Άρθρο του Πανταζή Πανταζόπουλου, ιατρού αναισθησιολόγου, προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς.
Τις δύσκολες αυτές μέρες είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα απολογισμό και στον τομέα της υγείας. Ο τομέας της δημόσιας υγείας έχει χτυπηθεί πολύ σκληρά και πιστεύω ότι όλοι μας το διαπιστώνουμε καθημερινά ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με γιατρούς και νοσοκομεία. Πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή την σειρά άρθρων για την υγεία ξεκινώντας από το που είμαστε τώρα.
Το πρώτο λοιπόν για το οποίο θα μιλήσουμε είναι η κληρονομιά που άφησε ο κ. Λοβέρδος. Για πολλούς, ένας από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς της τελευταίας κυβέρνησης. Ο ίδιος δήλωσε κατά την αποχώρησή του, «φεύγω με ψηλά το κεφάλι».
Έχει λόγους να είναι υπερήφανος άραγε;
Ας δούμε όμως τι συνέβη κατά την θητεία του.
Ο πρώην ΟΠΑΔ χρωστάει ακόμη από 12 έως 16 μήνες στους γιατρούς. Ο ιατρικός σύλλογος Κεφαλονιάς, όπως και άλλοι ιατρικοί σύλλογοι, προχωρούν σε μηνύσεις εναντίον του κράτους, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί εξώδικα, διεκδικώντας αυτά τα δεδουλευμένα
Ο ΕΟΠΥΥ από όταν δημιουργήθηκε την 1-1-12 δεν έχει πληρώσει κανένα γιατρό. Αποτέλεσμα στο νησί μας, είναι ελάχιστοι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί, ενώ δεν υπάρχει κανένας συμβεβλημένος εργαστηριακός ιατρός
Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρώσει κανένα φυσιοθεραπευτή με αποτέλεσμα από 1-4 [στα αστικά κέντρα] να ζητάνε οι φυσιοθεραπευτές από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ πληρωμή τοις μετρητοίς. Στα μεγάλα αστικά κέντρα και οι φαρμακοποιοί ακολουθούν παρόμοιες πολιτικές καθώς και σε αυτούς οφείλει χρήματα ο ΕΟΠΥΥ.
H ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία λειτουργεί με μεγάλα προβλήματα, κατέρρευσε προς το τέλος της υπουργίας του.
Με δική του απόφαση από 1-6-12 κάθε γιατρός θα πληρώνει για κάθε χειρόγραφη συνταγή 1 ευρώ [μέτρο που ήταν να ξεκινήσει το Μάρτη μα αναβλήθηκε για τους επόμενους κυβερνώντες…]. Θα έχουμε δηλαδή προβλήματα στα αγροτικά ιατρεία, εκεί όπου η συνταγογράφηση είναι ακόμη χειρόγραφη.
Πάγωσαν οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού
Μειώθηκαν οι μισθοί ιατρών, νοσηλευτών, προσωπικού νοσοκομείων σε εξευτελιστικά επίπεδα [-50%]
Μη καταβολή δεδουλευμένων προσωπικού νοσοκομείων και περικοπές σε εφημερίες
Μειώθηκαν οριζόντια οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το 2012, με αποτέλεσμα σε λίγες βδομάδες να κινδυνεύουν να τελειώσουν τα χρήματα που έχουν στην διάθεσή τους τα νοσοκομεία [συμπεριλαμβάνεται και το δικό μας].
Κλείνουν νοσοκομεία, κλινικές νοσοκομείων, ενώ άλλα αντιμετωπίζουν προβλήματα τροφοδοσίας και πληρωμών!
«Κουρεύτηκαν» σε μία νύχτα τα αποθεματικά-δωρεές των νοσοκομείων, όπως αυτά του δικού μας.
Καθαίρεσε τον περιορισμό που είχε διατηρήσει με νόμο η Ξενογιαννακοπούλου, ο οποίος έδινε σε ιατρούς το 51% των ιατρικών εταιρειών, παραδίνοντας έτσι τον τομέα της υγείας στα όποια ιδιωτικά συμφέροντα.
Ενάντια σε όλους τους φορείς και εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων, δημιούργησε τα ΚΕΝ [κλειστά ενοποιημένα νοσήλια] με γερμανικά δεδομένα, τινάζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία στον αέρα [που πρέπει να πληρώνουν τα νοσοκομεία με βάση τα ΚΕΝ], οδηγώντας στην αναστολή της λειτουργίας τους. Κατόπι επανέφερε τα ΚΕΝ αναπροσαρμοσμένα εισακούγοντας στις οδηγίες ορισμένων φορέων.
Καθαίρεσε το νόημα αλληλεγγύης που έχει ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Αν είσαι άρρωστος και άνεργος, πλέον πρέπει να πληρώσεις την παραμονή σου στο νοσοκομείο, ή τις εξετάσεις σου σε αυτό. Όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο αυξάνονται οι άνεργοι, δηλαδή αυτοί που αποκλείονται από το δημόσιο σύστημα υγείας καθώς δεν μπορούν να έχουν για να πληρώσουν.
Υποχρέωσε τις γυναίκες που γεννάνε στα δημόσια νοσοκομεία να πληρώνουν τοις μετρητοίς τα νοσήλια [στο νοσοκομείο, ΚΕΝ περίπου 1000 ευρώ]. Το μέτρο αποσύρθηκε για τις ασφαλισμένες, μετά από γενική κατακραυγή, όμως καθαιρέθηκε ταυτόχρονα το επίδομα τοκετού.
Επί υπουργίας του δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες των ιερόδουλων φορέων του AIDS, πράξη που αντίκειται σε οποιαδήποτε δεοντολογία και σε οποιοδήποτε νόμο, και εθνικό και διεθνή, που αφορά την προστασία του ασθενούς. Οι φωτογραφίες ασθενών αποτελούν πραγματικά προσωπικά δεδομένα νομικά αναγνωρισμένα. Η δημοσίευση των φωτογραφιών τους αποτελεί μία επαίσχυντη πράξη, η οποία προκαλεί μόνο εντυπώσεις και δεν φέρνει τίποτα το θετικό στον τομέα της υγείας και στην έξαρση που έχει ο ιός του AIDS στις μέρες μας, στην χώρα μας.
Οδήγησε σε δυσκολίες επιβίωσης τα κέντρα πρόληψης, απεξάρτησης, θεραπείας από την χρήση ναρκωτικών ουσιών, λόγω των συνεχών περικοπών.
Σίγουρα οι συγκυρίες δεν ήταν εύκολες κατά την θητεία του κ. Λοβέρδου, όμως πολλές φορές, αυτός ο ίδιος, ήταν ο υπέρμαχος υπερασπιστής και των μνημονιακών πολιτικών και των δικών του πολιτικών επιλογών. Και βέβαια, όπως λέει και ο σοφός λαός, «ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται»! Ας κρίνει ο καθένας κατά πόσο έφυγε με «ψηλά το κεφάλι» και τι κληρονομιά μας αφήνει.
Χωρίς αμφιβολία το δημόσιο σύστημα υγείας έχει υποστεί φοβερές ζημιές τους τελευταίους μήνες. Η δουλειά της επόμενης κυβέρνησης, όποια και αν είναι αυτή, θα είναι σίγουρα δύσκολη.