Επίκαιρο λόγω των ημερών, έρχεται στη μνήμη μας ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει επιστήμονες από την αυγή του πολιτισμού ως σήμερα : η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;
Όμως, την λύση στο προαιώνιο γρίφο πιστεύουν ότι βρήκαν ερευνητές από τα Βρετανικά Πανεπιστήμια του Σέφιλντ και του Γουόρικ. Όπως αναφέρουν, η κότα είναι αυτή που κάνει το αυγό, και τούτο διότι προκειμένου να σχηματιστεί το κέλυφος του αυγού, είναι απαραίτητη μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται μόνο στις ωοθήκες της κότας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ύπαρξη αυτής της πρωτεΐνης, που ονομάζεται ovocledidin-17 (ΟC-17), δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι το αυγό μπορεί να υπάρξει μόνο αν προηγουμένως βρεθεί εντός της κότας. Άρα η κότα είναι εκείνη που προϋπάρχει. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη δρα ως καταλύτης ο οποίος επιταχύνει την ανάπτυξη του κελύφους, χωρίς το οποίο δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί το κλωσόπουλο.
Προκειμένου να δοθεί η απάντηση στο «καυτό» ερώτημα, οι επιστήμονες ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν πολύ ισχυρό υπολογιστή ώστε να «ζουμάρουν» στον σχηματισμό του αυγού. Ο υπολογιστής, ο οποίος ονομάζεται ΗΕCΤΟR και βρίσκεται στο Εδιμβούργο, αποκάλυψε ότι η πρωτεΐνη ΟC-17 είναι απολύτως απαραίτητη για να ξεκινήσει η κρυστάλλωση, το πρώτο στάδιο δημιουργίας του κελύφους.
Όπως ανέφερε ο Δρ Κόλιν Φρίμαν από το Τμήμα Μηχανικής Υλικών του Πανεπιστημίου Σέφιλντ που συμμετείχε στη μελέτη, «για χρόνια επικρατούσε η άποψη ότι το αυγό προηγήθηκε, ωστόσο έχουμε πλέον τις επιστημονικές αποδείξεις στα χέρια μας που δείχνουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι χωρίς την κότα αυγό δεν θα υπήρχε».
Δρ. Σ. Α. Θεοτοκάτος