ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ναι" σε νέο μνημόνιο & PSI




Πέρασε από τη Βουλή και επί της αρχής και επί των άρθρων με ευρεία πλειοψηφία, αλλά και με αρκετές διαρροές από ΝΔ και ΛΑΟΣ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο μνημόνιο και το PSI.

Συνολικά ψήφισαν 278 βουλευτές και τo αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής:

  • Επί της αρχής: 199 "ναι" - 74 "όχι" - 5 "παρών"
  • Άρθρο1: 190 "ναι" - 83 "όχι" - 5 "παρών"
  • Άρθρο 2: 201 "ναι" - 74 "όχι" - 3 "παρών"
  • Άρθρο 4: 202 "ναι" - 74 "όχι" - 2 "παρών".

Προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος έκλεισε την ομιλία του με ένα μήνυμα προς τους βουλευτές.

"Σήμερα καλούμαστε όλοι να λάβουμε μια απόφαση καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας... Από τη δική σας ψήφο, εξαρτάται αν η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ ή αν θα οδηγηθεί σε μια άτακτη χρεοκοπία" ανέφερε ο κ. Παπαδήμος.


Ο κ. Παπαδήμος είπε στους βουλευτές ότι "ψηφίζοντας το οικονομικό πρόγραμμα και ανοίγοντας τον δρόμο για τη δανειακή σύμβαση" βάζουν τις νέες βάσεις για την εξυγίανση και την ανάκαμψη της οικονομίας και έτσι υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των πολιτών ακόμη κι εκείνων που -όπως είπε- σήμερα τους ζητούν να μην ψηφίσουν, γιατί ο άλλος δρόμος συνεπάγεται και για αυτούς απείρως μεγαλύτερες θυσίες.

"Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε το μέλλον της πατρίδας και των παιδιών μας, δεν αφήνουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια. Γνωρίζουμε όλοι ότι κρινόμαστε από την ιστορία. Και αν δεν καταφέρουμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, δεν θα μας το συγχωρήσει. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο ποιο είναι το πατριωτικό μας καθήκον. Και θα το πράξετε με την ίδια αποφασιστικότητα και ευθύνη που έχετε επιδείξει" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο κ. Παπαδήμος είχε πει ότι άκουσε με μεγάλη προσοχή την κριτική που ασκείται από πολλές πλευρές, χωρίς όμως να ακούσει ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις, για να προσθέσει: "Δυστυχώς η μόνη πραγματική εναλλακτική λύση στη σημερινή συμφωνία είναι μια καταστροφική χρεοκοπία. Το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται το πρόγραμμα αυτό είναι περιορισμένο σε σύγκριση με την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα ακολουθούσε αν δεν το υιοθετήσουμε".

Αναφερόμενος στους Έλληνες, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι "εργάζονται σκληρά, δεν αποφεύγουν τις θυσίες, ούτε επαιτούν". "Είμαστε -σημείωσε- υπερήφανος και φιλότιμος λαός, που αγωνιζόμαστε και θα τα καταφέρουμε να υπερβούμε την κρίση".

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του τόνισε ότι δύο χρόνια τώρα δίδεται ένας αγώνα απέναντι στις αγορές, ώστε να κυριαρχήσει η πολιτική έναντι των αγορών. "Το πρόβλημα είναι ευρύτερο, όμως το πρόβλημα είναι και δικό μας. Το τρίτο μέτωπό μας είναι το μέτωπο της πατρίδας μας. Κανένας δεν ανέχεται τις ύβρεις απέναντι στην πατρίδα μας", είπε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι όσοι σήμερα φωνάζουν να αποκτήσουμε την αξιοπιστία μας έχουν δίκιο. "Αγοράζουμε ξένα προϊόντα αντί να παράγουμε ελληνικά. Είμαστε από τις πιο εξαρτημένες χώρες στο πετρέλαιο. Εξάρτηση είναι το πελατειακό πολιτικό σύστημα", ανέφερε μεταξύ άλλων."Να κάνω αυτοκριτική; Έπρεπε να συγκρουστούμε πιο γρήγορα και πιο δυναμικά. Κάναμε όμως την αρχή", είπε. "Τα προβλήματα δεν δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια", σημείωσε.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η συνταγή των μνημονίων 1 & 2 δεν είναι σωστή η λάθος, αλλά η μόνη διαθέσιμη. "Δεν υπάρχει κάτι άλλο κάτι ιδεατό. Αυτό έχουμε καταφέρει και αυτό υπάρχει πάνω στο τραπέζι. Τώρα είναι η ώρα της υπευθυνότητας. Δεν δικαιούμαστε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν 2 χρόνια. Σήμερα απαιτείται θετική ψήφος", ανέφερε.

"Έχουμε διαχρονικά ευθύνη, φταίμε, αλλά δεν θα αφήσουμε τη χώρα να καταστραφεί. Πρέπει σήμερα όλοι, από δεξιά ή αριστερά, να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τελευταία δημοκρατική ευκαιρία. Ψηφίζουμε σήμερα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Όχι ως δυνάστες της Ελλάδας, αλλά ως απελευθερωτές της. Είναι δύσκολο το νέο πρόγραμμα, αλλά είναι η μόνη ελπίδα", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας πως δεν είναι έτοιμος για μια τέτοια 'ζαριά' για το μέλλον της χώρας. "Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο για μια τέτοια ζαριά. Μιλούμε για μια εθνική υπόθεση. Είναι πάνω από την κομματική πειθαρχία. Καταψήφιση δεν νοείται και δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες. Είμαι σίγουρος ότι θα σταθμίσουμε όλοι τις πολιτικές μας ευθύνες και θα λάβουμε τις σωστές αποφάσεις", τόνισε.

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε στην τοποθέτησή του ότι εάν η Βουλή σήμερα πει "όχι", η χώρα θα πέσει στον γκρεμό. "Αν κάνουμε το άλμα στο κενό τότε πάμε άμεσα σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία που θα οδηγήσει στη λεηλασία της χώρας, του λαού και του τόπου".

"Πρέπει -είπε- να βγούμε από το κάδρο της ευρωπαϊκής κρίσης και να θωρακιστούμε πριν πάρει η κατάσταση ανεξέλεγκτες διαστάσεις, να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο στον οποίο βυθιζόμαστε".

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η σημερινή θετική ψήφος θα ανοίξει τον δρόμο "για άμεσες εκλογές που θα λειτουργούσουν λυτρωτικά για κοινωνία και σταθεροποιητικά για δημοκρατία", τις οποίες τοποθέτησε χρονικά αμέσως μετά το PSI στις αρχές Απριλίου, στέλνοντας μήνυμα σε όσους "κωλυσιεργούν να πάψουν να το κάνουν".

Θέλοντας να δικαιολογήσει τη στάση του, είπε ότι δεν έχει αλλάξει η άποψη και η θέση της ΝΔ, αλλά έχουν αλλάξει τελείως τα δεδομένα, καθώς "τώρα η χώρα είναι δεμένη χειροπόδαρα και το χρέος μη βιώσιμο". "Αυτό που ψηφίζουμε σήμερα περιέχει ασφαλώς και τη λάθος συνταγή. Δεν είμαι μύωψ! Απλά προσπαθούμε αυτό να το μετριάσουμε" είπε και πρόσθεσε ότι το σημερινό ν/σ "περιέχει και κάτι άλλο, το κούρεμα του ελληνικού χρέους και τη μείωση των ελλειμμάτων και τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος, όχι των τραπεζιτών" ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε και πάλι θέμα κομματικής πειθαρχίας και απευθυνόμενος προς τα μέλη της Κ.Ο. του είπε: "Καθένας σας γνωρίζει την προσωπική εκτίμηση που του τρέφω... Δεν έβαλα χθες θέμα κομματικής πειθαρχίας για να χωρίσουν οι δρόμοι μας, δεν το θέλω. Αλλά για κάποιους που θα επιμείνουν το εννοώ, θα χωρίσουν οι δρόμοι μας, γιατί η Ελλάδα δεν θέλ να χάσει για πάντα το δικό της δρόμο.

Ο κ. Σαμαράς κατέληξε λέγοντας: "Δεν σας ζητώ να υπερψηφίσετε τη λάθος συνταγή, σας ζητώ να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού και να παλέψουμε μαζί στη συνέχεια για να απομακρυνθούμε τελείως από το γκρεμό και να βρούμε το δρόμο της ομαλότητας και της ανάπτυξης. Είμαι βέβιος ότι θα κάνετε το καθήκον σας".

Η Αλέκα Παπαρήγα τάχθηκε κατά του μνημονίου, λέγοντας χαρακτηριστικά "όχι σε μια σωσμένη Ελλάδα με χρεοκοπημένο λαό".

"Η βαθιά χρεοκοπία θα έρθει, με ευρώ ή με δραχμή" επισήμανε, ενώ δήλωσε πως "ακόμη και να αναπτύξει την ανταγωνιστικότητά της η Ελλάδα, οι άλλες χώρες θα την αναπτύξουν πιο πολύ" και πως η χώρα μας θα είναι υπερχρεωμένη 150 χρόνια.

Στη δική του τοποθέτηση, ο Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε πως αυτή η σύμβαση δεν λύνει τα προβλήματα της χώρας και πως "τον Ιούνιο, μετεξεταστέοι όντες, πάλι θα πάμε σε τέτοια διαδικασία".

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε πως "είναι μια σειρά πραγμάτων που δεν καταπίνονται" και τόνισε πως οι Έλληνες είναι "περήφανος λαός" και πως τη χώρα κυβερνούν θεσμοθετημένα όργανα και όχι Πολ Τόμσεν.

Παράλληλα, σημείωσε ότι "χρεοκοπία ή εξαθλίωση έχουν κοινό παρονομαστή την εξέγερση" προσθέτοντας πως "δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ιστορικό λάθος του 1942 και να αφήσουμε να μονοπωλήσε ένα νέο ΕΑΜ τον πατριωτισμό των Ελλήνων".

Απαντώντας στην κριτική που του ασκείται, σημείωσε: "Μου λένε κολωτούμπες και πιρουέτες. Όταν σε κυνηγάνε τα θηρία, αν μείνεις σε σταθερή πορεία είναι σίγουρο ότι θα σε φάνε. Πρέπει να κάνεις κινήσεις για να αποφύγεις τα βόλια".

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Καρατζαφέρης απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό και είπε "Εκείνη τη βραδιά του Νοεμβρίου άλλαξα τον ρου των πραγμάτων και γίνατε πρωθυπουργός. Δεν μετανιώνω.... Ελεύθεροι σκοπευτές και άνωθεν εκβιαστές δεν επέτρεψαν να έχει συνέχεια αυτή η συνεργασία". Και κατέληξε: "Είμαστε ανυποχώρητοι στο όχι ... Δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε ψηφοφορίες που είναι προϊόν εκβιασμών... Αυτή η Ευρώπη δεν μας κάνει".

"Σε λίγα χρόνια η ΕΕ δεν θα είναι αυτή που έχετε οραματιστεί όλοι, όχι μόνο την Ελλάδα και άλλες χώρες είναι πολύ πιθανό να τις πετάξουν από την Ευρωζώνη και την ΕΕ" είπε η γ.γ. του ΚΚΕ. Για "κυβέρνηση που βρίσκεται σε πόλεμο με τον ίδιο το λαό" και για "κοινοβουλευτικό και συνταγματικό πραξικόπημα" έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.

"Επιχειρείτε να τρομοκρατήσετε και να χειραγωγήσετε τον ελληνικό λαό εσείς που με τις επιλογές σας έχετε οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας" είπε και κατήγγειλε πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών ότι καταφεύγουν "στον φόβο και στον τρόμο".

Ο κ. Τσίπρας είπε ούτε το 1ο ούτε το 2ο μνημόνιο δεν είχε στόχο την έξοδο από την κρίση, αλλά τη φτωχοποίηση των Ελλήνων και την εκποίηση δημόσιας περιουσίας και πρόσθεσε ότι με η νέα δανειακή σύμβαση "όχι μόνο δεν θα μας σώσει από την άτακτη χρεοκοπία αλλά θα τη φέρει πιο κοντά, θα οργανώσει τη χρεοκοπία αφού πρώτα διασφαλίσει τους πιστωτές και η χώρα θα είναι ακόμη πιο αποδυναμωμένη".

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι "σήμερα η Βουλή έχει την τελευταία ευκαιρία να ταυτιστεί με το λαϊκό αίσθημα και την αγωνιστική διάθεση του λαού" και τόνισε: "Ο λαός δεν θα γίνει πειραματόζωο και ένας συνασπισμός εξουσίας θα ξηλώσει μία-μια τις παράνομες συμβάσεις που υπογράφετε και ένα ένα τα μέτρα που διαύρουν την κοινωνία. Σήμερα κριτής όλων μας είναι η ιστορία και όλοι λογοδοτούμε σε έναν και μόνο, τον ελληνικό λαό".  

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε ότι θα ψηφίσει "ναι" στο μνημόνιο, τονίζοντας ότι δεν δικαιούται να παίξει με τον φόβο, την απόγνωση και την έλλειψη ελπίδας των Ελλήνων.

"Δεν υπάρχει κανείς μέσα σε αυτήν την αίθουσα ο οποίος να μη θέλει να σκεφτεί μικροπολιτικά, ο οποίος να μην ξέρει τι θα συμβεί σε αυτή τη χώρα εάν αύριο το πρωί αυτή η σύμβαση δεν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Εγώ λοιπόν που σας μιλώ δεν έχω το άλλοθι της άγνοιας. Ήρθαν πολλοί και μου είπαν ότι το ευκολότερο για τη Δημοκρατική Συμμαχία θα ήταν να πούμε ένα μεγαλοπρεπές 'όχι'. Και γιατί; Και η ΝΔ υποχρεώθηκε να αλλάξει πολιτική. Διότι το ΛΑΟΣ υποχρεώθηκε να αλλάξει δέκα πολιτικές. Διότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι υποχρεωμένο να ψηφίσει. Εμείς δεν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση. Δεν έχουμε καμία ευθύνη, δεν διαπραγματευτήκαμε. με άνεση λοιπόν μπορούσαμε να βροντοφωνάξουν όχι. Δεν το κάνουμε Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι γιατί δεν έχουμε το άλλοθι της άγνοιας" δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ