Πρόκειται για βόμβα στα θεμέλια της ίδιας της περιφέρειας, αφού και το Υπουργείο Παιδείας ενσωματώνει τα νησιά στις απέναντι ηπειρωτικές ακτές θεσμικά και διοικητικά, και στο χώρο της εκπαίδευσης. Παύει να υφίσταται ανώτερη εκπαίδευση και, όσες σχολές μένουν, ενσωματώνονται διοικητικά στο Μεσολόγγι ή την Πάτρα διαλύοντας επί της ουσίας και την εκπαιδευτική συνοχή των Επτανήσων. Η απουσία κοινής λογικής στον “Καλλικράτη” της παιδείας προβληματίζει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα για αυτό το κοινό μέτωπο πολιτικών, εκπαιδευτικών και φορέων του νησιού δρομολογεί νέες εξελίξεις.
Παραιτήθηκε η Διοικούσα Επιτροπή
Την παραίτησή της στη διάθεση του υπουργού Παιδείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας εκφράζοντας ταυτόχρονα, τη διαφωνία της με την ουσία των προτάσεων αυτών, κατέθεσε η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, για να εξετάσει τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο του σχεδίου “Αθηνά”.
Μετά από λεπτομερή μελέτη των προτάσεων, που αφορούν στο Ίδρυμα διαπιστώθηκε ότι οι προτάσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το σχέδιο που είχε αποδεχθεί η Δ.Ε. μετά τη διαβούλευση με το Υπουργείο Παιδείας στις 27 Δεκεμβρίου 2012, από το οποίο ουδέποτε υπήρξε διαφορετική τοποθέτηση μέχρι σήμερα.
Τα… πρακτικά
Η Διοικούσα Επιτροπή προχώρησε και στη δημοσιοποίηση των προτάσεών της, τις οποίες απέστειλε στο Υπουργείο Παιδείας στις 10 Ιανουαρίου 2012, και ουδέποτε έλαβε διαφορετική απάντηση.
Η πρόταση της Δ.Ε. ήταν “Λαμβάνοντας υπόψη τον πολυνησιωτικό χαρακτήρα του Ιδρύματος, την ποιότητα των σπουδών, αλλά και ειδικότερα τις υφιστάμενες υποδομές του, συγχωνεύονται τα οκτώ Τμήματα σε τέσσερα με την ταυτόχρονη δημιουργία κατευθύνσεων κατά τρόπο με τον οποίο να υλοποιείται ορθολογικά η νομοθετική επιταγή του 4009/2011 καθώς και η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Ειδικότερα, η συγχώνευση, θα γίνει ως εξής: Τμήμα Βιολογικής Παραγωγής, Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικών Μέσων, Τμήμα Προστασίας Φυσικού και Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Τμήμα Τεχνολογιών Πληροφορικής.

-“Με ποια λογική και κριτήρια αποφασίσατε το κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων;”
-“Γιατί αγνοήσατε την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την οποία άμεσα και εγγράφως είχατε ενημερωθεί, και σας εξηγούσαμε τους λόγους για τους οποίους το ΤΕΙ, όχι μόνο πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του, αλλά και να αναβαθμιστεί;”
-“Γιατί παραπλανήσατε τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, όταν το Δεκέμβριο του 2012 είχατε, κατά τη διάρκεια συνάντησής σας, υποσχεθεί ότι το ΤΕΙ δεν θα κλείσει;”
-“Γιατί δε λάβατε υπόψη τη θέση του Περιφερειάρχη, αλλά και των Πρυτανικών Αρχών Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, για συνεργασία που ξεκίνησε πρόσφατα στην κατεύθυνση κοινών δράσεων, για ενδυνάμωση και συστηματοποίηση της συνεργασίας των Ιδρυμάτων μας, καθώς και για μελλοντική σύμπραξη σε κοινές ακαδημαϊκές και ερευνητικές δράσεις;”
Είναι τα εύλογα ερωτήματα που θέτει ο Περιφερειάρχης, που σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δυσμενή αυτήν εξέλιξη, με τη σύμφωνη γνώμη των Αντιπεριφερειαρχών, προχώρησε στο κλείσιμο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η προαναγγελία των αντιδράσεων, για την κατάργηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, έγινε πράξη αρχικά από την περιφερειακή ενότητα. Ο αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς, έκανε έκκληση σε όσους περισσότερους φορείς κατάφερε να ειδοποιήσει, για να δώσουν το «παρών» στη σύσκεψη που οργάνωσε, έτσι ώστε να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα πετύχουν την οποιαδήποτε αλλαγή στην απόφαση. Κατά τη διάρκειά της ανακοίνωσε το συμβολικό κλείσιμο της περιφερειακής ενότητας, στήνοντας μάλιστα και ένα πανό στο μπαλκόνι της.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκε πλήθος κόσμου: όλοι οι υπάλληλοι της περιφερειακής ενότητας και οι σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Αρμένης, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή, Βαγγέλης Βανταράκης, διδάσκοντες του ΤΕΙ και της εκπαιδευτικής κοινότητας, φορείς του οικονομικού τομέα του τόπου και φυσικά φοιτητές, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και θιγόμενοι. Όλοι στις δηλώσεις καταδίκασαν την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και ο καθένας από την πλευρά και την ιδιότητα του πρότεινε λύσεις ή σημείωσε αιτίες.

Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου
“Διαμαρτυρόμαστε με το κλείσιμο των Αντιπεριφερειών και είναι η αρχή. Η απόφαση πρέπει να μπει σε διαβούλευση. Εμείς, θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε με τον Υπουργό στην αρχή της εβδομάδας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσει κάτι τέτοιο, γιατί, αν τελικά υλοποιηθεί, θα είμαστε πλέον η μοναδική περιφέρεια χωρίς τεχνολογικό ίδρυμα. Επισημαίνουμε ότι η απόφαση, έρχεται να προστεθεί στην αποψίλωση των υπολοίπων υπηρεσιών, πλήττοντας όλη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων”.
Τάσος Καλημέρης
Προϊστάμενος Τμήματος Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος και Οικολογίας
“Το υπουργείο πραξικοπηματικά θα λέγαμε, αναίρεσε τη δέσμευση που μας είχε δώσει στις 27 Δεκεμβρίου. Το σχέδιο «Αθηνά», που μάλλον πρέπει να ονομαστεί σχέδιο «Αθήνα», καταργεί το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Προκαλούμε την ηγεσία του υπουργείου να έρθει εδώ και να μας συγκρίνει με οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα. Να μας πει, σε ποιο τομέα υστερούμε, τόσο εκπαιδευτικά, όσο και επιστημονικά. Δεν θα βρουν κανένα, στον οποίο είμαστε κατώτεροι”.
Βαγγέλης Βανταράκης
Εκπρόσωπος Βουλευτή
“Φάνηκε πως οι κυβερνώντες δεν έχουν σε καμία περίπτωση ως κέντρο τους την παιδεία. Ένα ΤΕΙ με άρτιο εξοπλισμό, με κτίριο που μόλις εγκαινιάστηκε και μάλιστα, δημιουργημένο με χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα, σήμερα το καταργούν. Είμαστε κάθετα αρνητικοί σε αυτήν την απόφαση. Καρατομούν την παιδεία, όπως κάνουν με την υγεία και την κοινωνική ζωή γενικά”
Γιάννης Κορφιάτης
Περιφερειακός Σύμβουλος
“Σκοπός τους είναι να ταλαιπωρήσουν πολύ τους φοιτητές. Δεν τους ενδιαφέρει η παιδεία, παρά μόνο η φτηνή εργατική δύναμη. Η οικονομική εκμετάλλευση των φοιτητών που έρχονται σε ένα τόπο δεν είναι ανάπτυξη, ανάπτυξη είναι να εκμεταλλευτούμε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Πρέπει να αντιδράσουμε όλοι”
Λευτέρης Γιαννάτος
Περιφερειακός Σύμβουλος
“Η αντίδραση πρέπει να έχει στοιχεία πολιτικής κατεύθυνσης και στόχευσης. Να καθίσουμε από κοινού σε ένα τραπέζι και να εντοπίσουμε τις παθογένειες της παιδείας και τις αιτίες, που μας έφεραν μέχρι εδώ”
Γιάννης Αγαλιανός
Περιφερειακός Σύμβουλος
“Ενωμένη όλη η αυτοδιοίκηση θα φέρει αποτέλεσμα. Πρόκειται για στυγνό πολιτικό και όχι μόνο εκβιασμό, που μοιάζει με φασιστικό δρώμενο. Χωρίς αγώνα δεν κατέκτησε τίποτα ο λαός μας. Η Επτάνησος δίνει πολλά σε εθνικό επίπεδο, πολιτιστικά και οικονομικά. Ήρθε η ώρα να της αποδώσουν κάτι”

Πρώην Προϊσταμένη Τμήματος, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος και Οικολογίας
“Η συγκέντρωση αυτή θα έπρεπε να έχει γίνει από το Νοέμβριο. Αν είχαμε κινητοποιηθεί τότε, γιατί είναι κάτι που γνώριζε η διοικούσα επιτροπή, θα είχαμε καταφέρει κάτι. Τώρα είναι πλέον αργά, δεν έχουμε καμία τύχη”
Γιάννης Κοπανάς
Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
“Είμαστε και εμείς κοντά σας σαν δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε ό,τι και αν αποφασιστεί θα συμπράξουμε, αφού πρόκειται για κάτι που μας αφορά όλους. Θα είμαστε μαζί σας”
Δημήτρης Γαργαλέας
Πρόεδρος Επιμελητηρίου
“Το υποδειγματικό τεχνολογικό μας ίδρυμα, θα πρέπει να καταγραφεί σε ένα DVD και να σταλεί στην Ευρώπη. Να μάθουν και να δουν όλοι τι θέλουν να κλείσουν. Να παραδώσουμε και ψήφισμα με τις υπογραφές όλων μας και να δοθεί η απαραίτητη έμφαση, για εκείνο που είναι απαραίτητο στο νησί μας”
Λιλή Μπουζιάνου
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου
“Είναι αδιανόητο να κλείνουν εκπαιδευτικά ιδρύματα και να ανοίγουν φυλακές. Δεν θέλουν την ανάπτυξη του λαού, αλλά τη συνεχή υποβάθμισή μας”
Γιώργος Καρρής
Διδάσκων ΤΕΙ
“Διαπράττουν έγκλημα κατά της παιδείας και της εκπαίδευσης. Τώρα με τις σωστές πια υποδομές το κλείνουν. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για τη διαβούλευση. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να κάνουμε τεράστιες αλλαγές, και να αναζητήσουμε εργασία σε νέα τμήματα που δεν έχουν καμία συνάφεια με το αντικείμενο και την έρευνά μας. Δεν μπορούμε πια να προσφέρουμε”
Μυρτώ Βλαχογιάννη
Φοιτήτρια
“Σας ακούμε να πολιτεύεστε και καλά κάνετε, αλλά εμάς δεν μας αφορά κάτι τέτοιο. Δεν είναι λογικό, ξαφνικά, να μπούμε σε νέα τμήματα, με άλλο αντικείμενο και πρόγραμμα σπουδών. Δεν επιλέξαμε να μάθουμε για τα λιπάσματα, δεν το υποτιμάμε, αλλά δεν το επιλέξαμε. Πρόκειται για το μέλλον μας και κανείς δεν το αναφέρει”
Γιώργος Κωστόπουλος
Πρόεδρος Φοιτητών Τμήματος, Τεχνολογίας. Περιβάλλοντος και Οικολογίας
“Χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας πέρα από κόμματα , αφού εκείνοι μας έφτασαν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Σπουδάζουμε τεχνολογία περιβάλλοντος, όχι φυτική παραγωγή και αυτό το τμήμα θέλουμε να τελειώσουμε”
Το “παραπαίδι” της εκπαίδευσης
Άμεσες ήταν και οι αντιδράσεις του Δήμου, καθώς κάλεσαν για συζήτηση τον προϊστάμενο του τμήματος Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος και Οικολογίας, έτσι ώστε με τη συνεργασία του να αποδείξουν επιστημονικά την ανάγκη ύπαρξής του.
Η “ναυαρχίδα” της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ιόνιο
Κάπως έτσι, χαρακτήρισε στις δηλώσεις του, το τμήμα Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος και Οικολογίας, ο προϊστάμενός του Τ. Καλημέρης, και πρόσθεσε, ότι “Πρόκειται για ένα ατυχές και απαράδεκτο γεγονός. Το συγκεκριμένο τμήμα αποτελεί πρότυπο παράδειγμα για τα υπόλοιπα τεχνολογικά ιδρύματα. Έχουμε την ακαδημαϊκή ωριμότητα ώστε να στηρίξουμε Πανεπιστήμιο. Υπάρχουν συνεργασίες με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε και κάτι ακόμα. Καμία άλλη περιφέρεια δε χάνει τα τεχνολογικά της ιδρύματα, παρά μόνο αυτή των Ιονίων νήσων. Είναι το Αιγαίο το αγαπημένο “παιδί”;”
Συνάντηση με τον Υπουργό
Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Αρμένης, όπου μεταξύ άλλων πρόσθεσε “είναι αναγκαία η ύπαρξη του ΤΕΙ. Πρόκειται για ένα σχέδιο Καλλικράτη στην εκπαίδευση. Θα επιδιώξουμε συνάντηση του δημάρχου με τον υπουργό. Δεν θέλουμε να επιμείνουμε τόσο σε οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, όσο σε επιστημονικά επιχειρήματα”
Στη σημερινή συνεδρίαση, που είναι καλεσμένοι όλοι οι κοινωνικοί φορείς του νησιού, προκειμένου να ληφθεί μία απόφαση για τις επόμενες δράσεις και διεκδικήσεις από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, το σώμα, καθώς και όλη η ζακυνθινή κοινωνία θα ενημερωθεί αναλυτικά και με συγκεκριμένα στοιχεία για το έργο και τη λειτουργία του τμήματος, που θα αποδεικνύουν την ανάγκη να παραμείνει ανοιχτό.
Το Ψήφισμα
Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ζακυνθίων με την ομόφωνη απόφασή του σε έκτακτη συνεδρίασή του την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2013, καταγγέλλει την κατάργηση του 1 από τα 2 Τμήματα του ΤΕΙ Ζακύνθου, σύμφωνα με τις προτάσεις του «ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑ», που πλήττουν ευθέως και αποδυναμώνουν το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αλλά και ιδιαιτέρως το νησί μας.
Επίσης, αποδιοργανώνουν γονείς και φοιτητές, μεταφέροντας το Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας στο Τμήμα Τεχνολογίας, Βιολογίας, Γεωργίας και Τροφίμων στο Αργοστόλι, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες.
ΝΕ ΚΝΕ: “Οι φοιτητές είναι πελάτες για τις τοπικές αρχές”
Έντονη είναι η κριτική που ασκεί με ανακοίνωση της η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος επισημαίνοντας τις ευθύνες των αρμοδίων για την δημιουργία τμημάτων παντού, επειδή οι τοπικές αρχές βλέπουν τους σπουδαστές ως “πελάτες για τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις τους”.
Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καλεί όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές “να μην μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Με μαζικές διαδικασίες, με συνελεύσεις στους συλλόγους και στα έτη να οργανώσουν τον αγώνα τους απαιτώντας: Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών, Κανένας φοιτητής, σπουδαστής, δεν πρέπει να παραπλανηθεί από τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους που δήθεν αντιδρούν ενάντια στις συγχωνεύσεις, Κανείς να μην ξεγελαστεί από τη στάση Τοπικών Διοικήσεων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, που αντιτίθενται στο κλείσιμο τμημάτων, γιατί βλέπουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές ως πελάτες για τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις της περιοχής τους. Η στάση τους δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη των σπουδαστών για μόρφωση και δωρεάν σπουδές”.
Ανάστατη η Κεφαλλονιά
Η ανακοίνωση του κλεισίματος των τμημάτων του ΤΕΙ, οδήγησε άμεσα τους φοιτητές στο Αργοστόλι, σε σύσκεψη στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος, προκειμένου να συζητήσουν την πορεία του αγώνα τους για την ανατροπή του σχεδίου “Αθηνά”. Η συγκέντρωση των σπουδαστών και των καθηγητών τους, όπως του Αγησίλαου Κονιδιάρη, ήταν το βροντερό «παρών» προς το Υπουργείο Παιδείας, που θεωρεί το τμήμα τους προβληματικό και με μικρό αριθμό φοιτητών. Παρόντες και οι επιχειρηματίες του Αργοστολίου από το χώρο της εστίασης, καθώς ένα ενδεχόμενο κλείσιμο των ΤΕΙ θα επιφέρει τον αφανισμό σε καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, super markets και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων.
Στον ίδιο ρυθμό και η Λευκάδα
Εναρμονισμένη με το κλίμα των αντιδράσεων και η τοπική κοινωνία στη Λευκάδα. Στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας συστρατεύθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Θοδωρής Βερύκιος μαζί με το Βουλευτή, Φορείς και φοιτητές του νησιού και αποφάσισαν να κινητοποιηθούν μαζικά και να προσπαθήσουν την ανατροπή της απόφασης.
Συλλαλητήρια από τους φοιτητές
Σε ανακοίνωσή του, ο σύλλογος φοιτητών του ΤΕΙ, μεταξύ άλλων επισημαίνει, ότι “Χάνουμε την επιστημονική μας ιδιότητα, μας «παροτρύνουν» να ακολουθήσουμε ένα αντικείμενο σπουδών άσχετο με αυτό που επιλέξαμε και μας διώχνουν από τη Ζάκυνθο. Ζητούμε τη στήριξη με πράξεις και όχι με λόγια από όλες τις οικογένειες και τους τοπικούς φορείς. Στη δικιά μας θέση θα μπορούσε να είναι το δικό μας παιδί”. Παράλληλα, οι φοιτητές προέβησαν σε πορεία στο κέντρο του νησιού το πρωί της Κυριακή, φωνάζοντας την αντίθεσή τους και κορύφωσαν με αυτόν τον τρόπο τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι και σήμερα.