Μάρνυ Παπαματθαίου
Παρέμβαση υπέρ του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ που έχουν προσβάλει από κοινού όλες οι διοικήσεις τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έκαναν σήμερα πέντε καθηγητές πανεπιστημίου.
Οι πέντε καθηγητές παραθέτουν σειρά νομικών επιχειρημάτων υπέρ του Νόμου, επιχειρώντας να αντικρούσουν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας όσα ήδη υποστήριξαν οι συνάδελφοί τους, νομικοί και συνταγματολόγοι, που εκπροσωπούν τις διοικήσεις των πανεπιστημίων. Πρόκειται για τους κ.κ. Ν. Αλιβιζάτο, Αντ. Μανιτάκη, Μιχ. Δρόσο, Μιχ. Σταθόπουλο, Στ. Τσακυράκη.
Κατόπιν αυτού, αναμένεται «νομική μάχη» στις 3 Φεβρουαρίου, ημέρα που ο νέος Νόμος για τα πανεπιστήμια θα εισαχθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με το αίτημα ακύρωσης διατάξεών του. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα ιδιαίτερα κρίσιμο μήνα, καθώς στην διάρκεια του έχουν προσδιοριστεί οι εκλογικές διαδικασίες για την εκλογή των πρώτων οκτώ εσωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης στα περισσότερα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας.
Την ίδια στιγμή, αναβολή της διαδικασίας εκλογής των νέων Συμβουλίων Διοίκησης στα πανεπιστήμια, έως ότου εκδικαστεί η σχετική προσφυγή των ΑΕΙ για τον τρόπο των μελών τους αλλά και του τρόπου σύνθεσης τους, ζητάει και η Ομοσπονδία των καθηγητών πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ). Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωσή της: «Η Διοικούσα Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη της τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά τη διαδικασία εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και με δεδομένο ότι:
- ούτε η Ομοσπονδία ούτε κανένα διοικητικό όργανο των πανεπιστημίων δήλωσε ποτέ ότι αρνείται να εφαρμόσει τον νόμο,
- έχουμε επανειλημμένως τοποθετηθεί ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή βίας στα πανεπιστήμια και επομένως και στην περίπτωση βίαιων αντιδράσεων κατά του νόμου όπως οι στοχοποιήσεις συναδέλφων μελών των Οργανωτικών Επιτροπών,
- οι πιεστικές πρακτικές του υπουργείου Παιδείας, με το διορισμό των μελών των Οργανωτικών Επιτροπών και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που προβλέπει, έχουν δυναμιτίσει τη λειτουργία των Ιδρυμάτων,
καταλήγει στα εξής:
- η καθολική προσφυγή των πανεπιστημίων της χώρας για τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα βασικών διατάξεων του νέου νόμου, η εκδίκαση των οποίων έχει τοποθετηθεί στις 3 Φεβρουαρίου, καθιστά απαραίτητη την αναβολή της διαδικασίας εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και την αποσύνδεσή τους από τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, όπως στρεβλά προβλέπει ο νόμος
- το ίδιο διάστημα, το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει στην απρόσκοπτη συνέχιση της διαδικασίας εξέλιξης όλων των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ που πληρούν τις προϋποθέσεις και αδικαιολόγητα λιμνάζουν εδώ και μήνες».