ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1994. ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΧΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ !!!













Για σκέψου! Το 1994 είχαν λεχθεί προφητικά λόγια στην ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ αλλά τότε δεν έδινε κανείς σημασία… Εξάλλου ποιος το περίμενε… Αποσπάσματα ομιλίας για το μέλλον της οικονομίας μας 20 χρόνια πριν!!!


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ (ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ)

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΖ΄ - 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1994

…………………………….

Γενικός Εισηγητής της Πλειοψηφίας από το Βήμα:

ΠΑΝΑΓΗΣ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ:

Για ισοδύναμα μέτρα

Έχουν ήδη διατυπωθεί απόψεις επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας απόλυτες και αδιάλλακτες…

Ας διατυπώσουμε με όσο θέλουμε πάθος την ανάγκη ενίσχυσης κάποιων δραστηριοτήτων του κράτους. Ας έχουμε όμως και την τόλμη να προτείνουμε ταυτοχρόνως ποιές δραστηριότητες θα πρέπει να περικοπούν…

Ο κάθε προϋπολογισμός είναι μόνο ένας κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα της οικονομικής μας πορείας… Σε πολύ μεγάλο βαθμό ζούμε με τις συνέπειες προγενέστερων αποφάσεων, ενεργειών και παραλείψεων.

Λαθρεμπόριο

Στα χαρτιά τουλάχιστον, η κατανάλωση πετρελαιοειδών έχει μειωθεί, ενώ όλοι ξέρουμε ότι η πραγματική κατανάλωση δεν έχει μειωθεί. Απλώς έχει αυξηθεί το λαθρεμπόριο ακόμα και στα καύσιμα. Και ξέρουμε τι γίνεται με τα τσιγάρα και με τα ποτά.

Δαπάνες

Από τις συνολικές δαπάνες που πλησιάζουν τα 9 τρις δραχμές, μόνο τα 5,5 τρις αποτελούν πρωτογενές δαπάνες. Το υπόλοιπο ποσό των 3.355 δις δραχμών πηγαίνει αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή τόκων στο ήδη υφιστάμενο Δημόσιο χρέος.

Τόκοι

Οι τόκοι που καταβάλουμε υπερέχουν του συνόλου των δαπανών για μισθούς, συντάξεις και όλα τα παρεμφερή έξοδα κατά 800 δις.

Συνθήκη ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ

Αυτό το δυσβάσταχτο βάρος της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, θα μας ακολουθεί για πάρα πολλά χρόνια.

Για τον Μινώταυρο, την μεγάλη πληγή των Αθηναίων, βρέθηκε ο Θησέας. Για τους νεοέλληνες Θησέας δεν θα υπάρξει, αλλά μόνο θυσίες.

Αύξηση ζήτησης – Ισοζύγιο πληρωμών

Αυτήν την αύξηση της ζήτησης, μπορεί να την προκαλέσει το Δημόσιο με επέκταση των δαπανών του, δηλαδή επενδύσεις, μισθοί, συντάξεις, άλλες παροχές, κλπ.

Στο σκέλος των καταναλωτικών δαπανών, εκεί είναι που υφιστάμεθα πολλές πιέσεις για να αυξήσουμε τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ας υποθέσουμε όμως, ότι ο Προϋπολογισμός προέβλεπε την αύξηση, που οιοσδήποτε από εμάς επιθυμεί, σε οποιοδήποτε ύψος επιθυμούμε. Θα θεράπευε αυτή η αύξηση την οικονομία μας;

Η αυξημένη ζήτηση θα διοχετευτεί στις εισαγωγές και αυτό θα διευρύνει μια άλλη μαύρη τρύπα, η οποία ναι μεν αυτήν την στιγμή δεν βρίσκεται σε κρίσιμες διαστάσεις, όμως υπάρχει.Είναι η τρύπα του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών.

Εάν δεν ανταποκριθεί η προσφορά, με ταχύτητα, ποσότητα και ποιότητα, τότε η αυξημένη ζήτηση θα βρει διέξοδο στον πληθωρισμό.

Και σας ρωτώ, με τις συνθήκες που επικρατούν στη Χώρα μας αυτήν τη στιγμή, η αυξημένη τυχόν ζήτηση που θα επροκαλείτο με αυξημένες δαπάνες του Δημοσίου, θα οδηγούσε στα ευεργετικά αποτελέσματα της ανάπτυξης ή θα έβρισκε διέξοδο μέσα από τις δύο βαλβίδες, τη μια του πληθωρισμού και την άλλη του ισοζυγίου πληρωμών; Σε αμφότερα τα μέτωπα είμαστε ευάλωτοι και κυρίως στον πληθωρισμό. Δεν πρόκειται να θεραπεύσουμε την ύφεση με αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες. Αυτή η θεραπεία αυτήν τη στιγμή, ισοδυναμεί με την προσπάθεια ν’ αποτοξινώσουμε έναν μέθυσο, προσφέροντάς του μεγάλες δόσεις αλκοόλ.

Κάθε μονάδα του επιτοκίου – είναι απλή αριθμητική- στοιχίζει κάθε έτος 270 δις. δραχμές. Κάθε μονάδα του επιτοκίου δηλαδή ισοδυναμεί με την πώληση δύο ΑΓΕΤ κάθε χρόνο και δεν φθάνουν.

Δεν κινδυνεύουμε, κύριοι, να πέσουμε στο πηγάδι. Είμαστε ήδη μέσα στο πηγάδι και για να μην πνιγούμε πια, χρειάζεται προσπάθεια και συνέπεια, για να βγούμε στην επιφάνεια.

ΤΡΟΙΚΑ και ΣΟΙΜΠΛΕ !!!

Ο προϋπολογισμός αναγκαστικά έχει να κάνει με αριθμούς. Εμείς αγωνιζόμαστε για τη εθνική μας υπερηφάνεια και την ασφάλεια. Είναι καιρός να συμμαζέψουμε το σπιτικό μας και μόνο αφού το συμμαζέψουμε εμείς, τότε θα το σεβαστούνε και οι άλλοι. Θα αντιληφθούνε και οι άλλοι ότι είμαστε ένας γενναιόδωρος λαός και όχι μίζεροι πραματευτάδες. Θα παρέχουμε συμβουλές σε άλλους και δεν θα περιμένουμε από ξένους γραφειοκράτες να μας βαθμολογήσουν.

Μήπως έχετε να πείτε κάτι;;;;;;;;;;

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ