Τα επώδυνα μέτρα που ζητά η Τρόικα προκειμένου η χώρα μας να πάρει το νέο δάνειο και να αποφευχθεί η χρεοκοπία βρίσκονται περίπου από τις 5 το απόγευμα στο τραπέζι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το νέο πακέτο διαφοροποιείται από αυτό που δόθηκε λίγο νωρίτερα στη δημοσιότητα, ενώ περιλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στον κατώτατο μισθό για τους νεοεισερχόμενους στο στίβο εργασίας, μειώσεις στις συντάξεις του ΝΑΤ στο 7% και άρση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ.Στο προσκήνιο επανέρχεται η εφεδρεία, ενώ παγώνουν οι μισθοί μέχρι το 2015. Mειώσεις θα υποστούν κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Η έναρξη αναδρομικής εφαρμογής των μέτρων είναι η 1/1/2012.
Αναλυτικά, μεταξύ των μέτρων που περιέχονται στο κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών είναι:
Μειώσεις στις συντάξεις
* Νόμος πλαίσιο για τα επικουρικά ταμεία με στόχο τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (600 εκ. ευρώ μείωση). Το μέτρο εξειδικεύεται σε μειώσεις 15% των κυρίων ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και 7% μειώσεις στο ΝΑΤ.
* Επανεξέταση στα τέλη Ιουνίου των ταμείων που έχουν περιοδικές εφάπαξ καταβολές.
* Σύστημα συλλογής ασφαλιστικών εισφορών. Αναθεώρηση της μεθόδου συλλογής εισφορών. Ολοκλήρωση προγράμματος έως Σεπτέμβριο 2012. Από το Μάρτιο 2012 ενοποίηση είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ενοποίηση ελέγχου καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Μείωση βασικού μισθού
* Μείωση του κατά 22% σε όλα τα επίπεδα.
* Πάγωμα του κατώτατου στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωση έως το πέρας της προγραμματικής περιόδου.
* Επιπρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών).
Ψαλίδι στα επιδόματα
Μέτρα για διακοπές προγραμμάτων και εισοδηματικό όριο για την παροχή επιδομάτων με στόχο την εξοικονόμηση ποσού ύψους 1,5% του ΑΕΠ, για την περίοδο ισχύος του προγράμματος (2013-2015).
Σαρωτικές ανατροπές στα εργασιακά
* Μέγιστη διάρκεια συλλογικών συμβάσεων τρία χρόνια.
* Οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος.
* Μετενέργεια: μείωση του χρόνου της από έξι μήνες σε τρεις.
* Στο βαθμό που δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών ως βάση θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ.
* Διατηρούνται γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).
* Κατάργηση μονιμότητας σε όλες τις εταιρίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες).
* Πάγωμα ωριμάνσεων μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
* Κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Στη διαιτησία μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί. Λαμβάνονται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρίας.
Απολύσεις και άρση μονιμότητας στο Δημόσιο
* Επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
* Επανεξέταση μισθολογικών κλιμακίων.
* Μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 2011-2015.
* Διατήρηση προσλήψεων 1:5.
* Εργασιακή εφεδρεία.
* Μείωση συμβασιούχων.
* Περιορισμός εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο δημόσιο.