλημα του ΟΛΚΕ πόσο μάλλον τώρα που παίρνουν κομμάτια του πλούτου της Κέρκυρας. Αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί ο κερκυραϊκός λαός, εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος και πιστεύω ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο θα λάβει ανάλογη θέση. Να καταλάβει η Πολιτεία ότι δεν μπορεί αυθαίρετα, χωρίς διάλογο και συναίνεση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να κάνει ούτε βήμα».
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας τόνισε επίσης ότι η απόφαση αυτή του Υπουργού Ανάπτυξης αιφνιδίασε τον Δήμο Κέρκυρας και εξέφρασε την απορία του γιατί ελήφθη ερήμην του Δήμου «από τη στιγμή που είχαμε ανοικτή γραμμή με το Υπουργείο, υπήρχε διάλογος και είχαμε πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις με τον κ. Χρυσοχοΐδη. Μάλιστα η τελευταία ήταν μαζί με τον Δήμαρχο Παξών Σπ. Μπογδάνο, όπου ζητήσαμε λύσεις για τα μικρά λιμάνια. Αντ’ αυτού νομίζω ότι προσθέτουν περιουσιακά στοιχεία στον ΟΛΚΕ, που σκέπτονται να τον παραδώσουν σε ιδιώτες».
Ο κ. Τρεπεκλής υπενθύμισε επίσης ότι «υπάρχει και η εκκρεμότητα με τη λιμενική ζώνη από το παρελθόν, την παραλιακή της Γαρίτσας, από τον ΝΑΟΚ έως το Ναυτίλο, τις πλατείες που πρέπει να παραχωρηθούν στο Δήμο και το διεκδικούμε ακόμη. Δεν είναι λιμενική ζώνη, δεν επιχειρεί εκεί ο ΟΛΚΕ, δεν γίνονται λιμενικές λειτουργίες. Είναι οδικός άξονας που βρίσκεται στα σπλάχνα του Ιστορικού Κέντρου της πόλης και πρέπει εμείς να έχουμε την ευθύνη διαχείρισής του». Ενώ αναφερόμενος και στα μικρά λιμάνια τόνισε ότι «δίνουμε μάχες να επιστρέψουν τα λιμάνια της περιφέρειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων, των επαγγελματιών, των ερασιτεχνών αλιέων δεν μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες και την επόμενη ημέρα εκείνος να τα διαχειριστεί σύμφωνα με τα συμφέροντά του».
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας ξεκαθάρισε ότι η συνάντηση που θα έχει αύριο με τον κ. Γεωργιάδη θα είναι μια τελευταία προσπάθεια για συνεργασία και διάλογο, αλλά σε κάθε περίπτωση η αντίθεση του Δήμου Κέρκυρας είναι δεδομένη.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, υπενθύμισε ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει απόφαση για σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου να υπάρχει φορέας διαχείρισης των λιμανιών αλλά και να μπορέσουμε να βρούμε και πηγές χρηματοδότησης. Αν είχε προχωρήσει η Πολιτεία στην ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου τα πράγματα θα ήταν αλλιώς σήμερα. Αντ’ αυτού αδιαφόρησαν για τα λιμάνια που οι ίδιοι χαρακτήρισαν ορφανά και αναγκάστηκε σε πολλές περιπτώσεις ο Δήμος Κέρκυρας, από το φτωχό του ταμείο, να παρέμβει για αποκαταστάσεις. Το Κράτος να καταλάβει ότι πρέπει να αναλαμβάνει και τις υποχρεώσεις του και οι υποχρεώσεις σημαίνουν και χρηματοδοτήσεις».
Προς: τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη
Υφυπουργό Ανάπτυξης,
Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας
Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας συγχαρώ και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στα καθήκοντα που σας ανέθεσε ο Πρωθυπουργός σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.
Ελπίζω η παρουσία σας να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίλυση των παρακάτω προβλημάτων που θα σας αναφέρω και άπτονται της δικής σας αρμοδιότητος.
Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο
Η Νέα Δημοτική Αρχή είχε την πολιτική βούληση να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αντιλαμβανόμενη το οξύ πρόβλημα της εγκατάλειψης των λιμενικών εγκαταστάσεων στο νησί που από το 2002 και μετά παραμένουν χωρίς φορέα διαχείρισης.
Μέχρι σήμερα το ΥΘΥΝΑΛ επικαλούμενο τη μη ύπαρξη νομικού πλαισίου και μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ουσία του θέματος, απορρίπτει το αίτημα.
Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, τα προβλήματα οξύνθηκαν μεγάλες ποσότητες φυκιών και άμμου συσσωρεύτηκαν στα λιμάνια της Λευκίμμης, του Αγ. Στεφάνου, του Μαθρακίου, του Πετριτή και της Αστρακερής, καθιστώντας τη λειτουργία τους απόλυτα προβληματική, χωρίς να υπάρχει φορέας διαχείρισης να επιληφθεί. Υπάρχει σωρεία επιστολών μου προς το ΥΘΥΝΑΛ, με τις οποίες; εκφράζω την αγωνία μου αλλά και την αδυναμία μου, ως Δημοτική Αρχή να επέμβω, χωρίς όμως να έχω βρει ουσιαστική ανταπόκριση.
Η από 24/10/2011 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αντί να λύνει το θέμα ριζικά, λειτουργεί ως συνήθως πυροσβεστικά δημιουργώντας συγχρόνως πολλά ερωτηματικά.
Το πρώτο σκέλος της απόφασης (Α) είναι σε θετική κατεύθυνση, αφού μετά από πιέσεις, ορίζει τον ΟΛΚΕ, ως φορέα διαχείρισης του Λιμένα Ερείκουσας, δίνοντας τη δυνατότητα ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, μην λαμβάνοντας για άλλη μια φορά υπ’ όψιν τον φυσικό αρμόδιο που θα πρέπει να είναι ο Δήμος της Κέρκυρας.
Το δεύτερο σκέλος (Β), πιστεύω ότι επαναφέρει τα όρια της Λιμενικής Ζώνης σ’ αυτά που περιγράφονται στο άρθρο 2 του υπ’ αριθμ. 390/20-09-1993 (τ. Α-165) Π.Δ., δυνάμει του οποίου το τότε Λ.Τ. Κερκύρας και Παξών είχε στα όρια δικαιοδοσίας του, τα παράλια ολόκληρου του Νομού Κερκύρας.
Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εγκρίνει την εκχώρηση του ΟΛΚΕ κατά 100% στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, μήπως με τη συγκεκριμένη παράγραφο, υποθηκεύουμε και τα παράλια του νησιού μας.
Γι’ αυτό κ. Υπουργέ σας παρακαλώ να επανεξετάσετε το θέμα εισερχόμενος στην ουσία του προβλήματος, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν και την άποψη του Δήμου Κέρκυρας που επιγραμματικά είναι:
Το διαχειριστικό πλέγμα ΔΗΜΟΣ-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ-ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ είναι το μόνο που μπορεί να λειτουργήσει πρακτικά για την επίλυση των προβλημάτων στα Περιφερειακά Λιμάνια του νησιού.
2. Διοικητικό Συμβούλιο ΟΛΚΕ Α.Ε και σύνθεσή του.
Ήδη από τριμήνου εκκρεμεί ο ορισμός νέου Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από παραίτηση μελών του προηγούμενου, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην καλή μέχρι σήμερα συνεργασία του Δήμου με τον ΟΛΚΕ, που είναι απολύτως απαραίτητη, αφού μεγάλα τμήματα της Λιμενικής Ζώνης ευρίσκονται στον πυρήνα του αστικού ιστού της πόλης μας.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το ΥΘΥΝΑΛ, θα πρέπει έγκαιρα να απεντάξει από τη Λιμενική Ζώνη αρμοδιότητας του ΟΛΚΕ Α.Ε. τα παραπάνω τμήματα, προ της παραχώρησης της Ανωνύμου Εταιρείας σε επενδυτές.
Ως προς τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, νομίζω, ότι θα πρέπει να επανέλθουμε στα προβλεπόμενα στο ν. 2932/2001 (Ά 145), με συμμετοχή των φορέων (Δήμαρχος Κερκύρας, Δήμαρχος Παξών) σ’ αυτήν.
Δυστυχώς, η μονοπαραταξιακή σύνθεση που επελέγη το 2004, μόνο αρνητικά αποτελέσματα έφερε στον τρόπο διοίκησης των οργανισμών.
Κύριε Υπουργέ,
Προσπάθησα συνοπτικά να σας παρουσιάσω τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης και είναι της απολύτου αρμοδιότητάς σας και να προσθέσω ότι είμαι στη διάθεσή σας, οποτεδήποτε για κάθε διευκρίνιση.
Επίσης, πιστεύω ότι μία συνάντηση στο Υπουργείο θα μου δώσει την ευκαιρία να σας ενημερώσω αναλυτικότερα και να σας πείσω για το δίκαιο των απόψεών μας.
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας
Ιωάννης Τρεπεκλής