ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Από το Γραφείο Τύπου της «Κοινωνικής Συμφωνίας» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο του Ναυάρχου Νίκου Παπά:






"Ναύαρχος Νίκος Παπάς: Όνομα δεμένο άρρηκτα με τη Δημοκρατία, τον Αντιδικτατορικό Αγώνα, το Αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ», το Πολεμικό μας Ναυτικό, τη Ναυτοσύνη .

Η αναχώρηση του Κυβερνήτη αφήνει την Ελλάδα φτωχότερη σε περίοδο εθνικών - οικονομικών προβλημάτων και δοκιμασίας των ηθικών και δημοκρατικών αξιών.

Ναύαρχε, σε ευχαριστούμε για την προσφορά σου στην Ελλάδα και την Δημοκρατία.

Καλό ταξίδι."




Απεβίωσε νωρίς το πρωί στην οικία του ο ναύαρχος εν αποστρατεία Νικόλαος Παππάς, μετά από μακρά ασθένεια.

Ως κυβερνήτης του θρυλικού αντιτορπιλικού «Βέλος» είχε πρωτοστατήσει στο Κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού κατά της Χούντας, το 1973.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλλεί την Τρίτη στις 11 το πρωί από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών και η ταφή του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύμη.

Τη θλίψη του για τον θάνατο του ναυάρχου Νίκου Παππά εκφράζει με συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. «Η Ελληνική Δημοκρατία χρωστά πολλά στον Ναύαρχο Νίκο Παππά, που πρωταγωνίστησε στην "ανταρσία του Βέλους", μια μοναδική στιγμή στον αντιδικτατορικό αγώνα», αναφέρει ο κ. Παπούλιας, προσθέτοντας ότι «η νέα γενιά έχει να διδαχθεί και να εμπνευστεί παρακολουθώντας τη διαδρομή του».

Ο ναύαρχος Νίκος Παππάς «έγινε με την πρωταγωνιστική συμμετοχή του στο Κίνημα του Ναυτικού, σύμβολο των αγώνων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την απώλειά του.

Τονίζει ακόμη ότι «αφησε απαράμιλλες παρακαταθήκες αγώνων και προσφοράς στην Πατρίδα μας, τίμησε το Πολεμικό Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς, κέρδισε, επάξια, εξέχουσα θέση στις σελίδες της νεότερης Ιστορίας μας, κέρδισε το θαυμασμό, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων».

«Ο ναύαρχος Νίκος Παππάς και οι σύντροφοι του, έσωσαν την τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων αγωνιζόμενοι για την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και προσθέτει:

«Ο Νίκος Παππας κράτησε ψηλά τη σημαία του Πολεμικού Ναυτικού, τη σημαία της Δημοκρατίας, τη σημαία του Έθνους. Η Ιστορία έχει γράψει το κεφάλαιο που τον αφορούσε ενώ αυτός βρισκόταν εν ζωή. Έφυγε απολαμβάνοντας την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και όλου του ελληνικού λαού».

«Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς αγωνίστηκε για την ανατροπή της Χούντας βάζοντας πάνω από όλα την πατρίδα και τους αγώνες για ιδεώδη, για την δημοκρατία και την ελευθερία», σχολιάζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και εκφράζουν τη λύπη τους για τον θάνατό του.

«Με την απόφασή του να αποχωρήσει από την άσκηση του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 1973 κατάφερε μεγάλο πλήγμα στη χούντα και έκανε πρώτο θέμα διεθνώς την ελληνική αντίσταση εναντίον της δικτατορίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στου οικείους του.

Βιογραφικό

Ο Νικόλαος Παππάς γεννήθηκε το 1930 στην Κύμη της Εύβοιας και σπούδασε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στη Σχολή Ναυτιλίας και Κατευθύνσεως του Βρετανικού Ναυτικού και στη Σχολή Πολέμου και Αμύνης του ΝΑΤΟ Ρώμης.

Το 1963, υπηρέτησε ως υπασπιστής ΥΕΘΑ έως το 1965.

Το διάστημα 1971-1972, διετέλεσε διοικητής της Σχολής Υπαξιωματικών.

Στις 25 Μαΐου 1973, έγινε διεθνώς γνωστός, όταν για να εκδηλώσει την αντίθεσή του προς την απριλιανή δικτατορία, οδήγησε το αντιτορπιλικό «Βέλος», του οποίου ήταν κυβερνήτης, στην Ιταλία. Στη συνέχεια αποτάχθηκε από το Ναυτικό με απόφαση της δικτατορίας, η οποία του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια.

Το 1974, μετά την πτώση της δικτατορίας, διετέλεσε διευθυντής Διοικήσεως Ναυστάθμου Σαλαμίνας για έναν χρόνο.

Το 1976, υπηρέτησε ως διευθυντής Πολεμικής Σχεδιάσεως ΓΕΝ και Ακόλουθος Αμύνης στην Μεγάλη Βρετανία έως το 1979.

Την περίοδο 1979-1980, ήταν διοικητής Ταχέων Σκαφών και από το 1980 έως το 1981, διοικητής αντιτορπιλλικών και Υπαρχηγός Ναυτικού.

Το 1981, ανέλαβε τη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης και το 1982, επιλέχτηκε ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, θέση στην οποία παρέμεινε ως το 1986.

Συμμετείχε ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Γρίβα (1989) και στην οικουμενική του Ξενοφώντα Ζολώτα (1989-1990).

Ήταν παντρεμένος με την Χαρίκλεια Παπαναστασίου με την οποία απέκτησαν δύο γιους.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ