ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ξεκινάει το Σεμινάριο για την Επτανησιακή Διατροφή στη Ζάκυνθο, μετά την επιτυχημένη διοργάνωση στην Κεφαλονιά


Τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου ξεκινάει το εξαήμερο Σεμινάριο για την Επτανησιακή Διατροφή, που διοργανώνεται από το Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί στη Ζάκυνθο, στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (πλ. Κάλβου 2), και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου.
Το Σεμινάριο ήδη παρουσιάστηκε στην Κεφαλονιά, συναντώντας εξαιρετική ανταπόκριση εκ μέρους των επαγγελματιών και των σχετικών φορέων του νησιού. Η συμμετοχή ήταν υψηλή και, πέρα από την κατάρτιση και την παρακολούθηση των εισηγήσεων, ξεκίνησε γόνιμος διάλογος για τις επόμενες κινήσεις όσον αφορά την κατοχύρωση της πιστοποίησης της Επτανησιακής Διατροφής και των εστιατορίων που την προωθούν.
Υπενθυμίζουμε ότι το εξαήμερο Σεμινάριο είναι δωρεάν και απευ­θύνεται σε τοπικούς εστιάτορες και γενικότερα επαγγελματίες του χώρου της εστίασης.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου προβλέπεται η δη­μιουργία Σήματος Παραδοσιακής Κουζίνας, το οποίο θα αποδίδεται σε τοπικούς εστιάτορες που, αφού έχουν παρακολου­θήσει τα σχετικά σεμινάρια, θα ακολουθούν τις παραδοσιακές συνταγές, χρησιμοποιώντας τοπι­κά προϊόντα.
Στους εκπαιδευόμενους θα χορηγηθεί βεβαίωση παρα­κολούθησης επικυρωμένη από το Τμήμα Τεχνολογί­ας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Κατάθεση αιτήσεων συμμετοχής μπορεί να γίνεται στη Γραμματεία του Τμήματος Προστασίας & Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς (9:00-14:00) και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: alexandra_ntouzevic@yahoo.gr
Η αίτηση συμμετοχής είναι αναρτημένη στον κεντρικό ιστότοπο του Ιδρύματος, από όπου και μπορείτε να την κατεβάσετε:
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ανδρέας Βιτωράτος, Αναπληρωτής Καθηγητής
Πληροφορίες: Γραμματεία Τμήματος, τηλ: 26950-27228, 26950-24941 
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Ζάκυνθος, 4 – 9 Φεβρουαρίου 2013
Αμφιθέατρο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (πλ. Κάλβου 2), Ζάκυνθος

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 Φεβρουαρίου 2013

14:OO-15:00               Θρεπτική αξία της παραδοσιακής διατροφής σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα (Κωνσταντίνος Δρίτσας)
15:00-16:00                Οργάνωση και Διοίκηση μικρών επιχειρήσεων εστίασης [Α΄] (Κωνσταντίνος Δρίτσας)
16:15-17:15                Οργάνωση και Διοίκηση μικρών επιχειρήσεων εστίασης [Β΄] (Κωνσταντίνος Δρίτσας)
17:15-18:15                Γαστρονομική σημασία και ποιότητα των παραδοσιακών συνταγών σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα (Κωνσταντίνος Δρίτσας)
18:15-19:15                Οι σύγχρονες μέθοδοι μαγειρικής στην παρασκευή των παραδοσιακών συνταγών – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (Κώστας Μουζάκης)
19:15-20:15                Καταγραφή και ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών συνταγών – Αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων σε νέες συνταγές [Α΄] (Κώστας Μουζάκης)

ΤΡΙΤΗ 5 Φεβρουαρίου 2013

14:00-15:00                Καταγραφή και ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών συνταγών – Αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων σε νέες συνταγές [Β΄] (Κώστας Μουζάκης)
15:00-16:00                Καταγραφή και ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών συνταγών – Αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων σε νέες συνταγές [Γ΄] (Κώστας Μουζάκης)
16:15-17:15                Τοπικό και Περιφερειακό προϊόν - Διατροφικά πρότυπα και διατροφικός πολιτισμός - Τα καλάθια των προϊόντων των Ιονίων Νήσων (Παναγιώτης Κολύρης)
17:15-18:15                Τοπικό και Περιφερειακό προϊόν - Διατροφικά πρότυπα και διατροφικός πολιτισμός - Βιολογικά Προϊόντα, Τουρισμός και «Ζακυνθινό Σύμφωνο Ποιότητας» (Παναγιώτης Κολύρης)
18:15-19:15                Επιχειρηματικότητα και καινοτομία – Επιχειρηματικότητα και νησιωτική κουλτούρα (Παναγιώτης Κολύρης)


ΤΕΤΑΡΤΗ 6 Φεβρουαρίου 2013

14:00-15:00                Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων στις επιχειρήσεις εστίασης (Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος)
15:00-16:00                Πιστοποιημένη ταυτότητα και ποιότητα – Διατροφική Ασφάλεια, Ποιότητα και Υγεία [Α΄] (Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος)
16:15-17:15                Πιστοποιημένη ταυτότητα και ποιότητα – Διατροφική Ασφάλεια, Ποιότητα και Υγεία [Β΄] (Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος)
17:15-18:15                Μετασυλλεκτική μεταχείριση και συντήρηση των προϊόντων της παραδοσιακής διατροφής [Α΄] (Θεανώ Μπάκα)
18:15-19:15                Μετασυλλεκτική μεταχείριση και συντήρηση των προϊόντων της παραδοσιακής διατροφής [Β΄] (Θεανώ Μπάκα)
19:15-20:15                Επεξεργασία, Μεταποίηση και Ενέργειες Αύξησης Προστιθέμενης Αξίας στα προϊόντα της παραδοσιακής διατροφής [Α΄] (Θεανώ Μπάκα)

ΠΕΜΠΤΗ 7 Φεβρουαρίου 2013

14:00-15:00                Επεξεργασία, Μεταποίηση και Ενέργειες Αύξησης Προστιθέμενης Αξίας στα προϊόντα της παραδοσιακής διατροφής [Β΄] (Θεανώ Μπάκα)
15:00-16:00                Η σημασία του σήματος «Τοπικής Παραδοσιακής Κουζίνας» σαν στοιχείο πιστοποίησης στην προβολή των υπηρεσιών των χώρων εστίασης (Χαρίκλεια Μινώτου)
16:15-17:15                Η αγροτική παράδοση σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα – Σύνδεση της τοπικής αγροτικής παραγωγής με τη διατροφή των κατοίκων [Α΄] (Χαρίκλεια Μινώτου)
17:15-18:15                Η αγροτική παράδοση σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα – Σύνδεση της τοπικής αγροτικής παραγωγής με τη διατροφή των κατοίκων [Β΄] (Χαρίκλεια Μινώτου)
18:15-19:15                Ο ρόλος των χώρων εστίασης στην τοπική ανάπτυξη και στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος (Χαρίκλεια Μινώτου)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 Φεβρουαρίου 2013

14:00-15:00                Η αγροτική παράδοση σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα – Σύνδεση της τοπικής αγροτικής παραγωγής με τη διατροφή των κατοίκων [Γ΄] (Χαρίκλεια Μινώτου)
15:00-16:00                Ο αγροτουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης (Αριστοτέλης Μαρτίνης)
16:15-17:15                Χρήση του Διαδικτύου ως μέσο πληροφόρησης για τις εξελίξεις στο χώρο εστίασης και διατροφής, αλλά και ως εργαλείο μάρκετινγκ για την προβολή και προώθηση των υπηρεσιών εστίασης – Ο ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών (Δημήτρης Χατβατζάρας)
ΣΑΒΒΑΤΟ 9 Φεβρουαρίου 2013
9:00-13:00                  Διενέργεια συζητήσεων, κατάθεση προβληματισμών, παρατηρήσεων και συμπερασμάτων (Ανδρέας Βιτωράτος – Αριστοτέλης Μαρτίνης)
13:00-14:00                Παράδοση βεβαιώσεων παρακολούθησης και κλείσιμο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου (Ανδρέας Βιτωράτος)

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ