Η δεύτερη συνάντηση των φορέων για την κατάρτιση του «Επιχειρησιακού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΣΑΑΧ)» πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Δημαρχείου.
Στην συνάντηση έγινε παρουσίαση της Α’ Φάσης του Σχεδίου και ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με προτάσεις των φορέων.
Ο Δήμος Κεφαλονιάς έχει αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή του εταιρικού σχήματος που θα δημιουργηθεί με τοπικούς αναπτυξιακούς φορείς. Στην συνάντηση προήδρευε ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης και συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Πυλαρινός Δημήτρης και Σπύρος Ματιάτος, υπηρεσιακοί παράγοντες και σύμβουλοι του Δήμου, ο κ.Γεράσιμος Γασπαρινάτος, Διευθυντής Δ.Ε.Υ.Α. Κεφαλλονιάς, ο κ. Βασίλης Καμπίτσης, Δ.Ε. της ΔΕΥΑΚ, η κ. Τερψιχόρη Μαρκάτου, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας καταλυμάτων, ο κ. Σωτήρης Ματιάτος, Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Κεφ/νιάς και Ιθάκης, οι κ.κ. Μπαζίγος Κων/νος και Τζανάτος Παναγιώτης από τον Συνεταιρισμό Ρομπόλας, ο κ. Σπύρος Αλυσανδράτος από την ΕΑΣΚΙ, ο κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος, από την Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλληνίας- Ιθάκης, ο κ. Κοκκόσης Διονύσιος μέλος του Δ.Σ. του ΟΚΑΠ.
Στην συνάντηση παραβρέθηκε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς κος Σωτήρης Κουρής επικεφαλής υπηρεσιακών παραγόντων, ο οποίος στην αναλυτική παρέμβαση του εξέφρασε την υποστήριξη του στο Σχέδιο.
Οι επιλέξιμες περιοχές είναι οι Δημοτικές και Τοπικές Ενότητες: Ελειού-Πρόννων Ερίσου Λειβαθούς Ομαλών Πυλαρέων Σάμης (Οι Τ.Κ. : Πουλάτων, Πυργίου, Χαλιωτάτων) και επιπλέον επιλέξιμες ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Ως μέγιστος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) του προς έγκριση Επιχειρησιακού Σχεδίου έχει ορισθεί το ποσό των 6.000.000 €, εκ των οποίων τα 4.000.000 € θα αφορούν δράσεις ολοκληρωμένης ανάπτυξης και τα υπόλοιπα ενισχύσεις για τη διαφοροποίηση του τοπικού παραγωγικού συστήματος (ενισχύσεις ΜΜΕ). Ο συνολικός προϋπολογισμός που τελικά θα εγκριθεί, θα αποτελεί συνάρτηση της ωριμότητας των προτεινόμενων δράσεων.
Ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης, δήλωσε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η διεκδίκηση κάθε διαθέσιμου πόρου και η αξιοποίηση τους για την βελτίωση των συνθηκών παραγωγής, διαβίωσης και προβολής του νησιού μας, ώστε στην δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα, η Κεφαλλονιά να μπει στην πρωτοπορία της ανάπτυξης, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της, ειδικά στις αγροτικές και μειονεκτικές περιοχές.