ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Μια απόφοιτη του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων απαντά σε δημοσίευμα της «Καθημερινής»





Σεβασμιώτατε, σώστε το ΤΕΙ μας

Του Απόστολου Λακασά

Γίνεται συζήτηση για το σχέδιο «Αθηνά» που περιλαμβάνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, σχολών ΤΕΙ και πανεπιστημίων; Σαφώς και όχι! Η επικαιρότητα γύρω από τον μεγαλεπήβολο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θέλει να ανατρέψει άρδην το τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, μονοπωλείται από τις αντιδράσεις των φοιτητών και των διδασκόντων τα ιδρύματα των οποίων χάνουν τμήματα, ενώ η κουβέντα μάλλον περιορίζεται στις επισκέψεις στα υπουργικά γραφεία... βουλευτών, μητροπολιτών, δημάρχων και άλλων τοπικών παραγόντων. Ο καθείς εξ αυτών, για τους λόγους του, ενδιαφέρεται να μη θιγεί το «ποίμνιό» του.

Ποιοι οι λόγοι της απουσίας σοβαρού διαλόγου παρότι όλα τα κόμματα (έστω και με διαφορετικές αφετηρίες και στοχεύσεις) και η ακαδημαϊκή κοινότητα ομονοούν ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση η ξεχειλωμένη ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση; Οτι ουδείς επιθυμεί να χρεωθεί το πολιτικό κόστος των αλλαγών. Ως προς τους κυβερνητικούς εταίρους, το ΠΑΣΟΚ ψέλλισε τις προάλλες κάτι περί «αποφάσεων με δύο μέτρα και δύο σταθμά» και κατόπιν ουδέν νεότερο, ενώ η ΔΗΜΑΡ μιλάει για κοινοπραξίες πανεπιστημίων, ΤΕΙ, και ερευνητικών ιδρυμάτων! Το γνωρίζουν οι εταίροι ότι οι αλλαγές πρέπει να εισαχθούν στο μηχανογραφικό δελτίο των φετινών υποψηφίων πριν από τις πανελλαδικές του Μαΐου;

Ως προς το υπουργείο Παιδείας, παρότι είχε επαρκή χρόνο προετοιμασίας, αντί να εκμεταλλευτεί το πάνδημο αίτημα περί μεταρρύθμισης και να θωρακίσει την πρότασή του με ευθύ λόγο (ναι, η χώρα δεν έχει χρήματα για να λειτουργεί 40 πανεπιστήμια και ΤΕΙ) και σοβαρά επιχειρήματα (ναι, είναι γελοίο να υπάρχουν τμήματα τόσο εξειδικευμένα, όπως π.χ. Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία και Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο) ώστε να εισπράξει κατόπιν τα εύσημα, παρουσίασε μία πρόταση συγχωνεύσεων/καταργήσεων ευάλωτη στους επικριτές της ότι λειτούργησε με κομματικά και όχι ακαδημαϊκά κριτήρια.

Για παράδειγμα, δεν εξήγησε τα ακαδημαϊκά κριτήρια που υπαγορεύουν τη μετακίνηση τμημάτων από την Πάτρα προς το Μεσολόγγι, από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες, από τη Χαλκίδα στη Λαμία.

Την ίδια στιγμή που όλοι επικρίνουν τη διασπορά των τμημάτων σε διάφορες -συνολικά 65- πόλεις, από τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη σβήνονται μόνο 12 πόλεις, ενώ η χώρα συνεχίζει να σπουδάζει φοιτητές και να παράγει... ανέργους με τον ίδιο παραλογισμό που το έκανε προ κρίσης. Π.χ.: Ας μας εξηγήσει κάποιος ποια η διαφορά ανάμεσα στις σπουδές Δημοσίων Σχέσεων σε ΤΕΙ και σε εκείνες σε πανεπιστήμιο. Χρειαζόμαστε τόσους δημοσιοσχεσίτες; Αλλο παράδειγμα: Στο Παν. Πελοποννήσου ιδρύεται Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής (τι βαρύγδουπος τίτλος!), με δύο τμήματα: Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού το πρώτο, και Νοσηλευτικής το δεύτερο. Τι σχέση έχει η οργάνωση και διαχείριση αθλητισμού με τη νοσηλευτική και την ανθρώπινη κίνηση;


Προς τον αξιότιμο κ. Απόστολο Λακασά

Αξιότιμε κ. Λακασά, στο άρθρο σας της 14η Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους στην Καθημερινή, θέσατε το θέμα της ύπαρξης πολλών ΤΕΙ διασκορπισμένων ανά την Ελλάδα! Πολύ σωστά εκφράζετε την άποψή σας και είναι απολύτως σεβαστή.

Επιτρέψτε μου ως προσφάτως αποφοιτήσασα του ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, Αργοστολίου – Κεφαλληνίας, να σας εκφράσω και τη δική μου άποψη, τις ενστάσεις μου και ενδεχομένως να απαντήσω και στο ερώτημά σας: «Ας μας εξηγήσει κάποιος ποια η διαφορά ανάμεσα στις σπουδές Δημοσίων Σχέσεων σε ΤΕΙ και σε εκείνες σε πανεπιστήμιο. Χρειαζόμαστε τόσους δημοσιοσχεσίτες;».


Θεωρώ πως κανείς από τη φοιτητική κοινότητα και τους εμπλεκόμενους φορείς δεν έχει αντίθετη άποψη ως προς τον εξορθολογισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας, αρκεί αυτή να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι αλλαγές όμως που πρέπει να γίνουν στο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης πρέπει να στηριχθούν σε Ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι στο πνεύμα της ρουσφετολογίας όπως είναι σήμερα. Το σχέδιο Αθηνά προτάσσοντας το μανδύα του εξορθολογισμού, κάθε άλλο παρά σε αυτό το πνεύμα κινείται, αλλά συνεχίζει να προωθεί συγκαλυμμένα τη ρουσφετολογία. Η κατάργηση επιστημονικών αντικειμένων και η μεταφορά πληθυσμού από μια περιοχή της Ελλάδας σε μία άλλη, εν μία νυκτί, χωρίς αξιολόγηση, έρευνα και απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή αποδεικνύει την προχειρότητα του συγκεκριμένου σχεδίου, και σε ό,τι αυτό αποσκοπεί.

Όσον αφορά τις Δημόσιες Σχέσεις στην Ελλάδα, δεν υπάρχει (πλην των τμημάτων «Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας» σε Κεφαλονιά και Καστοριά) κανένα ΔΗΜΟΣΙΟ Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης στο οποίο να διδάσκεται το αντικείμενο των Δημοσίων Σχέσεων. Η επιστήμη των Δημοσίων Σχέσεων είναι η μοναδική επιστήμη της Επικοινωνίας με Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας, τον Κώδικα των Αθηνών. Πρόκειται για ένα αντικείμενο το οποίο θεωρείται παγκοσμίως αναγνωρισμένο ως επιστήμη και διδάσκεται σε πανεπιστήμια υψηλού κύρους του εξωτερικού. Η κατάργηση του συγκεκριμένου αντικειμένου εξωθεί όλους όσους θέλουν να το σπουδάσουν στην ιδιωτική εκπαίδευση, επομένως καταλύεται με αυτόν τον τρόπο και η τελευταία εναπομείνασα έννοια της δωρεάν παιδείας στην Ελλάδα.

Στο ερώτημά σας γιατί οι Απόφοιτοι των Δημοσίων Σχέσεων είναι μία Γενιά Απαραίτητη στη Νέα Κοινωνία, θα σας απαντήσω επικαλούμενη τα λόγια του διακεκριμένου επιστήμονα και επαγγελματία Δημοσίων Σχέσεων, κ. Γεώργιου Παπατριανταφύλλου:

«Γιατί εκπαιδεύονται πρακτικά, στο να παράγουν δημοσιότητα και να δημιουργούν μία Ειλικρινή Εικόνα για την επιχείρηση, γιατί μελετούν και διεισδύουν στην επιστήμη των Κοινωνικών Δομών, ώστε να κατανοούν τις αλλαγές στην κοινωνία και να δημιουργούν Σχέσεις Ανθρωποκεντρικές.

Γιατί σπουδάζουν ακριβώς τους τομείς αυτούς που έχουν ανάγκη και πρέπει να επιτευχθούν οι σημαντικότερες Τομές και Αλλαγές.

Στην άμεση – γρήγορη – ειλικρινή ενημέρωση και επικοινωνία , στην δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, στη δημιουργία Αξιών σε κάθε επιχείρηση.

Γιατί η γενιά αυτή των φοιτητών των Δημοσίων Σχέσεων θα έρθει να αλλάξει στις επιχειρήσεις την Ανηθικότητα, την Ανειλικρίνεια, την Ασυνέπεια, την Αδιαφάνεια, την Αναξιοπιστία.»

ΑΥΤΟ δεν είναι και το ζητούμενο για την αυριανή κοινωνία, η μήπως ΔΕΝ είναι ;

Με εκτίμηση,
Παναγιώτα Χαλικιοπούλου
Απόφοιτη Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας
ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Αργοστολίου Κεφαλληνίας

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ