Σπ. Σπύρου: «Οι έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο δεν μας αφήνουν αδιάφορους»
Πλήρη ενημέρωση για το θέμα, συνεχή παρακολούθηση και επικοινωνία με το Γ. Μανιάτη
Με αφορμή του άρθρο του Περιφερειακού Συμβούλου, Γεράσιμου Φόρτε, στα τοπικά Μ.Μ.Ε. με τίτλο: «Η Πάτρα τα λεφτά κι εμείς,,, την βρώμα», ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, σε δηλώσεις του, αναφέρεται στις ενέργειες που έχει κάνει για το θέμα.
«Οι έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο», τόνισε ο Περιφερειάρχης, «με απασχολούν από την έναρξη του διαλόγου για αυτές.
Θεωρώντας ότι το θέμα έχει πολλές πτυχές, επηρεάζει την οικονομική ζωή των κατοίκων των νησιών του Ιονίου αλλά και το φυσικό Περιβάλλον, προχώρησα σε σειρά ενεργειών, προκειμένου να έχω πλήρη εικόνα.
Από το περασμένο καλοκαίρι και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Μανιάτη, στην Κέρκυρα, είχα συζητήσει μαζί του το θέμα, είχα ενημερωθεί για τα βήματα του Υπουργείου, ενώ παρακολουθώ στενά όλες τις προκηρύξεις διαγωνισμών για τις σεισμικές έρευνες, για τους όρους εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων και το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Σε προχθεσινή μου επικοινωνία με τον Υφυπουργό, Γιώργο Μανιάτη, έθεσα και το θέμα των πρόσφατων ανακοινώσεων για ανταποδοτικά οφέλη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λόγω των επιπτώσεων από τις έρευνες που θα γίνουν στις επιλεγμένες περιοχές.
Πρόκειται, όπως μου είπε ο κ. Μανιάτης, για τις περιοχές δυτικά του Πατραϊκού κόλπου, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα. Οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να έχουν κατατεθεί μέχρι τις 2 Ιουλίου.
Παράλληλα, στα μέσα της άνοιξης θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα. Στις 2 Μαρτίου, όπως μου είπε, θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη. Εντός 2 μηνών, από την ημερομηνία αυτή, θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών και σε ένα έως ενάμιση χρόνο θα υπάρξει η δυνατότητα προκήρυξης του διαγωνισμού εξόρυξης, εφόσον τα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά.
Συνεπώς, αυτό το χρονικό διάστημα θα είναι το καταλληλότερο για την οποιαδήποτε συζήτηση τόσο για τα περιβαλλοντικά θέματα όσο και για τα αντισταθμιστικά οφέλη.
Παρά ταύτα, ζήτησα από τον κ. Μανιάτη να παραστεί σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε κάποια από τις Περιφερειακές Ενότητες που θα οριστεί, προκειμένου να ενημερωθεί το σώμα – έστω και πρώιμα, αφού δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία - για τις ενέργειες του Υπουργείου και τον προγραμματισμό του σε σχέση με τις έρευνες στο Ιόνιο, κάτι που δεν αρνήθηκε ο Υφυπουργός.
Σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως είπε ο Υφυπουργός, στο Υπουργείο ΠΕΚΑ θα δημιουργηθεί «Πράσινο Ταμείο», ώστε να ωφεληθούν οι τοπικές κοινωνίες από τον ορυκτό πλούτο της χώρας και όταν λέμε τοπικές κοινωνίες αναφερόμαστε και στα Ιόνια Νησιά.
Καταλήγοντας, θέλω να πω ότι ως Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων δεν θα μπορούσα να αφήσω στην τύχη του ένα τόσο σοβαρό θέμα και ούτε να παραμείνει έξω από τα ενδιαφέροντά μας».