ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑ Σοφία Αράβου-Παπαδάτου Μέλος της Κ.Π.Ε. της Δημοκρατικής Αριστεράς


Όπως κάθε χρόνο, τιμάμε τους γενναίους Έλληνες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου, όλους τους Έλληνες, οι οποίοι συνενωμένοι, Δεξιοί και Αριστεροί, επάνω στα βουνά σαν αντάρτες, κατάφεραν ένα γερό πλήγμα, στη Χιτλερική Γερμανική Μπότα, αλλά και σε ολόκληρο τον ναζιστικό-φασιστικό άξονα, που φιλοδοξούσε να κατακτήσει την ηγεμονία του κόσμου.
Κορυφαίο γεγονός εκείνης της εποχής, είναι η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Ακολουθώντας την ελληνική σιδηροδρομική γραμμή, φτάνουμε στο Γοργοπόταμο, στην πασίγνωστη γέφυρα της Φθιώτιδας, μια περιοχή που το ορεινό της ανάγλυφο προσφερόταν για τη δράση του καπετάνιου του ΕΛΑΣ-Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, του Άρη Βελουχιώτη. Μια περιοχή στην οποία έφθασε και ο στρατηγός Ζέρβας του ΕΔΕΣ-Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου, με τους άντρες του, από τα βουνά της Δυτικής Ελλάδας. Ήρθε, προκειμένου να ενώσει τις δυνάμεις του με το ΕΑΜ- ΕΛΑΣ και τους Άγγλους κομάντος-σαμποτέρ του Έντι Μάγερς και του Κρις Γουντχάους, που έφτασαν από το Κάϊρο, έπεσαν με αλεξίπτωτα στην περιοχή, με στόχο την ανατίναξη της γέφυρας, μέσα από την έννοια, «η ισχύς εν τη ενώσει». Σαν συμπλήρωμα αυτής της μικρής ιστορικής αναδρομής να θέσουμε κάποια ερωτήματα: Γιατί να ανατιναχτεί η γέφυρα του Γοργοπόταμου; Γιατί ήταν σημαντικό να γίνει κάτι τέτοιο; Ήταν πραγματικά πολύ σημαντικό, για να ανακοπεί η τροφοδοσία του Ρόμελ, του Γερμανού στρατάρχη, που πολεμούσε σαν θηρίο, στα βόρεια παράλια της Αφρικής, με στόχο να συνενώσει τον ιταλο-γερμανικό άξονα με τον τρίτο ασιατικό του πόλο, την Ιαπωνία, ώστε η ηγεμονία τους να ολοκληρωθεί και να γίνει σταδιακά παγκόσμια. Αυτό έπρεπε να παρεμποδιστεί με κάθε τρόπο, και όντως σταμάτησε για αρκετό καιρό η σιδηροδρομική τροφοδοσία του Ρόμελ μέσα από το σώμα της Ελλάδας, με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοεμβρίου του 1942.

Η ιστορία όμως εκτός από τη μνήμη και την τιμή στην ηρωική πράξη, πρέπει να είναι γνωστή και να την μελετάμε, για να αποφεύγεται η επανάληψη λαθών, για να προλαβαίνουμε καταστάσεις και κυρίως για να μπορούμε να προβλέψουμε γεγονότα, να μπορούμε να ανακόψουμε τις ιστορικά αποδεδειγμένες επεκτατικές τάσεις κάποιων λαών. Για να μπορούμε να αναφερόμαστε στις γενναίες πράξεις, με ειρηνική και πολιτισμική πλαισίωση και καθόλου με βάθρα ηρωισμών εμπόλεμης βίας, επιθετικής ή και αμυντικής.

Ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας και ολόκληρη η Ευρώπη, βιώνει έναν ανελέητο και αναίμακτο μέχρι στιγμής, αλλά απάνθρωπο οικονομικό πόλεμο. Έναν πόλεμο που οδηγεί στην εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας. αλλά και ολόκληρου του ευρωπαϊκού νότου. Ένας «πόλεμος» που σταδιακά και μεθοδευμένα, εμπλέκει ολόκληρη την Ευρώπη, Βορρά και Νότου. Η τρέχουσα και αποτυχημένη πολιτική της ευρωζώνης με κύρια εισηγήτρια τη Γερμανία, ξανά ο ίδιος πρωταγωνιστής, ακολουθώντας μία άκαμπτη πολιτική πορεία, σαν Μέσο Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) σταθερής τροχιάς, σαν άλλος σιδηρόδρομος άκαμπτης σιδηροτροχιάς του 40, έχει μοναδικό στόχο τη μεταφορά «πολεμοφόδιων» στη σύγχρονη Αλεπού της Ερήμου, στον σύγχρονο Ρόμελ του χρηματοοικονομικού συστήματος, στους Τραπεζικούς Αδηφάγους Δανειστές μας. Αποτελεί μοναδικό στόχο και σκοπό, άσχετα αν στο πέρασμά του, αυτό το ανελαστικό «πολιτικό τραίνο» ποδοπατά ανθρώπινα δικαιώματα, εργασιακά κεκτημένα, άσχετα αν γονατίζει την κοινωνία και διασπά την ενότητα του κοινωνικού ιστού, αδιάφορο αν καταργεί τη δημοκρατία και την ελευθερία των λαών.

Είναι σκληρό το χρηματοοικονομικό σύστημα, είναι γνωστό. Ο λαός όμως είναι σκληρότερος. Η λέξη λαός προέρχεται από το αρχαιοελληνικό λάας, που σημαίνει λίθος, σημαίνει πέτρα και δυστυχώς σε μία άλλη επέτειο, αυτή της 28ης Οκτωβρίου και όχι μόνο, είδαμε τις πέτρες να σηκώνονται επί δικαίων και αδίκων, ενάντια στην πολιτική του νέου, γερμανικά κατευθυνόμενου, πολιτικού άξονα των ημερών μας. Ενάντια στη μεθοδευμένη απώλεια της Εθνικής μας Κυριαρχίας.

Στα χρόνια του σαράντα, ο ναζιστικός καταπέλτης διόρισε κυβέρνηση των προθύμων, για να την υπηρετήσουν. Σήμερα, πάντα με το μορμολύκειο του φόβου της κατάρρευσης, της επανόδου στη δραχμή, συγκροτήθηκε κυβέρνηση με επικεφαλής τεχνοκράτη των Αγορών, παρακάμπτοντας τη λαϊκή βούληση και χωρίς διενέργεια εκλογών. Οι Έλληνες και ιδιαίτερα τα δοκιμαζόμενα κοινωνικά στρώματα, βιώνουν συνθήκες μιας νέας Κατοχής, της κατοχής των Τραπεζών. Οι ατάραχοι εντεταλμένοι οικονομικοί διαχειριστές έχουν οριστεί να εφαρμόσουν απαράβατες πολιτικές, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο χάος. Ας ευχηθούμε να μην οδηγήσουν παράλληλα, ξανά «στο βουνό» κάποιους άλλους γενναίους, ανθρωπιστές και ιδεολόγους. Να μην επαναληφθεί η ιστορία ως φάρσα, αλλά με σεβασμό στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Η βία γεννά βία δυστυχώς, και αυτό είναι που πρέπει όλοι να αναλογιστούμε. Πριν φτάσουμε να χρειαστούμε την εφεύρεση ενός άλλου Οπενχάϊμερ της Πυρηνικής Βόμβας, για να σταματήσουμε τη λαίλαπα της κατάρρευσης της ευρωζώνης, υπάρχει ο δρόμος της πολιτικής αλληλεγγύης. Ο δρόμος της ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης με την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή της ΕΚΤ-Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με την έκδοση νέου χρήματος, σαν ελάχιστες, επιλεκτικές αναφορές.

Μπορούμε να αποφύγουμε την «ανατίναξη» στον σύγχρονο «Γοργοπόταμο», της άκαμπτης, κυρίως γερμανικής «πολιτικής σιδηροτροχιάς», από τα κοινωνικά κινήματα με άλλα λόγια, που εμφανίζονται και απλώνονται παγκόσμια.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος σταμάτησε με την πυρηνική καταστροφή της Χιροσίμα. Ο σύγχρονος οικονομικός «πόλεμος», αν τον αφήσουμε να εξελιχθεί, ίσως χρησιμοποιήσει καταστροφικά νέες μορφές ενέργειας που μπορεί να ανακαλυφθούν (αόρατη ύλη). Αναπαράσταση του επιταχυντή αδρονίων CERN, εκτίθεται ήδη στο σχολείο «Γερμανική Αγωγή» στην Παλλήνη της Αττικής. Σαν υποθετικό τραγικό λογοπαίγνιο.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, αξίζει την τιμή και την μνήμη μας, με όλα τα θετικά και αρνητικά συγκριτικά διπλότυπα που μπορεί να ανακινήσει.

Δύο επιπλέον επισημάνσεις.

Μιλώντας στη γλώσσα της κ. Μέρκελ, πρέπει να πούμε ότι το Zeitgeist, το Πνεύμα των Καιρών, δεν ταιριάζει με την ομοφωνία του λειτουργισμού, των ξεπερασμένων και μονοσήμαντων δηλαδή μοντέλων εξουσίας που οδήγησαν στο βομβαρδισμό του Περλ-Χάρμπορ, στον Κόλπο των Χοίρων, στην πτώση του διαστημόπλοιου Challenger. Τα μοντέλα εξουσίας του ατομικισμού, που αναπτύχθηκαν στην Αμερική, κυρίως από Γερμανούς Κοινωνικούς Ψυχολόγους που μετανάστευσαν εκεί, χρειάζονται τη συμπληρωματικότητα των ευρωπαϊκών, αλλά αγνοημένων μοντέλων διακυβέρνησης που εισηγούνται από ενεργές καινοτόμες μειονότητες, με ανθρωπιστικό, ολιστικό και κοινωνικό περιεχόμενο.

Επιπλέον, πρέπει να επισημάνουμε την κατάρρευση των αριθμών, το πληθωριστικό χρήμα εκείνης της εποχής, την πείνα, το θάνατο πολλών ανθρώπων, τις κακουχίες. Οι σημερινές αντιστοιχίες μας δείχνουν την ενεργοποίηση του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου με εστίαση συνεχώς στην ανάλυση αριθμητικών δεδομένων. Αυτό οδηγεί στην αποδυνάμωση του δεξιού εγκεφαλικού ημισφαιρίου, που φιλοξενεί το συναίσθημα. Στο δεξί εγκεφαλικό ημισφαίριο όμως, εκτός από το συναίσθημα, βρίσκονται εγκατεστημένα και τα πάθη. Με τη μονοσήμαντη τεχνοκρατική εκπαίδευση των πληθυσμών, το συναίσθημα είναι ήδη παραγκωνισμένο. Ας μη φοβούνται τόσο και μας κατακλύζουν με αριθμούς. Κάποια άρθρα εφημερίδων θυμίζουν πλέον τα ψιλά γράμματα ασφαλιστικών συμβολαίων που κανείς δεν διαβάζει.

Έχουν ανατινάξει οι ίδιοι τη γέφυρα του εγκεφαλικού μας «Γοργοπόταμου», που συνδέει τον ορθολογισμό και τους αριθμούς, με το συναίσθημα, την Τέχνη, την Αισθητική και τον Πολιτισμό. Η μονοσήμαντη τεχνοκρατική εκπαίδευση δεν επιτρέπει την ανατροφοδότηση μεταξύ των ημισφαιρίων, με επικυριαρχία των αριθμών και με συνέπεια όλα αυτά που βιώνουμε σήμερα.

Τελειώνοντας, πρέπει να πούμε την τελευταία λέξη: ελαστικότητα στη διαπραγμάτευση και αλλαγή πολιτικής, αυτή είναι η λύση, ‘όπως εισηγούνται τα ευρωπαϊκά μοντέλα επιρροής και διακυβέρνησης. Είναι το αντίδοτο στη σκληρή πολιτική γραμμή «σταθερής τροχιάς», που στηρίζεται από τη Γερμανία. Όλοι κάτι πρέπει να διαθέσουμε, αν θέλουμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά και με ανθρώπινο πρόσωπο υγιούς ανάπτυξης. Οι Τράπεζες πρέπει να διαθέσουν χρήμα και οι λαοί καλλίτερο δημοσιονομικό σχεδιασμό, χωρίς διαπλοκές, χωρίς διαφθορά και ανεξέλεγκτες εξαρτήσεις της Αγοράς. Η Ελλάδα, σαν ιδιαίτερη περίπτωση και με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της, του περιβάλλοντος, της διατροφής, του τουρισμού και του πολιτισμού, έχει τη δυνατότητα γρήγορης και σωστής ανάπτυξης μέσα από το αλληλέγγυο πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρακάμπτοντας τα λάθη των εταίρων μας.

Σε αυτήν την περίπτωση, αυτή θα είναι Εθνική Αντίσταση για να τιμήσουμε τη Δημοκρατία που γεννήθηκε στη χώρα μας, και τον κάθε «Γοργοπόταμο» πάντα θα τον τιμούμε, αλλά δεν θα χρειαστεί να τον ξαναδούμε.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ