ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Πρακτικές οδηγίες για την ελαιοσυλλογή από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης




Επ’ ευκαιρία της έναρξης της φετινής ελαιοκομικής περιόδου ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός (πρώην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) εύχεται στον Κεφαλλονίτη και Θιακό ελαιοπαραγωγό καλή ελαιοσυλλογή και του συστήνει να δώσει προσοχή στα παρακάτω αναφορικά με την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου :

1.Η συγκομιδή αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές και κριτικές φάσεις της ελαιοκομίας. Ο τρόπος συλλογής επηρεάζει την ποιότητα και επιβαρύνει σημαντικά το κόστος του τελικού προϊόντος.
2.Η συλλογή ελαιοκάρπου ξεκινά όταν είναι φυσιολογικά ώριμος, δηλαδή η επιδερμίδα του έχει αποκτήσει βαθύ πορφυρό χρώμα με ιώδεις κηλίδες και έχει αρχίσει να βάφεται και η σάρκα του. Το έδαφος, το υψόμετρο που βρίσκεται ο ελαιώνας, η γειτνίαση του με την θάλασσα και η ηλιοφάνεια της περιοχής είναι σημαντικές παράμετροι.
3.Ελιές χτυπημένες, πατημένες και προσβεβλημένες από μύκητες, δεν συλλέγονται.
4.Ο τραυματισμός του ελαιοκάρπου κατά τη συλλογή (ραβδισμός, κτένισμα κλπ) υποβαθμίζει την ποιότητα ελαιολάδου, ιδιαίτερα εάν καθυστερήσει η ελαιοποίηση. Για τον ίδιο λόγο, ο καρπός που μαζεύεται μετά από φυσική πτώση δεν θα αφήνεται στα δίχτυα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
5.Η μεταφορά του ελαιοκάρπου και προπαντός η αποθήκευσή του για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν την ελαιοποίηση σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας με πτωχό αερισμό πρέπει να αποφεύγεται.
6.Τα μέσα συλλογής και μεταφοράς (δίχτυα, σακιά, τελάρα) να είναι καθαρά και στεγνά. Η μεταφορά με διάτρητα πλαστικά τελάρα είναι προτιμότερη σε σχέση με τους σάκους.
7.Ο ελαιόκαρπος να είναι απαλλαγμένος από χώματα, χόρτα, ξερά κλαδιά και φύλλα.
8. Ο χρόνος από το μάζεμα έως την επεξεργασία του ελαιοκάρπου στο λιοτρίβι να είναι σύντομος.
9. Η διατήρηση του ελαιολάδου να γίνεται σε δοχεία από κατάλληλο υλικό, αδιαφανή και αεροστεγώς κλειστά για να περιορισθεί η δράση του οξυγόνου.
10.Κεφαλλονίτη και Θιακέ ελαιοπαραγωγέ, στήριξε τα Συνεταιριστικά Ελαιοτριβεία Χαυδάτων Παλλικής και Βαθύ Ιθάκης όπου θα βρεις σύγχρονες εγκαταστάσεις με τη θερμοκρασία μάλαξης της ελαιοζύμης να διατηρείται χαμηλά κάτω των 27οC, άψογη εξυπηρέτηση και χαμηλές τιμές εκθλιπτικού δικαιώματος.
Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ