ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Βραβεύονται Μπάμπης Κουλούρας και Νίκος Κυπουργός


Μετά από εισήγηση του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιάννη Δεκαβάλλα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να βραβεύσει με το χρυσό μετάλλιο της πόλης τόσο τον συνθέτη Νίκο Κυπουργό και την “Ορχήστρα των Κυκλάδων” όσο και τον καλλιτέχνη – δημοσιογράφο Μπάμπη Κουλούρα και την “Ομάδα Καβάφης” για την πολιτιστική προσφορά τους και για την διαφήμιση της Σύρου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

“Ο Νίκος Κυπουργός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παράλληλα θεωρητικά της μουσικής και σύγχρονες τεχνικές με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, στο Κονσερβατουάρ, καθώς και δίπλα στους Μαξ Ντόυτς, Ιάνη Ξενάκη, κ.ά. Τον απασχόλησαν επίσης η Εθνομουσικολογία και η Μουσική Παιδαγωγική. Ήταν συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα, στους Αγώνες Τραγουδιού, στον Μουσικό Αύγουστο και στον Σείριο.
Έχει γράψει φωνητική μουσική (το έργο του KNOTS για 16 φωνές τιμήθηκε με το Α' Βραβείο στο Διεθνές Βήμα Συνθετών της UNESCO το 1979), ορχηστρική μουσική, μουσική δωματίου, τραγούδια, μπαλέτο, μιούζικαλ.
Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική για το θέατρο, συνεργαζόμενος με το Εθνικό θέατρο, το ΚΘΒΕ, το θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο, το Ανοιχτό θέατρο, τη Νέα Σκηνή, τις Μορφές, το θέατρο του Νότου, το θέατρο επί τάπητος κ.ά. Ασχολήθηκε όμως και με τη μουσική για τον κινηματογράφο για την οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο του ΥΠΠΟ (Rom - 1990, Το Πεθαμένο Λικέρ - 1993, Ματαίχμιο - 1994, Ελεύθερη Κατάδυση - 1995) καθώς και με το Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου θεσσαλονίκης (Aenigma est - 1990, Ο Δραπέτης - 1991, Το Πεθαμένο Λικέρ - 1992, Μεταίχμιο και Ύποπτος Πολίτης -1994). Η μουσική του για το Πεθαμένο Λικέρ τιμήθηκε και με το βραβείο μουσικής στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βαλένθια (1993).
ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ- Εδώ Λιλιπούπολη, τραγούδια (1980)- Memed, γεράκι μου, μουσική για την ομώνυμη ταινία του Π. Ουστίνοφ, σε συνεργασία με τον Μ. Χατζιδάκι (1984)- Νανουρίσματα, διασκευές για μικρό οργανικό σύνολο (1985)-Εν Αθήναις, μουσική μπαλέτου για το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου (1985)- Rom, μουσική για την ταινία του Μ. Καραμαγγιώλη (1989)- Ρωμαίος και Ιουλιέτα και Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα, μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις του Δημήτρη Μαυρίκιου (1989)- Saved - Aenigma est, δύο τραγούδια από το θεατρικό έργο του Edward Bond και την ταινία του Δ. Μαυρίκιου (1990)- Ο Δραπέτης, μουσική και τραγούδια για την ταινία του Λ. Ξανθόπουλου (1991)- Μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση 1991 - 1992 (Ηλέκτρα, Αμλετ, Γέρμα, Το Πεθαμένο Λικέρ, Οι φρουροί της Αχαΐας, κ.ά.)- Μεταίχμιο Μουσική για ταινίες 1993-1994, Μεταίχμιο, Ύποπτος πολίτης, Απ' το χιόνι, κ.ά. (1994)- Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει, μιούζικαλ (1995)- Ελεύθερη Κατάδυση, μουσική για την ομώνυμη ταινία του Γ. Πανουσόπουλου, πάνω σε θέματα του Μ. Χατζιδάκι (1995). Aenigma est, μουσική και τραγούδια για ταινίες και παραστάσεις του Δημήτρη Μαυρίκιου (1997)- Black-out, μουσική και τραγούδια για την ομώνυμη ταινία του Μ. Καραμαγγιώλη (1998)- Passeurs de reves, μουσική και τραγούδια για την ομώνυμη ταινία του Hiner Saleem (2000)- Η Γιορίντε, ο ακροβάτης και η κουκουβάγια, περιλαμβάνει το έργο του 'Εννέα μουσικές εικόνες για κιθάρα', μαζί με έργα των Γ. Μουλουδάκη και Γ. Κουμεντάκη (2001)- Τα μυστικά του κήπου (2001).

Η Ορχήστρα των Κυκλάδων δημιουργήθηκε στα τέλη του 2010 από μια ομάδα μουσικών που όλοι τους ζουν στη Σύρο με επικεφαλής τον καταξιωμένο συνθέτη και μαέστρο Νίκο Κυπουργό. Η Ορχήστρα πήρε νομική μορφή ως πολιτιστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο το καλοκαίρι του 2011.

Ξεκίνησε τις εμφανίσεις της τον Οκτώβριο του 2010, με δύο συναυλίες αφιερωμένες στη μουσική του Νίκου Κυπουργού για το θέατρο και τον κινηματογράφο, στις οποίες συμμετείχαν η Μαρία Φαραντούρη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και η Ντόρα Μπακοπούλου.

Το 2011 παρουσίασε ένα πρόγραμμα βασισμένο στο έργο του Μάνου Ελευθερίου, ερμηνεύοντας τραγούδια του συριανού ποιητή, συγγραφέα και στιχουργού, που τη μουσική τους έγραψαν μερικοί από τους καλύτερους έλληνες δημιουργούς. Στη συναυλία που έγινε το Μάιο του 2011 συμμετείχε ο Μανώλης Μητσιάς. Το 2011 εμφανίστηκε ακόμη στο Τεχνολογικό & Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, στη Μύκονο (με τη συμμετοχή του Δώρου Δημοσθένους) και στη Σύρο (με τη συμμετοχή της Νένας Μεντή).

Το 2012 με έναν τρίτο θεματικό κύκλο με μουσική και τραγούδια σημαντικών συνθετών μας για τον ελληνικό και το διεθνή κινηματογράφο εμφανίστηκε στη Σύρο, στην Πάρο, στη Ρόδο και στο Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης” στην Αθήνα, ενώ το πρόγραμμα επαναλήφθηκε το καλοκαίρι στη Σύρο με προσκεκλημένη την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Το 2013 με έναν τέταρτο θεματικό κύκλο, αυτή τη φορά βασισμένο σε τραγούδια από τη θρυλική ραδιοφωνική σειρά «Εδώ Λιλιπούπολη», εμφανίστηκε στη Σύρο, την Τήνο, τη Μήλο και την Κω. Μάλιστα σε 3 από τις συναυλίες αυτές συμμετείχε και η Σαβίνα Γιαννάτου. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων από το ξεκίνημά της το καλοκαίρι η Ορχήστρα παρουσίασε στην Πλατεία Μιαούλη της Σύρου, μια επιλογή από συνθέσεις σημαντικών ελλήνων δημιουργών και στη συνέχεια συμμετείχε με μια ακόμη συναυλία στην πανηγυρική 25ησυνάντηση ερασιτεχνικών θεάτρων Αιγαίου.

Τον Σεπτέμβριο προσκεκλημένη της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, η Ορχήστρα εμφανίστηκε στο κατάμεστο από 5.000 θεατές Ωδείο Ηρώδου Αττικού της Αθήνας, σε μια εκδήλωση που φιλανθρωπικού χαρακτήρα, έσοδα της οποίας διατέθηκαν εξολοκλήρου στην Ένωση Μαζί για το Παιδί. Στη μεγάλη αυτή συναυλία συμμετείχαν επίσης οΝίκος Πορτοκάλογλου και ο Βασιλικός.

Το 2014 η Ορχήστρα έκανε δύο συναυλίες στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου αφιερωμένες στο έργο του Διονύση Σαββόπουλου, με τη συμμετοχή του ίδιου του σπουδαίου συνθέτη και ερμηνευτή.

Είπαν για την Ορχήστρα των Κυκλάδων

Μαρία Φαραντούρη: “Τέτοιες σημαντικές προσπάθειες είναι μια παρηγοριά στην εποχή που ζούμε…Μέσα από την αγάπη και τη συνεργασία δημιουργούνται οι ωραίες στιγμές στην τέχνη”.

Ντόρα Μπακοπούλου: “Το σπουδαίο αποτέλεσμα οφείλεται στο περίσσευμα της ψυχής τους…”.

Μάνος Ελευθερίου: “Είναι παρήγορο να γίνονται ακόμα και σήμερα στη Σύρα τέτοιες προσπάθειες με τόσο θαυμαστά αποτελέσματα”

Ελευθερία Αρβανιτάκη: “Με την Ορχήστρα των Κυκλάδων στη Σύρο συντελείται ένα θαύμα”.

Info: www.cycladesorchestra.gr

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ