ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΛΑΨΤΕ... Αυτός ήταν πρωθυπουργός και τώρα ειδικός στο χειρισμό κρίσεων και κεντρικός ομιλητής σε συνέδρια/ημερίδες κοκ

Q & A με τον Γιώργο Παπανδρέου,ο πρώην πρωθυπουργός ελληνικά, ο οποίος θα ξεκινήσει World Affairs Council ομιλητής Πόρτλαντ 26 Φλεβάρη
Διαβάστε Richard, Το OregonianΑπό Richard Διαβάστε, Η Oregonian 
στις 12 Ιανουαρίου του 2013 στις 13:00, ενημερώθηκε 12 του Ιανουαρίου 2013 στις 15:16
E-mail
papandreou.jpgΟ πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αριστερά, μιλάει με τον Χρήστο Γκόκας νομοθέτης κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας για νέα μέτρα λιτότητας στο ελληνικό κοινοβούλιο στην Αθήνα 7 Νοεμβρίου.Παπανδρέου, ο οποίος θα μιλήσει σε Πόρτλαντ 26 Φεβρουαρίου, ευνοεί τις πολιτικές για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, λέγοντας λιτότητας δημιουργεί μόνο έναν φαύλο κύκλο.Θανάσης Σταυράκης / Associated Press

Γιώργος Παπανδρέου έμαθε από την πολιτική κάννη ενός όπλου στο 14, όταν άνδρες με πολυβόλα ήρθε για τον πατέρα του, τον οποίο είχα κρυμμένα σε Αθήνα στέγη τους.
Η οικογένεια πήγε στην εξορία στη Σουηδία. Παπανδρέου, ο οποίος θα ακολουθήσει τον πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου , για να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδα, στην οποία συμμετείχανAmherst College της Μασαχουσέτης με τον Αντώνη Σαμαρά - ένας πολιτικός αντίπαλος ο οποίος είναι σήμερα πρωθυπουργός.
Στο Πόρτλαντ στις 26 Φεβρουαρίου, Παπανδρέου , 60, θα ξεκινήσει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Υπουργών της ετήσιας σειράς ηχείων του Όρεγκον , η οποία θα διαθέτουν στη συνέχεια σε θέματα Μέσης Ανατολής, μια παλαιοανθρωπολόγος και τοΔαλάι Λάμα . Παπανδρέου, πρωθυπουργός 2009 - 2011, σκοπεύει να συζητήσει τα μαθήματα της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παπανδρέου συνομίλησε τηλεφωνικά από την Αθήνα την Πέμπτη κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με το Oregonian. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις έχουν υποστεί επεξεργασία για τη σαφήνεια και συντομία.

Πώς Ελλάδα μπει σε μια τέτοια οικονομική αναταραχή, και είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα της Ευρώπης;
Λοιπόν, αυτό θα ήταν μια ωραία δικαιολογία, δεν θα είναι, αν το 2 τοις εκατό ή 2,5 τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ευρώπης ήταν να κατηγορήσει όχι μόνο για την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά μια κρίση που θα μπορούσε να γίνει σχεδόν μια παγκόσμια ύφεση;

Προηγούμενη κυβερνήσεις, ιδιαίτερα η μία πριν ανέλαβα, κακή διαχείριση της οικονομίας αρκετά άσχημα. Καταλήξαμε με ένα τεράστιο, τεράστιο έλλειμμα και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών επίσης.
Σύμφωνα με την ορθοδοξία, που τότε επικρατούσε στην Ευρώπη, αν εμείς απλά κομμένα, μόλις είχε λιτότητας, τότε τα πράγματα θα πρέπει να επιλυθούν, οι αγορές θα το δώσει πίσω.
Τι ήσουν σε θέση να κάνει σχετικά με αυτό ως πρωθυπουργός;
Κάναμε πολλές μεταρρυθμίσεις. Οι άνθρωποι που είχαν Wheeling και αντιμετώπιση στην εξουσία, το χρήμα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν ήταν τόσο χαρούμενος.
Και τότε φυσικά θα έπρεπε να μειώσει τις συντάξεις και τους μισθούς για το μέσο όρο της λαϊκής. Ήξερα ότι ήταν πολιτικά θα μου κοστίσει. Αυτό είναι εντάξει, όσο μπορώ να βοηθήσω τη χώρα μου να αποφύγει την πτώχευση, πράγμα που κάναμε.
Κάναμε αυστηρότερα πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για τους φοροφυγάδες. Εμείς φόρους σε υπεράκτιες εταιρείες. Χρησιμοποιήσαμε το Google Maps για να δείτε αν οι άνθρωποι δεν πληρώνουν φόρους για πισίνες, για παράδειγμα. Έπρεπε να κατασχέσει κάτι σαν 565 σκάφη κατά το πρώτο έτος, επειδή δεν πλήρωναν φόρους.
Αυτά ήταν πράγματα που δεν είχαν γίνει πριν στην Ελλάδα.
Έχουμε μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά είναι βασικά τονίζοντας κάποια ευρύτερα προβλήματα στον κόσμο.
Μπορεί να ανταποκριθεί Ελλάδα το χρέος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στόχους μείωσης;
Το ίδιο το ΔΝΤ αναθεωρεί τις πολιτικές της. Η λιτότητα έχει στην πραγματικότητα είχε περισσότερο από ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από ό, τι περίμεναν. Έχει γίνει ένας φαύλος κύκλος. Θέλουν να δουν περισσότερη ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης επανεξέταση πώς πρόκειται να τονωθεί η ανάπτυξη.
Πλησιάζουμε τώρα ένα πρωτογενές πλεόνασμα, θα έχουμε καμία πρωτογενές έλλειμμα το 2013. Αυτό είναι μια μεγάλη, μεγάλη αλλαγή.
Έχουμε μεταρρύθμιση του φορολογικού μας συστήματος. Έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στο σύστημα υγείας. Είχαμε περίπου 60 περιοχές στην Ελλάδα και τώρα υπάρχουν μόνο 13. Θα ήθελα να είναι σαν κοπή 50 πολιτείες σε 13 και να γίνει πιο αποτελεσματική.
Πώς είναι κολλέγιο dorm σας-mate, Αντώνης Σαμαράς , να κάνει ως πρωθυπουργός;
Ήλπιζα ότι θα είναι συνεργάσιμος (ως αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης) όταν ήμουν πρωθυπουργός. Ήταν αρκετά, αχ, πώς να το πω, αρνητικό και εξαιρετικά κρίσιμη και εύκολα εκμεταλλεύονται τον πόνο του ελληνικού λαού.
I επίσημα πολλές φορές καλείται να εργαστεί από κοινού σε αυτές τις περιπτώσεις όπου χρειάζεται μια ευρύτερη συναίνεση. Είναι συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ, από την άποψη του πώς θα ασχοληθεί με αυτά τα μεγάλα, πιο κρίσιμα ζητήματα, σε αντίθεση με τη μέρα με την ημέρα πολιτική.
Τώρα νομίζω ότι έχει αλλάξει εντελώς μελωδία του. Έχει αποδέχθηκε ουσιαστικά το πρόγραμμα που έπρεπε να ακολουθήσει. Έχουμε προσωπική σχέση μας που κατά καιρούς κρατήσει, και να πάρει μαζί.
Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος παρέστη Amherst College στη δεκαετία του 1970 με τον Αντώνη Σαμαρά, η σημερινή πρωθυπουργός, υποστηρίζει πολιτικές οικονομικής ανάπτυξης και
Στο Amherst , ήσασταν ενωμένοι και Σαμαράς σε αντίθεση με τη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα; Ως μέλος της κλάσης του '75, άκουσα να φορούσε μπλε τζιν και έφερε μια κιθάρα, ενώ ο Σαμαράς φορούσε ένα σακάκι.
Ήμουν στην εξορία, δεν ήταν. Θα πήγαινε πίσω στην Ελλάδα. Αλλά φυσικά, ήταν ενάντια στη χούντα. Ήμουν πολύ πιο συμμετέχουν στην πολιτική, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις ΗΠΑ, λόγω του πολέμου του Βιετνάμ, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ατομικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Αυτά ήταν ημέρες όταν οι μαθητές ήταν αρκετά ριζοσπαστικοποιηθεί.
Η κιθάρα ήταν ένας τρόπος για να προσελκύσει ελπίζουμε το άλλο φύλο.
Ήταν ότι η επιτυχής;
Μερικές φορές, ναι, αυτό ήταν. Ήταν η κιθάρα, αλλά ήταν επίσης και ελληνική μουσική. Είχαμε κάποια Λατινοαμερικανοί, κάποιοι Ευρωπαίοι, κάποιοι Αμερικανοί, πάρα πολύ. Θα χρησιμοποιηθεί για να πάρει μαζί αρκετά, και εμείς επίσης έπιναν Υποθέτω πάρα πολύ.
Αυτές τις μέρες, πως οι Έλληνες επιβιώνουν 25 τοις εκατό και η ανεργία υψηλή θέρμανση-οι τιμές του πετρελαίου
Είναι πολύ δύσκολο. Ένα πρόβλημα είναι, πρέπει να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας.Τομέα της γεωργίας μας έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά έχουμε γίνει εξαρτάται από τις επιδοτήσεις και δεν είναι ανταγωνιστικό. Κοιτάξτε το ελαιόλαδο.
Με σημαντικές περικοπές και υψηλότερους φόρους, υπάρχει περισσότερη φτώχεια και ανεργία. Προτείνω να δώσει κουπόνια για τους ανέργους και να τους αφήσουμε να μελετήσει οπουδήποτε θέλουν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και να μετεκπαιδευτούν. Αυτό θα είναι μια χαμένη γενιά διαφορετικά.
Έχετε πρότεινε επίσης μια πράσινη εκδοχή του Σχεδίου Μάρσαλ που χρησιμοποιείται για την ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ευρώπης;
Δεξιά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να συνεργαστεί με την ΕΕ, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και η Ρωσία και η Κίνα, πάρα πολύ.
Έχουμε την τάση να διαχωριστούν δύο κρίσεις συμβαίνουν στην ίδια γειτονιά, η οικονομική κρίση της νότιας Ευρώπης και Αραβική Άνοιξη βόρειας Αφρικής. Τώρα που έχουμε βρει νέες πηγές ενέργειας στην περιοχή αυτή, μπορούμε να αναπτύξουμε πραγματικά πράσινη ενέργεια όπως η ηλιακή και η αιολική. Γιατί δεν έχουν ένα πράσινο σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο θα φέρει επενδύσεις και τη σταθεροποίηση της περιοχής.
Αν είχαμε ένα ευρύτερο πρόγραμμα επενδύσεων για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, αυτό θα τονώσει την εμπιστοσύνη σε ένα σενάριο ανάπτυξης και θα είμαστε σε θέση να βγούμε από αυτόν τον κύκλο της λιτότητας.
Έχετε υποστηρίξει σθεναρά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης;
Έχω την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είμαστε ακόμη ένα έργο σε εξέλιξη. Πρέπει να γίνουν περισσότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.Πρέπει να μιλήσουμε για την εκλογή προέδρου της ΕΕ, παρά την επιλογή κάποιου από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων.
Η Αραβική Άνοιξη μπορεί να πετύχει ή να αποτύχει, ανάλογα με το αν η Ευρώπη είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ένα πολύ πιο ενεργό τρόπο οικονομικά, πολιτικά και οικονομικά. Αυτή τη στιγμή είμαστε εσωστρεφείς σε δικά μας προβλήματα.
Ως υπουργός Εξωτερικών, θα ήταν σε θέση να συμβάλουν στην πολύχρονη αντιπάλους την Τουρκία και την Ελλάδα μαζί. Θα μπορούσε το ίδιο πνεύμα έρθει για να παίξει τώρα;
Πάω να είναι ένας υποστηρικτής της άποψης αυτής. Ας ελπίσουμε ότι στο Όρεγκον θα είμαι σε θέση να μιλήσω για αυτό, πάρα πολύ.
Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για τον πλανήτη μας, διότι δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, η οικονομική κρίση ή τη φτώχεια και τη μετανάστευση.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ