ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Στις 50.000 οι αιτήσεις εξαίρεσης από το χαράτσι

Tο Υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή προς τη ΔΕΗ, να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους έχουν υποβάλλει αίτηση εξαίρεσης από το ειδικό τέλος ακινήτων εξαιτίας προβλημάτων υγείας ή δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, μέχρι να αξιολογηθούν από τους εφόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www1.gsis.gr/taxisnet2/eta, έχει δεχθεί περισσότερες από 22.000 αιτήσεις φορολογουμένων για εξαίρεση από το ειδικό τέλος ενώ αν υπολογιστούν και οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις εφορίες, τότε προσεγγίζουν τις 50.000.
Οι αιτήσεις αυτές δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα (θα κριθούν από τους Εφόρους οι οποίοι θα αποφανθούν είτε για αναστολή διακοπής του ρεύματος, είτε για μείωση του τέλους , είτε ακόμα και για διαγραφή του σε ακραίες περιπτώσεις) και μέχρι να αξιολογηθούν η εντολή που έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευ. Βενιζέλος σε σύσκεψη με στελέχη της ΔΕΗ ήταν να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν από όσους έχουν υποβάλλει αιτήσεις.

Στην ίδια σύσκεψη άλλωστε αξιολογήθηκαν και τα στοιχεία από τις εισπράξεις εσόδων σύμφωνα με τα οποία μέχρι τις 5 Ιανουαρίου είχαν εισρεύσει έσοδα 1,1 δισ. ευρώ από το ειδικό τέλος ακινήτων, με το ποσοστό εισπραξιμότητας στο 85%.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι εάν το ποσοστό εισπραξιμότητας διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα , τα συνολικά έσοδα από το ειδικό τέλος για το 2011 θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ ενώ ακόμα και αν το ποσοστό εισπραξιμότητας υποχωρήσει στο 70%, οι εισπράξεις θα αγγίξουν το 1,9 δισ. ευρώ.

Επί της διαδικασίας των εξαιρέσεων οι φορολογούμενοι που επικαλούνται οικονομική αδυναμία πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμπληρώνοντας τη φόρμα που βρίσκεται στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www1.gsis.gr/taxisnet2/eta.

Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν από μόνοι τους την ηλεκτρονική αίτηση θα μπορούν να την υποβάλλουν χειρόγραφα στην εφορία τους, η οποία θα προωθεί στη συνέχεια την καταχώρισή της στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Με τη σειρά της η Γ.Γ.Π.Σ., αφού επεξεργαστεί τις αιτήσεις και τα στοιχεία αυτών, αποστέλλει αρχείο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την οριστική εξέταση αυτών και ο προϊστάμενος της Εφορίας θα μπορεί να αποφασίζει, εκτός από την αναστολή διακοπής του ρεύματος, είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις – που είναι δύο για το έτος 2011 και πέντε για το έτος 2012 – είτε τον περιορισμό του ποσού του τέλους σε ύψος που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.

Για τη δεύτερη κατηγορία εξαιρέσεων, που αφορά σε φορολογούμενους για τους οποίους συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ή του προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους, δεν απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις αποκλειστικά αρμόδιος να διαπιστώσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις αναστολής της έκδοσης εντολής διακοπής του ρεύματος και της εκτέλεσής της είναι ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για τη φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ., ο οποίος εκδίδει σχετική πράξη, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα εξής:

Σε συνέχεια της πρωινής σχετικής ανακοίνωσης και επειδή επιχειρείται για πολλοστή φορά να δημιουργηθεί μια αλλοιωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει γύρω από το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνονται τα εξής:

1. Όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κανέναν που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων.

2. Ήδη το πάρα πολύ υψηλό ποσοστό εξόφλησης δείχνει πως τα νοικοκυριά, παρά τις δυσκολίες τους, αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα το μέτρο αυτό, που είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της χώρας που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το PSI και για το νέο πρόγραμμα στήριξης.

3. Παραβιάζουν ανοιχτές θύρες όσοι δείχνουν να ενδιαφέρονται μη τυχόν και διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής ή σε κατάσταση ανάγκης. Καμία τέτοια διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρόκειται να γίνει. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Υπουργό των Οικονομικών στην διοίκηση της ΔΕΗ είναι αυστηρές και σαφείς.

4. Οι καταστάσεις όλων όσων έχουν ζητήσει είτε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ηλεκτρονικά, είτε από τις ΔΟΥ, εξαίρεση, μείωση ή ρύθμιση σε σχέση με το ειδικό τέλος, έχουν διαβιβαστεί στη ΔΕΗ και σε κανέναν που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις αυτές δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, έως ότου αποφανθούν, όπως προβλέπει ο νόμος, τα αρμόδια όργανα. Οι σχετικές αποφάσεις των προϊσταμένων των ΔΟΥ, εφόσον υπάρχουν αντιρρήσεις του ενδιαφερομένου, θα εξετάζονται σε δεύτερο βαθμό από τριμελείς επιτροπές υψηλόβαθμων στελεχών της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

5. Είναι, επίσης, ανακριβές ότι λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την υποβολή σχετικών αιτήσεων. Τέτοια προθεσμία δεν έχει τεθεί.

6. Όλα τα σχετικά θέματα, που είχαν περιληφθεί αρχικά σε εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν περιληφθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο και φέρει τις υπογραφές όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, των προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ.

7. Επί δεκαετίες τώρα, η ΔΕΗ διακόπτει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες της που δεν εξοφλούν τα τιμολόγιά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν ζητούν διακανονισμό και δοσοποίηση. Αυτό είναι κάτι τελείως άσχετο με το ειδικό τέλος επί των ακινήτων.

8. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σε συμφωνία με την Κεντρική Ένωση Δήμων ρυθμίστηκε ο τρόπος με τον οποίον διορθώνονται τα κρίσιμα στοιχεία κάθε ακινήτου (εμβαδόν, τιμή ζώνης, παλαιότητα) τόσο στα αρχεία κάθε δήμου, όσο και στα αρχεία της ΔΕΗ και τα αρχεία της ΓΓΠΣ, ώστε να υπάρχει ενιαία εικόνα σε κάθε ακίνητο.

9. Συμπέρασμα: Κανένα νοικοκυριό δεν πρέπει να θεωρήσει ότι διατρέχει κίνδυνο να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επειδή δεν κατεβλήθη το ειδικό τέλος, εφόσον έχει ζητήσει να υπαχθεί σε καθεστώς εξαίρεσης, μείωσης ή ρύθμισης και εφόσον συντρέχει πραγματική και αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής.

Αντίδραση Ν.Δ.

Με αφορμή τις επικείμενες διακοπές ρεύματος Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την ώρα που -σε πολλές περιοχές της χώρας- επικρατεί πολικό ψύχος, οι συναρμόδιοι υπουργοί επιμένουν στην απόφασή τους να κόψουν το ρεύμα από χιλιάδες νοικοκυριά, που δεν μπορούν να πληρώσουν το τελευταίο χαράτσι στα ακίνητα.

Αγνοούν ακόμη και την Ευρωπαϊκή Οδηγία που -όπως πρόσφατα επεσήμανε και ο αρμόδιος Επίτροπος- υποχρεώνει τα κράτη – μέλη να μην εξαρτούν το δικαίωμα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τις φορολογικές υποχρεώσεις και τους επιβάλλει να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές.

Αγνοούν, προπάντων, τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες νοικοκυριά και, αντί να αναλάβουν πρωτοβουλίες διόρθωσης των αποφάσεών τους, αποδεικνύουν πρωτόγνωρη κοινωνική αναλγησία».

Στην ανακοίνωση απάντησε το Υπουργείο Οικονομικών αναφέροντας:

"Σχετικά με δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ, περί δήθεν διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνονται τα εξής:

Αν ο εκπρόσωπος της ΝΔ έκανε τον κόπο να διαβάζει τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης που στηρίζει το κόμμα του, αν τηρούσε στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας και αν είχε την πρόνοια, πριν εκδώσει ανακοινώσεις, να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του ρωτώντας τα αρμόδια υπουργεία, δεν θα έκανε τον κόπο να εκδώσει αυτήν την απολύτως αβάσιμη ανακοίνωση".


ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ